Hejsan!

Här kommer en klassiker vid det här laget men nu är det mer mina dekorationer i marspan som jag vill få fram =)



Lite söta minimorötter va?
Hej!

En liten plommontarte fick det bli för ett tag sedan.

Deg:
200 g smör
1 dl hackade nötter
1 sl havregryn
1 ägg
ca 2,5 dl mjöl




Tryck ut degen i en form.
Dela och kärna ur plommonen och lägg i formen.
Strö över lite råsocker.
Grädda ca 20 min i 180 grader.

Hejsan!

Lite emk igen på Slottet.

Denna gång en chpklad och blåbärskaka med chokladmousse.



Recept:

2 dl socker
2 ägg
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
50 g smör
1 dl grädde
1 dl blåbär
3 msk kakao

Blanda ihop allt och häll i form.
Grädda ca 25 min på 175 grader.

Sen haf jag spritsat på lite chokladmousse och blomman är i marsipan.

Hej!

LCHF är en diet eller livstil som vi stöter på allt oftare på Slottet.

Detta fick en LCHF-person till emk vid ett tillfälle.



En mörkchokladmousse med en bärkompott där vi tillsatt lite Stevia för att få lite sött.
Halloj!!

Mer småkakor..

Recept:

5,5 dl mjöl
2 dl socker
1 msk mörksirap
1 tsk bikarbonat
2 msk starkt kaffe
200 g smör
3 msk kakao



Rör samman ingredienserna. Rulla till längder och låt stå kallt i någon timme.
Skiva och lägg på plåt.
Grädda i ca 12 min 180 grader.
Hejsan!!

Dags för lite småkakor igen!

Recept:
4,5 dl vetemjöl
1 dl socker
200 g smör
3 tsk vaniljsocker

kanel/socker att strö på



Blanda samman alla ingredienser.
Rulla till längder och rulla sen i hop till "snäckor".
Spruta lite vatten på och strö över sockerokanel.
Grädda i ca 12 min på 180 grader.
Hejsan!

Gjorde lite tryfflar här hemma för ett tag sedan.

Tycker att det är otroligt gott men också en bra gå bort present!




Dessa kokade jag grädde ocg sirap till en lös "knäck" som jag sen blandade ner lite mangoessens i.

Vart friskt och gott!

Själva tryffelformen har jag beställt från Kakburken



Hej!

Ville bara visa en förrätt vi hade på Slottet för ett tag sedan.

Det är en Gazpacho med en liten Cesarsallad på lättrökt Anka




Grabbarna i köket de kan de =)
Hej!

För ett tag sedan hade vi denna dessert på menyn:



Det är en vaniljcheescake på en botten på hembakade pepparkakor, med en lingon och vaniljvodka kompott.



Cheescake:

4 äggulor
1,5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
vispas ihop

200 g philadelphiaost
Blanda ner i äggsmeten

4 äggvitor
vispas till skum

4 dl vispgrädde
Vispas till fast konsistens

Blanda ihop allt.

Mixa pepparkakor till smulor tillsätt lite smält smör och tryck ut i botten på en form.
Häll på smeten och ställ i frysen i minst 3 timmar.

Enkelt att ha hemma i frysen och bjuda oväntade gäster på =)

Halloj!!

Så här söta är våra "praktikanter"!! Det här är Benji (Josefin) som arbetar i serveringen på Slottet men ibland när de har tid kommer de ner och hjälper oss.

Denna gång så hjälper hon mig med pepparkaksdeg och småkakor!



Tack för hjälpen!! =)
Hejsan!

Är ledig idag så vi får se vad jag och tjejerna ska hitta på!

För ett tag sedan hade vi lite middagsgäster och då måste man ju bjuda på dessert! Och denna gång fick det bli en laktosfri Choklad Creme Brülee med lite rårörda hallon och lite laktosfri choklad mousse ( då ni säkert gissat att några av gästerna är laktosintolleranta)



Recept:

ca 6 port beroende på storlek på formarna.

6 dl laktosfrigrädde
1,5 dl laktosfri mjölk
1 vaniljstång
120 g socker
150 g äggula
100 g mörk choklad

råsocker till bränning

Koka upp mjölken och grädden tillsammans med vaniljstången.
Rör ner chokladen och rör tills den smälter.
Rör ihop socker och äggula.
Slå över vätskan och rör om.
Sila.
Häll upp i formar och ställ in i iugnen på 100 grader i ca 20-40 min, tills den "stannat".
Låt kallna i kylen.

Strö på lite rörsocker och bränn av innan servering!
Hej!

