Hej!

Som jag nämt i ett tidigare inlägg så fyllde min mamma år för ett tag sedan och förutom de smörgåstårtor som hon beställde så ordnade jag också en budapestrulle som är en av hennes favoriter!



5 äggvitor
3 dl socker
150 g finhackade nötter
1 dl vetemjöl
2 msk kakao

Fyllning:
3 dl vispgrädde
mandarinklyftor ( i receptet stod det en bruk men jag använde 2)

Vispa äggvitorna till hårtskum. Tillsätt sockret lite i taget.
Blanda ihop alla ingredienser.
Bred ut smeten i en långpanna på bakplåtspapper.
Grädda i ca 15 min på 175 grader.
Stjälp upp kakan på sockrat papper och låt den svalna lite innan du drar av pappret.
Bred ut grädden och mandarinerna och rulla ihop.

Hej där!!

Nu i "skördetider" så gäller det att ta hand om allt som trädgården erbjuder =)

Själv plockade jag av en massa plommon och gjorde en saft på dem. De kommer jag först och främst att använda lite senare i vinter då jag ska göra glögg!




Jag kokade plommona med lite vatten. Lät stå 1 natt. Lät rinna av.
Kokade upp och smakade av med lite socker och sen var det bara att hälla upp!

Så enkelt att göra saft! Jag vet att många föredrar en saftaja men jag har aldrig kommit överens med dem så för mig är det silduken som gäller!
Hello!!

Så vart det dags för lite fika igen på jobbet. Den här eftermiddagen fick det bli en chokladrulltårta.




Den är fylld med en egen kompott med rabarber, jordgubbar och plommon. Man får ta till vara på vad trädgården ger en!!



Rulltårta är en underskattad godbit!! Eller??
Hej hej!

Min mamma fyllde år för ett tag sedan och bad då om att få smörgås tårta och som den underbara dötter man är så självklart fixar man det =)

Här är den med "fisk"..




Den är fylld med varmrökt lax, räkor och ägg bland annat.




Och här är den med "kött"




Den är fylld med leverpastej, smörgåsgurka och skinka bland annat.

Gott var det =)
Hejsan!!

Det var en dam som ringde och undrade om jag ville hjälpa henne med tårtorna till hennes 85 års kalas och 85 år, det är verkligen värt att fira så självklart gjorde jag det!!




Tårtan är gjord på ljusa bottnar samt en passionsfruktmousse och en mörk chokladmousse.



Den är spacklad med grädde och täckt med marsipan. Rosorna är spritsade och fjärilen är i SP.



Damen hörde av sig efter kalaset och tackade så mycket. Är roligt när man får respons, är ju inte alltid man får det när det inte är vänner eller familj som fått hjälp med tårtor.
Go kväll på er!!

I somras var jag och min sambo med några vänner i Göteborg och hade en trevlig helg. Vi passade på att besöka Gothia Towers och åt deras beömda räksmörgås!!



Och som ni ser på bilden så var den giggantisk. Men som ni inte ser, men som jag kan tala om så var den mycket god!
Till och med min sambo som inte är förtjust i räkor åt en och gillade den!! =)
Hej!

I lördags hade vi en kräftskiva med de nörmsta grannarna och självklart måste vi ha lite fika!

Så jag plockade fram lite smått och gott ur mina gömmer!! =)



Det fick bli:
En morotskaka med lite dekoartioner, annanaskaka, chokladkaka, biskvier, banan och nutellamuffins samt en "bakelse" med brownie och färskost..



Trots att det mesta var färdigt innan så verkade alla nöjda! och det är ju huvudsaken!!
Helloj!

Här kommer en av mina klassiker igen!

Denna gång ör mandelmusslan fylld med en rabarberkompott och sen lite grädde och dekorationer.




Musslor är en så bra sak att göra och ha hemma. De håller i stort sett hur länge som helst alt kan man frysa dem och sen så lätta att göra iordning om man får oväntat besök!
Hej!

Har fått ett litt ryck att testa alla mina pralinformar som jag har hemma och på så sätt är det tur att jag har det jobbet jag har så jag kan göra det där (då det ofta är tidsbrist hemma)





De här är fyllda med vitchoklad, ananas och lite rom.. Ljuvliga!!

