Det här har jag sett på flera bloggar på senare tid så nu är det min tur att pröva, och om jag får lite på mina "provsmakare" så var de underbara =)



Recept:

50 gr smör
1/2 dl sirap
1/2 dl florsocker
2 dl grädde
200 g kokosflingor (1 pkt)
200 g ljus blockchoklad

Låt smör, sirap, florsocker och grädde koka ihop i 10 minuter. Tag av ifrån plattan och rör i kokosen. Låt svalna en stund för att sedan rulla ca 50 bollar. Låt dessa stå i kyl i 1 h. Smält chokladen och täck bollarna med den.

Här kommer en till av mina tryfflar som jag håller på och experimenterar med...


Jag har tagit formarna som tooffie kommer i. Sen har jag smält choklad och penslat i dem 2 ggr.
Sen hackade jag lite pistagenötter och la i och sen gjorde jag en tropiskmousse och la. Smälte sen lite choklasd och la som botten.
Ploppade ur dem ur formarna och smälte lite mjölkchoklad och drog lite streck över.

Grabbarna i varmköket hade lite rödbetor över så de frågade om jag kunde göra något och javiist kan jag det =)


Bröd:
6 dl vatten
8 dl vetesurdeg
30 g jäst
2 msk sirap
3 msk olja
vetemjöl
salt

Fyllning:
Färska kokta rödbetor
chevreost
persilja
kapris
lite lite olja

Brödet:
Blanda vatten, surdeg, jäst och olja.
Tillsätt ung 5 dl mjöl
Tillsätt sirapen.
Blanda i så mkt mjöl att det blir en smidig deg.
Tillsätt ca 2 msk salt.

Låt jäsa i ca 1,5 timme.

Fyllningen:
Mixa kapris, rödbetor, persilja och osten. Tillsätt lite olja som bindningsmedel.

Tryck ut degen.
Bre på lite av fyllningen.
Rulla ihop.
Låt jäsa ca 1 timme.
Grädda i 180 grader i ca 12 min frallor, ca 25 min små limpor, ca 40 min stora limpor
Här kommer en till liten kaka...

Recept:
150 g smör
1 dl socker
1 dl hasselnötter
3 dl mjöl
0,5 tsk bakpulver



Blanda ihop alla ingredienser.
Lår degen stå kallt en liten stund.
Kavla ut och ta ut runda kakor
Grädda ca 12 min i 175 grader
Sen har jag bara dragit 3 streck med smält choklad över swm nääe sw svalnat
För första gången i mitt liv så har jag testat att göra drömmar. Smaken blev kanon men är inte riktigt nöjd med utseendet men det kan bero på att i orginal receptet skulle det vara hjortronsalt men det hade inte jag så jag tog bikarbonat istället..



Receptet:
100 g smör
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 dl olja
1 tsk bikarbonat (hjortronsalt)

Rör ihop smör och vaniljsocker och strösocker.
Tillsätt oljan lite försiktigt lite i taget
Blanda ner resten.
Rulla degen i små bollar och tryck till dem.
Grädda i 150 grader i ca 20  min
Sen valde jag att garnera med lite smält choklad
Gjorde lite nya musslor men denna gång med både mandel och hasselnötter..


125 g blandade nötter, mixade
200 g smör
1,5 dl socker
1 ägg
4 dl mjöl

Blanda ihop alla ingredienser.
Smörj formarna väl
Tryck ut degen i formen
Grädda i 180 grader i ca 8 min
Ville bara visa upp en av desserten som vi hade förra veckan på jobbet...


Det är (från vänster) creme brule, ett hippenflarn med jordgubbe och physalis samt en havtornssorbe
Här kommer lite föer mandelmusslor



De är fyllda med lemon curd, grädde och jordgubbe!
Alla recept finns i tidigare inlägg

Här kommer lite småkakor igen!

Grund receptet:
ca 4,5 dl vetemjöl
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
200 g smör



De här har jag kavlat ut, tagit ut cirklar och sen delat på hälften, sprejat med vatten och lagt på kokos.



De här är utkavlade, utstuckna hjärtan och delade på hälften. Sprejade med vatten och sen doppade i färgat socker.



