hejsan!

Gjorde en hallon och chokladkaka till eftermiddagsfikat förra veckan.



Recept:

2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
50 g smör
1,5 - 2 dl grädde
2,5 tsk bakpulver
0,5 dl kakao
ca 3 dl hallon

Rör ihop alla ingredienser, häll i en form och grädda ca 20 min (i en stor form, i en liten ca 10 min).





Sen har jag toppat med en citronfrosting och en spritsad kristyrblomma!
Hello,

Här kommer lite macroons vi gjort på sista tiden på Slottet.




Fyllningen: ananassirap, vitchoklad,kokos och lite rom.

Hejsan!

Småkakedags igen =)

Denna gång en havrekaka med vitchoklad..



Recept:

125 g smör
2,5 dl socker
vispas

1 ägg
2 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
3 krm bikarbonat
3 krm bakpulver
1,5 dl havregryn
225 g hackad vit choklad

Blanda ihop allt.
Rulla till små bollar och grädda i 175 grader i ca 10 min

Mycket gott =)


Hej!

Vi fick en idé på jobbet för ett tag sedan om att föröska få till en ripplad/marmorerad glass.. Och sen fick hjärnorna arbeta en stund och detta kom vi fram till:

Vi gör en vanlig vaniljglassgrund.
Vi kokar en kardemummakolasås.
Vi kör glassen i maskinen och det sista vi gör är att hälla ner kolasåsen och bara röra om lätt och detta blev resultatet:




Så i framtiden kommer vi definitivt göra flera marmorerade glassar med spännande smaker =)
Hej!

Här är helgens andra tårta.

Önskemålen här var gärna en traktor alternativt grävskopa och jag försökte mig på båda..



jag fick fritt utformande av både utseende och innehåll..



Så innehållet blev: ljusabottnar, vitchokladmousse, en syrligare hallonmousse, grädde och täckt med marsipan.



Har sett på fb att födelsedagspojken i sig verkade nöjd =) Så jag säger Grattis Jacob!!
Hello!

En sådan här fin rosenbukett är det inte alltid man får =), men vår underbara trädgårdsmästare Hasse (som du kan läsa om här) kom in med dessa till mig =)

"Tyvärr" ska dessa få bli nya saker i mitt kök. De kommer att få bli rosensocker samt kanderade rosenblad..



Vet inte om Hasse uppskattar att jag använder upp hans älskade blommor.. men jag är ialf tacksam att han fortsätter plocka in sitt arbete till mig!
Hejsan svejsan!!

Hoppas alla haft en trevlig helg! Det har sannerligen jag =). Vi har varit hemme mestadelen av tiden: vi hade underbara middagsgäster i fredags, vi har varit i skogen, hjälpt syrran med ett handfat, plockatsvamp, gjort sylter och marmelader samt haft äran att stå parkeringsvakt på öknas skördefest åt TGIF =)

Nog pratat om min helg, här är helgens första tårta som en grannen beställt åt sitt barnbarn.

Önskemålet var pippi, rosa och namnet på.


Innehållet var som önskat: ljusa bottnar, vaniljcreme, hemgjordhallonsylt, grädde och täckt med marsipan.



Jag hoppas det motsvarade förväntningarna!
Hej hej!!

Hoppas alla njuter av det sista på helgen =)

Förra fredagen var jag och en kompis uppe på bageri och konditorimässan i Kista. Fanns en del del att hämta inspiration av!

En riktigt cool grej de hade var en utsällning med bröd =) Så allt nedan är sådant som är skapat av olika bröddegar...











 

 

Imponerande va? Där har man något att öva på =)

Hejsan!

Här är lite foccaia med soltorkade tomater.



Jag bara älskar sådant bröd!!!

Vi serverar oftast 2 sorters bröd till middagarna på slottet.



Så här är lite småfranska av levain.
Hej!

Har ju gjort en del tryfflar på sistonde och även om utseendet kanske är lika på några så är innehållet olika :)




Denna gång är den fylld med havtorn. Gillar man havtorn så gillar man denna!

Hello!!

Nu kommer de igen =) dessa mandelmusslor!!




Denna gång fyllde jag dem med en plommonkompott och lite spritsade lite grädde. Sen är den dekorerad med en chokladgarnityr (de gör vi förstås själva) och sen har jag kanderat rosenblad.

Hejsan!

Såg på en blogg (kommer tyvärr inte ihåg vilken) ett inlägg om rosensocker och jag tyckte det verkade som en kul smaksättning så det var jag ju tvungen att testa =)




Jag plockade in några rosor som jag sköljde av och lät vattnet torka av innan jag mixade rosbladen med socker. Sen torkade jag allt på 50 grader i ugnen i ca 40 min och mixade det igen.

Ska bli spännande att pröva i framtiden!

Hej hej!


Här är ett bröd vi bjöd till lunch på slottet förra veckan.

Ett surdegsbröd som jag blandade i en creme som jag gjort på färskost och örter.



Tycker det ser härligt ut när skorpan spricker!
Hejsan!

I helgen hade min grannen som önskemål el laktos och äggfri smörgåstårta.

