Hej!

Har alla gjort upp sina planer för nyår ännu? Vi ska iväg till några vänner i nyköping och fira. Och dagen idag bjuder på en minijul med min ena syster, de som var i London över jul, och resten av familjen. Sen blir det middag med några vänner.
En trevlig fredag!!

Den här äppelkakan gjorde jag första gången inför en Mårtengåsmiddag men tyckte den var god så jag bakade den igen till en emk på Slottet.



Först gjorde jag en sockerkaksbotten

2 dl socker
2 dl ägg
3 dl vetemjöl
75 g smör
2 tsk bakpulver
1 msk mjölk

Hällde den i en smord form och gräddade i 175 grader i ca 15 min.

Tog ut den och strödde på äppelskivor.
Sen hällde jag på en blandning på 3 ägg och 2 dl creme fraiche och lite vaniljsocker.

Sen gräddade jag den tills den "stannat".

Saftig och god och creme frachen gör den syrlig!



En trevlig fredag önskar jag er!!
Hej!

Här kommer ytterligare ett bröd.




Detta är dett surdegsbröd som är smaksatt med torkad basilika och ost.

Att blanda ner ost i bröd är bland den godaste smaksättaren jag vet. Speciellt lite mögelost! =)


Halloj!!

Är det någon mer än jag som saknar snön? Hur kul är det att ha jullov och inte ha någon snö att leka med? Mina tjejer fick ju dessutom både skridskor och skidor i julklapp =/


Här är ialf en dessert som jag gjort både på Slottet och hemma. Tycker det är en mycket bra dessert, dels lätt att göra och sen står den ju i frysen tills det är dags. Enkelt att ha hemma och bara plocka fram när det kommer gäster och sen kan man ju variera tillbehören i (nästan!!) det oändliga!



Recept:

4 st ägg
1.5 dl strösocker
200 g Philadephiaostost
4 dl grädde
300 g mixade kex (jag använde pepparkakor)

Dela äggen.
Vispa äggulan och sockret poröst. Tillsätt osten och vispa den len.
Vispa grädden ganska hårt.
Vispa äggvitorna till hårtskum.
Blanda försiktigt ihop allt.

Nu kan man antingen ta en stor form med löstagbarbotten och strö kexen i botten och sen krämen ovanpå och ställ sen i frysen.
Eller som jag gjort här och fyllt siliconformar först med smeten och sen kexen. Sen när de stelnat är det bara att "ploppa" ur dem!



Sen är det bara att använda fantasin när det gäller tillbehör: olika såser, bär, frukter, maränger m.m.
Helloj!!

Idag är det väl dags för flera att börja jobba igen efter julhelgen. Själv har jag ledigt fram till den 9 januari =) Skönt med lov!! =)

Vi hade mini lakritsmaränger på desserten för några veckor sedan och det blev några över, så till en emk bestämde jag mig för att fylla dem med en hallonmousse och servera som en extra grej.



Och till er som arbetar denna vecka: Ha en skön arbetsvecka!
Och till er som är lediga: Vad ska man hitta på?? ;)
Hej!

Här kommer lite bröd som personalen på Slottet fick för ett tag sedan.



Det är ett surdegsbröd med pesto i som jag gräddade av och sen bredde på lite vitlökssmör innan jag "grillade" det lite i ugnen..

Att sånt kan vara så gott??



Bröd är nog den största anledningen till att jag aldrig skulle kunna gå på tex LCHF diet eller liknande... Älskar bröd!!

Hej allihopa!!

Och god fortsättning!! =)

Jag hoppas att ni alla hade en mycket trevlig julafton och att trevligheterna fortsätter resten av julhelgen. Själv hade jag och min familj en härlig jul. Min syster kom redan i tors, min mamma och pappa kom i fredags och på själva julafton kom mina svärföräldrar. De som saknades var min andra syster med familj som detta år firade i England med deras släkt där och sen min svägerska som är i USA med sin pojkvän och hans familj.

Så vi har firat med familjen och haft en underbar jul tillsammans, precis som det ska vara!