Den här är utkavlad och sen har jag kavlat ut färgad mandelmassa, lagt ovan på, rullat ihop, skurit och delat på hälften..

Alla har jag gräddat i 175 grader i ca 12 min
Gjorde lite knäckflarn med mandel i till en dessert...

Recept:
150 g smör
2 dl socker
0,5 dl ljus sirap
0,5 dl grädde
1 dl havregryn
1 dl hackade mandlar
2 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Smält smöret
Tillsätt övriga ingredienser
Klicka ut på plåt
Grädda i 175 grader i ca 6 min
Du kan forma dem om du vill när de gräddats
Här kommer lite muffins m vitchoklad och blåbär och toppade med lite mörk choklad..
bär

Recept:
2 ägg
2 dl socker
50 g smör
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk

blåbär
vitchoklad

Vispa ägg och socker poröst
Tillsätt övriga ingredienser.
Häll upp i formar.
Lägg i lite blåbär och vitchoklad
grädda i 180 grader i ca 10 min
Smält lite mörk choklad och ringla över. Låt svalna!
Gjorde en liten dessert här för ett tag sedan då vi hade lite middagsgäster


Chokladmousse
250 g choklad
250 g grädde
smält ihop

baileys efter smak

230 g grädde vispas hårt

Blanda ihop allt och häll upp i form (jag hade även skivade jordgubbar i skålen innan jag hällde i moussen).
Låt stelna.
Servera med vispadgrädde.

Här kommer Mattias, en gammal skolkamrat och numera arbetskamrat. Han håller i en av dessertena förra veckan:
Chokladtryffeltårta med rabarberparfait

Har i flera år haft en tryffelform som jag aldrig använt men nu var det dags!


Smälte choklad och penslade i formen 2 ggr.
Smälte lite nougat och hällde i.
Smälte lite mer choklad och hällde på i botten.

Gör ju en hel del bullar på jobbet då vi har det som förmiddagsfika så ibland får man försök med lite nya varianter!



Recept:
5 dl mjölk
150 g smör/margarin
0,5 dl socker
50 g jäst
lite kardemumma
1 ägg
vetemjöl

Fyllning
pistagecreme
mandelmassa
smör

Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37 grader
Lös jästen i degvätskan
Tillsätt kardemumman
Tillsätt ca 5 dl mjöl
tillsätt sockret och ägget
Tillsätt så pass mkt mjöl att det blir en smidig deg

Låt jäsa ca en timme

Fyllningen:
Mixa smör och mandelmassa ung 100 g smör och 200 g mandelmassa, smaksätt sen med pistagen.

Kavla ut degen, bred på fyllningen och rulla ihop och dela.
Låt jäsa ca 30 min
Grädda i 190 grader i ca 11 min

Fixk lite middagsgäster en kväll och kände att jag ville göra något roligt så en liten tårta fick det bli..



Fylld med ljusa bottnar, chokladmousse och äppel/kanelmousse. Täckt med grädde och marsipan.
Blommorna är spritsade i kristyr sen penslade med lite rosa rainbow dust och bladen är i SP.
Bandet är besällt från england och är även det ätbart!

Ännu en variant!



Kakdeg:
4,5 dl mjöl
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
200 g smör

Choklad

Kavla ut degen
Ta ut små runda cirklar
Grädda dem i 180 grader tills de fått lite färg.
Låt svalna
Smält lite choklad försiktigt
Häll lite på en halva och sätt en annan ovanpå som lock
Här kommer en till småkaka som också är första gången för mig!

Kakdeg:
4,5 dl mjöl
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
200 g smör

Nougat

Kavla ut degen. Ta ut runda cirklar, på hälften av dem tar du ut ett hål i mitten. Sen spejade jag bara lite vatten och satte ihop dem, gräddade i 180 grader ung tills de började bli lite gyllene.
Sen lät jag dem svalna.
Smälte lite nougat försiktigt i micron och hällde sen i fördjupningen. Mumsigt!
Testade något nytt (ialf för mig) här om dagen på småkake form..



