Helloj!

Igår var vi som sagt hos min vän Hedwig som firade sin födelsedag och hon hade bett mig att göra tårtor till henne.

Så här blev den första



Det är ljusa glutenfria bottnar, fylld med choklamousse och passionsfruktmousse, täckt med vitchokladfrosting och sen täckt med marsipan.



Blomman är gjord i  SP, resten är choklad.

Den andra kommer imorgon!
Hej!

Har blivit lite olika brödbak på senare tid så jag tänkte visa några av dem!


Det här är ett surdegsbröd med farinsocker och lite rågmjöl



Och det här ett med morötter


och de här med vetekross och solroskärnor



och det här bara "vanliga" ljusa och en grovbaguett av surdeg



Grundreceptet:

5 dl vatten
5 dl surdeg (vete eller råg)
50g jäst
lite mjöl ( av något slag)
ca 2 msk sötningsmedel (socker av olika slag, honung, sirap)
vetemjöl
ca 2 msk salt

Blanda vatten och surdeg och jästen.
Rör ner ca 4 dl mjöl av något slag.
Tillsätt sen sötningsmedlet.
Tillsätt sen så pass mkt vetemjöl att det blir en smidig deg. Och tillsätt allra sist saltet.
Låt jäsa 1-2 timmar
Baka ut till bullar, baguetter eller limpor
låt jäsa 30- 60 min
Baka sedan av och njut av ett mkt gott bröd =)
Hej allihopa!

Den här helgen har det varit en del att göra med lite födelsedagstårtor, fix hemma samt vänner på besök men det löser sig alltid på ett eller annat sätt =)

Idag ska vi på kalas hos en kompis (dit ska jag bland annat leverera tårtor) men jag får lägg upp bilderna en annan dag!

Sen ska vi till gnesta och fira min mamma eftersom att det är Mors Dag idag också! Hoppas ni har fixat något fint till era mammor =)


Här kommer ialf en mazarintårta täckt med grädde, maränger, blåbär, jordgubbar och choklad!


Den kombinationen kan ju inte bli dålig =)

Ha en fin söndag!
Halloj!

Här kommer en "gammal goding" nämligen en hasselnötsmussla



Den är fylld med hallonkompott, lite blåbär och grädde. Syrligt, gott och väldigt enkelt!
Hej!

Bakade lite glutenfritt bröd på Slottet för ett tag sedan och här kommer de:


Här med lite pesto i


och här vanligt "rostbröd" med lite vallmo på



Längst bort vanligt vitt med frön på, det i mitten med lite morötter i och solroskärnor och den närmast är den emd pesto..



Till det här brödet använde jag Finmixen (som finns att köpa i de flesta butiker). Enda skillnaden är att jag dubblar jästen gentemot receptet på förpackningen och sen tillsätter olika smaker.
Faktiskt gott för att vara glutenfritt =)
Hello!

Här kommer en till mazarintårta.



Receptet finns här, men denna gång hade jag jordgubbsgrädde ovanpå innan jag la dit de färska bären. Mycket gott fick jag höra ;)
Hejsan!

vi har en hel del konferensgrupper som väljer att grilla på kvällen och i den buffén ingår det bland annat foccacia så här är en av mina varianter



Recept:

1 liter vatten
1 pkt jäst
soltorkade tomater
svarta oliver
2 msk mörksirap
vetemjöl
ca 1 msk salt
olivolja
rosmarin

1. lös upp jästen i vattnet
2. blanda ner soltorkade tomater och oliver
3.rör ner ca 6 dl mjöl
4. Tillsätt sirapen
5. Sen tillsätter du så pass mkt vetemjöl att det blir en smidig deg.
6. Låt jäsa ca 1 timme
7. Häll lite olivolja i en form och lägg sen ner degen.
8. Låt jäsa ca 30 min
9. Pensla på lite olja och strö på lite rosmarin och havssalt.
10. Grädda i 160 grader tills innertemp är 97 grader
havssalt
Hej allihopa denna tisdag!

