Hejsan!!

Lite emk från Slottet..

Denna gång en marängbakelse



Jag gjorde en sk kallvispad maräng.

Sen har jag penslat med mörk choklad innuti så marängen ska hålla, sen fyllde jag med en lemon curd och lite bärkompott och spritsade på lite grädde och la på en chokladdekoration.



Smarrigt =)

Hej!
Det här får bli mitt försök till en rapunzel tårta..

När Josephine fyllde år så önskade hon sig en tårta med Rapunzel från Trassel och jag fudnerade ett tag på hur jag skulle göra.



Valde sen att pröva att "måla"..

Personligen tycker jag att hakan blev förstor. Det såg bättre ut innan jag satte dit håret men men..

Nu är man en erfarenhet rikare!



tårtan är ialf fyllde men en banancreme, chokladgrädde och daim.
Spacklad med grädde och sen täckt med marsipan.
Ansiktet är i marsipan och sen har jag målat med pulverfärg som jag blandat med alkohol.
Håret är i kristyr.

Hej!

Hoppas alla haft en trevlig helg!

Själva har vi än så länge haft det mycket bra, förutom lite lätt förkylning. Vi har umgåtts med nära och kära och självklart njutit av snön, som äntligen kommit =)
Vi har åkt pulka och skridskor och idag blir det nog både skridskor och skidor.

För ett tag sedan hade vi lite gäster över och då bjöd vi på lite frozen cheescake..



I denna blandade jag ner lite chokladsås



Och denna höll jag naturell med vanilj.

Recept:


250 g kakor/kex
100 g smör

mixa kexen och rör ner smöret.
Alt 1 är att trycka ut kexen i botten på en form med löstagbar botten
Alt 2 är som jag gjorde och fyllde en form med smeten först och sen strödde jag kexen ovanpå eftersom att när man trycker ut ur formen så kommer då kexen underst.



4 äggulor
1,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
200 g philadelphia ost

Vispa äggulor och socker poröst.
Rör ner osten och vaniljsockret.



4 dl grädde

Vispa hårt



4 äggvitor

Vispa till hårt skum


Blanda ihop allt försiktigt och häll i formen.
Låt stelna i frysen.

Hej!

När vi kom tillbaka från julledigheten så upptäcktes det att min dessertfrys hade lagt av någonstans runt jul så det var tyvärr bara att kasta varenda bakverk som fanns där =(
Värst var nog att alla specialare låg där så som gluten och laktosrfria desseter och bakverk m.m.

Så det var bara att sätta igång och baka nytt så då gjorde jag bland annat en mjölk och glutenfri mazarintårta.



Vet inte varför jag inte tänkt på just denna förut då den är så otroligt lätt att göra.. Men nu blev det gjort ialf!

Hejsan!!

Testa en ny grej innan jul.

Jag kokade som en knäcksmet:

1 dl grädde
1 dl socker
1 dl sirap

Jag kokade till 123 grader och hällde upp i en form.
Sen lät jag det svalna innan jag skar dem i bitar och sen doppade i mörk choklad.
Vart otroligt gott!!



De som smakade sa att de påminnde om godiset Reisen, och de är ju goda så det får väl bli ett gott betyg!



De försvann i all hast ialf!! ;)
Hej!

Så till detta mysterium (ialf för mig) kallat macarons! Ena gång super bra, nästa gång inte så bra eller det som stör mig allra mest, när ena hälften blir bra och andra inte av samma sats.. Hmmm...

Jag fortsätter mitt "krig" mot detta mysterium...




Den här gången fyllde jag dem ialf med en choklad och apelsinganach.

Kokade upp lite grädde, tillsatte mörk choklad och lite rivet apelsinskal samt lite couintreu.

Fyllningarna är det enklaste =)
Hej hopp!

Vet att jag berättat förut att jag tycker "vanliga" lussebullar inte är så gott så därför försöker jag testa nya varianter på dem!




Denna gång fyllde jag med en chokladfyllning.

Och gott blev det!

Det är så här bullar ska vara! Saftiga och rika på smak inte torra och tråkiga!



Mums!!


Hej hej!

Här kommer den igen.. den berömda mandelmusslan =)




Denna gång fylld med en hallon och plommon kompott, lite grädde och ett kanderat rosenblad och en chokladdekoration.



Har jag sagt förut hur smidigt det är att ha mandelmusslor färdiga och sen bara ta fram och fylla och dekorera när man behöver dem??

God morgon på er alla denna underbara måndag!! Varför så glad?? Det har kommit en massa snö i natt =) Så härligt med ett vitt snö landskap =)
Nu håller jag bara tummarna för att det ska få ligga kvar ett tag så vi kan njuta ordentligt!!