Kakdeg:
4,5 dl mjöl
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
200 g smör

Fyllning:
Mandelmassa som jag färgat lätt rosa

Kavlade ut degen. Tog ut cirklar, rullade en kula med mandelmassa, penslade självka "kakan" med lite ägg (lätt uppvispad), la mandelmassebollen på mitten och vek upp 3 flikar och tryckte till. Gräddade i 180 grader.
Då var det dags för en riktig klassiker som min mamma brukade baka.. Kokostoppar med choklad! De fiina är att de är glutenfria från böjan och kan göras laktosfria om man byter smöret.


50 g smör, vanligt eller laktosfritt
2 ägg
1,5 dl socker
200 g kokos

Smält smöret
Vispa ihop ägg och socker
Blanda ihop alla ingredienser
Låt smeten svälla minst 15 min.
Klicka sedan ut smeten och grädda i 175 grader i ca 12 min

När de svalnat så kan du doppa dem i choklad!
Testade att göra citronbiskvier iställer för vanliga choklad då de kan upplevas lite för söta... Själv är jag inge fan av just citronsmak men de andra som smakade tyckte det var toppen!



Bottnar:
150 g mandelmassa
½ äggvita

Mixa ihop till en jämn smet. Spritsa eller klicka ut på plåt med bakplåtspapper. Grädda i 185 grader tills de är gyllenbruna. Låt dem svalna innan du lossnar dem från pappret.


Citroncreme:
lemoncurd och rumstemp.smör. (har tyvärr inga exakta mängder, tyvärr)

Blanda ihop tills det har en behaglig konsistens. Bred sen på lite creme på bottnarna. Doppa sen i choklad.

Bakade lite olika bröd här också som skulle vara laktos och glutenfria.. Gjorde helt enkelt så att jag följde receptet på baksidan av Sempers finmix men tillsatte ca 2 msk sirap och lite salt.



Det här blec kvällsbröden med solroskärnor i och vallmofrön på



det här fick bli frukostbröd men morötter i och en blandning av frön på



Och det här fick bli lunchbröd, lite linfrön och solroskärnor i och sesamfrön ovanpå...



Och även lite grissin till förrätten..

En salig blandning men jag måste säga att jag är nöjd med resultatet!
Här kommer en till litenmskapelse..



Recept:
2 ägg
1,5 dl socker
3,5 dl glutenfrimjöl
0,5 dl olja
2 tsk bakpulver
skalet från en citron samt lite saft

Vispa ägg och socker
Rör ner övriga ingredinser
Hällm i formar
Grädda i ca 12 min i 180 grader

Sen har jag garnerat med jordgubbar och kolasås
Hej.. nu näör man har fått baka en del med gluten och laktosfritt måste jag säga att Sempers mixer kommer högst upp på min lista över favorit glutenfria mjöl.. Någon annan som upplever det annoprlunda eller har några andra tips?



Det är ialf den här jag anv nu när jag bakat så mkt laktos och glutenfria bakverk och bröd..
Fick inprovisera ihop en lite mumsbit till en person som inte kunde äta småkakorna som serveras till kaffet..


Fick bli en vitchokladskål fylld med en bärkompott och sen jordgubbe doppad i choklad..
Skulle baka lite bullar på jobbet här om dagen på mjölk som varit frusen, 5 liter närmare bestämt och det blev en stor en..



På bilderna är den direkt upptagen ur degblandaren så gissa om den blev stor när den fick jäsa..


Har haft en konferensgrupp på jobbet med många personer med många allergier så den hät veckan har jag bakat en hel del som är gluten och laktosfritt och jag kommer lägga upp bilder och recept lite då och då...



Recept:
2 ägg
1,5 dl socker
3,5 dl gluten/laktosfri mjöl
1,5 tsk bakpulver
0,5 dl olja alt 50 g laktosfri smör
1 tsk vanilj
hallon
formspray

1. Blanda ägg och socker
2. Tillsätt övriga ingredienser.
3. Spreja eller smöra en form, häll i smeten
4. lägg i lite hallon
5. Grädda i ca 35 min i 175 grader
Idag var det dags att pröva en ny variant på surdegsbröd..