Nu är en helg avslutad på Slottet.. Har jobbat en hel del denna vecka men imorgon är det ledigt =)

Anledningen till att vi jobbat helg på Slottet är att det pågår en filminspelning, nämligen den andra Hamilton filmen, och för er som inte vet vem som är huvudrollsinnehavare : Mikael Persbrant!!
Har varit kul att få vara "med" om en filminspelning. Annorlunda!

Men tillbaka till vad denna blogg egentligen ska handla om ;)

Så här på hösten brukar jag alltid göra egen glögg inför julen och så även detta år. Detta år av äpplen.



Så h'är gör jag:

Fyller en kastrull med äpplen (jag brukar bara dela äpplena i mindre bitar med skal och allt) och häller på lite vatten.
Sen kokar jag äpplena mjuka och låter dem stå ca 1 dygn.

Sen silar jag av dem.
I saften har jag sen apelsiner, citroner, nejlikor, kanel, lite stjärnanis ( ev lite vitt vin) och kokar upp.
Sen låter jag det stå 1 dygn, ta bort citronerna och apelsinerna och låt stå 1 dygn till med kryddorna.

Sila av kryddorna och koka upp igen.
Tillsätt sen lite socker (efter smak).
Sen är det bara att tappa upp och njuta av i höstmörkret! Eller varför inte ge bort till vänner och bekanta?

Denna glögg är ju alkoholfri i grunden så vill man spetsa den lite gör man det enkelt med lite vodka (tex vaniljvodka) eller vitt vin.



Är ju alltid kul att kunna säga att man gjort det själv..

I år har vi även gjort detta på Slottet så till julbordet i år kommer vi serveras Slottets egna glögg =)



Och det här blir mitt bidrag till Månadens sötsak på Söta Sakers blogg!


Hejsan!

Hoppas alla haft en trevlig lördag så far =).

Själv har jag jobbat idag och även imorgon då det är filminspelning på Slottet så det är ca 50 personer där som vill ha fika och mat och lite annat smått och gott..

Det här serverades för någon veska sedan till emk.


Det är en mini choklad och blåbärscheescake med en citronfrosting.

Dekorationerna är i marspan.



Fortsatt trevlig helg!!
Hejsan!!


Det här är ett otroligt gott tilltugg eller ett alternativ till en soppa eller bara äta det som det är =)

Värt att testa!!



100 g smör
250 g ost
rör ihop

3,5 dl vetemjöl
1 ägg

Blanda ihop allt.
Rulla till längder och låt stå kallt i ca 30 min.
Skiva och strö på lite flingsalt.
Grädda sen i 175 grader i ca 8 min.



Som sagt SÅ värt att pröva!!

Hejsan!!

Här kommer lite cupcakes i form av morotskaka.



2 ägg
2 dl socker
0,5 dl olja
1 riven morot
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 tsk kanel

Rör samman allt.
Grädda ca 8 min i 190 grader.

Spritsa på toppingen (min består av philadelphiaost, smör och citron)

Helloj!

Här är en äppeltarte som jag gjorde här hemma innan en barnbasar.

Tycker den är både enkel och god men det är väl en smakfråga förstås..




Deg:
200 g smör
ca 2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 dl hackade hasselnötter

Rör samman till en smidig deg. Ev kan man behöva tillsätta lite mer mjöl!

Tryck ut degen i en form, fyll upp med äppelbitar.
Bred ut äppelmos över.
Strö lite socker och kanel över.
Grädda i 180 grader i ca 20- 30 min.
Hejsan!

Här kommer en liten gobit =)

En chokladskål som jag fyllde med en hjortronkompott och sen lite vaniljgrädde på.



Hjortron är verkligen gott, tycker ialf jag, men vet att åsikterna går isär =)
Hejsan allihopa!!

Är så glad över alla besök jag får här på bloggen!! Ökade med 100 % från augusti till september! Tack till er allihopa!!!

Testade en ny grej för ett tag sedan på jobbet.. Mina arbetskamrater sa att de aldrig smakat något liknande men att det var gott =)

Tog pepperkakor och mixade, sen blandade jag med philadelphiaost och lite citron.
Rullade till bollar, doppade i choklad och sen rullade i chokladstössel.

Värt att testa ialf =)




En liten rolig idé..

Hello!


Hittade små chokladskal i torrförrådet på Slottet och tänkte att jag måste ju använda dem till något så det här blev första varianten..



Gjorden en frisk hallongrädde som jag fyllde skalen emd och toppade med lite vanlig grädde och jordgubbar. Mycket enkelt!!

Hejsan!

Och när vi ändå håller på med en massa äpplen så fick det bli lite äppelgelé också..



Tycker att det är gott att ha till både ostar men även till fläskkött. Ger det där lilla extra ibland =)


Hej!

Har gjort lite fler tryfflar.