Och för att vara första gången att göra på detta sätt är jag mycket nöjd.



Ni får se upp för det kommer definitivt komma flera =)
Hejsan!

I fredags var vi bjuda på kräftskiva hos några av våra kompisar och då passade jag på att ta med en tårta. Alla lägen som man kan får man passa på!




Den är gjord på ljusa bottnar, mörk chokladmousse samt en körsbärskompott. Täckt med grädde och marsipan och alla figurer är i marsipan också.



Kanske inte den snyggaste men vad gör man när man kommer på saker i sista minuten??
Hejsan allihopa!!

I fredags var det en liten flicka som fyllde 2 år och önskemålet på tårtan var pippi. Och oom jag får säga det själv så lyckades jag rätt bra dena gång!!!



Tårtan är helt mjölkfri och gjord på ljusa bottnar, en egengjord jordgubbsylt samt en Ahlgrens Bilarfluff och sen täckt med en mjökfrivisp av märket gogreen. Och sen är alla dekorationer i marsipan.
Hej!

Vi hade lite middags gäster för ett tag sedan och då vill man ju bjuda på något litet till dessert!




Denna gång fick det bli en "vanlig" kladdkaka som jag bredde på lite hasselnötscreme och serverade med lite rårörda bär och lite grädde...




Enkelt och gott =)

Samt att kladdkaka är perfekt att ha i frysen och plocka fram när man minst anar att man behöver det =)
Hello!

När jag gjorde tårtan i gårdagens inlägg så blev det bottnar över så när vi skulle på middag hem till en vän och se deras nybyggda hus frågade jag om jag inte kunde få ta med dessert och sagt och gjort.



Den är gjord på exakt samma bottnar som den i gårdagens men fylld med en hemgjord körsbärskompott, samt ett lager med nutella och sen täckt med bärfrosting samt en vitchokladfrosting. Utseendet vart ju bättre än den förra men smaken är jag osäker på.
Bottnarna vart saftigare i denna då den fick stå en dag, men tyckte att det vart för sött med den vita chokladfrostingen på. Vart liksom lite för mycket men min vänninna och hennes man sa att de gillade den så jag får väl lita på det ;)



Man kan ju inte lyckas jämt eller hur??
Hejsan!!

Ibland när man surfar omkring bland andras bakbloggar så ser man nya saker man vill pröva. Och när vi skulle åka och titta på en kompis nya sommarstuga så fick jag ta tillfället i akt att pröva något jag funderat på ett tag!



Tårtan består av två olika bottnar och sen har jag lagt en egengjort blåbärssylt och grädde emellan och sen täckt med en bärfrosting.. Defenitivt inte den snyggaste tårtan men dock så god!! Var som sagt mer intresserad av innehållet denna gånng än utseendet..




Så först till chokladbotten:


100 g smör, rumstempererat

250 g strösocker

2 ägg

1/2 tsk vaniljsocker (jag anv några droppar vaniljessens)

50 g kakao

3/4 tsk bakpulver

3/4 tsk bikarbonat

170 g mjöl

1 1/2 dl mjölk

Gör så här:

Vispa smör och socker fluffigt. Vispa ner äggen, ett i taget. Vispa lite efter varje ägg så att allt är väl blandat. Häll i vaniljpulver, kakao, bakpulver, bikarbonat och salt. Blanda väl. Tillsätt mjölken och hälften av mjölet. Vispa en stund innan du häller i resten av mjölet. Vispa tills allt är väl blandat och du har en jämn smet.

Häll smeten i 3 formar á 20cm och grädda på 175 grader i 25-30 min. Kakan går även att göra i bara en form. Skulle tro att kakan behöver runt 50-60 min i ugnen då men vet ej exakt tid utan låt en sticka avgöra när kakan är klar (den ska vara torr). Öppna dock ej ugnen de första 40 minutrarna då den lätt kan sjunka ihop då. Den blir mycket saftig!! (Jag har tagit receptet från bloggen Sockerrus och även det nedan fast jag ändrat lite i båda).

