Halloj!!

En av mina grannar bad om en smörgåstårta för ett tag sedan och den fick gärna vara en med kött i men samtidigt gärna innehålla räkor.



Så jag gjorde en fyllning med leverpastej och smörgåsgurka och en med skinka och ost.



Dekorerade med gurka, ruccola, ägg, skinka, tomat, paprika och handskalade räkor.



Och sen dekorerade jag med lite egenodlad basilika...
Hej!!

Vad är det som säger att en mazarin måste täckas med en kristyr? Är nog bara fantasin som sätter gränser egentligen. Jag har gjort en variant med ett blåbärstäcke innan och nu fick det bli en ny...




Denna blev täckt med en aprikosgelé



Får se vad jag ska hitta på nästa gång!!
Hejsan!!

Gillar man korinter så gillar man denna kaka!



Recept:
4,5 dl mjöl
2 tsk vaniljsocker
0,5 tsk bakpulver
75 g korinter
150 g smör
1 dl grädde

Blanda samman allt till en smidig deg.
Rulla dem till längder och låt vila kallt en stund.
Skär dem och lägg dem på plåt.
Grädda på200 grader i ca 10 min.
Hejsan!!

Gillar man korinter så gillar man denna kaka!



Recept:
4,5 dl mjöl
2 tsk vaniljsocker
0,5 tsk bakpulver
75 g korinter
150 g smör
1 dl grädde

Blanda samman allt till en smidig deg.
Rulla dem till längder och låt vila kallt en stund.
Skär dem och lägg dem på plåt.
Grädda på200 grader i ca 10 min.
Halloj!!


Ibland får killarna i varmköket lite smått och gott över som de frågar om jag kan använda i brödet och självklart fixar jag det om jag kan!!

Denna gång var det lite tapenad som jag fick ta hand om.



5 dl vatten
5 dl surdeg
1 pkt jäst
2 msk mörksirap
vetemjöl
1 msk salt
tapenad

Rör ut vatten, surdeg och jäst.
Rör ner ca 5 dl vetemjöl.
Rör ner sirapen.
Tillsätt så mkt mjöl att det blir en smidig deg.
Arbeta sen in saltet.
Låt jäsa ca 60 min.
Kavla alt tryck ut degen och bre på lite tapenad.
Rulla ihop och dela i små bröd.
Låt jäsa ca 30 min.
Grädda i ca 12 min på 200 grader.
Hej!

Så vart det småkakedags igen!!

Denna gång testade jag en ny sort som vart otroligt spröd och god!



Recept:

2,75 dl havregryn
2,5 dl mjöl
1,25 dl råsocker
1,5 dl kokos
120 g smör
2 msk sirap
3 krm bikarbonat
1 msk vatten

Smält smöret och sirapen.
Blanda ner övriga ingredienser.
Klicka ut och grädda i ca 10-12 min på 175 grader
Hello!!

Jag och barnen bakade lite chokladbollar ihop när det var lite regnigt en dag! Och mina barn har fått lära sig tidigt att ska man baka då sätter man upp håret, tar på sig förkläde och tvättar händerna! De kan de =)




Recept:
100 g smör
1 dl socker
1 msk vaniilsocker
2 msk kakao
2 msk oboy
3 havregryn
2 msk kallt kaffe
2 msk mjölk

kokos att rulla i

Blanda ihop, rulla, rulla i kokos. Enkelt men så otroligt gott ;)
Hej hej!!

Slottet erbjuder ju skorpor, så där brukar jag också försöka variera mig när jag kan!




Recept:

100 g smör
2 ägg
1,5 dl socker
5 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver
skal och saft från 1 apelsin
1 dl hackad vitchoklad

Rör ihop alla ingredienser.
Baka ut i längder och platta till lite.
Grädda på 160 grader i ca 20 min.
Ta ut och låt svalna lite innan du skär dem.
Rosta dem sen på 100 grader i ca 1 timme.
Hej!

Fick bli en chokladtårta till fika en dag.



Recept:

150 g smör
150 g choklad
3 ägg
3 dl socker
2,5 dl vetemjöl
0,5 dl kahlua

Smält smöret och rör ner chokladen
Rör ihop ägg och socker.
Tillsätt övriga ingredienser och grädda i 200 grader i ca 12 min.
Låt svalna (gärna över natten)
Jag har garnerat med en jordgubbsgrädde och jordgubbar



Smaskens!!
Hejsan!

