Hej!

Rulltårtedags igen!!

Denna gång är de fyllda med en kompott gjord på hallon, björnbär och blåbär som jag smaksatt med vanilj och tonka samt lite rödvinsvinäger.. Mumsigt!!




Rulltårta:

3 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 dl mjölk

Vispa ägg och socker poröst.
Blanda ihop de torra ingredienserna och blanda sen samman allt.
Grädda ca 5 min i 200 grader.
Vält upp på en handduk som du spridit strösocker på.
Låt svalna under plåten, dra bort bakpklåtspappret och sen kan du fylla den med vad som helst önskas!!

Helloj!

Här är en mycket enkel liten grej som vi har haft som en liten extra grek till emk..




Det är en chokladskål gjord på mörk choklad som jag sen fyllde med en citroncreme och grädde.
Sen dekorerade jag med en physse.

Lätt som en plätt!! ;)

Hej!

Så vart det dags för lite småkakor igen!



Denna gång en banan och chokladkaka med vitchoklad

5,5 dl mjöl
2 dl socker
1 msk sirap
1 tsk bikarbonat
0,5 msk bananessens
2 msk kakao
1 ägg
200 g smör

Blanda ihop alla ingredienser.
Rulla till längder och låt stå kallt en stund.
Skiva dem i ca 0,5 cm och lägg på plåt.
Grädda i ca 7 min i 180 grader.
låt dem svalna och spritsa sen lite vit choklad över dem

Hejsan!

Här är en av mina favoriter (att baka alltså!!). Den är enkel och god och går att variera!



Nämligen mazarintårtan!

Är ju dessutom enkel att göra både laktos och glutenfri och sådanna bakverk måste man ju bara älska eller hur?



Och så ser det lite smarrigt ut eller hur ;) ???

Hej!

Hur tråkigt ät det inte att vara sjuk?
Själv har jag legat i mer än en vecka nu och jag tycker inte det är kul.. Har fått ställa in en massa saker som var inplanerade.. Nej det är faktiskt värdelöst att vara sjuk och jag är nog en av världens sämsta människor på att vara sjuk =(

Men här kommer ialf den där desserten jag nämde i ett tidiagre inlägg..



Det är den "amerikanska" äppelpajen som vi serverade med ett knäcklarn samt en vaniljglass som vi "ripplade" i en kardemummasirap i.
Det rosa på tallriken är en halloncoulie.



I den här är det ingen pajbotten!
Hej!

Ibland får jag för mig att testa något och då kanske inte den idé släpper mig riktigt förrän jag prövat så då är det ju bra att jag har ett sådant arbete som gör att jag kan testa =)




Denna gång ville jag testa en redvelvetkaka med citronfyllning.

Så den här tåran består av 3 st redvelvet bottnar som jag fyllde med en krämig citronsmörcreme, täckte med grädde och dekorerade med blåbär och rostad mandel.



Sen vill jag ju alltid veta hur de smakat samt hur hållbar den är och då är det ju tur att jag har sådanna underbara arbetskamrater som gärna testar!

Så enligt deras bedömning var den supergod pch saftig den dagen som den serverades men 2 dagar senare så hade den blivit lite svampig.
Så nu vet jag det och kan lära mig av det =)

Hello!!

Ibland undrar jag om man kan försöka inbilla sig att vissa bröd är nyttigare än andra?!
Visst att bröd i sig kanske inte är det bästa med alla kolhydrater men det är ju så gott!

Själv skulle jag lätt kunna avstå alla "kolhydrater" så som pasta, ris och potatis m.m om jag fick ha kvar brödet. Vet att en potatis är nyttigare men bröd är ju så mycket godare!



I det här surdegsbrödet har jag ialf haft i spenat, brieost och paprika.

Lite nyttigt??




Hej!

Vi hade en del äpplen på slottet som vi behövde använda upp så då ville jag göra äppelpaj men smulpajer har man ju gjort i sina dagar så nu fick det bli att testa en ny variant och denna gång följ valet på en variant av American Pie!




Jag skalde äpplena  ( ca 12 st) och skar dem i klyftor
Fräste dem sen i 50 g smör
Hällde på ca 5 msk strösocker, 2 msk kanel och 2 tsk ingefära och fräste lite till.
Sen lär jag dem svalna lite medan jag fixade pajskalet.

Pajskalet:
150 g kallt smör
4 dl vetemjöl
0.5 dl florsocker
1 nypa salt
1 st ekologiskt ägg
0.5 msk vatten

Rör samman allt till en smidig deg.


Sen valde jag att testa 3 olika botten varianter: en med förgräddat pajskal, en med "ogräddat" pajskal och sen en utan pajskal.
Efter provsmakning kom vi fram till att i just en form fick det bli utan pajbotten!

