Hejsan!
 
Denna kväll blev ju toppen, det hade man inte kunnat tro idag när det blåste och var kallt. Så kvällen fick tillbringas i trädgården och fixa.
 
Jag och tjejerna hann också en sväng till skogen där vi plockade lite blåbär.
 
I helgen så skulle lilla Julia döpas och jag fick äran att hjälpa till med tårtorna. Julias mamma hade lite önskemål om tårtorna: tårtor för 60 pers, en skulle vara större än de andra och den skulle namnet Julia och födelsedatum finnas med samt ha samma innehåll som en av tårtorna på Sixtens dop, namnen Hilda och Linnéa skulle stå på de andra tårtorna, sen hade hon skickat över bilder på bebis och nalle samt converseskor.
 
Så här blev den största tårtan:
 
 
Den är gjord med en chokaldbotten, chokladmousse, hallon o rabarberkompott, spacklad med grädde, täckt med vit marsipan och alla dekorationer är i SP förutom kanten runtom som är i kristyr.
 
De andra tårtorna får ni se i senare inlägg =)
 
 
 
 
doptårts, miranda nalle, kuber, klossar, chokladmousse, grädde, marsipan, kompott, hallon, rabarber,
 
 
 
Hej!
 
Ännu en regnig dag.. Deppigt! Det är så tråkigt!
 
Men nu till trevligare saker!
Var hos några vänner i går på kräftskiva. Otroligt trevligt!
Men det får en att fundera på våra svenska traditioner =) Egentligen så måste det vara en konstig grej att äta kräftor och (för många ialf) dricka snaps och göra en tradition av det.
 
Så här står det i Wikipedia:
En kräftskiva, eller kräftfest, är en traditionell svensk fest i samband med kräftfiskesäsongen under sensommaren och hösten. Kräftskivor förekommer även i Finland, främst bland landets finlandssvenska befolkning. Då man 1922 röstade om ett rusdrycksförbud i Sverige, användes kräftorna som propaganda i en affisch för NEJ-sidan av Albert Engström med motiveringen att "Nej! Kräftor kräva dessa drycker!"
 
Tidigare var det i Sverige reglerat i lag vilka tider på året kräftan var lovlig att fiskas. Kräftpremiären inföll den första onsdagen i augusti. Lagen avskaffades 1994 och man kan numera köpa frysta, importerade kräftor året om, men vissa håller fortfarande på traditionen att inte äta kräftor före kräftpremiären. Det importeras ca 2 500 ton kräftor till Sverige varje år
 
Ja vad säger man?!?
 
Men tillbaka till bakandet.
 
Alex (en pojke som jag hade som deltagare på barngympan förut) fyller 5 år på tisdag men idag är det kalas dags och hans önskemål var: blå tårta, en vit "huggorm", ros, namn och ålder så
 
 
Den är fylld med glasscreme, en kompott på jordgubbar, rabarber och plommon (från trädgården) och grädde.
Den är täckt med marsipan och även ormen är i marsipan. Övrigat är i SP
 
 
Så grattis i förskott Alex!!
 
 
 
orm, huggorm, glasscreme, grädde, marsipan, ros, blå,,
Hejsan!
 
Man kan ju fråga sig hur mycket det kan regna på en sommar? Eller är sommaren över? Ja man kan ju undra!
 
Men hitills har det regnat varje dag då jag kommit hem från jobbet. Inte så kul när man försöker få lite gjort i trädgården. Så på ett sätt är det ju bra att vi har projekt inne också. I veckan nu blev tjejernas rum helt färdiga. Allt är på plats nu =) Varenda list!!
 
I helgen fyllde Joline 3 år så i måndags skulle det firas. Och i år var hennes önskemål en brun häst.
 Har haft äran att göra alla hennes födelsedagstårtor så tack Lina!
 
 
Och även denna gång var tårtan mjölkfri.
 
Den består av en mäktig chokladbotten med en jordgubbskompott samt en marängsmörcreme.
 
Ingredisenser:
 
4 st stora äggvitor (eller 120g)
2 1/3 dl socker (200 g )
400 g smör
2 tsk vaniljsocker
Knappt 1/2 dl jordgubbsaft av sylt
 
Häll äggvitor och socker i en värmetålig skål. Placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten. Vispa hela tiden med en handvisp, tills blandningen är cirka 65 grader eller tills sockerkristallerna har smält. Ta bort skålen från värmen.