Precis innan vi stängde för sommaren på slottet så gjorde vi en fika buffé på eftermiddagen. Bland annat så tog jag alla macaronsen som fanns kvar (i olika färger) och fyllde dem med en mörkchokladmousse med smak av punsch.



Är bra ibland,, har jag märkt att göra en buffé om man har lite smått och gott som kanske inte räcker till ett helt sällskap.

Helloj!!

Här kommer en härlig skogsbärskaka!! Vet att jag skrev för ett tag sedan att jag skulle lägga ner dessa kakor men sen kom det ett tillfälle på Slottet där det skulle passa riktigt bra som eftermiddagsfika och sagt och gjort!




Recept:

2 ägg
2 dl socker
1 dl rapsolja
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

blåbär, hallon, björnbär

Rör samman alla ingredienser. Häll i en form och strö över bären. Gräädda ca 30 min i 175 grader.


Hej!!

Här är en mjölkfri havremussla fylld med en rabraberkompott, mjölkfri"creme".



Har genom mitt arbete på slottet kommit i kontakt med just mjölkproteinallergiker, vilket innebär att de inte tål själva mjölkrproteinet alltså att de inte ens klarar av laktosfriaprodukter.

För något år sedan så slog det här med låglaktos samt laktosfria produkter verkligen igenom! Utbudet blev enormt och det kan jag tänka mig underlättar livet beydligt för många människor.

Dock är inte utbudet av mjölkfriaprodukter lika stort men även det kommer det mer och mer av. För mig är det ju lite roligt att få testa dessa produkter eftersom det ger mig nya erfarenheter men för alla de som är beroende av just mjölkfritt så hoppas jag att det kommer mera!!

Ha en trevlig dag!!

Hejsan!

Här kommer en liten marängbakelse igen! De är lätta att göra, lätta att förvara, goda men tyvärr är de ju inte så "hållbara" när man väl fyllt dem så det är en stor nackdel!! (ialf för den som gillar att förbereda)




Den här innehåller en lemoncurd, lite grädde och sen dekorerad med hallon, jordgubb och physse.



Har sett ute på caféer att det blir mer och mer populärt med maränger i olika former. Dock tycker jag själv att det är lite för sött men smaken är ju delad, det syns tydligt här hemma då både min sambo och mina 2 döttrar älskar maränger!


Halloj!!!

Ville bara visa en dessert som vi hade för några veckor sedan på Slottet:

En brulé med smak av larits, ett knäckflarn med en jordgubbskompott, samt en hallonsorbé.


Lakrissmaken går att ta fram på olika sätt: lakrisrot, laktrisessens, att koka med lakris alt mixa ner lakris i det man vill smaksätta. Är kanske en annorlunda smak i dessert men jag kan verkligen uppmana er till att pröva!!
Hej!

Här är en morotskaka med lite extrakanel i samt en citronforsting.



Den här morotskakan blev så där perfekt som man bara kan önska. Så saftig och god! Och smakrik!
Tyvärr kan jag tycka ibland att resultatet varierar trots att man använder samma recept och gör på samma sätt. Men jag har upptäckt att andra saker spelar in så som om ugnen är varm av tidigare användning, vilken temperatur äggen har osv. och det är inte alltid så lätt att veta vad som är bäst!?

Ha en trevlig måndag, det ska jag försöka ha =)
Hej hej!!

Den här desserten hade vi för några veckor sedan på Slottet (jag vet !jag ligger lite efter med vissa bilder!!)

Det är en mörk chokaldmousse med smak av Trosa Punch samt en hallonsorbé. Den här desserten är en av dem man kan välja som dessert till grillmenyn.



Min arbetskamrat Matte är den som gör alla sorbér för han är grym på dem!! Vill inte riktigt in där och klampa =). Men resten står jag för =)

Trevlig söndag!!!
Hejsan!

Fick bli en chokladtårta med lite bär/frukt och grädde till en fredagsfika.



