Ibland får vi till det så fint på jobbet med desserten så det måste bara visas!!


Det här är (från ovan) en trosapunchglass, mörk chokladmousse och en flarnkorg med bär!

Receptet på glassen.

1 blad gelantin
1 vanilstång
2,5 dl grädde
2,5 dl mjölk
25 g glykos
120 g äggula
125 g socker
trosa punch efter smak.

Blötlägg gelantinet
koka upp grädden, mjölken och den delade och urskrapade vaniljstången, ta bort från plattan.
Tillsätt sen gelantinet och glykosen pch punchen
Rör samman ägggulorna och sockret.
Blanda ihop de båda och sila sen.
låt svalna och kör sedan i glassmaskinen.

Receptet på chokladmoussen finns här
Här kommer en liten laktosfri kaka..



Recept:

150 g choklad
150 g laktosfritt smör
smält

3 ägg
3 dl socker
Rör ihop

2,5 dl mjöl (kan också göras glutenfri genom att anv glutenfrittmjöl)

Blanda samman alla ingredienserna, samksett eventuellt med lite rom el kahlua el couintreu eller liknande..

Grädda dem i ca 10 min i 200 grader.

När de svalnat så jag hag bara gjort en chokladganach att doppa dem i.

På bilden ser ni även ett "ägg" med grädde med lite kako i samt ett choklad och risbräcke (puffris, nötter och choklad)

Som ni sett i tidigare inlägg så har jag ju gjort såkallade "hippen"flarn tidigare men denna gång testade jag att fylla dem..



Just dessa är fyllda med passionsfruktmousse och sen toppade med choklad..

Fick lite ostrester kvar från julafton så då passade jag på att baka lite bröd, tycker nömligen att det blir fruktansvärt gott med ost i bröd!!



Recept:

8 dl vatten
6 dl surdeg
3 msk farinsocker
1 msk olja
ca 2 dl ostrester
50 g jäst
vetemjöl

Dag 1
rör ut jästen i vattnet
tillsätt surdegen, sockret och oljan
Tillsätt sen så mkt mjöl att det blir en smidig deg
Låt kalljäsa över natten


dag 2
Dela degen i lagom stora delar (limpor eller frallor)
Låt jäsa i ca 3 timmar
Sätt ugnen på 180 grader. Precis innan du ställer in brödet så ställ in en ugnsfast form med vatten på botten. Grädda i ca 40 min
Ännu en variant på min sambos favorit godis



Skär nougaten i rader.
Rulla in i marsipan.
Pensla på choklad.
Mkt enkelt!!
Har genom åren funnit denna smet användbar till många olika saker, här kommer vissa:



Kan användas som dekoratiner i olika kreationer. Kan även färgas..


Recept:
50 g smör
100 g florsocker
75 g äggvita
65 g mjöl
6 g vaniljsocker

Mixa samman allt i en mixer. Gör i den formen som önskas (jag brukar skära ut figurer i hårdplast tex bigpack förpackningar). Grädda i 190 grader i ca 7 min (tills de fått fin färg)




Här kommer lite mer godis så här i jul och nyråstider..



Är helt enkelt marsipan i olika färger som jag snurrat ihop och sen penslat på choklad. Inte svårt men mina barn älskar det!
Hej!

ville bara säga God Jul (lite sent jag vet men vi har varit iväg över julen) och hoppas att ni alla har haft en fin och underbar jul med fina klappar!

Massa kramar från mig till er underbara männsikor som tittar in på denna blogg!

Kram Kram
Här kommer ännu en variant på mandelmusslorna...


De här är fyllda med lite nougat, lemoncurd, vispad grädde samt jordgubbe och kristyrblomma

Kommer ännu en godis från vårt julbord på jobbet


Mkt enkelt att göra.

Mixa fikon, sockerkaka och rom ( jag anv captain Morgan). Forma till en fyrkant, låt stå i kylen så den stelnar till. Skär i fyrkanter. Doppa i choklad och sen ringla vitchoklad över.

Så gott som kvällsbröd!



