Och så här kan man servera den till eftermiddagsfika..


Samma rulltårta som i tidiagre inlägg men nu med en passionsfrukt grädde och lite bär

En chokladrulltårta fylld med en plommon och aprikosmarmelad

Recept rulltårta
3 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 dl mjölk

vispa ägg och socker poröst
Sikta ner vetemjöl och bakpulver
Rör ner mjölken

bred ut smeten och grädda i ca 7 min på 200 grader.
Stjälp upp på sockratpapper eller handduk.
bred på fyllning och rulla ihop
Den här smakade "gammeldags"



Recept:
100 g smält smör
4 msk sirap
2,5 dl rörsocker
2 ägg
5 dl mjöl
2 tsk bikarbonat
2 tsk ingefära
2 tsk kardemumma
2 tsk kanel

Rör ihop alla ingredienser.
Rulla till bollar och platta till, strö lite pärlsocker på.
Grädda i ca 10 min i 175 grader
Lite baguetter till lunch..



Närmast är det en grovbaguett (samma deg som russinbrödet men utan russin) med en citron och ört olja ovanpå
De två längst bort är ljusa baguetter (samma deg som de fyllda med parma och brieost) med parmesan och linfrön ovanpå..
Ett grövre surdegsbröd med russin



Recept:

6 dl rågsurdeg
6 dl ljummet vatten
50 g jäst
rågmjöl
vetemjöl
mörksirap (ca 3 msk)
salt
russin

Blanda samman vatten, rågsurdegen och jäst.
rör ner russin efter smak
Blanda ner ca 6 dl rågmjöl
tillsätt sirapen och sen så pass mkt vetemjöl att det blir en smidig deg. Tillsätt sen saltet ( ca 2 msk)
Låt jäsa ca 1,5 tim
Baka ut och låt jäsa ca 1 timme
Baka av i 190 grader i ca 10 min
Fick idén ur en tidning som jag sen anpassade =)


Tog en vitchokladmousse som vi fick lite kvar av efter en dessert, blandade i lite pistagemassa sen skar jag ett snitt i aprikoserna och spritade in lite av moussen, doppade öppningen i choklad och lät dem torka..
Här fick det bli en härligt surdegsbröd med parmaskinka och brieost!


Brödet:
5 dl vetesurdeg
1 liter ljummet vatten
1 pkt jäst
3 msk honung
vetemjöl
salt

Rör samman vatten och surdeg och jäst
Tillsätt lite vetemjöl
Tillsätt honungen
Tillsätt så mkt vetemjöl att det blir en smidig deg, tillsätt sen saltet.
Låt jäsa ca 1,5 timme
Ta degen och tryck ut den liten, lägg parmaskinka och briostskivor i och rulla ihop. dela i portionsbitar.
Låt jäsa ca 1 timme
Baka av på 200 grader i ca 12 min
Och här kommer så desserten som vi använde frukt och nötskorpan till..


Det är en mörkchokladparfait smaksatt med rom, frukt och nötkakan samt en syrlig hallonkompott

Den här idén kom från min arbetskamrat så jag testade... Tanken är att vi skulle ha den till en dessert (lägger upp bildern på den sen)



Recept:
2 ägg
2 dl socker
3 dl mjöl
1 dl grädde
50 g smör
1 tsk bakpulver
russin, gularussin, hasselnötter, mandel, valnötter

Blanda samman alla ingredienser och häll sen i en massa av russin och nötter.
Häll upp i en form, plåt eller bleck.
Grädda i 175 grader i ca 30 min.
låt den svalna innan du skär den. Som den är just då är den god som kaka eller kanske till afternoon tea.
Vi valde att torka den på 100 grader så dte blev som en skorpa.

Bakade lite småkakor igår och här är en av dem, blev riktigt riktigt goda!


Recept:
125 g smör
2,5 dl strösocker
1 ägg
skal av 1 apelsin
1 tsk vaniljsocker
3,25 dl vetemjöl
3 krm bikarbonat
3 krm bakpulver
225 g vitchoklad

1. Rör samman alla ingredienser
2. Rulla till bollar och platta till, lägg dem inte för tätt då de flyter ut!
3. Grädda i 180 grader i ca 10 min ( tills de är gyllenbruna)

Så här kan en inkomstmacka se ut när man anländer till Engsholms slott =)
Små goa brön.. =)



Recept:

1 liter vatten
1 pkt jäst
2 msk sirap
0,5 dl matolja
vetemjöl
2 msk salt
Brieost

Blanda vatten och jästen.
Rör ner sirapen och oljan. Skär brieosten i småbitar och tillsäät i degspadet.
Tillsätt så pass mkt mjöl att det blir en smidig deg och sen saltet.
Låt jäsa ca 1 timme
Baka ut och jäs ytterligare ca 30 min.
Grädda på 200 grader i ca 10 min.
Här kommer en liten annorlunda paj..