Så jag fyllde formen med äpplena och kavlade ut degen till lock.
Jag skar fem st "luftskåror" i locket innan jag menslade med ägg upppvispad med lite mjölk och strödde på råsocker.
Gräddade sen i ca 20 min tills den är gyllenbrun!



Det kommer komma en dessert variant längre fram men sen kommer jag även att pröva denna fast med en botten i en form med löstagbara kanter/botten)
Hej!

Här kommer lite ljust surdegsbröd, grundreceptet hittar ni under fliken recept/beskrivningar




Just de här bröden fyllde jag med en röra gjort på färskost och örtolja

När man fyllder bröden på detta sätt så behövs det inget mer pålägg sen! Räcker med bara brödet!

Hejsan!

Här är en dessert som vi hade på slottet för ett tag sedan..

Det är en frozen cheescake på hembakta pepparkakor med en blåbärssirap. Till det serverade vi små lakritsmaränger och en vinspetsad chokladsås samt lite rörda bär.



Cheescaken:

4 äggulor
1,5 dl socker

vispas pösigt
tillsätt sen
200 g philadelphiaost och vispa lite till

4 dl vispgrädde
vispas

4 äggvitor
vispas till hårt skum

Blanda samman alltihopa

Mixa kakor/kex med lite smör och tryck ut i botten på en form med löstagbara kanter.
Häll på smeten.
Fyll nu ev med vad som önskas!
Ställ i frysen minst 3 timmar.



Chokladsåsen

Lite grädde
Mörk choklad
Sött vitt vin

Koka upp lite grädde
Tillsätt chokladen och rör om tills den smält.
Smaksätt med vitt vin.



Hejsan!

för någon vecka sedan på Slottet så önskade en grupp lite tryfflar efter middagen och det här blev en av dem




Jag har använt en hård plastform som jag först penslade lite "sporadiskt" med vit choklad



Och sen penslade jag med mörk choklad


Fyllningen:

Grädde
Mörk choklad
Apelsinskal
Couintreu



När skalet stelnat, fyllde jag dem, lät dem stå ca 1 timme i kylen innan jag la på lite smält mörk choklad som botten.
Sen lär jag dem stå ett litet tag till i kylen innan jag "ploppade" ur tryfflarna ur formen.

Tycker detta är ett otroligt lätt sätt att göra tryfflar!

Hej!!

Som jag sagt förut så är Macarons ett litet mysterium, känns det som.. Jag använder nästan alltid samma recept och resultaten kan verkligen variera men denna gång var hela satsen bra! Det är inte ofta som verkligen hela satsen blir bra, inte för mig ialf.




Jag har prövat lite olika genom tidern men har fastnat för ett recept som jag ursprungligen fick från sidan Hello Sugar.

Macarons – ca 30 st stora

120g äggvitor, uppdelat i två skålar
35g socker
150g fint malen mandel
150g florsocker
150g socker till sockerlag
50g vatten till sockerlag

1. Sätt ugnen på 160 grader.

2. Skålla mandeln och låta den torka. Mal den sedan fint i en blender, mixer, nötkvarn eller kaffekvarn. Du kommer behöva mala lite mer mandel än vad som krävs i receptet.

3. Sila den malda mandeln så alla stora bitar försvinner(Detta brukar inte jag göra). Väg upp 150 gram på en köksvåg.

4. Blanda mandel och siftat florsocker i en bunke.

5. Vispa upp 60 gram äggvita till ett mjukt skum och tillsätt 35 gram socker under vispning. Om du har en köksmaskin kan du göra detta under tiden sockerlagen kokar upp.

6. Blanda socker och vatten till sockerlagen i en liten kastrull. Sätt plattan på hög värme och koka upp. Koka tills temperaturen når 118 grader.

7. Under vispning på låg fart, häll sockerlagen i marängsmeten . Detta måste göras ganska snabbt annars stelnar sockerlagen i kastrullen. Lite spill blir det alltid.

8. Vispa marängen på medium/hög fart tills den kallnat helt och blivit glansig, detta tar ca 10-15 minuter.

9. Rör i 60 gram äggvita i mandel och florsockerblandningen. Tillsätt eventuellt valfri färg.

10. Vänd i marängen i mandelblandningen och mixa försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott. Var försiktig så du inte mixar för mycket, smeten ska vara trögflytande.

11. Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på en plåt klädd med bakplåtspapper. Smeten ska flyta ut något efter ett tag och bli slät på ytan. Om den lämnar små toppar från spritsen, slå plåten mot bordet några gånger så slätar den till sig.