Och detta blev resultatet.



Innehåll: skinka, medwurst, smörgåsfurka, keso, rödlök, smetana.



Jag hoppas hon blev nöjd! =)
Hejsan!

Lite eftermiddagsfika från förra veckan.

Gjorde en äppelkompott med smak av vanilj och kanel och med bitar i.



Sen hade jag gjort smuldeg som jag kört färdig i ugnen så dt blir som crunch som man sen kan strö på strax innan servering.

Enkelt men så gott =)



och servera med lite vaniljsås eller vaniljgrädde
Hej!

I lör hade hade jag en beställning på en Hello Kitty tårta.

Önskemålen var dessa: Chokladbotten, rosa innehåll samt att tårtan skulle vara i form av Hello Kitty och ha en lila rosett.



Så den är gjord på chokladbotten, en skogsbärsmousse och en hallonmousse och täckt med marsipan.

Tror jag fick till alla önskemålen =)
Hejsan!


Hoppas alla haft en trevlig helg, för det har jag!

Helgen har bjudit på middag med goda vänner, en kväll med min mamma, min ena syster samt mina två döttrar, en massa fixande i trädgården och lite tårtor förstås =)

Här kommer ialf tårtan som jag fick göra till Opal som fyllde 4 år i fredags. Grattis =) (i efterskott blir det ju nu ;) förstås)




Önskemålet var att det skulle vara i en form av en jordgubbe samt ha chokladbottnar så det fixade jag och fyllde med en geishamousse samt hallon & björnbärs grädde.
Tårtan är täckt med marsipan och texten är spritsad.

Ha en fortsatt trevlig söndag!
Hej!

Var på en grillkväll förra hegen så då passade jag på att ta med en tårta.

l

Själva grunden på tårtan blev nämligen över då jag fick ändra planerna på Ylvas födelsedagstårtor och istället för att kasta tänkte jag att någon annan kunde få njuta av dem.

Så den innehåller samma som de tårtorna, ljusa bottnar, geischamousse och en hallon och björnbärskompott. Täckt med marsipan och den stora risa blomman är i SP medan rosorna är spritsade.

Hejsan!

Till en av våra desserter hade vi en lingon och vodkakompott som det blev kvar lite av så jag tänkte att det där kan man nog använda i en tryffel.




Så jag kokade upp kompotten, tillsatte lite grädde och lite mörkchoklad och mixade samman det. Sen fyllde jag upp de marmorerade skalen jag gjort någon dag innan, lät det stelna lite innan jag la på botten och tada! =)



Fick en fräsch "vuxen" smak!
Hej!

Gjorde en ny "fyllning" för min del förra veckan till bröd.




Jag mixade färskost, färsk chili och citronskal och saft som jag sen bredde på degen och rullade ihop.



Det vart lite spicy men samtidigt friskt genom citronen. Kommer att användas igen :)

Hejsan!

Här är en mazarintårta som serverades till emk en dag på Slottet förra veckan.



Har bara lite grädde på och sen svarta vinbär.



Kakan i sig är söt så det är bra om man har något syrligt till för att jämna ut smaken lite.

Hello!

Här kommer en rulltårta som serverades till förmiddagsfika en dag på Slottet.



det är en chokladrulltårta som jag fyllde med en kompott av rabarber och jordgubbar och sen lite grädde.

Hej!

Här kommer lördagens kalas med en lika glad och nöjd Ylva som första dagen! Till sitt kalas hade hon 4 kompisar så med sin lillasyster var de 6 tjejer.




Så först grillade vi korv när alla kom och sen fick tjejerna leka en stund innan det var dags för fika.




Lite mini choklad cupcakes med citronfrosting



mazarintårta med grädde och blåbär



och marschmallows doppad i choklad och strössel



och så självklart tårtan



Den är gjord på ljusa bottnar, geischamousse samt en kompott på hallon och björnbär (precis som tårtan igår)



Så var ännu ett kalas till ända med ett mycket nöjt kalasbarn =)


Hej!

I fredags fyllde som sagt vår äldsta tjej, Ylva 4 år och här är hennes födelsedag..


Här öppnar hon våra presenter och verkar nöjd!

Här har vi dukat ett bord till barnen



Och här till oss vuxna =)


Och så här nöjd är fördelsedagsbarnet =)




Och det här är hennes tårta



Som ni säkert listat ut är temat Blixten Mcqueen..










Imorgon kommer bilde från lördagens kalas!
Hejsan!

Idag fyller min äldsta lilla flicka 4 år!! Grattis!!!!

Så de senaste dagarna har varit fullt av förberedelser då det nu kommer bli kalas i 3 dagar...

Ikväll kommer familj, släkt och lite vänner. På lördag kommer Ylva att få ha sitt första barnkalas där hon fått bjuda hem 5 vänner (så hon har längtat!!!) och på söndag kommer det lite eftersläntrare på fika.. Så det blir fullt upp i helgen!

Det kommer komma lite bilder från dessa kalas men så länge bjuder jag på denna tryffel:



Den är fylld med lavendel. Jag kokade lite grädde och sirap och torkade lavendelblommor, mixade och silade av innan jag fyllde upp dessa handgjorda skal, lät stelna och sen la på botten.