Hoppas ni får en trevlig dag själv jag ska tillbringa ca 14 timmar på Slottet och baka och baka och kanske baka lite till =)



Browniereceptet hittar du här, den här har jag dessutom haft i lite hasselnötter och walnötter. sen lite grädde till bara så är det dags att servera =)
Hallå hallå!

För några helger sedan konfirmerades en av mina arbetskamraters son så hon bad om en tårta.



Den är gjord på ljusa bottnar, chokladmousse och hallonmousse, täckt med grädde och marsipan.

Hej!

Hoppas alla har en trevlig helg och njuter av ev ledigheter och sol!

Här kommer lite surdegsbröd med solroskärnor..



Recept:
3 dl surdeg
7 dl vatten
50 g jäst
4 dl manitoba cream
1 msk mörksirap
vetemjöl
ca 1 msk salt

Rör samman ljummet vatten, vetesurdegen och jästen.
Tillsätt manitoban.
Tillsätt sirapen och sen vetemjöl tills det blir en smidig och elastik deg.
Tillsätt saltet
Lås jäsa ca 1-2 timmar
Baka ut och låt jäsa ca 30 min innan du gräddar dem i 190 grader i ca 10 min
Hej allihopa!

Nu kommer ett inlägg från Toves 2-års kalas...

Först vill jag ebrätta att allt som kunde gåp fel med tårtan gick fel. Är nog första gången jag haft så mkt problem med en tårta.
Det började med att min äldsta dotter hittade Tingelingfiguren och drog av huvudet =(, så då fick jag göra en ny och som ni kommer se på bilden så var jag lite stressad och missade att göra en liten hals så resultatet blev som det blev =(..
Sen hade inte tårtan stelnat när jag skulle täcka den så det vart sådär, sen vart frostingen för mörk av chokladen så det vart mer en mossgrön yta än som jag tänkt mig en gräsmattegrön =(
Men god var den ialf!



Den är gjord på ljus botten, mörk chokladmousse samt passionsfruktpannacotta. och sen täckt med en chokladfudgeforsting..



"Tingeling" och allt det andra är gjort i SP.

Och här kommer lite bilder på det andra vi bjöd på!


Morotskaka med citronfrosting



Macrons med pistagefyllning



lite småkakor: bondkakor, cookies och syltkakor (med hemgjord hallon och vinbärssylt)


Högst upp kokosskum, sen chokladbollar  och i bakgrunden bullar



Marchmallows doppade i choklad och sen i strössel



en liten samlingsbild där även chokladbiskvierna fick vara med.

Trots tårtan så var ialf både födelsedagsbarnet och gästerna nöjda!! =)



Här får hon hjälp av farfar att skära tårtan (eller är det tvärtom??)



Och sjävklart fick de "största" barnen ett eget tingelingbord med dukar, glas, tallrikar, servetter och serpentiner med tingeling!

Missade tyvärr att ta foto när vi "öppnade" pinjatan men kul var det!

Tack alla som kom på kalaset och tack för alla gratulationer!

Hej!  Här kommer en försmak på sommaren (Den här gjordes i slutet av mars så då bar det verkligen en försmak)



Recept:
150 g smör
300 g mandelmassa
3 ägg
0,5 dl vetemjöl

1. mixa smöret och mandelmassan (gärna rumstempurerad)
2. Tillsätt äggen ett i taget. Mixa allt till en slät smet.
3. Rör ner mjölet.
4. Smörj en form och ha lite hyvlad mandel i formen innan du häller i smeten.
5. Grädda ppå 175 grader i ca 15-20 min
6. Garnera (jag har lite citrongrädde och färska bär på)

Enjoy =)
Hej!!

Idag fyller våran minsting 2 år. Helt otroligt vad tiden går fort! känns precis som om hon kom till oss =)

Ska försöka lägga upp bilder så snart jag kan men nu får ni hålla tillgodo med en bild från ett eftermiddagsfika på slottet. Ber om ursäkt för den dåliga bildkvaliten då fotot är taget med min mobiltelefon då jag hade glömt kameran hemma...