5 dl vatten
50 g jäst
100 g sörmländskt ädel
2 msk sirap
2 msk olja
½ vetemjöl, ½ manitoba cream

Lös upp jästen i vattnet
Tillsätt den smulade osten och oljan
rör i lite mjöl
Tillsät sirapen
Blanda i så pass mkt mjöl att det blir en smidig deg

Låt jäsa 30 min
Baka ut
Låt jäsa ca 30 min
Grädda i 210 grader i ca 10 min
En repris men den blev så söt med kristyrblomman på toppen!


En vitchokladskål med aprikoskomoptt och grädde.
Har sett det här godiset på lite olika bloggar och kände att jag var bara tvungen att pröva!


Jag tog mandel, pekannötter, hasselnötter, minimarschmallows, lite geisha och blandade allt i en skål, sen smälte jag choklad och hällde över, upp på ett bakplåtspapper och lät stelna..
mkt gott men nästa gång ska jag nog ha i lite jordnötter..
Så här blev årets pepparkakshus!



Är rätt så nöjd!






Grisen fick vara med!



Granarna och tomten är gjorda i marspan.
Fick en förfrågan av envän att gör en tårta till hennes son, och han älskar grönt så innehållet blev ett lager med päronmousse och 2 lager med limemousse.



Ljusa tårtbottnar, täckt med grädde, toppad med kiwi, mandarin, papaya och gelé. Sen har jag använt ätbar grön spejfärg på grädden. Det var helt nya kombinationer för mig men de sa att det blev en succé!
Ännu entt julgodis!



Kavla ut marsipan, ta ur runda bitar, skär små nougat bitar, sätt i mitten av marsipanen, vik upp 3 kanter och knip åt på nougaten. Häll lite smält choklad på..

En av min sambos favoriter!!



Kavla ut marsipan och ta ut runda ringar. Skär nougat i mindre bitar. Lägg en nougatbit på marsipanen och rulla till en boll, doppa sedan i choklad..

Kanske lite pyssel men gott!
Här kommer ytterliggare en enkel julgodis..



Endast smält chokald och cornflakes..Enkelt men gott åt det minsta..
Hej!

här kommer det receptet som jag bruklar använda mig av i tårtor:

250 g grädde
250 g choklad

Smält samman i micron


1 blad gelantin
Lägg i blöt i ca 10 min, blanda sen ner i den varma grädd och chokladblandningen

250 g grädde
Vispa till en fast konsistens

Blanda samman de två, och lår stå i kylen i ca 4 tim.

Denna sats räcker till ca 2 lager i en vanlig tårta. om det blir något över så går det jättebra att frysa och sen anv igen!
Lite enkelt julgodis för de minsta.



Smält choklad, häll över russin, blanda och uoo i form!
Fick en liten beställning på en smörgåstårta av min syster till hennes 25 års dag och detta blev resultatet..



Den innehåller formbröd, leverpastej, gurkmix, majonäs, yoghurt, rostbiff och dekorerad med sallad, gurka. rostbiff, tomat, paprika, ost, apelsin och persilja.

Satt och modellerade lite inför mitt pepparkakshus samt inför kommande tårtor.. Och detta är en av kreationerna, blev sådär men ja ja..



Lite söt kanske...
Här kommer en till variant med chokladformarna..



Denna gång med vitchokladform, nougat samt passionsfruktsmousse... och med lite choklad på, inte illa!!
Hej!
Här kommer en till variant på mandelmusslor..



Denna gång med lemoncurd, hallon samt en lingongrädde..

Receptet på musslorna:
ca 40 st
2 dl mandel (jag grovhackar den bara i mixern)
några droppar bittermandel olja
200 g smör
1,5 dl socker
1 ägg
4 dl vetemjöl

Blanda samman alla ingredienser, bittermandeloljan sist!
Smörj formarna ordentligt, tryck ut "degen!" och grädda i 175 grader i ca 7 min
Här kommer en av mina favoriter igen.. Denna gång med marmorerad choklad, vispad grädde och vindruva..


Recept:
150g smör
3 dl mjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver
blanda ihop allt till en smidig deg. Tryck ut i en smord form gärna med löstagbara kanter.

1 ägg
1 dl socker
2 tsk vanilj
2 dl creme fraiche
1 burk med avrunnen ananas
Blanda ihop alla ingredienser. Häll upp i pajskalet. Grädda i 175 grader i ca 40 min, tills den fått lite färg samt "stannat".