Ingredienser

 

200 g choklad

180 g smör

2 dl kaffe

4 ägg

2 dl socker

2,5 dl mjöl

1 tsk bakpulver

 

Tillagning

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret tillsammans med chokladen på svag värme, tillsätt kaffet. Vispa ägg och socker en ganska lång stund, blanda mjöl och bakpulver. Smöra och bröa en form, med avtagbara kanter, med kokos. Rör samman ingredienserna och häll i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 min. (Ska vara lite lös i mitten, den stelnar när den kommer ut.).

Hej!

På slottet har vi ju en del allergier och andra specialkoster och för ett tag sedan hade vi en mjölkproteinallergiker. Så jag gjorde en sats med pannacotta att ha till em-fika.



5 dl sojadryck
ca 200 g jordgubbar
3 blad gelantin

Lägg gelantinet i blöt.
koka upp sojadrycken och jordgubbarna.
Mixa och sila.
Rör ner gelantinet. Häll upp i formar och låt stelna.
Går utmärkt att frysa.

Hej!

Gjorde en sats med lite småkakor.




4,5 dl vetemjöl (ev lite till)
1 dl socker
200 g smör
2 tsk vaniljsocker

3 msk kakao

Hacka samman smör, socker och mjöl.
Dela degen i 2 delar.
Blanda in kakao i den ena halvan.

Baka ut i önskad form och grädda i 175 grader i ca 10 min.


Hejsan!

Fick till lite bröd med en massa linfrö i.



1 liter vatten
5 dl surdeg
50 g jäst
2 msk sirap
2 dl linfrö
mjöl
1,5 msk salt

Blanda vatten, surdeg och jäst.
Tillsätt lite vetemjöl och rör ihop.
Tilssät lite mer mjöl och sirapen.
Tillsätt sen så pass mkt mjöl att det blir en smidig deg.
Arbeta in saltet.
låt jäsa ca 60 min. baka ut försiktigt och låt jäsa ca 30 min. Jag spejade sen med vatten och strödde på en blandning av linfrö, sesam och vallmo.
Grädda 5 min på 240 grader och sen ca 10 min på 195 grader.
Hej!

Här är det en brownie med hasselnötter. Sen dekorerad med lite bärgrädde och jordgubbe.

Hej!

Dags för lite skorpor. Denna gång med pomerans och mandel.



100 g smör
2 ägg
1,5 dl socker
5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1,5 dl flagad mandel
ca 3 msk pomerans

Blanda ihop allting.
Baka ut i längder och tryck till lite.
Grädda ca 15 min på 150 grader.
Låt dem svalna lite innan du skär dem.
Torka dem sen ca 1 timme på 100 grader.



Hello!!

Här är en havremussla fylld med jordgubbskompott och chokladmousse. Inget krångligt här inte =)



Ha en trevlig söndag!
Hejsan

Hoppas alla har en trevlig helg så här långt! För det har vi och nu har även min sambo tagit semester!

Här är en blåbärsmazarin. Frisk och god.



Recept:

Deg:
3 dl mjöl
0,5 tsk bakpulver
100 g smör
0,5 dl socker
1 litet ägg
Arbeta ihop allt till en deg och låt vila kallt någon timme.

Fyllning:
50 g smör
150 g mandelmassa
2 ägg
3 msk mjöl
0,5 tsk bakpulver
Rör samman till en smidig smet

Tryck ut degen i formarna och fyll med smeten till 2/3.
Grädda i ca 12 min i 175 grader.
Låt svalna.
Sen har jag gjort en blåbärsgelé fast med hela blåbär i soom jag lagt på.
hej hej!!

Å vad det är härligt med semester. Igår tex var vi och badade, fixade en beställning samt hade 2 familjer över på middag en mkt trevlig torsdag =)
Vi får se vad fredagen bjuder på!!


Här kommer de dessertena vi hade på midsommar i år. I år kände jag nämligen att jag varken hade tid eller direkt lust med tårta (har blivit mkt tårta på sista tiden..) så då fick det bli lite annat men vad jag kunde se var det ingen som vart ledsen över det!



Det här är en skål med chokladmousse i botten, sen en passionsfruktmousse, lite vitchokaldcrisp och jordgubbar




det här är en rabarberpannacotta med en jordgubbskompott med lite chokladcrisp.. Gott och enkelt =)




Ha det allihopa!!
Hej allihopa!!