12. Grädda i ca 10- 15 minuter i mitten av ugnen (gräddningstiden varierar beroende på ugn, mina blir klara på 11 minuter)

13. Dra av bakplåtspappret från plåten och låt macaronsen stå och svalna. Lossa dem sedan försiktigt från pappret.

14. Fyll med valfri frosting och njut!

 

 

Här gjorde jag en choklad och hallon fyllning..

 

 

Smälte lite choklad och grädde och rörde ner frusna hallon. Mums =)

 

 

Receptet kan verka krångligt men ju oftare man gör det desto "enklare" blir det!


Hej!

Ibland, på Slottet, bestämmer sig gästerna för lite utomhusaktiviteter och även att äta ute. Denna gång ville de grilla olika viltkorvar och självklart bakar vi då vårt eget korvbröd!!




Gjorde en vetesurdegsgrund men bytte ut en del av vetemjölet till Manitoba Cream.



Mjuka och fluffiga blev de!!


Hejsan!

Så är det mandelmussle dags igen!

Denna gång gjorde jag en kompott på:

Björnbär
Hallon
Jordgubbar
Stjärnanis
Vaniljstång
Kanelstång
Syltsocker




Fyllde sen musslorna med denna kompott, toppade med grädde och sen en jordgubbe, en vitchoklad dekoration samt lite jordgubbsströssel!



Tycker att man ibland kryddar sylt och kompotter lite för fegt..


Hejsan!

Så är det mandelmussle dags igen!

Denna gång gjorde jag en kompott på:

Björnbär
Hallon
Jordgubbar
Stjärnanis
Vaniljstång
Kanelstång
Syltsocker




Fyllde sen musslorna med denna kompott, toppade med grädde och sen en jordgubbe, en vitchoklad dekoration samt lite jordgubbsströssel!



Tycker att man ibland kryddar sylt och kompotter lite för fegt..

Hello!!

Mer bröd åt folket!!! =)

Har jag nämnt att jag ÄLSKAR nybakt bröd?? Eller ÄLSKAR smörgåsar?? Det gör jag ialf!!
Det är ju underbart gott!!!

Så här kommer en ny variant..



Denna gång en grov surdegsgrund som är smaksatt med lite ost, solroskärnor och vetekross.

Hejsan!

Gjorde bountybollar hemma förra året och det är ju så gott så jag bestämde mig för att göra det på jobbet också.. Är ju en perfekt liten extra grej att servera!



Recept:

50 gr smör
1/2 dl sirap
1/2 dl florsocker
2 dl grädde
200 g kokosflingor (1 pkt)
200 g mörk choklad

Låt smör, sirap, florsocker och grädde koka ihop i 10 minuter.
Tag av ifrån plattan och rör i kokosen.
Låt svalna en stund för att sedan rulla ca 50 bollar.
Låt dessa stå i kyl i 1 h.
Smält chokladen och täck bollarna med den.
Sen kan man dekorera efter smak och tycke!



och nej jag har inte missat att det är alla hjärtansdag idag men det känns som att det är fullt av sådana inlägg överallt annars!! =)
Hej!

Så är det dags för en ny vecka!! Hade egentligen en ledig dag idag men det blev VAB då yngsta tjejen är sjuk.. Känns  som att det är mycket sjukdomar som går just nu.
Peppar, peppar så brukar inte våra barn vara sjuka så ofta men just nu känns det som att det inte gått en vecka utan att någon av dem är dåliga =(

Men det går väl över någon gång hoppas jag!

Grabbarna i köket fick lite mango kvar så de frågade om jag kunde baka på dem..

och självklart kan jag det =)




Det fick bli en chokladsockerkaka som jag tillsatte bitar av mango i.



Saftigt och gott! Undrar varför jag inte bakat med mango innan?

Sen la jag bara dit en ros i kristyr som en liten dekoration..

Helloj!

Ville bara visa vilka underbara mönster det blir ibland på limporna som bakas på Slottet



Just det här brödet är gjort på ljus surdeg, tomat puré och ost..

Sen är det jäst i runda jäskorgar och sen uppvänt på plåt och avbakad!



tycker det blir läckert!!



Och inte att glömma: GOTT!!!!
Hej!!!


Här är en maffig laktisfri chokladtårta!!



Recept:

150 g laktos fritt smör
150 g mörk choklad

3 ägg
3 dl socker

2,5 dl vetemjöl
2 msk rom

Smält chokladen och smöret.
Rör samman ägg och socker.
Bland ihop allt.

Häll i en smord och bröad form.
Grädda ca 12-15 min i 200 grader.

Låt svalna lite och häll sen på en chokladganach (jag använde mörk choklad och laktosfrigrädde) och låt stå (gärna över natten) innan den skärs upp.