En ny favorit (ialf bland gästerna)



Det är en vitchoklad"form" med aprikosmarmelad, hallongrädde och lite krossad choklad ovanpå..

De vita chokladformarna gör man enkelt genom att köpa ischokladformar och sen pensla med vitchoklad på insidan. För mig brukar 2 lager räcka!
Hej!

här kommer lite bilder från julbordet som serveras på mitt jobb, Engsholms Slott... Tyvärr inte jättebra bilder då det är svårt att få till bra bilder mot en rödbakgrund men också för att det inte är så fint dekorerat på borden som det brukar vara...



Hembakar vörtbröd och mörk limpa, smör, ostar samt hembakar knäckebröd..



Det kalla köttet: julskinka, julskinka på vilssvin, rökt rådjur, rökt vildsvin, hjortrostbiff, viltkorv, vildandpate, viltpate samt tillhörande såser och senaper..



Fiskbordet: räkägg, kräftstjärtstoast, laxrullar, gravadlax, confitbakad lax, sichuanpeppargravad lax, laxklämma, rökt hälleflundra, fiskpate, ruccola och baconsallad, grönkålssallad med apelsinvinigrette samt tillhörande såser..



Sillbordet: rostadpaprika och pepparotssill, vitlöksströmming, kräftströmming, matjesilltårta, stekt inlagd strömming, senapssill, inlagdsill, rökt inlagssill och lingonsill

Som sagt inga roliga bilder direkt men ni kanske får ett litet humm ialf.. Det som saknas är dessertbordet samt det varma..
De här är det min arbetskamrat som gjort men de förtjänar att vara med nu i juletider!


Du mixar fikonen med tex lite rom.
Kavla ut marsipanen.
Bred på fikonen.
Rulla ihop.
Pensla med choklad.
Låt stelna och skär i bitar.

eneklt och gott, för de som gillar fikon alltså =)

Ännu en medarbetare fyllde år och då blev jag tillfrågad att göra tårtan och självklart gör jag det =)



Den är gjord på ljusa bottnar, chokladmousse samt passionsfruktmousse, täckt med grädde och sen marsipan. Blommorna är i kristyr. Text, band och blad är i marsipan.



Ska lägga upp receptet på passionsfruktmousse lite senare..

Här kommer en samlingsbild på tryfflarna som finns på julbordet (det är jag som tillverkat dem)

Närmast är apelsintryfflar, sen xante tryfflar (recept här) och sist men inte minst baileys och nougattryfflar (recept här)
När VD på mitt jobb gjorde sitt berömda pepparkakshus fick hon en massa kristyr över så jag passade på att återanvända dem och göra lite kristyrblommor då jag också hade en tårta som skulle göras..

Här kommer lite av de blommorna som jag gjorde..






Det är gul och vit kristyr blandad och sen jag jag penslat lite miagic sparkel gul på kanterna också..






Och lite rosa knoppar



Jag och tjejerna bakade pepparkakor för ett tag sedan ( dock hade vi varsin deg =) )



Ylva åt först bara en massa deg men när hon sen blivit mätt så fick hon faktiskt till några fina pepparkakor



Tove hon åt bara och kavlade lite mest för syns skull =)



det här är några av de pepparkakorna som jag bakade och sen fick lite kristyr på sig..



Vi körde lite otradionella formar också så som prinsesskrona, grodor, giraffer, elefanter, fjärilar m.m.

En av dessertena på julbordet i år..



Chokladmousse:
250 g grädde
250 g choklad
Smält

1 gelatin blad
Lägg i blöt minst 5 min

150 g grädde
Vispas

Ha ner gelatinet i den varma chokladen/grädden.
Blanda ihop med den vispade grädden.

Bärkompotten:
jordgubbar
Hallon
Rabarber
Lite vitt vin
1 vanililjstång
Lite syltsocker så den stabbar till sig.

Och då var det dags för den årliga traditoner av julbak, denna gång lussebullar men på ett ptradionellt sätt..