Denna gång fyllde jag dem med en kaffecreme, påminner nästan lite om pannacotta i konsistensen.

Är bara så kul att testa nya smaker!


Hello!

Nu när det är äppeltider så blir det en massa gjort på äpplen, denna gång en äppeldryck.



Tag äpplen, dela på dem i mindre bitar (både skal och kärnhus kan vara kvar om man vill).
Lägg i en kastrull, fyll på med vatten.
Tillsätt kanelstänger och några cironskivor,
Koka upp.
Låt stå minst 1 dygn.
Sila av och koka upp och smaksätt efter behov med lite socker.

Svårare än så var det inte =)
Hej!

Nu kan man säga att hösten är här på riktigt!! Tycker att det är fullt upp jämt oavsett årstid, förutom vardagens alla bestyr så för ju också de olika årstiderna med sig olika sysslor. Och något som hör hösten till och som jag avskyr är att kratta löv.. Är en av de tråkigaste sysslorns som finns ungefär som att tvätta fönster men men..

Fördelen med hösten är att man med gott samvete kan krypa upp i soffan, tända lite ljus och dricka en varm kopp te  =) En massa höstmys måste man ha för att liva upp mörkret!!

Men tillbaka till Slottet och ett kvällsbröd som vi bjöd på för ett tag sedan:
Denna gång blandade jag ner getost och tomatolja i degvätskan (använde mitt vanliga surdegsbröds recept), därav den fina färgen och som alltid ger ost en underbar smak på bröd!!

Hej!


Här kommer minitryffelbakelse igen.



Gjorde på exakt samma sätt som förra gången men denna gång toppade jga med citronfrosting, en marsipan blomma och lite strössel.
Hejsan!

Denna gång fyllde jag brödet med en grönsaksfyllning.


Jag mixade paprika, zucchini och tomat. Sen fräste jag det emd lite tomatpuré, lite socker, salt och vitlök. Lät svalna och fyllde sedan bröden med den..



Blev en liten rolig form på den dessutom =)

Hello!

Här kommer lite emk igen..



Denna gång en choklad och bärkaka toppad med en chokladmousse med smak av Trosa Punch.



Choklad kan ju aldrig vara fel eller?? ;)
hej hej!!

Gjorde en liten minicupcake till emk på Slottet för ett tag sedan.



En chokladmuffins med blåbär i, spritsad citronfrosting (jag vet är en liten favoritfrostiing jag har) och dekorerad med ett kanderat rosenblad och en kristyr ros.

Hejsan!

Surfade runt bland lite olika bloggar för ett tag sedan och hittade då ett recept på citron och mynta marmelad så jag kände att jag ville göra något liknande..



Jag rev skalet från 4 citroner och 1 lime.
Pressade i saften från all frukt.
Tillsatte 2 dl vatten och ca 2 dl syltsocker.
Lät koka någon minut och tilsatte hackad mynta.

Blev jättegott om jag får säga det själv och tror den här marmeladen kommer bli supergod till lite scones.

Hejsan!

I helgen var det en grannes barnbarn vid namn Saga som fyllde 2 år och ville ha en pippitårta.

Önskemålet var choklad så jag fyllde den med en chokladmousse, liten hemgjord hallonsylt och täckte med grädde och marsipan innan pippi fick toppa tårtan =)



Så grattis till Saga och hoppas hon blev nöjd =)
Hej!

Här är ett surdegsbröd med russin, lingon och havregryn.



5 dl vatten
5 dl rågsurdeg
1 pkt jäst
2 dl russin
1 dl lingon
2 msk sirap
2 dl havregryn

Riktigt gott var det!!
Hej!

Här kommer en dessert som vi hade på Slottet förra veckan.




En hjortronglass, en havtornsshot samt en nötbrownie



Inte illa va?
Hellojsan!!!


Jag och en kompis satt och pratade för ett tag sedan och kom då fram till att en cappuccinopannacotta vore en kul grej så jag föreslog det på jobbet till en dessert och detta vart resultatet.



Tycker att det ser rätt gott ut =)

Är en pannacotta smaksatt med kaffe, lite lättvispad grädde och sen kakao.

Hej!

Har ju berättat att vi stöter på en del allergier på Slottet och för någon vecka sedan hade vi en som inte tålde mjölk så detta bjöd vi på:




En mjölkfripannacotta med lite rostade nötter, bär och lite mjölkfri"grädde".

Vart rätt snyggt om man får säga det själv ;)
Hejsan!

Testade en ny idé som jag hade fudnerat på ett tag..

Jag gjorden en fyllning på en chokladsockerkaka, frysta hallon och en chokladganach.



Lät den stelna innan jag rullade längder av den och rullade den i marsipan, dekorerade med lite grädde och bär



En liten mumsbit =)