Och så för att bryta kontrasterna totalt kommer här en fräsch fruktsallad som jag gjorde till ett emk på Slottet för ett tag sedan.



Inte så vintrigt kanske men o så gott!!!

Ha en underbar snöig måndag!!!
Hej!

För ett tag sedan skulle vi till några vänner på middag så då bestämde jag mig för att ta med en liten tårta som tack. (Vet nämligen att den min vän älskar tårtor)

Så sagt och gjort slängde jag ihop en tårta..



Den är gjord på en glutenfri chokladbotten fylld med chokladmousse och bärkompott.
Runt om är det en chokladfrosting och sen dekorerad med hallon.

För min del tycker jag den vart för söt med chokladfrostingen. Jag är inte så där enormt förskjust i frostingar men de är smidiga att använda så jag försöker pröva mig vidare..

Hej Svejs!

Här är en hallon och chokladkaka.



Mitt vanliga "kak"recept med hallon i.
Lite vispad grädde,
lite jordgubbe,
lite krossad choklad och det blir detta!




Och många var det som skulle ha emk..


Hejsan!

macarons igen.. jag vet.. men jag håller fortfarande på och lär mig att besmästtra dessa bakverk..

Försöker förstå varför de blir jättebra ibland och sen ibland inte alls.. Varför spricker vissa på plåten och andra inte?
Jag följer nämligen samma recept varje gång och ändå blir det olika!?!? Får fortsätta experimentera!



Dessa är ialf fyllda med en hallonmousse. Och sen är macaronsen gjorda på rostad mandel istället för vanlig.
Det gjorde en del på smaken!

Hej!

Ibland när folk fyller år kan jag få idé torka. Vissa människor är betydligt svårare att hitta på något till än andra! Men så fyllde en vän år här i början av januari och jag bestämde mig för att ge henne lite ätbart som jag vet att hon tycker om.

Så först gjorde jag lite köttfärspajer...



Det spreds sig en underbar doft i huset =)



Så jag bakade 5 st 2port pajer..

Sen gjorde jag en låda med chokladbollar..

Och sen gjorde jag dessa tryfflar.



Jag har fyllt dem men baileys, nougat och hasselnötter.

Är väl inte en helt tokig present???


Hello!

Här är en tryffel som vi hade på julbordet på Slottet.



Den är fylld med baileys och nougat.

Jag har penslat en tryffelform, fyllt den, lagt på en botten, tryckt ut den och sen ringlat mörk choklad ovanpå.



Han använt nontemp choklad så den ska bli så där blank och fin.



och goda blev de också!! ;)
Hej!

Idag firar jag och min sambo 9 år tillsammans!! Helt otroligt vad åren går! De försvinner!!
Så idag, då det är vardag och båda jobbar, kommer vi fira lite lätt och gå på bio. Mina svärföräldrar kommer passa barnen!
Sen får vi fira lite mer i helgen =)

Den här desserten bjöd vi på hemma när några vänner var på middag



En chokladcreme brulé med en hallonsorbe samt en mango och ananassallad.
Fräscht och gott!



Ha en underbar tisdag!!! =)
Hej!!

Då var det måndag igen och för min familj innebär det starten på en fullspäckad vecka! Båda barnens miniröris drar igång igen, jag och min sambo firar 9 år tillsammans, och det är mycket på bådas jobb, så nog blir det tidspressat alltid =)

Här kommer lite småkakor, denna gång med kanel.



Degen
100 g smör
1,5 dl farinsocker
1 ägg
3,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tdk bikarbonat

Dekorering
2 msk strösocker
2 tsk malen kanel

Rör ihop alla ingrdienser till degen.
Rulla bollar och rulla i socker/kanel blandningen.
Lägg bollarna på plåt och platta till lite
Grädda i ca 10 min i 200 grader


Hejsan!!

Hoppas det kommer mer snö!! Det kom lite här i fredags men inte tillräckligt för att kunna åka pulka och skidor. Så lite mer snö tack!! =)

Till trettonhelgen så fyllde Markus 6 år och önskade sig då en blå T-rex och sj'lvklart försöker man fixa det!



Tyvärr torkade inte dinousrien som det var tänkt så jag fick imporvisera och valde att göra en klippa som han står mot.

Klippan är gjord i choklad och rice crispis. Tårtan är gjord på ljusa bottnar, hemgjord hallonsylt och hemgjord jordgubbssylt, grädde, en smörcreme och sen täckt med SP.



Lite söt blev han ändå =)

Så grattis Markus på 6 årsdagen!!! (i efterskott förstås)
Hej!

