Hej hopp!!

Här är en lavendelskorpa som vi bjudit gästerna på Slottet på den sista tiden!



Jag mixade torkade lavendel och strösocker ihop och använde sen sockret i degen.

100 g smör
1 dl socker
0,75 dl lavendelsocker
5 dl vetemjöl
1 ägg
2 tsk bakpulver
150 g mandel


Blanda samman alla ingrdienser
Rulla ut till längder
Grädda i ca 16 min i 160 grader
låt svalna lite och skär i bitar och lägg dem med lite mellanrum på plåten
Torka sedan på 100 grader i ca 1 timme
Hej!

Nu är vi hemma igen från semester så jag gör ett litet snabbinlägg, så får jag återkomma efter helgen med lite bilder från Egypten..

Denna gång testade jag en variation på macarons.



Gjorde enligt mitt vanliga recept, fyllde med en chokald och hallonganach innan jag doppade i choklad och strödde lite strössel på..

Lite pyssel men kul!!

Hejsan!!!

Då var det fredag igen!! Skönt!!

Den här veckan har gått otroligt snabbt! Och kul har den varit!! Dels har det varit första veckan på min nya arbetsplats och jag trivs alldeles utmärkt!! sen har vi börjat renoveringen, vi har träffat folk, fått en massa gjort och kommit igång med träningen igen efter semestern!

Men tillbaka till ämnet:

!

Det är en marängbakelse som är fylld med lemoncurd och hackade jordgubbar och toppad med lite grädde!

Obs denna kan inte så så länge innan marängen "suger" åt sig av lemoncurden så man får servera den snabbt!!

Hej hej!!

Här är en glutenfri chokladkaka med hallon i och sen lite grädde till



Chokladkaka:

2 ägg
2 dl socker
3,5 dl glutenfrimix
50 g smält smör
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl grädde
2 dl hallon

Blanda samman alla ingredienser och grädda i ca 30 min



Hejsan!

Detta är, som ni säkert känner igen vid detta laget, mandelmusslor!!




Dessa är fyllda med en björnbärskompott smaksatt med vanillj.



Hej!!

Ibland får man lite mer utmaning än vanligt och denna gång en mjölkfritårta..



Jag gjorde en chokladbotten och sen använde jag en mjölkfri vaniljvisp i, från märket carlshamn (otroligt god måste jag säga!!)

I första lagret blandade jag vispen med lite kakao och daimkross (ok vet att den inte är mjölkfri men de ville själva ha med det i så..)

I det andra laget så blandade jag ner lite bananessens.



Sen gjorde jag en chokladganach på gogreen"grädde",  honung, smör och choklad.

Sen bredde jag på krämen innan jag satte dit lite jordgubbar och karameliserade mandlar.



Smarrigt!!!

Hello!!

Här kommer en tårta som jag gjorde i helgen..



Önskemålet var en tårta som liknande en barntårta jag gjorde i maj 2010 så sagt och gjort.

Det är en chokladbotten som jag fyllde med en hallonmousse smaksatt med lite oboy och sen grädde och kiwi.

Tårtan är täckt med marsipan och dinousarierna är i SP resten i marsipan.



Så grattis Ludvig!!

Sen har jag en nyhet att berätta!

Från och med idag så har jag börjat på ett nytt jobb! Så jag vet inte hur det kommer se ut med inlägg här på bloggen framöver då jag inte kommer baka på samma sätt på mitt nya jobb.
Jag börjar nämligen som kock på en förskola i Nyköping, så önska mig lycka till!!!

Kram på er
Hejsan!!

Det säga att en bild kan säga mer än 1000 ord =)



Vi åkte från Norrköping till Hurgadha i Egypten! Själva flygresan tog ca 5,5 timme och om jag får säga det själv är jag lite imponerad av mina barnsbeteende under själva resan =)

Här kommer lite bilder från hotellet



Grand Resort hette hotellet och detta är ett av poolområdena



och här utsikten från vår svit



Och här samma utsikt men åt andra hållet i dagsljus



Och så här glad var vår äldsta tjej, Ylva, på en av våra utflykter



Och vår yngsta, Tove, efter ett dopp i poolen



ett annat poolområde på hotellet



Och denna goda mojito kunde man avnjuta vid poolen

Fanns flera olika restauranger på hotellet som man kunde välja på och detta är den största restaurangen som serverade olika buffér varje dag men tyvärr fick jag bara bilder från en kväll




Detta är brödbuffén som också varierades mellan olika dagarna men även mellan frukost och middag



Fruktbuffé



Och ena sidan av dessertbuffén



och andra sidan..