Vispa under tiden smöret med vaniljsockret i en köksassistens så den blir mjuk och fluffig.. Ställ åt sidan:

Fortsätt att vispa äggblandningen med elvisp eller med en köksassistent tills blandningen är vit och fluffig, som en marängsmet. Vispa tills smeten har svalnat, vilket kan ta upp till 10 minuter.

Tillsätt smöret, en liten klick i taget. När allt smör är tillsatt, vispa i 3–5 minuter. Oroa dig inte om smörkrämen skär sig – det är lätt fixat! Är den för kall, sätt skålen över ett vattenbad i några sekunder och vispa igen. Är den för varm, låt skålen stå i kylen en stund och vispa sedan.

Tillsätt jordgubbssaften.. Vispa nu marängsmörkrämen mjuk och riktigt fluffig..
 
Var lätt att arbeta med så kan rekommenderas!!
 
 
 
Hejsan!!!
 
Idag har det verkligen varit kasst väder häromkring så det är ju tur att vi är sysselsatta inomhus med alla våra projekt =)
 
Och förutom renoveringen så håller jag också på med dekorationer till helgens tårtor.
 Så det finns att göra!
 
Brukar baka lite saker till kontoret i Gnesta och lämna av då och då bland annat dessa
 
 
Vaniljdrömmar
 
100 g smör
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 dl olja
1 tsk hjortronsalt
ca 3, 5 dl vetemjöl
 
Rör smör och socker poröst
Tillsätt lite olja i taget
Blanda ner hjortronsaltet och mjölet
Rulla små bollar och platta till lite
Grädda i ca 20 min i 150 grader
 
 
Burken gjorde min mamma för många herrans år!
drömmar, vanilj, småkaka ,
 
 
 
 
Hej hopp!!
 
En liten "torr"kaka.. Undrar egentlige varför man kallar dem det? Det låter ju inte så gott när man säger att man ska bjuda på en  lite torr kaka?!?
 
 
5 dl vetemjöl
2 dl socker
1 msk ljus sirap
1 tsk bikarbonat
1 ägg
200 g smör
1 dl hackad choklad
1 dl kokos
 
Blanda samman alla ingredienser
Rulla till längder och låt de stå kallt minst 1 timme
Skär och grädda i 175 grader i ca 7 min
 
 
 
 
 
Hejsan alla!!
 
Hoppas ni haft en underbar helg för det har jag verkligen haft!
 
Var mycket förberedelser förra veckan inför min mammas prinsessfest som gick av stapeln i lördags men det var verkligen värt det. Det var så himla trevligt och kul!!
 
Temat var som sagt prinssesornas värld och sen fick man assosiera bäst man ville. Färgerna för kvällen var silver och lila
 
Så välkommen att smygtitta lite :
 
 
Lokalen är Wattransborg i Björnlunda. Kan verkligen rekommenderas!
 
 
Och drottningen själv!
 
 
Och min yngsta syster stod för förrätten: En skagen groda =) Och ja hon är otroligt vacker =)
 
 
och varmrätten stod jag för
 
 
Slottstek
 
 
kronfågel
 
 
Potatisgratäng gjord på King Edward potatis samt en Royalgala sås (äppelsås)
Och så lite sallad till =)
 
 
Och sen kom prinsesstårtan! Ja inte en riktig variant men men! Det är en daimchokladmousse ovanpå en botten av hasselnötter och digestivekex. Runt om är det ett chokladöverföringsark på mjölkchoklad och ovanpå har jag ringlat lite mjölkchoklad och lite strössel och annat. Kronan är i SP.
 
Till vickningen sen var det prinskorv med bröd, tyvärr har jag inge bild på detta då jag sov gott när den väl dukades fram!
 
Men en otroligt lyckad kväll och tack alla som var med och förgyllde den!!
 
 
 
 
 
Hej!
 
Idag är det full fart då vi efter jobbet ska fara till Gnesta och plocka upp varor som anlänt med Servera som jag ska ha till middagen på mammas 50 års fest, och när vi ändå är där så svänger vi nog förbi min far och kollar hur det ser ur på blåbärsfronten!
 
Det här brödet fick de på jobbet till mellanmål en dag. Det är smaksatt med keso.
 
 
7 dl vatten
1 pkt jäst
2 msk sirap
2 dl keso
0,5 dl vetekli
vetemjöl
1 msk salt
 
 
Och så vill jag passa på att gratta min underbara mamma som fyller år just idag!!! Grattis!!!
 