Här är det verkligen en smakfråga om man tycker om den eller inte.. Själv har jag svårt för lavendelsmaken men andra älskar den (tex vår trädgårdsmästare Hasse på slottet ;), som fick provsmaka)



Nu ska jag återvända till kalasförberedelserna så ha det allihopa!!!
Helloj!

Håller på att pröva lite olika saker just nu på slottet.. Man måste ju förnya sig lite ibland =)

Denna gång fick det bli en minicupcake med smak av choklad och blåbär med en citronfrosting ovan på.



Smarrigt ;)
Hej!!

Här kommer ett till glutenfritt bröd, denna gång med smak av soltorkade tomater.



Som jag nämn tidigare så föredrar jag ju en speciell glutenfri mix och har använt den även till detta bröd.
Jag följer i stort sett deras recept på baksidan av paketet men jag dubblar jästen samt tillsätter lite honung och soltorkade tomater i detta fall.



Börjar faktiskt tycka att glutenfritt bröd kan vara gott (men jag kommer ändå aldrig att överge det "vanilga" brödet)
Hejsan hejsan!!

Vi serverar ju en hel desserter på slottet och jag tycker det är kul att visa ibland vad vi för något. Vet att alla inte har en glassmaskin så att man kan göra glass eller sorbe, men kanske kan det ialf inspirera någon någongång!!




Här är en violbrûle med en rabarbersorbé, ett choklad och lakritsstick samt bären som ligger i en havtornscoulie.



Smaskens!! =)
Hej!

Här kommer grundreceptet på skorpor..

Grund Receptet:

100 g smör
2 ägg
1,5 dl socker
5 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver


Rör ihop alla ingredienser.
Baka ut i längder och platta till lite.
Grädda på 160 grader i ca 20 min.
Ta ut och låt svalna lite innan du skär dem.
Rosta dem sen på 100 grader i ca 1 timme.
Hello!

Här kommer det lite skorpor igen!

Denna gång med kardemumma, vanilj och walnötter. Jag använder alltid samma grundrecept på skorporna som jag sen varierar smaken på..



Grund Receptet:

100 g smör
2 ägg
1,5 dl socker
5 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver


Rör ihop alla ingredienser.
Baka ut i längder och platta till lite.
Grädda på 160 grader i ca 20 min.
Ta ut och låt svalna lite innan du skär dem.
Rosta dem sen på 100 grader i ca 1 timme.

Hej Hej!!

Vilken lör det var igår! Jag och en kompis var uppe och sprang Tjejmilen på Gärdet i Sthlm! Känns så bra att ha gjort det och är stolt över mig själv!!
Och idag mår min kropp riktigt bra! Är lite stel på framsidan av vaderna annars inget alls och det ska man ju vara glad för ;)


Det här receptet på Pina Cola tårta hittade jag på ett sådant där gammalt receptkort som kommer från min mormor, kände att det var en rolig tårta att testa.




100 g smör
2,5 dl socker
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 dl kokosflingor
2 tsk malenkanel
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 dl ananasjucie
1 dl naturell yoghurt

Fyllning:
3 dl krossad ananas
1 msk maizena
1,5 msk rom

Garnering:
3 dl vispad grädde
ananasbitar


Rör matfett och socker poröst. Blanda ner äggen ett i taget.
Blanda ner övriga ingredienser.
Häll smeten i en smord form och grädda i 175 grader i ca 35 min.

Blanda ananasen och maizenan i en kastrull och värm tills den blir tjock. Smaka av med rom.

Dela kakan på 2 och bred fyllningen emellan. (här skulle jag ha plastat den och låtit den stå en dag för att gotta til sig, det hade den vunnit på)
Bred gräde runt om och garnera med ananas.

Hejsan!!

Lite härliga ädelostbaguetter!!



Ädelost för mig är både gott och mindre ätbart =)
Jag tycker tex inte om grön och blåmögelost som den är tex till kex, men om man använder det i matlagning och bakning kan det vara riktigt gott tex i såser, dressingar, bröd m.m.
Hello!!

Förra helgen var det en pojke som fyllde 4 år och när han själv fick bestämma utseendet vart önskemålet detta:

En blå tårta med en rosa ros och en lila orm.



Tror jag fick till det enligt önskemålet!
Den är gjord  med ljusabottnar, fylld med en hemgjord blåbärssylt, vaniljcreme och grädde. Täckt med grädde och marsipan.
Jag penslade även med lite glitter på där av det "blanka" på tårtan!
Hejsan!

Gjorde lite rabarbertarte på jobbet för ett tag sedan.

Degen:
200 g smör
ca 3 dl mjöl
1 ägg

Blkanda ihop till en deg. Tryck ut i formarna. Fyll med vad som önskas och grädda i ca 15 min på 175 grader.




Jag har gjort en rabarberkompott smaksatt med vanilj och stjärnanis och jag hade även i någon jordgubbe för att få lite mer färg.
Friskt och gott =)