Recept:
50 g jäst
5 dl mjölk
175 g smör
1 dl socker
2 pkt saffran
vetemjöl

Fyllning:
100 g smör
250 g mandelmassa

Ägg
Pärlsocker

1. smält smöret och tillsätt mjölken till 36 grader
2. Rör ut jästen i degspadet
3. Mortla socker och saffran och häll sedan ner i degspadet.
4. Tillsätt så pass mkt vetemjöl tills det blir en smidig deg.
5. låt jäsa ca 40 min
6. Gör fyllningen under tiden. Mixa mandelmassan och smöret.
7. När degen har jäst klart så kavla ut, smeta på fylnningen och rulla ihop och skär till bullar.
8. Låt jäsa ca 30 min
9. Pensla med ägg och stör på pärlsocker.
10. Grädda o 195 grader i ca 10-12 min



Formarna är från Ullareds Gekås och de var faktiskt tjocka och fina!
Mitt förra inlägg handlade om att jag gjorde dessa bakelser eller ialf början på dem.. Så här blev de när jag fyllde dem...



Det är en aprikosmarmelad i botten och sen hallon och grädde...
Prövade en grej här om dagen på jobbet som jag inte gjort sedan skoltiden, nämligen petit choux!

Och så här blev de inna jag fyllde dem..



Ingredienser (10 portioner/st.)

3 dl vatten
100 gram smör
2 dl vetemjöl
3 st ägg

Gör så här

  1. Koka upp vatten och smör i en kastrull. Blanda i mjölet och rör kraftigt till en degklump.
  2. Drag kastrullen från plattan och fortsätt röra tills degen är fingervarm.
  3. Tillsätt äggen, ett i taget, under kraftig omrörning.
  4. Sätt ugnen på 200°C. Klicka/spritsa ut smeten på smord bakplåt eller klädd med bakplåtspapper.
  5. Sätt in i ugnen på mellanfalsen och grädda 25-35 minuter. OBS! Öppna inte luckan förrän det gått 25 minuter, då sjunker petit chouxen samman.
  6. Fyll dem med det du önskar!
Testade en ny variant av "cheescake"



Hade lite pajdeg över så jag kavlade bara ut den och tröck ner i en form och fyllde med en chokladcheescake..

Chokladcheescake:
Pajskal
2.5 2.5 dl kesella
400 400 g philadelphiaost
1 1 dl strösocker
3 3 st ägg
200 200 g mörk choklad


1. Sätt ugnen på 130 grader.

2. Vispa philadelphiaost, kesella, strösocker krämigt i en skål.

3. Rör ner ett ägg i taget.

4. Bryt chokladen i bitar och smält dem på svag värme i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten). Eller som jag i micron.

5. Blanda chokladen i smeten häll den i skalet.

6. Grädda kakan i 130 grader i cirka 40 minuter.

7. Låt svalna i kylskåp minst 1 timme innan servering.


Här kommer lite mer macroon..



De här är fyllda med passionsfruktmousse.. Mkt smarrigt =)
I mitt tidigare inlägg så berättade jag ju om dessa macroons eller hur det nu stavar.. blev som sagt inte helt nöjd då alla inte reste sig runt om (som ni kan se på bilden) men smaken var det inget fel på ialf =)



De här är bara fyllda med vispad grädde som jag på slutet vispade med hallon i.
Och så var det min tur... att ge mig på macroons igen.. (gjorde det för många år sedan när jag jobbade på bomans i trosa)

Jag valde att testa receptet från Hellosugar, eftersom att jag hört att det skulle vara bland det bästa.. Är inte riktigt nöjd med resultatet men kommer testa igen...





En termometer behövs!

Macarons – ca 30 st
120g äggvitor, uppdelat i två skålar
35g socker
150g fint malen mandel
150g florsocker
150g socker till sockerlag
50g vatten till sockerlag

1. Sätt ugnen på 160 grader C.

2. Skålla mandeln och låta den torka. Mal den sedan fint i en blender, mixer, nötkvarn eller kaffekvarn. Du kommer behöva mala lite mer mandel än vad som krävs i receptet.

3. Sila den malda mandeln så alla stora bitar försvinner. Väg upp 150 gram på en köksvåg.

4. Blanda mandel och siftat florsocker i en bunke.

5. Vispa upp 60 gram äggvita till ett mjukt skum och tillsätt 35 gram socker under vispning. Om du har en köksmaskin kan du göra detta under tiden sockerlagen kokar upp.

6. Blanda socker och vatten till sockerlagen i en liten kastrull. Sätt plattan på hög värme och koka upp. Koka tills temperaturen når 118 grader på en godistermometer.