 
 
Hejsan!
 
Är mycket just nu hät hemma med renovering, planering inför min mammas 50 års fest i helgen samt alla vardagsbestyr.
 
Har sagt det förut och kommer säga det igen: Behöver fler timmar på mina dygn!!!
 
Snart är det också dags att springa tjejmilen så det ska hinnas träna också. Sprang ingenting (cyklade dock en del) under semestern så när jag drog igång förra veckan så kändes det =)
 
Men tillbaka till inlägget
 
Den här tårtan skickade jag med min sambo till jobbet för ett tag sedan.
 
 
Det är en sockerkaks/marängbotten fylld med grädde och toppad med jordgubbar.
 
maräng, sockerkaka, jordgubbar, grädde,
Hej!
 
I går så gifte sig en gammal barndomskompis Andreas och hans Ellen. Och de hade gett mig äran att göra deras bröllopstårta!
 
Önskemålen var dessa: Färgerna vitt, lila och grönt. Deras namn och datum, hjärta, bebis, buss, hund och en kompass. Så detta blev resultatet:
 
 
 
         
 
Tärtorna är gjoda på en mäktig chokladbotten fylld med en vanilj och jordgubbsfrosting samt en jordgubbskompott, spacklad med samma frosting och täckt med marsipan.
 
 
   
 
Blommor och blad är i marsipan, resten av dekorationerna är i SP utom kantdekoartionen som är i kristyr
 
                
 
Blommorna penslade jag med lite lila fairydust
 
 
 
    
 
 
  
 
Denna tårta är med samma smaker som resterande tårtor men den är mjölk och nötfri
 
Återigen stort Grattis till brudparet!!!
 
 
 
 
 
 
bröllop, rosor, marsipan, kristyr, mjölkfri, nötfri, kompass, bebis, hjärtan, SP, jorgubb, frosting, choklad,
Hej!
 
Lite (och jag menar lite) sommar har det bjudits på under de senaste månaderna men man får väl göra det bästa av situationen!
 
Så man får väl försöka skapa sig lite sommarkänsla!
 
Dessa kransar har vår granne gjort och mina tjejer ställde upp på fotografering (den ena mer intresserad än den andra) och de är väl sommarfina?? =)
 
             
 
Och lite mer sommarkänsla skapade vi så här:
 
 
"Formarna" är köpta på City Gross. Sen skivade vi ner jordgubbar och kiwi i dem och sen häööde vi på en tropiskjuice.
 
Smarrigt och läskande =)
glass, jordgubbar, kiwi, juice, tropisk, ,
Hejsan!
 
Mitt upp i allt renoverande förra veckan så ringde en arbetskamrat och frågade om jag kunde göra en tårta till hennes man som fyllde 50.
 
Så jag fick låna en grannes kök =)
 
 
Tårtan är gjord på marängbotten täckt med en blåbärschoklad, fylld med en daimmousse, täckt med en päronmousse och sen marsipan.
 
Blev tyvärr inga finare dekorationer än dessa då jag hade mindre än 24 timmar på mig.
 
Men de verkade nöjda ändå =)
tårta marsipan, päron, daim. mousse, rosor,
Hej!
 
Ber om ursäkt att jag inte uppdaterat bloggen på ett tag. Men det har bara inte funnits tid!
 
Först var vi iväg på husvagns semester med några vänner. Var otroligt skönt att komma iväg! Vi hamande i Vadstena, Vi åkte runt lite, vi cyklade en hel del, umgicks och hade det skönt! Vi hade också så pass bra väder att vi kunde ligga vid stranden och bada och mysa! Var så skönt!
 
Sen så fort vi kom hem var det dags att dra igång renoveringen igen.. Och efter en vecka borta så fanns det också en del i trädgården som behövdes göra: klippa gräs, plocka hallon, vinbär och krusbär och rensa lite =)
 
Så som sagt det har inte funnits så mycket tid!
 
Men nu är vardagen igång igen med jobb och vardagliga rutiner!
 

Men under semestern har jag också gjort tryfflar och praliner till Åstugan. Tänkte bara visa en bild jag tog i förbi farten på några av dem.
 
 
smaker jag gjort: blåbär, fläder, kaffe, lakrits, polka, kola/hasselnöt
 
Så välkommen tillbaka vardag!
tryfflar, åstugan, praliner, choklad, blåbär, fläder, kaffe, kola, hasselnöt, lakrits,