6 dl vetesurdeg
8 dl ljummet vatten
50 g jäst
3 msk sirap
0,5 dl olja
½ manitoba cream
½ vetemjöl
Örtolja
Ost
Salt

1. Rör ut jästen i vattnet
2. Blanda ner olja och surdeg
3. Blanda ner örtoljan samt osten (jag använde en grönmögelost som jag smulade sönder)
4. Blanda ner lite mjöl
5. Tillsätt sirapen
6. Tillsätt så pass mkt mjöl att det blir en smidig deg. tillsätt sen ca 2 msk salt.
7. Låt jäsa i ca 1 timme
8. Dela degen i 2 eller 3 delar. Rulla försiktigt ihop dem och lägg i en form.
9. Låt jäsa i ca 1 timme ( eller över natten i kylskåp)
10. Grädda i 180 grader i ca 40 min (tills innertemp är 98 grader)

Här kommer lite mörkt bröd!!



180 g vetekli
400 g vetekross
2,1 liter filmjölk eller yoghurt
4,5 dl mörksirap
760 g vetemjöl
380 g grovt rågmjöl
1,5 tsk salt
2,5 msk bikarbonat

Blanda ihop allt, häll i en smord form, grädda i 180 grader tills innertemp är 98 grader.
Enkelt och gott!
Kommer en lite emkfika som jag gjorde där innan jul då vi fick bitar med pepparkakor över från pepparkakshusbygget på jobbet..



Recept:

200 g digestivekex
200 200 g pepperkakaor
2 2 msk kakao av god kvalitet
125 125 g smör


2.5 2.5 dl kesella
400 400 g philadelphiaost
1 1 dl strösocker
3 3 st ekologiska ägg
200 200 g mörk choklad

Krossa kexen fint i en mixer och blanda smulorna med smält smör och kakao.

Tryck ut blandningen till en botten i en teflonform med löstagbara kanter, 24 cm i diameter.

Förgrädda bottnen i mitten av ugnen i cirka 7 minuter i 175 grader och låt den svalna. Sänk ugnen till 130 grader.

Vispa philadelphiaost, kesella, strösocker och fröna ur en urskrapad vaniljstång krämigt i en skål.

Rör ner ett ägg i taget.

Bryt chokladen i bitar och smält dem på svag värme i micron

Blanda chokladen i smeten häll den över kexbottnen.

Grädda kakan i 130 grader i cirka 40 minuter.

 

Sen har jag garnerat med lingongrädde.

 

Ibland kan man få till det så man ska använda upp sådant som har blivit "över" från andra bakverk..



Det här är då återigen en chokadlrulltårta med lemoncurd i, dekorerad med bär samt lingongrädde..

Sen är det vitchokladskål med rårördahallon och chokladmousse.. Alla recept finns i tidigare inlägg =)
Ett test från min sida då jag fick över lite sockerkaka..



Tog helt enkelt sockerkakan ( som var smaksatt med apelsinskal samt apelsinjuice), delade på hälften och hällde på en chokladganach på ena halvan och la på den andra halvan. Lät stelna och serverade med hallonmousse och kiwi...
Här kommer en chokladrulltårta med lemoncurd... Garnerad med vispad grädde och physse...


Recept:
3 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulber
0,5 dl mjölk
2 msk kakao

1. Blanda ihop alla ingredienser.
2. Bred ut smeten på en plåt
3. Grädda i ca 5-10 min i 200 grader
4. Stjälp upp kakan på ett bakplåtspapper som du strött strösocker på
5. Bred ut sylten eller vad du nu valt för fyllning, rulla ihop.


Lemoncurd
Recept:
100 g smör
saften från 1 citron
1 dl socker
4 ägg

Låt smöret, citronsaften och sockret smälta.
Blanda snabbt ner äggen
Låt det sjuda tills det tjocknar
Sila vid behov
Här kommer fler favoriter i repris!



Mandelmusslor med nougat i, grädde och hallon.
Vita chokladskålar med lemmoncurd och chokladmousse.
Innan jul testade jag att göra gelegodis för första gången, och jag tror det blir fler gånger!!



Recept:

6 gelatinblad
50 g glukos
1 dl strösocker
2.5 dl vatten
6-7 droppar flytande arom/smaksättning (t. ex. hallon)
några droppar karamellfärg
strösocker
citronsyra

silikonformar för godis eller mjuka isbitsformar


Olja in formarna.

Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.