7. Under vispning på låg fart, häll sockerlagen i marängsmeten . Detta måste göras ganska snabbt annars stelnar sockerlagen i kastrullen. Lite spill blir det alltid.

8. Vispa marängen på medium/hög fart tills den kallnat helt och blivit glansig, detta tar ca 10-15 minuter.

9. Rör i 60 gram äggvita i mandel och florsockerblandningen. Tillsätt eventuellt valfri färg.

10. Vänd i marängen i mandelblandningen och mixa försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott. Var försiktig så du inte mixar för mycket, smeten ska vara trögflytande.

11. Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på en plåt klädd med bakplåtspapper. Smeten ska flyta ut något efter ett tag och bli slät på ytan. Om den lämnar små toppar från spritsen, slå plåten mot bordet några gånger så slätar den till sig. Låt vila ca 30 min.

12. Grädda i ca 10- 15 minuter i mitten av ugnen (gräddningstiden varierar beroende på ugn, mina blir klara på 11 minuter)

13. Dra av bakplåtspappret från plåten och låt macaronsen stå och svalna. Lossa dem sedan försiktigt från pappret.

14. Fyll med valfri frosting och njut!

Här kommer hallonkakan igen med ett annat upplägg bara.. (receptet här)



Nu med vanlig grädde, physse och en chokladdekoration!
Här kommer en brownie igen, samma recept som i inlägget innan men nu garberat med vanlig grädde och hallon och bredvid är det en cakeball med punch (chokladsockerkaka, kakao, philadelphiaost och punch, doppade i mörk choklad)

En kaka som alltid funkar =)


100 g smör
2,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
1 tsk bakpulver
2 ägg

Smält smöret
Rör samman ägg och socker.
Rör samman allt.
Häll upp i en smörad och bröad form. Grädda ca 12-15 min i 175 grader.



Sen har jag garnerat med chokladmousse och jordgubbe och vindruva. Chokladmoussen är densamma som jag nästan alltid använder.
En ny sats skorpor är gjorda...



100 g smör (gärna rumstemp)
2 ägg
1,5 dl socker
5 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver
1,5 dl mandel
3 msk koncentrerad apelsinjuice
Skalet från en apelsin

Blanda samman alla ingredienser.
Rulla ut i längder och tryck till (ca 2-3 sm tjocka)
Grädda i 160 grader i av 15 min
Skär i ca 1.5 cm bitar och kör på 100 grader i ca 1,5 timme så de får torka ordentligt!
Dags för en "ny"kaka för mig ialf =)




Ibland undrar man varför man inte har testat vissa saker tidigare...

2 ägg
2 dl socker
1 dl matolja
3 dl vetemjöl
2,5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 msk kakao
1 dl mjölk

hallon

Rör ihop ägg och socker.
Rör ner övriga ingredienser.
Häll ut i en smörad och bröad form. Häll ner hallon efter smak.
Grädda ca 25 min i 175 grader.




Jag har garnerat med kiwi och hallongrädde.

Gjorde lite biskvibottnar på jobbet för ett tag sedan..



Recept:
150 g mandelmassa
1 äggvita

Mixa ihop till en fin smet. Klicka eller spritsa ut i lagom storlek.
Grädda i 185 grader i ca 8-12 min.
Låt svalna och sen får man välja vilken "fyllning" man vill ha.. Jag kommer göra en med citronkräm, bilder kommer senare..
Anv grunden för grekist lantbröd med surdeg (recept här) men tillsatte 3 rivna morötter, lite mer sirap, samt bytte ut 300 g av vetemjölet mot rågmjöl...



Vart riktigt saftigt och fint!!
De här kvällsbröden är gjorda på en surdegsbröd (recept här) men där jag tillsatt solroskärnor, linfrö och grönmögelost...


Mkt gott!!
Då var det dags för ännu en liten bakelse till en konferensgrupp..



Det är ännu en gång den där färdigköpta mördegsformen som jag har berätta om i tidigare inlägg..
Denna gång fylld med rårörda hjortron och min favorit mörk chokladmousse!!

Dags för lite julgodis...



Det här är en blandning på rostat ris, torkade aprikoser, russin, torkade äpplen och mörk choklad. Enkelt men gott =)