Hoppas alla kommer få en fin helg!

Småkakedags igen!! =)

Denna gång med lite frukt



5 dl mjöl
2 dl socker
1 msk ljussirap
200 g smör
1 tsk bikarbonat
1 msk vatten
100 g blandad frukt (jag använde mixade russin och aprikoser, torkade förstås!)

Blanda ihop allt
Rulla till längder
Låt vila kallt en stund
Skär i ca 0,5 cm bitar
Grädda i ca 8 min i 175 grader

En trevlig helg önskar jag er!!

Halloj!

Så fick det bli en choklad och äppelkaka till emk.



Ibland är det så att man har en ingrediens att utgå ifrån och i detta fall var det äpplen.

Så detta fick det bli

2 ägg
2 dl socker
100 g smör
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
1 dl mjölk
2 äpplen (skalade och skurna i små bitar)

Rör samman ägg och socker.
Smält smöret.
Tillsätt alla ingredienser.
Häll i en form. Grädda ca 30-40 min i 175 grader.



Tycker ibland att jag saknar tid att testa nya saker men när man kikar runt på alla bloggar så sprutar folk ur sig nya saker.. hur hinner folk?

Hej alla!

Fick en kommentar för ett tag sedan angående bröd. Det ställdes frågor som hur man gör surdeg samt lite tips och trix när man ska baka så jag tänkte göra ett inlägg om det.


Om vi börjar med surdeg:


Skillnaden mellan rågsurdeg och vetesurdeg är helt enkelt bara mjölet. Annars är tillvägagångsättet detsamma.

För att börja baka surdegsbröd behöver man en surdegsgrund. En surdegsgrund består endast av mjöl, vatten och eventuellt lite rivet äpple eller ekologisk honung.

När man fått igång sin surdegsgrund så kan den leva hur länge som helst, bara man matar den. Man kan också välja att ställa in den i kylen för att "stanna" den alternativt att frysa in den. Det man sen gör är att ta fram den i rumstemperatur och matar den så kommer den igång igen.
På slottet tex så ställs den in i kylen på fredagen, tas fram på måndagen och matas och sen används den varje dag och matas och så går det runt.

Ingredienser:
100g mjöl (beroende på vilken slags surdeg du vill ha)
150g vatten.
50g rivet äpple eller ekologisk honung.


Gör så här
Vatnnet ska vara ljummet.
Riv äpple

Blanda mjöl, vatten och äpple i en 5 dl glasburk (alt plastburk) och rör om.
Konsistensen ska vara trögflytande.
Lägg på lock ( el täck med plastfilm) men skruva inte åt locket.

Låt stå varmt, 22 - 26 grader i 4 dagar.
Rör om morgon och kväll.

Dag 2 kväll, tillsätt 50g mjöl och 40g ljummet vatten. Konsistensen ska vara trögflytande.

Dag 4 kväll, Om den är bubblig och lite dallrig i konsistensen så är den klar. Om den inte är det så häll ut allt utom 50g och gå till Dag 2 kväll. Om den är klar så kan den förvaras i kylen och matas en gång i veckan.

Mata surdeg:
Ingredienser:
50g surdegsgrund
50g mjöl
50g vatten


Gör så här
En surdegsgrund som förvaras i kylen behöver matas minst en gång i veckan. Jag matar min som sagt efter varje gång jag bakat. Om man bakar mer sällan är mitt tips att förvara surdegsgrunden i frysen, frys in i 100g (1 dl) portionsförpackningar. När man använder den sista matar man upp den till nya portioner och fryser in på nytt.


Mata:
Blanda i mjöl och vatten i glasburken med vetesurdegsgrunden.
Rör om.

Om det är bra fart på surdegsgrunden kan man stoppa tillbaka den i kylen på en gång efter matningen. Är den lite trögare så låt den stå framme varmt tills den blivit bubblig och dallrig, (ca nio timmar).


Jag använder ju surdeg i alla dess bröd samt i knäckebröd så det är bara att testa sig fram =)


Så till lite tips om själva bakningen

*
Om man har tiden så använd gärna kall degvätska från början. Jag tycker det blir bättre då men det tar ju 
längre tid för jäsningen.
* Låt alltid degen jäsa ordentligt!
* Arbeta alltid degen kraftigt direkt efter ihopblandningen men efter första jäsningen så knåda inte alls. Gör man
det förstör man det som jäsningsprocessen har byggt upp. Vik hellre ihop degen så inget förstörs.
* Om man vill ha en liten hårdare yta på brödet så kan man när man ställt in brödet i ugnen speja in lite vatten,
alt låta en form med lite vatten stå med i ugnen under uppvärmningen men ta ut den efter 5 min gräddning.
* kolla gärna att bröden är klara med en termometer. Jag brukar hålla mig till 97 grader på bröden. Om det inte
är filmjölksbröd eller väldigt lösadegar då kör jag till 98-99 grader.
* Lite inte alltid på mjölangivelserna i brödrecept då mjöl kan vara olika så ta alltid för lite och tillsätt sen mer.