Men tyvärr måste jag säga att trots hur gott allt såg ut så smakade allt nästan likadant =(

De var mjuka och porösa och fint dekorerade men tyvärr rätt smaklösa! En otroligt besvikelse.. och då vill jag också säga att det var olika desserter varje kväll och jag smakade på de flesta ( =/ ) men som sagt tyvärr inga smakupplevelser!!

Men en underbar semester hade vi och till själva Egypten kan vi absolut tänka oss att åka tillbaka till!



Hej hej!!!

Har inte hunnit gå igenom alla bilder från Egypten ännu, ska ta tag i det imorgon! Så jag får bjuda på ett annat inlägg istället!!

Men jag kan säga att vi har haft det underbart!! Och det var så skönt att komma tillbaka till våren =)



Detta är en chokladrulltårta med en fyllning av hallon, björnbär och blåbär.



Sen är det lite grädde och jordubbsströssel som dekoration..



Vet att jag för några år sedan hade problem med att göra just rulltårtor, jag fick aldrig till det! Det blev aldrig bra! Men nu är det ju tur att det problemet har släppt ;)

Ha en trevlig lördag nu alla för det ska vi ha!! Vi ska nämligen åka till sthlm och bo på hotell med några vänner och bland annat gå och se Robert Gustavsson show!!
Hej!!

Denna skål serverade till fmk på Slottet till en person som valt LCHF kost.




Det är keso med lite bäör och rostade nötter.

Och detta får bli det sista inlägget på en vecka för nu tar jag och min familj semester!!
Om några timmar reser vi till Egypten för lite sol och bad så det blir inga uppdateringar på bloggen förrän nästa vecka!!

Jag önskar er alla en underbar vecka för det ska verkligen vi försöka ha =)

KRAM KRAM
Hejsan svejsan!!

Den här desserten är så enkel och så god och går att variera på många sätt!



Denna gång är det en "plain" chokladmousse med rårördabär med lite rom i.

Chokladmousse:

500 g grädde
500 g choklad
2 gelatinblad

lägg gelantinet i blöt
koka upp grädden
rör ner chokladen och gelantinet

500 g grädde
Vispa lagom hårt

Blanda samman och antingen häller du upp den i en form och låter den stelna så kan man skeda eller spritsa den sen, eller så häller man upp den i det du tänkt servera den i.

Hello!!

Den här godbiten serverades på Slottet för ett tag sedan



Deg:
2,5 dl mjöl
3 msk socker
100 g smör

Blanda samman till en deg. Tryck ut i formar och grädda ca 10 min i 175 grader

Fyllning:
3 gelantinblad
skal och saft från 1 apelsin

Värm saften och skalet och rör sedan ner gelantinet (som legat i blöt innan)

1 ägg
2 msk socker

Vispa pösigt

2 dl grädde

Vispas lätt

Blanda samman allt och låt stelna lite i kylen innan du fyller formarna.

Smält sen lite apelsinmarmelad i tex micron och bred på kupolerna!

Hej!

Hade en catering för ett tag sedan och då gjorde jag bland annat denna dessert



Det är en vitchokladpannacotta med en mango och chilisalsa

Pannacotta:

1 liter grädde
1 vaniljstång
3 gelantinblad
300 g vitchoklad

lägg gelantinet i vatten
koka upp grädden och vaniljstången
rör i chokladen ocg gelantinet
häll upp och låt stelna

Salsan:

Skar en del mango i fina små fyrkanter
Resten av mangon mixade jag med lite citronsaft, lite sockerlag och lite chili.
Sen rörde jag samman allt och la på.

Hej!

När jag var på mässan och arbetade så gjorde de något som de kallade kladdkakemumsmums så jag hakade på den idén!




Jag gjorde en chokladtårtesmet som jag fyllde muffinsformar till hälften ungefär och gräddade av.

Sen gjorde jag "mumsmums"fyllning och spritsade på innan jag doppade dem i choklad.



Mumsmumsfyllning:

2 dl socker
2 msk florsocker
0,5 äggvita
0,75 dl vatten

blanda ihop i en bunke


0,75 dl hett vatten
0,75 msk gelantinpulver

Rör ner pulvret i det heta vattnet.

Rör ner gelantinvattnet i den andra smeten och sen är det bara att vispa (helst med en hushållsmaskin alt elvisp) tills den blir vit och fluffig (ca 20 min)



Sen doppade jag dem i mörk nontemp choklad och det kommer jag inte göra nästa gång då jag tycker att chokladen blev för hård, så nästa gång får det bli "vanlig" mörk choklad.


Hejsan!

För ett tag sedan var vi på middag hos min svägerska och då bjöd hon på en apelsinsoppa till efterrätt och där snappade jag upp idén om att kunna använda den till emk på Slottet så sagt och gjort:




Jag tog blodapelsinjuice, vanlig apelsinjuice och vitt vin och kokade den med syltad ingefära, hel kanel, hel nejlika samt torkade aprikoser.
Lät det sjuda en stund innan jag silade bort allt och tillsatte lite socker.