Och här kommer en fudge som jag gjort både på Slottet och hemma. Den är smaksatt med citron och vitchoklad.



Recept:

1,5 dl socker
1,5 dl grädde
1 dl vit sirap
50 g smör
100 g vitchoklad
1 citron, rivet skal

Blanda socker, grädde och sirap.
Koka till 122 grader.
Lägg ner smöret.
Lägg ner chokladen.
Riv ner citronskalet.
Rör samman.
Häll upp i en form och låt stelna innan du skär den i bitar.



Perfekt att slå in och ge bort! =)

Den här fudgen blir mjuk och smälter i munnen!

Som sagt god fortsättning!! Kram
GOD JUL!!!!

Vill önska er alla en god jul och hoppas ni alla får en underbar jul!




Detta pepparkakshus satte jag och tjejerna ihop för någon tid sedan...



Och så här blev granen som vi klädde igår!



Som ni ser är det silber och blått som gäller i vår gran.



Och detta gjorde vi iordning åt tomten, han behöver ju lite förtäring när han far runt om natten och lämnar paket till alla snälla barn =)



Och den här ambrosiatårtan levererade jag till en gammal dam som hon skulle bjuda sina gäster på idag!

Gjorde en ljus tårtbotten som jag fyllde med en vaniljcreme med apelsinskal i, samt penslade bottnarna med pressad apelsin.
Sen gjorde jag fortingen med pressad apelsin och florsocker och strödde sen på kanderade apelsinskal.

Så återigen God Jul på er alla!!!!

Hello!!

Så här dagen innan jul så är det full fart här hemma!

Jag och barnen är lediga idag och ska åka in till stan och handla det sista, ikväll ska vi till en vän och fira honom innan vi åker hem och börjar julfirandet =)

Då ska det drickas glögg och klä granen och fixa det sista med julskinkan!

Så här kommen en tryffel



Det är ett skal av mörk choklad och sen fylld med en kolafyllning.

1 dl sirap
1 dl grädde

Koka till 110 grader.



Ha en mycket trevlig dag före dopparedag!! Kram till er alla!!!
Hej!

Dopparedagen närmar sig =)

Gjorde en bakad cheescake för ett tag sedan till fikat. Valde att toppa den med vinbär.



Botten:
250 g kakor (jag använde cookkies)
100 g smör, smält

Mixa kakorna och häll på det smälta smöret och rör om. Tryck ut i botten på en form med löstagbarakanter.
Grädda i 5 min i 175 grader.

Fyllning:
500 g philadelphia ost
3 ägg
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker

Blanda ihop allt och häll i formen. Grädda ca 40 min i 170 grader.

Toppingen:
Vinbär
Syltsocker
Gelantinblad

Koka vinbären emd lite vatten och socker efter vad männgden säger på förpackningen.
Låt koka ca 5 min.
Tillsätt sen 1 gelantinblad per dl kompott.

Häll på kakan och låt stelnna i kylen. Mums!!




Hejsan!

Tänkte jag skulle visa lite bilder från vårt julbord på Slottet.

Är inte de bästa bilderna men de tagna i dåligt ljus!



Här har ni första bordet som innehåller sillarna: rökt, parmesan och vitlök, paprika och chili, peppar, senap och  inlagd. Sen är det även kräftströmming, stekt inlagd strömming och matjesillstårta.

Fick tyvärr ingen okej bild på fiskbordet så vi får hoppa den och gå på 3:e bordet..



Det här är bordet med det kalla köttet så som: julskinka, vildsvinsskinka, rökt älg, rostbiff på hjort och rökt vildsvin, vildandspate, viltklämma, älgkorv, vildpaté med tillhörande såser som äppelcumberland, rödlöksmarmelad, olika senaper, tranbärsketchup m.m.



Och samma bord, men från andra hållet, där man också ser potatissallad, pickles, bulgursallad som står över.


Vildandspaten..