 

Och den "blåa" botten =)

135 g äggvitor (ca 4 1/2 dl)

240 g mjölk

2 1/2 tsk vaniljsocker (jag anv några droppar vaniljarom)

1 tsk pecanarom (i org receptet är det mandel)

300 g mjöl

300 g socker

1 1/3 msk bakpulver

1/4 tsk salt

170 g smör, rumstempererat

Ev lite pastafärg (karamellfärg)

Gör så här:

Vispa ägg, mjölk, vanilj och mandelessens. Ställ äggblandningen åt sidan. I en annan skål blandar du mjöl, socker, bakpulver och salt. Kör smöret i micron några sekunder så att det blir lite rinnigt. Tillsätt sedan smöret till mjölblandningen och rör om. Häll i äggblandningen och vispa till en jämn smet. Tillsätt eventuellt lite färg.

Fördela smeten jämnt mellan 3 stycken 20 cm formar och grädda på 175 grader i 25-35 min (kolla av med sticka, den ska vara torr). Vill du hellre använda en form så dubblar du gräddningstiden och kan kolla av med sticka efter minst 40 min.

(Detta är lätt av en av mina nya favoriter när det gäller lite "tyngre" bottnar!!

 

Väl värt att testa!!!



Hejsan!!


Bakade lite bröd i helgen som vi kunde ha till frukost.



Gjorde en vanlig ljusbröddeg men tillsatte rivna morötter, solroskärnos och linfrö. Mycket gott vill jag lova =)
Hej!!

Tycker det är svårt ibland att skilja på marmelad och sylt. Tycker ibland att det är rätt lika. Vad tycker ni?



När vi flyttade in i vårt hus för 6,5 år sedan så var det mars och det var med lite spänning som vi väntade på vad trädgården hade att erbjuda..

Och längst bort i trädgården så blommade ett körsbärsträd men redan året efter så var det "döende" enligt experter så vi sågade ner det och lät de nya grenarna växa sig stora.

Och i år kom den första riktigt stora skörden med körsbär! Barnen har plockat och ätit hur mycket som helst och jag passade på att koka lte körsbärsmarmelad (tror jag ialf ;)...)

Det var ett litet piller med att pilla ur alla kärnor men väl värt det i slutet. Jag smaksatte den med lite vitt vin och vanilstång.

Vad bjuder era trädgårdar på??
Hej hej!

Gjorde ett nytt inköp förra veckan. Hoppas den ska bli användbar i framtiden. Trots att den är gjort i plast verkade den otroilgt stabil. Ska bli kul att testa!


Hejsan!!

I lördags var jag och mina två tjejer och deras faster inne i Nyköping och gick på Bondens Egen Marknad. Det är en marknad där bönderna runt omkring själva får sälja sina saker.




Jag köpte denna flädermarmelad. Lät så otroligt gott! Vi får se om det stämmer!! =)
Hej!

Fick bli lite vinbärssaft av en del av alla mina vinbär. Här är det både röda och svarta vinbär.




Är en trevlig "gå bort present"!!
Hej!!

Det här är en av de kakorna som jag minns från min barndom iallafall och jag kan förstå att de bakades ofta då de är goda och mycket enkla att baka!




Recept:
1,5 dl socker
250 g smör
5,5 dl mjöl
2 msk sirap
1 tsk vaniljsocker

Blanda samman alla ingredienser.
Rulla ut i längder och tryck till.
Grädda i ca 20 min på 175 grader.
Skär dem på snedden medan de fortfarande är varma.
Hejsan!

Innan semestern så prövade jag att baka Levainbröd på Slottet så jag tänkte berätta lite mer om det samt visa lite bilder.

Levain är en fransk typ av surdeg eller fördeg som används som jäsmedel vid bakning av bröd. Levain bröd får en lraftigare arom än vanligt "jästbröd" och det håller sig också färskt längre.

Först får man börja med att göra en så kallad vildjäst:

5 dl vatten
250 g russin
2,5 msk honung eller sirap
3/4 dl socker

Blanda allt i en bunke med lock.
Låt stå ca en vecka och skaka om 2 ggr per dag.
Jäsningen är klar när russinen flytit upp, samt att det "poppar" till när du öppnar locket och det luktar alkohol.
Jästen kan sen förvaras i en burk med lick i kylen i upp till 3 måander.