Det var allt jag kunde komma på denna gång men kom gärna med fler frågor och funderingar!


Lycka till alla med bakandet!!

Hej hej!

Här är lite surdegsbröd med solroskärnor, kummin och rågsikt.




Och här ett surdegsbröd med solroskärnor, linfrön och grovt rågmjöl.




Ibland känns det som att ideérna tryter på vad man ska hitta på...

Någon som har lite förslag??
Hej!

I nov tror jag det var att vi serverade denna på dessert på Slottet.

Det är en brownie som jag kokade en knäcksmet till 123 grader och hällde på och lät stelna.

Sen är det en romrussinglass. Kokade russin i mörkrom och sen mixade jag dem lite innan jag vände den dem i vanilglassgrunden och körde den i glassmaskinen.

Och till sist i glaset är det en päronkompott.



Smarrigt!
Hejsan!

Här kommer det lite mandelmusslor igen!





Dessa är fyllda med en hallonkompott som är smaksatt med tonka.
Sen lite grädde och dekorationer.



Börjar ni tröttna på mandelmusslor?? ;)


Hello!!!

Tiden flyger iväg!! Men nu vill jag ha lite mer snö! Så pass att man kan åka lite pulka och skidor och lite skridskor!! De säger att det ska komma snö i veckan men vi får se..


Gjorde denna choklad och romtårta innan jul på Slottet.



Recept:

150 g smör
150 g mörk choklad
3 ägg
3 dl socker
2,25 dl vetemjöl
0,5 dl mörk rom

Smält smöret och chokladen.
Rör samman ägg och socker.
Rör ner mjöl och rom i äggblandningen.
Tillsätt choklad/smör.

Smörj och strö kokos i en form.
Häll ner smeten.
Grädda i 200 grader i ca 10 min.
Låt stelna i kyl.



Sen har jag garnerat med grädde och frukt och lite choklad.



Ikväll ska jag iväg och träna, en ny träning här i Tystberga. Så skönt att det är så nära!!

Ha en trevlig måndagkväll!!
Hej!

Haft en trevlig helg? Det har jag =)

Men så idag var det tillbaka till vardagen igen efter julledigheten. Och det första man upptäcker när man kommer till slottet är att min dessertfrys pajat så det vart att kasta precis allt och städa =(
Så tråkigt! Så nu i veckan är det bara att producera nya saker...

Men här kommer ialf en småkaka med smaken apelsin och vitchoklad.



5,5 dl vetemjöl
2 dl socker
1 msk ljus sirap
1 tsk bikarbonat
1 msk apelsin juice koncentrat
200 g smör
100 g vitchoklad, hackad

Blanda ihop alla ingredienser
Rulla till längder
Låt vila kallt en stund (de håller formen bättre då)
Skär dem i ca 0,5 cm bitar
Grädda i 175 grader i ca 8 min

Göttgöttigottgott =)
Hejsan!

Har ju varit ledig sen den 23/12 och på måndag är det tillbaka på jobbet igen. Har varit helt underbart att vara ledig och hemma med barnen! Mer sådant!!

Här är en minimaräng som jag fyllt med en chokladganach smaksatt med banan.



Maränger tror jag är underskattat ibland.
Så enkelt att göra, de flesta gillar dem (speciellt barn) och de är lätta att använda!



Ha en underbar lördag!!
Hej!

Har ni en trevlig fredag? Det har jag haft ialf! =)

Igår kom några vänner och åt middag och vi spelade spel och så, och de sov över. Så imorse hade vi en trevlig frukost med nybaktbröd och så.

Vid lunch kom några andra vänner och så slog vi följe upp till sthlm där vi skulle se Disney on Ice. Årets tema är Prinsessor och hjältar och det passade mina tjejer perfekt =)
Sen följde de men hem och vi åt middag och har haft en trevlig kväll!

Här nedan är en biskvi som jag smaksatte med banan.



Det är en vanlig biskvibotten på mandelmassa och äggvita och sen gjorde jag en smörkräm som jag då smaksatte med banan.
Och om man gillar banan så är det gott ;)

Ha en fortsatt trevlig fredag!
Hejsan!

Då vart det dags för nästa bröd!