Sen kommer det 4:e bordet med det varma: vildsvinsspjäll, älgköttbullar, viltprinskorvar, janson, rotfruktsgratäng samt bröd och ostar.. (tyvärr ingen bild där heller)


Brietårta


Och sen kommer vi till det sista och viktigaste (!!!) bordet... Desserter och gotte..



Mörk chokladmousse med rårörda bär



Apelsincreme med mjuk pepparkaka



Saffrans pannacotta



Päronkompott med vaniljfärskost



Rocky Roads  (med egen kola i)

Sen har jag gjort 7 sorters tryfflar och 1 fudge som vi varierar med så här är de som stod framme vid själva fotograferingen..




Havtorn



Lavendel



passionsfrukt



Whiskey


Ja det var lite bilder från vårt julbord... Lite recept kommer sen =)





Hej!

Så då var det tisdag igen! Efter idag, bara 2 arbetsdagar kvar sen blir det jullov =) Så som jag längtar just nu till att vara ledig!
Otroligt hur man kan längta till ledighet ibland.

Här har vi alf en choklad och äppelkaka



Recept:

2 ägg
2 dl socker
3 dl mjöl
75 g smör, smält
3 msk kakao
2 äpplen, skalade och skurna i tärningar
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk

Blanda ihop alla ingredienser och häll i en smord och bröad form.



Nu ska det bli ett långpass på slottet!


Hejsan!

Hoppas alla haft en trevlig helg!! Så nu är sista advent förbi också och julen närmar sig med stormsteg!

För första gången på många år så känner jag att jag ligger i fas =) Så skönt för omväxlingsskull! Så nu när julen närmar sig kan man bara njuta!

Och i helgen kom den första snön här i Tystberga! Mina tjejer vart så glada =) De ville plocka fram pulkan på en gång, men jag fick förklara att det måste komma lite mer , samt bli lite kallare!

Men tillbaka till bakandet..




En chokladkaka med kokos..

Har blivit några stycken på sista tiden men tycker att det är smidigt när det varit så pass många som skulle ha fika samt att det är gott och ser bra ut =)



Ha en trevlig måndag allihopa!!
Hejsan!

Hoppas alla har en trevlig helg än så länge :)

De här chokladskålarna är fyllda med en hallonkompott och sen en chokladmousse.



Tycker att hallon och choklad är en av de bästa kombiinationerna ihop.

Hej!

När det var dags att tända andra ljuset så hade vi mysfrukost på morgonen..

Vi bakade bröd på morgonen, gjorde te och varmchoklad och gottade oss!



Brödet:

5 dl vatten
1 pkt jäst
2 msk sirap
1 dl solroskärnor
1 dl rågsikt
manitoba cream
1 msk salt
Hello!!

I fredags var det en herre som skulle hålla i en herrmiddag och bad om min hjälp..

Först skulle han bjuda på en dessert..



Så det fick bli chokladmousse med rårröda bär



Jag dekorerade med lite ätbara pärlor mest för effektens skull.

Sen kom överraskningen som han ville bjuda herrarna på!



Det är en tårta som är fylld med vaniljcreme och en hemmagjors sylt på jordgubbar, hallon och plommon.

Den är täckt med marsipan och lite kristyr.



Undrar om herrarna blev överraskade?
Hejsan!

Så här i juletider och lucia tider så ska det ju bakas lussebullar..

Nu är sanningen den att jag personligen inte är så förtjust i vanliga lussebullar. Tycker de är torra och tråkiga..



Så i detta fall har jag mixat smör och mandelmassa som jag brett på och sen rullat ihop dem.

De blir ialf godare än vanliga! Ska pröva med en chokladfyllning nästa vecka!



Hur gör ni med era lussebullar??
Hej!

I måndags var det en av kollegorna som slutade så i lördags hölls det en liten avtackning för henne. Tyvärr hade jag inte tid att göra något mer extravagant :( men jag hoppas hon blev nöjd ändå.



Det är en choklad och romkaka garnerad med grädde, chokladmousse och en massa bär.



Gott ska det vara!!



Önskar dig lycka till Linda!! =)
Glad Lucia på er alla!!!