Blanda glukos, socker och vatten i en tjockbottnad kastrull. Koka upp tills allt är löst.

Ta sockerlagen från värmen och blanda i gelatinet, aromen samt några droppar färg.

Låt temperaturen sjunka till ca 70 grader. Fyll sedan formarna med massan.

Låt svalna och stelna i rumstemperatur över natten.

Rulla sedan gelébitarna i strösocker. Gillar du sura godisbitar kan du blanda lite citronsyra i sockret som du rullar bitarna i. Eller strunta i socker och stryk i stället lite matolja på gelébitarna så klibbar de inte.

Ja ibland kan jag tycka dte är svårt att veta vad man ska kalla det man gjort.. Den här var ialf försvinnande god ;)



Jag tog den där guldaktiga formen som Tooffifee ligger i, penslade på smält mörk choklad i 2 omgångar. Fyllde dem med mörkchokladmousse och när det stelnade så hällde jag bara på lite mer smält choklad så det blev en botten.
Enkelt men som sagt försvinnande gott =)



Och de blev så där blanka och fina!!
Här kommer en liten tarte (eller liten och liten den är väl egentligen rätt stor beroende på hur man ser det, räcker ialf till ca 18 personer)



Tog pajdeg (200g smör, 4,5 dl mjöl och 1 ägg) och tröck ut i en smord form med lösbotten.
Kokade jordgubbar med lite syltsocker, vanilstång, stjärnanis och kanel.
Hällde den i pajskalet och grädda ca 40 min på 175 grader.
Lät kallna över natten.
Sen dekorerade jag den bara med en massa jordgubbar, hallon, physse och carambola..
Serverade lite lättvipsad grädde till!
Ligger lite efter med blogginläggen men här kommer ialf en tårta som en arbetskamrat beställde till julafton..



Det är ljusa chokladbottnar, med laktosfrihallonmousse, samt laktosfri chokladmousse, täckt med laktosfrigrädde och sen marsipan ovanpå. Figurerna är gjorda i både marspan och SP.




Syns kanske lite dåligt på bilden men har lagt lite vitt glitter på tårtan så det ska se ut som lite frost..



Vart faktiskt riktigt nöjd med resultatet på den här tårtan =)
Först vill jag bara säga GOD FORTSÄTTNING på¨det nya året till alla!!!

Med tanke på hur 2010 var så kan man undra vad 2011 bär med sig nu när det kommer... Ja den som levre får s ehelt enkelt!

Här kommer ialf lite mer godis (har fått lite dille på det under mellandagarna)



Det är ialf nougatgodis..

Blanda ihop nougat, mandelmassa, syltade apelsinskal samt lite counitreu. Formade det till fyrkanter och doppade i mörkchoklad.



Vart dock inte så snygga som jag tänkt mig.. =(
Här kommer en liten brownie där jag anv min nya utstickare från Wilton!!


Receptet:
100 g smör
2,5 dl socker
2 dl mjöl
0,5 dl kakao
1 tsk bakpulver
2 ägg

Smält smöret
Rör ihopp ägg och socker
Blanda ihop alla ingredienser grädda i ca 12 min i 180 grader.



Smart grej den där utstockaren =)

Här kommer en laktos och äggfri liten kaka. Tycker faktiskt om jag får säga det själv att det blev riktigt bra!



Receptet:
2 dl vatten
6 msk laktosfritt smör
85 g socker
1 msk ljussirap
Hetta upp tills allt är löst

3 msk laktosfrimjölk
1 tsk vaniljessens
1 tsk bakarbonat
Blanda ihop

225 g vetemjöl
2 msk kakao
Blanda ihop

Blanda nu ihop alltihopa och grädda i 180 grader i ca 20 min.

Sen har jag dekorerat med lite hallonkompott och bär och frukt

Här kommer en av dessertena från vårt julbord!


Pannacottan:
7 dl grädde
1/4 vaniljstång
2 pkt saffran
2 blad gelantin

Blötlägg gelantinet
Koka upp grädden och saffran och den delade och urskrapade vaniljstången. Ta bort från plattan.
Rör ner gelantinet. Sila och häll upp i formar.

Koka upp glögg av valfrisort. Häll över russinen. Låt svalna.