Vart fräscht och kryddigt!!



Hello!!

Färggrant bröd?

Ja ibland får man till det =)

Denna gång frågade min kollega mig om jag kunde använda lite kokta rödbetor som de hade och detta blev resultatet!!



Mixade rödbetorna med parmesan ost.

Sen gjorde jag en vetesurdeg som jag blandade ner rödbetorna och osten i.



Tyvärr tog jag ingen bild på själva degen ogräddad för det såg ut som rödbetsallad =)

Degen var helt chockrosa!!

Och så här såg den ut inuti!



Brödet vart otroligt saftigt!!
Hej!

Ibland måste man hitta på lite nya saker och ibland får man bara låta fantasin flöda..

och denna gång blev resultatet detta:



Det är kallvispade maränger som jag fyllt med en hallonchokladganach, sen har jag doppat ena sidan i choklad och sen i chokladströssel.

Ser lite roligt och annorluna ut ialf!



Hejsan!!

Ville visa en dessert vi hade på Slottet i veckan. tycker nämligen att vi fick till det riktigt bra både smakmässigt och utseende!!



Det är en björnbärssorbé, en vit chokladmousse, ett choklad och rom stick samt lite halloncoulie och ett björnbär

Receptet på den vita chokladmoussen

500 g vit choklad
500 g grädde

3 gelantinblad

500 g grädde

Lägg gelantinbladen i blöd
Värm upp 500 g grädde och häll sedan ner chokladen och rör tills den smält.
Rör ner gelantinet
Vispa 500 g grädde
Blanda sen ihop allt och låt stelna.

Hej!

När jag kom tillbaka till Slottet från min ofrivlliga ledighet (sjuk!!!) så hade min surdeg glömts bort =( så det blev att kasta den gamla trotjänaren och starta upp en ny.
Så kan det gå!!
Så en vecka fick slottet klara sig utan surdeg innan den var igång..

Men finns ju annat att baka under tiden så inte gick det någon nöd på mig inte..

Här nedan är det en glutenfri hallonkaka..



2 st ägg
2 dl socker
3,5 dl glutenfri mix
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
50 g smör
1 dl grädde

hallon

Tycker det blir enklare och enklare att hitta på glutenfria alternativ, nu hoppas jag bara att det ska komma mer på den mjölkfriafronten!
Hejsan!!

Har varit mycket senaste tiden! Hela familjen har legat sjuk i omgångar så det har blivit inställda planer både privat och jobb =( men så är det ibland!

Förra veckan var jag och arbetade uppe på mässan i sthlm och det var riktigt roligt!! Mina arbetskamrater på Slottet är underbara att jobba med, men de har ju inte samma "intresse" som mig och nu på mässan så har de anställt en konditor och det var riktigt kul att jobba med någon som man verkligen kunde "spåna" med och utbyta ideér!!
Kom tillbaka till Slottet med nya ideér att pröva och de kommer komma här på bloggen så småningom!!


Det här är ialf ett bröd från Slottet..



Den här gången har jag smaksatt själva surdegsgrunden med basilika, rosmarin, timjan samt lite tomat puré.

Gott gott i gott gott!!

Hej!

Vet att jag ligger lite efter med vissa inlägg men det blir så ibland..

Detta är ialf från i julas och julborden...



Jag gjorde först en kola som jag skar i bitar och blandade med mini marschmallows, hasselnötter, mandel, valnötter och russin.
Sen smälte jag mörk choklad och hällde lver och blandade ihop. Häll ut det på en plåt och låt det stelna innan du skär den i bitar.

Så gott!! Och du kan variera med vad som helst.. Ska nog testa lite olika varianter framöver..



Och det är ju en för gullig skål!


Hejsan!

Detta är en äppeltarte som jag gjorde i höstast.

Det är en mördegsbotten som jag lagt skivade äpplen på och sen brett på lite äppelmos och strött på lite kanel och strösocker.
Och sen gräddat i ugnen tills äpplena blev mjuka.




syrligt och gott och äppelmoset gör ju att det blir lite "kladdigt".
Hej!

Här är en liten äggfribakelse som jag gjorde till en emk på Slottet.



Jag gjorde en äggfri muffins som jag fyllde med en bärkompott och sen penslade med choklad innan jag spritsade på lite grädde..
Hej!

Så till ett lunchbröd vi hade för ett tag sedan på Slottet.

Det är en vetesurdegsbröd där jag hade lite riven ost i bröddegen.




Sen gjorde jag en blandning på färskost, basilika och citron som jag fyllde bröden med..



Och när man har ost i brödet så doftar det underbart!! (mer än vanligt alltså)