Hoppas ni alla har fått tagit del av något slags luciafirande idag.

Själv fick jag mitt på förskolan kl 07.00 imorse. Var riktigt imponerad och glad då båda mina tjejer stod kvar i tåget under hela "uppträdandet". Det är första gången som de inte kommer springande och sätter sig i mitt knä :)
De var så fina.. kanske lägger upp en bild sen..


Testade en ny bakelse på Slottet för ett tag sedan.. Utgick från boken sju sorters kakor och receptet är Fragilitês bakelser men jag ändrade en del..



Botten:
50 g sötmandel
2 dl socker
1,5 msk vetemjöl
4 äggvitor

Fyllning 1:
0,5 dl vetemjöl
1,25 dl vatten
2 äggulor
150 g smör
1 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
passionsfruktjuice

Fyllning 2: (gör gärna dagen innn)
250 g choklad
250 g grädde
1 blad gelantin
250 g choklad

* Fyllning 2: Lägg gelantinbladet i kallt vatten. Smält chokladen och grädden. Rör ner gelantinbladet. Vispa grädden och blanda ihop allt. Låt vila i kylen tills den stelnat.

* Botten: Skålla, skal och mal mandeln. Blanda med sockret och mjölet. Vispa vitorna till hårt skum och blanda ihop allt. Bred ut i tre längder ca 8 cm bred. Grädda i ca 20 min tills de känns torra.

* Fyllning 1: Koka upp vattnet, rör ner mjölet och rör tills det tjocknar. Tag kastrullen från värmen och rör ner äggulorna och låt krämen svalna lite. Rör samman smöret och florsockret. Rör ner krämen lite i taget. Vispa den fluffig. Tillsätt sen passionsfruktsjucien efter smak.

Bred ut fyllningarna emellan bottnarna.
Garnera gärna med lite smält choklad.



Ha en fortsatt trevlig lucia!!!


Hejsan Hejsan!

Hoppas alla haft en trevlig helg för det har jag! =)

I fredags jobbade jag långis var hemma runt halv 12 på kvällen/natten men sen tog jag helg.

I lör höll vi på en massa hemma, bland annat tog jag hand om 60 kg nörkött som vi köpt från en bonde här i närheten. Sen var vi och firade min syster och sen hade vi lite vänner på middag. Lördagen bara försvann!

I går så vart det mer pyssel hemma, en sväng in till stan och lite så innan några andra vänner kom på middag. Har helt enlet haft en skön helg!

Förra veckan så gjorde jag macarons på Slottet, tyvärr vart de ionte så lyckade utssende mässigt men lika gosa som vanligt.



Denna gång så fyllde jag dem en choklad och bananmousse. Om man gillar banan så var det en hit annars ska man nog skippa det ;)



Händer en hel del i veckan bortsett från jobbet förstås! Imorgon ska vi på middag hos min mamma, på tis är det lucia som självklart ska firas på dagis (kl 07.00 på morgonen, utomhus!!!!!!), ons blir det jag och sambon som ska bjuda ut mina svärföräldrar på julbord, tors en långis och fre oplanerat och sen var det helg igen!

Tiden bara springer iväg!!

Ha en trevlig måndag på er!!!
Hej Hej!

Hoppas alla haft en trevlig helg! Det har vi med födelsedagskalas och middagar! tyvärr går helgerna alldeles för fort, och ibland känns det som att det kanske inte spelar någon roll hur länge man är ledig så hinner man ändå aldrig med det man skulle vilja.

Men tillbaka till bakandet..

Det här är en chokladtårta med rom och kokos.



Täckt med grädde och lite färska bär.



Ibland tror jag att det är omöjligt att misslyckas med choklad ;)

Hejsan!!

Förra helgen fyllde Carina år och önskemålet var då en smörgåstårta med "fiskfyllning"




Så jag gjorde en coleslowfyllning med lite sweetchili och den andra fyllningen med varmrökt lax, dill, purjolök.



Dekorerade sen med sallad, paprika, kokt ägg, handskalade räkor, dill, tomat och citron.