Mäktigt men gott!!

Hej!!

Här kommer de sista två tårtorna!



Den är fylld med en tonfiskröra samt coleslow



Den är dekorrerad med krussallad, mango, paprika, räkot, ägg, tomat och rom



Sen gjorde jag även en glutenfri variant på denna tårta



Och den är självklart fylld med samma röror och dekorerade på samma sätt som den ovan

Hej!

Så var det tårta nr 4!



Detta är en mindre tårta som är fylld med en leverpastejröra och en grönskasröra, allt laktosfritt!



Dekorerad med samma som i gårdagens inlägg!

Hello!

Så var det dags för 3:e tårtan!



Denna är fylld med en leverpastejröra och en coleslow, allt laktosfritt



Sen är den dekorerad med huvudsallad, ägg, räkor, tomat, gurka och rom


Hello!

Så var det dags för 3:e tårtan!



Denna är fylld med en leverpastejröra och en coleslow, allt laktosfritt



Sen är den dekorerad med huvudsallad, ägg, räkor, tomat, gurka och rom


Hej!

Här kommer den andra smörgåstårtan




Den är fylld med en varmrökt laxröra och en grönskasröra, allt laktosfritt!



Sen är den dekorerad med ruccolasallad, kokt ägg, paprika, kallrökt lax och gurka.

Hejsan!

Jag börjar denna vecka med att vara ledig idag =)
Det är så skönt att vara ledig måndagar!

Denna vecka kommer det bli mycket smörgåstårtor, för det har varit fullt av sådanna denna helg!

Först ut blir denna:



Denna är fylls med en tonfisk och sweet chili röra samt en coleslow. Allt är laktosfritt!



Sen har jag gjort en "topping" med laktosfri salladsost, rödlök och tomater och en vinigrett, sen har jag även dekorerat med paprika och maché sallad



Det fick börja veckan!
Hej!

Emk på slottet igen.

Denna gång gjorde jag en chokladtårta som jag tillsatte whiskeyessens i.

En mycket vuxen smak med whiskey och choklad är gott ihop, enligt mig ialf!




Receptet är min vanliga chokladtårta.

Konstigt att man ibland fastnar för vissa recept. Detta recept kom jag över unde rmin tid på Bomans och jag får nog tyvärr ta och inse att det är ca 10 år sedan.. Tiden går fort!



Jag vet inte hur mång av er som köper färska jordgubbar nu under höst och vinter men vi använder det en hel del på Slottet och jag  måste nog säga att vissa vi får är riktigt goda, medan andra är lite strävare och hårdare.. Men tror inte mycket slår en saftig och söt svensk jordgubbe.

Men är ändå kul att man kan få tag i vissa saker året om!

Hejsan!

Vet att jag sagt det förut men gud så gott det är att blanda ner riven ost i bröddeg!! Tycker att det ger en underbar smak och saftighet!!





I detta bröd så hade jag rågsurdeg i och sen riven ost.

Grund receptet hittar ni här



Hej!!

Gjorde lite blåa maränger på Slottet för att ha som kompliment till emk..



Återigen gjorde jag kallvispad maräng med hade i lite hackad mandel i och sen gräddade av.

Sen fyllde jag dem med en chokaldmousse.

Hej!

De här hade vi på julbordet på Slottet



Jag har använt en pralinform som jag penslat med vitchoklad och sen fyllt med en passionsfrukt och vitchokladcreme..

Jag älskar passionsfrukt!! I alla dess former!!



Och dessa blir friska och söta i ett!
Hej!

Förra helgen fyllde Maries man år och önskade sig då schwarzwald tårta så jag sa att jag kunde fixa det!



De här tårtorna stod jag kl 6 på morgonen och gjorde därav den dåliga kvaliten på fotona, inte så mycket att ljus (eller tid) att tillgå vid den tiden..



Nötbottnar:

3 dl hasselnötter
4 dl florsocker
3 äggvitor

Sätt ugnen på 150 grader.
Mal nötterna och blanda dem med florsocker.
Vispa äggvitorna till ett riktigt hårt skum och vänd försiktigt ned i nötblandningen.

Rita upp tre rundlar, ca 18-20 cm i diameter på bakplåtspapper.
Bred ut smeten i rundlarna och grädda mitt i ugnen cirka 15 minuter.
Lossa bottnarna omedelbart med en vass kniv.
Låt svalna på plåten.



Jag valde att pensla bottnarna med choklad så att de skulle hålla, då tårtorna inte skulle ätas förrän på em, vet inte om det var rätt att göra?!

Sen fyllde jag dem med grädde och krossad choklad.

Och sen dekorerade jag tårtorna