Det är små bakelse fyllda med hallonmousse och chokladmousse. Täckta med marsipan och sen en liten kristyr ros.




Nä nu ska jag hoppa i säng innan det är dags för ett 13-timmars pass på slottet imorgon! så god natt allihopa!
Hej...

Här kommer en hallonkaka. Inget konstigt med den då det är en vanlig sockerkakssmet  med hallon i och sen dekorerad med hallon och grädde.



Känner nog att det här var sista gången nu på ett tag som jag gör en sådan här variant på kaka då den har en tendens att bli torr om den står för länge. Så tack och hej med en på ett tag nu..
Hej...

Här kommer en hallonkaka. Inget konstigt med den då det är en vanlig sockerkakssmet  med hallon i och sen dekorerad med hallon och grädde.



Känner nog att det här var sista gången nu på ett tag som jag gör en sådan här variant på kaka då den har en tendens att bli torr om den står för länge. Så tack och hej med en på ett tag nu..
Hej allihopa!

Tänkte att jag skulle lägga upp receptet på macarons igen, då jag har fått lite förfrågnningar om det.

Ca 30 st (beror ju självklart på hur stora eller små man gör dem!)

150 g malen mandel (jag brukar bara köra den i mixern)
150 g florsocker
60 g äggvita

150 g socker
50 g vatten

60 g äggvita
35 g socker

1. Sätt ugnen på 160 grader
2. Skålla och skala mandeln (jag brukar strunta i det) och mal den sedan.
3. Blanda mandeln och florsockret i en bunke. Rör ner äggvitan samt ev färg.
4. Vispa äggvitan och sockret till en maräng.
5. Blanda socker och vatten till sockerlagen. Låt koka tills den är 118 grader. Under vispning rör du ner
sockerlagen i marängen. Vispa nu marängen på medelfart tills den svalnat och blivit glansig, det tar ca 10-15
min.
6. Blanda nu samman marängen med mandelblandningen.
7. Spritsa ut på bakplåtspapper och låt vila ca 15 min
8. Grädda i ca 10-15 min.
9. Låt dem svalna och fyll dem sedan med önskad "smet"


Orginalreceptet hittade jag från början hos Hellosugar och sen har jag gjort lite småändringar.

Lycka till allihopa!! =)
Hej...

Här kommer lite fler macaroons (eller hur det nu stavas). Samma recept som tidigare, men med lite grön färg i samt fyllda med en pistagegrädde.



Hej.

En gammal klassiker men i nytappning.

Hemgjord nyponsoppa med minimandelbiskvier, den serverades med en vanilj- och citronparfait och sen lite bär.

Hello!

Här kommer en liten stubbe som några gäster fick avnjuta en eftermiddag på Slottet.



Den är gjord på ljusabottnar, hallonmousse och chokladmousse. Täckt med grädde och jordgubbar.
Lite sommarkänsla ;)

Halloj!

Här kommer lite bilder på härliga surdegsbröd



Ett morotsbröd



Ett bröd med vetekli och vetekross



Ett solrosbröd

Hoppas det är någon av er som äter surdegbröd (eget eller köpt) och får den smakupplevelsen =)
Hej hej!

Ska börja med att be om ursäkt för den dåliga kvaliten på detta foto då den är tagen med min gamla mobil (hade nämligen glömt min kamera på laddning hemma).

men men...



Min ena kollega i köket, Mattias, fyllde 28 här om dagen så dagen innan började jag smyssla med denna tårta så att det skulle bli en överraskning.

Den är en botten gjord på pistagebiscotti, sen en mjölkchokladmousse med chokladbitar i samt en passionsfruktpannacotta. Täckt med en operaglasyr och sen chokladbitar runt. Och sen dekorerad med färska bär.

Det blev mkt gott kan jag lova =)
Hej allihop!

Här kommer en liten dessert från jobbet.



Det är en pistagebiscotti längst upp till vänster, längst ner är det en choklad- och marschmallowsglass och till höger en halllontarte.

Vi kan lite vi på Slottet! =)
Helllo!!