Rabarber, äpplen, syltad ingefära, vanilj, kanel, lite vitt vin...
har tyvärr inga mängder =(

Jag fräste ialf skivade skalade äpplen och skivad rabarber i lite smör. tillsatte sen lite vin och de andfra kryddorna. Smakade av tills det blev super gott ;)

Sen är den täckt med en vanlig smuldeg.

serverade den tillsammans med egengjord vaniljsås



Krämig och god

Baguett dags igen =)


Recept:

1 liter vatten
5 dl vetesurdeg
1 pkt jäst
vetemjöl
parmesanost
4 msk salt

blanda vatten, surdeg och jäst.
tillsätt vetemjöl till en smidig deg och sen saltet.
Låt jäsa 2 timmar.
Baka ut utan att knåda.
låt jäsa ca 1,5 timme.
speja med vatten och strö på¨parmesanost.
Grädda in 180 grader i ca 15 min
Här kommer en ny variant på skorpor..



Recept:
100 g smör
2 ägg
1,5 dl socker
5 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver
1 dl mandel hyvlad
1 dl vitchoklad
1 dl gula russin
1 apelsin (saft och skal)

Rör ihop alla ingredienser.
Rulla ut i längder och platta till lite.
Grädda i 150 grader i ca 15 min.
Skär dem och separera dem lite.
Rosta på 100 grader i ca 60 min
Här kommer en mussla till...



Receptet på musslan finns här

Denna gång fyllde jag med en plommonmarmelad som är smaksatt med punch och sen en passionsfruktgrädde ovanpå.


Vart utlånad till Mässan för ett tag sedan och då gjorde jag bland annat "lite" skorpor..


15 plåtar rymmer ugnen, inte illa..



Recept:
100 g smör
2 ägg
1,5 dl socker
5 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver
1 dl mandel
1 dl hasselnötter
1 apelsin (saft och skal)

Rör ihop alla ingredienser.
Rulla ut i längder och platta till lite.
Grädda i 150 grader i ca 15 min.
Skär dem och separera dem lite.
Rosta på 100 grader i ca 60 min

En mäktig men god chokladkaka



Recept:
150 g smör
150 g choklad
3 ägg
3 dl socker
2,5 dl vetemjöl
1 dl kahlua

Smält smöret och chokladen
Rör ihop ägg och socker
Blanda alla ingredienser
grädda i 200 grader i ca 10 min

Jag serverade med vispad grädde som jag rört ner hallon i.
Här kommer lite mer bröd..



Recept:
6 dl vatten
5 dl rågsurdeg
1 msk honung
1 msk olja
1 pkt jäst
vetemjöl
2 msk salt
tomater
havssalt
rosmarin

Blanda vatten, surdeg och jästen tills den löser sig.
Tillsätt olja och honung.
Tillsätt sen vetemjöl tills det blir en smidig deg och sen saltet.
låt jäsa ca 2 timmar
Baka ut utan att knåda.
Tryck ner tomathalvor och låt jäsa ca 1 timme.
Speja med vatten och strö på havssalt och rosmarin.
Grädda i 180 grader i ca 15 min
Ett litet middagsbröd..



Recept:
1 liter vatten
1 liter vetesurdeg
1 pkt jäst
2 msk honung
vetemjöl
2,5 msk salt

Blanda ut vatten, surdeg och jästen tills den löser sig.
Tillsätt honnungen.
Tillsätt vetemjöl tills det blir en smidig deg och sen saltet.
Låt jäsa ca 2 timmar.
Baka ut, utan att knåda
låt jäsa ca 1 timme.
Lägg på lite ost och grädda av på 200 grader i ca 10 min
Här kommer en till variant på musslor =)



Receptet på musslorna hittar ni här

Sen har jag fullt dem med en äppelkompott (äpplen, smör, kanel, rom och muscovadosocker), lagt på grädde och en physalis.
Det var ju semledagen i tisdags så här kommer mitt bidrag i den kategorin!


ca 12 stora eller 24 små

100 g smör
3 dl mjölk
50 g jäst
1 ägg
1 dl socker
0,5 tsk bikarbonat
ca 1 liter mjöl

Smält smöret, tillsätt mjölken och värm upp till 37 grader.
Blanda jäst, mjölk/smör och ägget.
Tillsätt socker och mjöl.
Ska bli en smidig deg.
Låt jäsa ca 1 timme
Baka ut och låt jäsa i ca 40 min.
Grädda i 200 grader i ca 10 min.