Denna gång är det ett surdegsbröd som jag valde att fylla med en creme som jag gjort på philadelphiaost, citron och rosmarin.



En otroligt god blandning. Frisk och smakrik!

Hello!

Tänkte bara visa lite bilder från vårt julbord hemma.




Först är det dukningen då jag och min syster prövade en ny servettvikning.
Sen hade jag gjort placeringskort av pepparkakor.



Sen har vi vårt "kalla"bord. Under årens lopp har vi lärt oss vad vi äter så nuförtiden gör vi faktiskt bara sånt som vi gillar och äter ;)
Fast i år hade vi faktiskt en nyhet nämligen nybakt bröd! Ja och sen hade vi lite andra smaker på lax och sill men det försöker vi ju byta varje år.



Och här är sillen (Från botten till toppen); Stark senapssill, ört och vitlökssill, en "skärgårdssill" och till sist en inlagdsill med Gnesta Snaps!
Inte illa va??

Och nuförtiden har vi också lärt oss att ingen orkar dessert så det hoppade vi över på alla sätt och vis i år. Tog fram lite godis och choklad bara (något måste ju barnen få).

Helloj!

Ibland känns det som att jag upprepar mig på bloggen med vissa bakverk, ber om ursäkt om det blir så.

Jag använder ibland samma grund idé men sen försöker jag göra olika varianter på den med smaker och utseende.. Vet inte alltid om jag lyckats men men..

Här kommer ialf minibakelser igen men denna gång med romsmak.



Tog en chokladsockerkaka och mixade den med smält mörk choklad och så lite rom för den goda smaken ;)

Sen är det bara att rulla in smeten i marsipan och garnera =)

Jag valde grädde, en kristyrblomma samt en chokladdekoration.



Ha en trevlig tisdag!
Hej!

Tänkte jag skulla lägga upp mitt sk "grundrecept" för surdegsbröd.

5 dl ljummet vatten
5 dl surdeg                    (vete eller råg spelar ingen roll)
1 pkt jäst
2 msk sötningsmedel      (jag använder mest sirap eller honung men också tex farinsocker)
mjöl                              
ca 1 msk salt

Jag kan tyvärr inte ange någon exakt mängd med mjöl då det kan variera beroende på mjöl typ.


Så blanda vattnet och surdegen och jästen.
Rör tills jösten löser upp.
(här kan du också välja att tillsätta olika fröer, nötter, ost, grönsaker, frukter eller vad som faller in!!)
Sen tillsätter du mjöl tills det blir en smidig deg som börjar släppa kanterna. Någonstans i mitten där rör ni ner sötningsmedlet.
Tillsätt sen saltet och arbeta degen lite till!

Låt sen jäsa ca 40-60 min.
Forma försiktigt degen till den form som önskas.
Låt jäsa ca 20-60 min.
Grädda i 190 grader till brödet är 98 grader.

Lycka till =)
Hej!!

Ibland känns det som om tiden flyger förbi och iblands känns det som om den står stilla, tyvärr inte då man vill att den ska göra endera av det :/

Skulle göra macarons på Slottet för ett tag sedan och då testade jag att rosta nötterna innan jag mixade dem och det vart en otroligt god smak på dem! Kan verkligen rekomenderas att pröva!




Sen gjorde jag ialf en passionsfruktmousse och fyllde dem med. Tror inte man kan misslyckats med passiosnfrukt! Det är ju så otroligt gott och den är ju syrlig och gör sig jättebra mot annat sött. Tycker ialf jag men smaken är ju som baken - delad- och tur ät väl det! =)



Och just den här satsen blev en av mina bästa och vad det berodde på har jag tyvärr ingen aning. Gjorde som jag alltid gjorde samt följde samma recept så får helt enkelt pröva fler gånger och se..

Gott nytt År till er alla läsare!

Hoppas ni alla haft en trevlig nyårsafton!

Vi tillbringade vår nyårsafton med goda vänner, god mat och dryck och många skratt! För första gången var vår äldsta tjej (Ylva 4 år) vaken till 12-slaget så hon fick uppleva alla raketer, och hon älskade det!




Innan vi åkte så satte jag kamerans batteri på laddning och sen fick vi bara med oss kameran så tyvärr fick vi inga bilder från nyår.. =(
Men tog med mig lite av en av dessertena hem igen så jag ialf kunde få någon bild.



Det är en chokladmuffin som jag bredde med lite hasselnötscreme och sen la på ett lock med marsipan och sen en snöflinga i SP.

Vill tacka alla läsare för att ni följt mig under 2011 och jag hoppas ni komme totta in även under 2012!!!

Kram till er alla från mig!! =)