Hur underbart är inte detta väder?
Det är den här årstiden man önskade att 1. man var så rik att man int behövde jobba, 2. att man bara behöver jobba regniga dagar... men man får vara nöjd med det man har: en underbar familj, ett jobb man trivs med, en rolig hpbby, härliga vänner, hälsan samt att det faktiskt är fint väder just nu =)


Här kommer en liten sommar"stubbe" som jag serverade soom emk på jobbet föra veckan!



Den är fylld med hallonmousse och mörkchokladmousse samt ljusa bottnar.


Här får ni även se hur det ser ut från där jag står och bakar hela dagarna =)



Inte illa!
Halloj!

Här kommer ett litet flarn som vi använder på desserter (speciellt till de som ska ha glutenfritt alternativ).

Jag gjorde så här:

Kokade upp 1 dl grädde, 1 dl socker och 1 dl sirap. Lät det koka till 122 grader,
Blandade då ner lite olika hackade nötter och sen hällde jag ut lite på silipatdukar och lät dem stelna.

Onyttigt men gott ;)

Hejsan allihopa!

Idag är man lite trött har nämligen haft enm mkt trevlig men fullspäckad helg och i em kom jag hem från en tripp till Ullared med 4 goa tjejer/kvinnor =)
Att man kan bli så trött av att shoppa? ;)

Här kommer ialf en liten hasselnötsmussla, fylld med blåbärskompott.



Nu ska vi äta lite middag innan det får bli soffläge så hejsvejs så länge!
Hej!

Här kommer ett kvällsbröd från Slottet..

Det innehåller en blandning på russin, aprikoser och färskost.


4 dl vetesurdeg
5 dl vatten
1 pkt jäst
5 dl mjöl
4 msk mörksirap
vetemjöl
salt
Mixa russin, aprikoser och färskost

rör samman surdeg, vayyen och jäst.
Tillsätt vetemjölet.
Tillsätt sirapen och så mkt vetemjöl att det blir en smidig deg.
Tillsätt sen ca 3 tsk salt.
Låt jäsa ca 1,5 timme.
Tryck ut och smeta på fyllningen och rulla ihop.
låt jäsa ca 1 timme och baka sen av i 190 grader i ca 10 min.
Hej Hej!

Idag ska jag och några andra tjejer till Ullared och shoppa! Får se vad man kommer hem med för roligt =)

Den här tryffeltårtan använde vi först till en dessert men de bitar som blev över använde jag till en emk fika veckan efter, mkt praktiskt =)



Det är den vanliga tryffeltårtan jag brukar göra men med en chokladganach ovanpå och sen spritsad med vit choklad. Sen här är den dekorerad med hallongrädde och en jordgubbe. Smasken =)
Hejsan!

Lider så med min äldsta lilla tjej Ylva (3,5 år gammal) som har fått vattenkoppor över hela kroppen och jag menar verkligen över hela kroppen!! Kan inte vara kul!



Här kommer ialf ett bröd från en middag på slottet. Det är ett surdegsbröd med basilika och citron.



4 dl vetesurdeg
5 dl ljummet vatten
1 pkt jäst
5 dl vetemjöl
1 dl citronsaft
0,5 dl basilika
4 msk mörksirap
vetemjöl
salt

Rör samman vatten, surdeg och jästen.
Tillsätt 5 dl vetemjöl.
Hasen i citronen, basilikan, sirapen och lite mer vetemjöl.
Tillsätt sen så mkt vetemjöl att det blir en smidig deg och tillsätt sen ca 2 tsk salt.

låt jäsa ca 1,5 timme innan du bakar ut dem. Låt jäsa till dubbelstorlek innan du gräddar av dem på 190 grader i ca 10 min.
Hejsan!

Lider så med min äldsta lilla tjej Ylva (3,5 år gammal) som har fått vattenkoppor över hela kroppen och jag menar verkligen över hela kroppen!! Kan inte vara kul!



Här kommer ialf ett bröd från en middag på slottet. Det är ett surdegsbröd med basilika och citron.