Sen är nästa steg att sätta fördegen:

Steg 1:
20 g mjöl
1,5 msk vildjäst
1 msk vatten (45 grader)
Blanda ihop och låt jäsa i rumstemperatur i ca 6-7 timmar.

Steg 2:
60 g mjöl
0,5 dl vatten (45 grader)
Blandningen från steg 1.
Låt jäsa ca 6-7 timmar.

Steg 3:
160 g vetemjöl
1 1/4 dl vatten (45 grader)
Blandingen från steg 2
Blanda och låt jäsa ca 8-12 timmar (Den ska bli dubbel så stor)

Nu är själva grundLevainen färdig. Nu är det dags för brödet:

600 g vetemjöl
5 dl ljummet vatten
400 g levain
10 g jäst
ca 1 msk salt

Blanda allt utom saltet i ca 4-8 min (gärna i maskin).
Degen ska bli elastisk och slät.
Tillsätt saltet och kör ca 3 min till.
Låt degen vila i 60-120 min.
Häll ut degen på bordet och vik ihop degen några gånger. Absolut inte knåda!! Vid det här laget borde du se "bubblor" i brödet och de ska man absolut inte knåda bort!
Forma sen brödet försiktigt och lägg gärna i form.
Låt jäsa ca 45-90 min.
Grädda i 250 grader i 5 min och sen 40 min på 200 grader.
Låt smaka!!


Här kommer lite bilder på själva degen där du ser glutentrådarna samt "bubblorna"







Och här är det färdiga Levainbrödet





Jag gjorde även korvbröd på Levain till en grillning!




Det tar som sagt ett tag att göra men det är värt det i slutet!!!
Hej!!

Här kommer en liten macron som är fylld med en pistagesmörcreme..



Vet inte om jag nämt det förut men jag har ju bakat levainbröd på Slottet så imorgon kommer ett lite längre inlägg om just levainbröd =)
Hejsan

Är det så att det är höst nu? Kommer inte solen och värmen något mer? =( Hoppass verkligen att så inte är fallet!

Här nedan har jag gjort en kladdig fransk chokladtårta som jag sen doppat i choklad. Den är dekorerad med en bärgrädde.



Recept:

300 g smör
300 g choklad
6 ägg
6 dl socker
5 dl mjöl
(ev någon smaksättning)

Smält smöret och chokladen.
Blanda ihop allt och grädda ca 12 min på 200 grader.
Låt den svalna gärna i kylen över natten.
Sk'r sen i bitar och doppa i smält choklad!
Hej på er alla denna tisdag!

Jag hade en soft första dag på jobbet i går (efter semestern alltså). Plockade fram surdegarna från frysen bland annat, ska väcka liv i dem igen =)
Sen vart det en del småpyssel som småkakor och skorpor innan det fick bli en tur till vårat underbara trädgårdsland där vi plockade bönor, sallad, vinbär och rabarber. Och jag lovar att det finns en hel del kvar =)

Här är ialf en choklad"kaka" med kaffesmak. Glutenfri ska tilläggas!!



Tycker att det är stor skillnad på de olika glutenfriamixerna som finns.. Är det någon som har en annan åsikt/upplevelse?
Hej hej!!

Så idag bär det av mot slottet igen efter 4,5 veckors underbar semester! Kan tänka mig att jag inte är den enda som går tillbaka till jobbet idag.

Vi har på våran semester varit ute och campat en del (både med vänner och ensamma) som tex gustavsvik, lidköping och malmköping. Vi har även gjort en del dagsutflykter, legat på stranden, byggt staket m.m.
De här veckorna gick alldeles för firt och jag ser redan fram emot nästa längre ledighet!

Här är iallafall en laktosfritt bakverk, dels en macrron fylld med laktosfricitrongrädde samt en mjölkfri havremussla fylld med en blåbärskompott och sen lite laktosfrigrädde på.



som sagt utbudet på det laktosfria ökar allt mer =)
Hej!

Här kommer lite mer LCHF-bröd..



Recept:

3 ägg
5 dl frön ( jag anv 1 dl solros, 1 dl linfrö, 1 dl sesam, 1 dl vallmo och 1 dl pumpakärnor)
3 dl ost ( jag användevästerbottenost)
1,5 tsk bakpulver
3 msk filmjölk

Blanda ihop allt och bred ut på en plåt och grädda i 175 grader i ca 12 min



Och så här såg de ut när de var färdiga =)
Hej!