Nu har jag officiellt semester =)
Slottet stängdes i fredags men jag blev tillfrågad i april om jag ville komma upp och hjälpa till på Mäss Restauranger några dagar så det tackade jag ja till. Så nu fredag till tisdag har jag varit där uppe och arbetat. Men nu så 5 veckors semester!!

Jag vet inte riktigt hur det kommer bli med inläggen här under sommaren men jag ska göra mitt bästa!! Vi har lite planer på att åka bort och så och jag har faktiskt planer på att ta det lite lugnt med bakningen just nu under semester, men vi får se. Men jag har ju fortfarande en massa bilder kvar att göra inlägg av =)

Ha det gött så länge allihopa!!!
Hej allihopa!!

Nu har jag officiellt semester =)
Slottet stängdes i fredags men jag blev tillfrågad i april om jag ville komma upp och hjälpa till på Mäss Restauranger några dagar så det tackade jag ja till. Så nu fredag till tisdag har jag varit där uppe och arbetat. Men nu så 5 veckors semester!!

Jag vet inte riktigt hur det kommer bli med inläggen här under sommaren men jag ska göra mitt bästa!! Vi har lite planer på att åka bort och så och jag har faktiskt planer på att ta det lite lugnt med bakningen just nu under semester, men vi får se. Men jag har ju fortfarande en massa bilder kvar att göra inlägg av =)

Ha det gött så länge allihopa!!!
Hej!!

Här kommer en marängbakelse igen.

Denna gång fyllde med en hallonmarmelad, toppad med grädde!

Hello!

Fick för mig att göra petit-chouer för ett tag sedan på jobbet. Och jag fick göra 2 satser för första omgången fick inte stå tillräckligt länge i ugnen så de sjönk ihop efter ett tag.. Men sen så!



3 dl vatten
100 g smör
2 dl vetemjöl
3 ägg

Koka uoo vattnet med smöret.
Rör i mjölet snabbt.
Ta den från värmen och låt den svalna lite.
Rör sedan ner ett ägg i taget under kraftig vispning.

Klicka eller spritsa ut i önskad form (tänk på att de sväller massa).
Grädda i 175 grader i ca 25 min.

Låt dem sedan svalna innan du fyller dem.

jag har fyllt dem med en citroncreme, blåbär och blåbärsgrädde.


Hej!!

Här kommer en cheescake. Personligen en av mina favorit kakor. Mäktig men god och man kan ju variera ialla dess former =)



250 g kex
100 g smör

Mixa ihop och tryck ut i en form. Förgrädda i 5 min i 175 grader.

500 g philadelphiaost
3 ägg
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
Vispa ihop och häll i formen. Grädda i 175 grader i ca 40 min.

Sen har jag tagit blåbärssylt och smält ner 1 gelantinblad per dl sylt och lagt ovanpå och sen har det fått stelna.
Mkt gott =)
Hej!

Ibladn får man "hjälpa" grabbarna i varmköket med lite tillbehör till deras rätter. Denna gång behövde de en grissin till en förrättssoppa och självklart får de det! ;)




5 dl vatten
15 g jäst
1 msk olja
vetemjöl

Rör ut jästen med vattnet och oljan. Tillsätt sen vetemjöl tills det blir en smidig deg. Självklart kan man välja att tillsätta olika smaker redan i vattnet så som ost eller örter.
Jag valde att baka ut dem och låta jäsa innan jag penslade med ägg och strödde på parmesan och havssalt.
Grädda dem i ca 10 min på 200 grader.

Enkelt och gott!!
Hej!

För någon helg sedan hade jag en beställning på smörgåstårta till ett 90-årskalas. Önskemålet var att det skulle vara ost och kött samt inte för mycket leverpastejsmak. Och sjäcklart gör man sitt bästa för att lyckas!



Jag blev ialf nöjd denna gång med både insida och utsida =)



Hej hej!

Här kommer en sommartårta =)

Det är en mazarintårta med lite grädde på och sen en massa bär och frukt : jordgubbar, hallon, blåbär, kiwi och ananas...



Tycker att mazarintårtan är en riktigt bra tårta. Föritom att den är v'ldigt god, så är den mkt lätt att göra samt att den går jättebra att frysa. Hur mycket mer kan man begära? =)