4 dl vetesurdeg
5 dl ljummet vatten
1 pkt jäst
5 dl vetemjöl
1 dl citronsaft
0,5 dl basilika
4 msk mörksirap
vetemjöl
salt

Rör samman vatten, surdeg och jästen.
Tillsätt 5 dl vetemjöl.
Hasen i citronen, basilikan, sirapen och lite mer vetemjöl.
Tillsätt sen så mkt vetemjöl att det blir en smidig deg och tillsätt sen ca 2 tsk salt.

låt jäsa ca 1,5 timme innan du bakar ut dem. Låt jäsa till dubbelstorlek innan du gräddar av dem på 190 grader i ca 10 min.
Hej igen (börjar det bli tjatigt??)

nu blir det sista inlägget för idag vill bara visa 1-års tårtan jag gjort idag för att fira att denna blogg startade upp för ett år sedan!!



Den är fylld med chokladmousse och apelsinmousse. Täckt med marsipan.



Och fjärilarna glittrar =)

Tack allihopa för året som varit! Kram till er alla!!!
Hej hej!

Inte ofta jag gör 2 inlägg på en dag men ibland så! ;)


Måste ju bara få berätta en sak:

Igår satt jag och mina arbetskamrater (matte, per o hasse w) och åt middag och pratade om ditten och datten. Hasse W har ju en trädgårdsblogg (http://gardener.blogg.se) som är jätte stor och populär!
Ja ialf så kom min blogg upp på tal och de frågade hur länge jag hade haft den och jag svarade att kanske 6 mån, så imorse tänkte jag att jag skulle kolla och gissa??
2010-05-06 gjorde jag mitt första inlägg!! Alltså precis ett år sedan! Sjukt vad tiden har gått fort! Så ikväll när vi ska ha grillfest ska jag bjuda på en liten tårta bara för att fira 1 års dagen så jag lägger upp lite bilder senare, kanske redan idag om jag hinner! 

Så ett lite grattis till denna blogg!! Hipp Hipp hurra!!!

God morgon alla glada =)

Är riktigt skönt att vakna upp och se all solen lyser och himlen är klarblå! Idag är det en masssa som ska göras, dels inför tårtorna som ska levereras i helgen, dels ska vi ha grillfest i kväll och sen ska jag baka en del till Tystberga GIF:s första hemmamatch ikväll (har nämligen fått i uppdrag att göra det nu under våren)



Men nu kommer en liten sommarbakelse som vi hade på jobbet för ett tag sedan



Vart tyvärr inte riktigt som jag hade tänkt mig men hade inte tiden att göra om tyvärr men men då vet jag det till nästa gång!
Hej!

Hade en stund "över" på jobbet för ett tag sedan och passade på att producera/spritsa en massa rosor och knoppar inför kommande fika...



Blev en del

Hej!

För ett tag sedan fyllde vår trädgårdsmästare år så då firade vi honom med en liten tårta och självklart måste den dekoreras med blommor =)



Det är en ljusbotten med hallon och chokladmousse i. Spacklad med grädde och sen med marsipan. Alla dekorationer är spritsade i kristyr.

hej hej!!

Idag är jag helt slut! Först en dag på jobbet då miljö&hälsa skulle komma på besök, sen samtal från dagis om att äldsta tjejen fått vattenkoppor, sen hem i 5 min och hämta grejer inann det var dags att leda barngympan och sen föräldrarmöte! Så nu är hjärnan riktigt trött...

Men nog om det här kommer en liten mandelmussla igen..



Denna gång med en björnbärskompott i, lite grädde och sen dekorerad med hallon och choklad. Enkelt men gott =)
Hej!!
Dags för en ny arbetsvecka igen och det känns som att denna kommer gå lika snabbt som förra. Just nu känns det som om tiden flyger iväg...



De här ljusrosa macaroonens är fyllda med vitchoklad och passionsfruktmousse.

Ha en trevlig måndag allihopa för det ska jag försöka ha =)
Hej på er denna söndag!!



Det här är en vitchokladskål fylld med lemoncurd och sen toppad med grädde