Bakelse dags igen. Som ni säkert märkt har jag en favorit när det gäller fyllning i de flesta bakelser men denna gång vart det en mörkchokladmousse samt en passionsfruktmousse. Ljusa bottnar, inlindad i vit marsipan och sen har jag lagt en vitchokladganach på toppen!



Ser inte så illa ut eller hur?
Hejsan!

Min svåger fyllde år för ett tag sedan och då önskade han sig en egne morotskaka, bara till honom. Så jag gjorde två big size cupcakes till honom. Och eftersom han är en av de största fotbollstokarna så tyckte jag att formarna passade rätt bra!




Gjorde helt enkelt mitt recept på morotskaka men hällde den i cupcakesformen istället för vanlig bakform.



Han verkade glad ialf när han fick dem =)
Helloj!

Har en del vinbärsbuskar i trädgården, både röda och svarta, och medan vi var iväg på en semestertripp så vart alla klara. Så först ut fick det bli en gelé.



Fyll en kastrull med vinbär till 3/4 ungefär.
Tillsätt  ca 3 dl vatten per liter vinbär.
Låt koka upp.
Sila av.
Sen använde jag gul melantin till denna sats så jag tillsatte socker enligt deras rekommendationer (på baksidan).



Kan mycket väl tänka mig att många tycker att det är fusk att använda tex melantin men själv tycker jag att det är ett mycket bra sätt att på en perfekt och hållbar gelé.
Ibland undrar jag varför man ska krångla till det? Men hur gör ni?
Hejsan!!

Vet att det blivit en del chokladtårta på sista tiden men så blir det ibland..



200 g choklad

180 g smör

2 dl kaffe

4 ägg

2 dl socker

2,5 dl mjöl

1 tsk bakpulver

0,5 dl kahlua

 

Tillagning

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret tillsammans med chokladen på svag värme, tillsätt kaffet. Vispa ägg och socker en ganska lång stund, blanda mjöl och bakpulver. Smöra och bröa en form, med avtagbara kanter. Rör samman ingredienserna och häll i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 min. (Ska vara lite lös i mitten, den stelnar när den kommer ut.).



Sen servera med lite grädde och jordgubbar, mumsigt värre =)
Hejsan!

Här kommer en riktig gobit som är så enkel att göra!! Gillar man kokos är detta något jag verkligen kan rekommendera!!



Recept:

50 gr smör
1/2 dl sirap
1/2 dl florsocker
2 dl grädde
200 g kokosflingor (1 pkt)
200 g ljus blockchoklad

Låt smör, sirap, florsocker och grädde koka ihop i 10 minuter. Tag av ifrån plattan och rör i kokosen. Låt svalna en stund för att sedan rulla ca 50 bollar. Låt dessa stå i kyl i 1 h. Smält chokladen och täck bollarna med den.

 



Som sagt gott och enkelt, vad mer kan man begära? =)


hej hej!

Ville bara visa våran lilla igelkott som här på vår tomt!



Så fin!



Och det allra bästa! Det sägs att om man har en igelkott på tomten så har man inga ormar och för mig som har en enorm fobi för just dessa vidriga djur så passar det kanon!! =)



Så vi hoppas alla att den alltid kommer stanna!!!
Hej hej!!

Som alltid ligger jag efter med mina inlägg... Fick lite fläderblommor av min granne så för första gången gjorde jag flädersaft. Sökte på nätet efter recept och som vanligt finns det tusentals varianter och som vanligt =) så tolkade jag dem lite som jag ville.. tycker ialf att resultatet vart mycket bra!




Recept:

Ca 30 fläderblomsklasar
1 citron
3 lime
1,5 liter vatten
900 g strösocker
25 g citronsyra

Koka upp fläderblommorna tillsammans med skvade citrusfrukter och vatten.
Tillsätt sockret och citronsyran och rör om väl.
Sätt på lock eller som jag plasta och låt stå i kylen i 3 dygn.
Sila av i en finmaskigduk och häll upp på glasflaskor alt i plastflakor/burkar om du vill frysa den (håller längre då)

Personligen tycker jag att fläder är en av de bästa safterna!!