Jag  fyllde dem med mandelmassa mixad med grädde. Sen lite grädde på, lite florsocker och mums mums!! =)
Här kommer en till liten smörgåstårta



Samma fyllning som den innan..

Ibland får man ta och festa till det på helgerna..

Recept:

200 g choklad

180 g smör

2 dl kaffe

4 ägg

2 dl socker

2,5 dl mjöl

1 tsk bakpulver

 

Tillagning

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret tillsammans med chokladen på svag värme, tillsätt kaffet. Vispa ägg och socker en ganska lång stund, blanda mjöl och bakpulver. Smöra och bröa en form, med avtagbara kanter, med kokos. Rör samman ingredienserna och häll i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 min. (Ska vara lite lös i mitten, den stelnar när den kommer ut.).

Sen garnerade jag med vispad grädde som jag smacksatt med oboy med daim i och sen hallon och blåbär!

Vi hade några vänner över på middag för några dagar sedan och då bjöd vi på denna..


Den är fylls med en chokladmousse samt en vanilj/passionsfruktmousse. Täckt med en fudgefrosting och sen chokladspån..
Här kommer helgens smörgåstårta!
s

Fyllningen är gjord på leverpastej, gurkmix, majonäs, grekiskyoghurt samt kryddor..

Lite mer knäckebröd..



Steg 1.
15 g jäst
4 dl mjölk
100 g surdeg
50 g honung
rågmjöl och vetemjöl

Blanda jäst, mjölk, honung och surdegen i en bunke. Tillsätt lika delar av mjölen tills det blir en smet. Låt jäsa ca 1 timme.

Steg 2
Tillsätt sen lika delar vetemjöl och rågmjöl tills det blir en fast deg. Tillsätt lite salt.

Sen är det bara att börja baka.

Jag har stansat ut, naggat, lagt på plåt, sprutat med vatten och sen strött på rosmarin och salt.
190 grader i ca 5 min..
Här kommer en till variant på musslor..



Havreform, en blandning av smetana och lemoncurd, hallon med choklad och sen en hallongrädde..

Friskt och mumsigt..



Och här är en laktosfri variant.. Endast bytt ut grädden mot laktosfrigrädde då både lemoncurden och smetanan är laktosfria..
Recept på musslan finns här
En av våra inkomstmackor..



Recept:

6 dl vatten
8 dl vetesurdeg
1 msk sirap
25 g jäst
vetemjöl

1. Rör ut jästen i vattnet och surdegen.
2. tillsätt ca 5 dl mjöl
3. Tillsätt sirapen och sen så mkt vetemjöl att det blir en smidig deg.
4. Låt jäsa ca 2 timmar
5. Baka ut utan att knåda.
6. Låt jäsa ca 1 timme.
7.  Speja med vatten och strö på lite frön (jag anv en blandning av vallmo, sesam och linfrö)
8. Grädda i ca 12 min på 200 grader.
Här är en dessert vi hade för någon vecka sedan på jobbet...


Längst bort är det en mörkchokladpannacotta, sen en äppelsorbe och sen en äppelkompott..

Äppelkompotten:
Tärnade äpplen
Smör
Muscovadosocker
Rom
Vitt vin
Lite syltsocker

Smält smöret
Tillsätt sockret och låt det smälta.
Tillsätt vin, rom och äpplena.
Låt koka upp.
Tillsätt lite syltsocker för sötma och konsistens.

Smarrigt värre!!

När svärföräldrarna kom på fika en söndag blev de bjudna på denna..



Det är en saftig chokladkaka (Recept här) med lite chokladmousse runt om och sen  hallon..

Vet att det varit mkt chokladmousse på sista tiden men det är ju så förbaskat gott och samtidigt enkelt att göra..
En torsdag, då en snöstorm drog in över oss, så hjälpte vårat dagis oss och speciellt en av fröknarna - Annika!

Jag jobbade kväll den dagen så Johan skulle hämta tjejerna på dagis men av någon anledning så tvärdog hans bil på vår uppfart och ville bara inte starta.
Johan inser att det bafra är 15 min kvar innan han ska vara på dagis och ringer dit och förklarar läget. Och den underbara dagisfröken som svarade (Annika) sa att hon kunde skjutsa hem tjejerna eftersom hon ändå skulle åka hem! Och sagt och gjort blev barnen hemlevererade =)

Så då fick jag i uppdrag att ordna en liten tacktårta!



Det är ljusabottnar med en chokladmousse med crisp och hallon i, samt en passion-och mangomousse. Täckt med grädde och marsipan. Blommorna är spritsade i kristyr och bladen är i SP.

Tack ännu en gång Annika!