Så grattis till Carina!!
Hejsan!

Julen närmar sig med stormsteg! Går otroligt fort!!

By the way är det någon annan som sett julkalendern i år? Mina barn ser på den och jag vet inte ännu om jag är särskilt imponerad..

Här kommer lite macrons.
Den här gången så rostade jag nötterna innan jag malde dem, vart en riktigt god smak (om jag får säga det själv!!)



Och sen fyllde jag dem med lite hallonmousse.. Enkelt va? ;)



Om inte annat mycket gott =)
Hej!

Förra veckan på slottet var det en gäst som fyllde år och önskade fira det med en tårta till fikat och självklart ordnar vi det!



Det är ljusa bottnar fyllda med en hallonmousse och en blåbärsmousse. Täckt med grädde och sen en massa bär!



Helt okej med tanke på hur få "tårt"verktyg vi har på Slottet!

Hej!

För en tid sedan så tog vi tag i pepparkaksbaket här hemma. Det vad jag och mina två tjejer, samt min syster Josefin samt min kompis Veronica.

Är riktig imponerad av mina döttrar då de faktiskt bakade en del i år (till skillnad mot förra året då de fick till endast 1 pepparkaka var och åt upp resten) och stod ut en stund =)



Här håller Ylva på som bäst



Och här är Tove



Och så här fina gjorde vi dem någon dag senare.. Så kul man kan ha med mammans tårtdekoarioner =)
Speciellt glitterkristyren var populär!!

Helt underbart pepparkaksbak i år!! =)
Hejsan!

För någon tid sedan fyllde lilla Ebba 2 år och då var önskemålet klart och tydligt: Hello Kity =)

Så då är det självklart att jag fivar det!



Tårtan är ljusa bottnar, vaniljcreme, egenlagad jordgubbskompott och täckt med grädde.
Figurerna är i SP och den rosa "botten" är marsipan.

Och vad jag fått höra att den blev populär så GRATTIS till Ebba!!!
Hejsan!

Förra helgen fyllde en arbetskamrats dotter 10 år och det skulle firas med sleepover och självklart en tårta.



Det jag hade att gå på var följande: rosa, silver och glitter.
Och så fick det bli.



Jag marmorerade den rosa marsipan men det syntes inte så mycket när dekorationerna kom på =(

Tårtan är fylld med chokladmousse och hallonmousse.
Täckt med marsipan och dekorationerna är marsipan, ätbart glitter och ätbar silverfärg.



Ber om ursäkt för den taskiga bildkvaliten!

Men säger ett stort grattis i efterskott till den stora tjejen Nora!!!
Hej!


För ett tag sedan fyllde Linus 3 år och det skulle firas med en blixten Mcqueen tårta i liknande form som Ylva hade.



efter önskemål är tårtan fylld med blåbärssylt (egengjord) och chokladmousse.
Tårtan är täckt med marsipan och alla figurer är i marsipan. All text är i kristyr.



Så grattis till Linus!!
Hej hopp!


För ett tag sedan gjordes denna blixten tårta..



Den är fylld med chokladmousse och passionsfruktmousse och täckt med marsipan.

Får tyvärr erkänna att jag inte vart riktigt nöjd med denna. Förlåt!
Hejsan!

För någon helge sedan så fyllde lille Hampus 4 år och då blev önskemålet Rorri Racerbil (när jag fick frågan fick jag ut och goggla för detta var en bil som jag aldrig har hört talas om!!)



Fyllningen är enligt önskemål: jordgubbsylt (egengjord), vaniljcreme, hackad choklad och lite grädde.

Tårtan är täckt med marsipan och alla dekorationer också. Däcken är gjorda av ricecrispis och choklad och sen täckta med svart marsipan.



Grattis i efterskott till Hampus!!
Hej!!

Hjälpte en granne för ett tag sedan med en smörgåstårta och önskemålet var vegetariskt.


Så jag fyllde den med en avocado och sweetchili creme samt en coleslow.



Och grannen ifråga var snäll och skickade ett vykort med ett tack för hjälpen! Så snällt!!