Hej hej!!
 
Igår så gjorde jag och äldsta dottern piroger till middag. Första gången hon gjorde det och jag måste säga att jag tycker att hon är duktig i köket! Men jag är ju mamman så vad ska jag tycka ;)
 
Vi gjorde ialf köttfärspiroger då vi fick köttfärs kvar från helgens tacomiddag.
 

 
Själva pirogdegen gjorde jag på 5 dl vatten. 1 pkt torrjäst, 2 msk mörk sirap och vetemjöl samt lite salt.
Jag blandade ihop degen, lät den jäsa ca 1 timme och sen bakade vi ut dem och gräddade dem.
Var längesedan jag gjorde piroger men detta kommer nog att upprepas igen!
 
 
Och så här stolt var Ylva över sina piroger!
 
 
 
God kväll!
 
I helgen var det avslutning för knyttegruppen och då ville min dotter att vi skulle bjuda på fika. Och eftersom knytte håller till i skogen och vi skulle vara där på kvällen i mörkret så fick det bli något som var enkelt att ta med och enkelt att äta.
Så vi gjorde chokladbollar och gifflar. Men med gifflarna så prövade jag en ny fyllning.. Nämligen lime/kokos
 
 
Fyllningen:
225 g smör                
160 g strö rörsocker                 
2,5 - 3  dl kokos                
10  g vaniljsocker                 
6 g kanel                 
1 st  lime, zest och saft             
 
Själva bulldegen var en venlig bulldeg så inga konstigheter där inte.
  
                                                                                                     
 

Vart en annorlunda men god smak, kan rekommenderas att pröva!
 
 
Hejsan!
 
Idag på jobbet så serverar vi pannkakor och sist vi hade pannkakor så testade jag att servera en äppelkompott till ( och keso) och den gick åt försvinnande snabbt så den succen måste vi ju göra om =)
 
Jag har skalat och skurit ner äpplen, hällt på lite vatten och lagt i kanelstänger och sen har jag kokat det tills äpplena blivit genomkokta.
 
 
 
Lite roligare än den "vanliga" sylten
Hej hej!
 
Ville bara lite snabbt tipsa om hur jag gör med bröd sombörjar bli toprrt och tråkigt. Jag lägger det i frysen och sen när vi är sugna på vitlöksbröd så plockar vi fram det och använder bdet brödet.
Jag brukar smälta smöret i micron försiktigt och sen rör jag ner pressad vitlök och persilja. Sen är det bara att bre vitlökssmöret och strö på lite frlingsalt och sen in i ugnen tills det är gyllenbrunt. Smarrigt, enkelt och gott!
 
 
Tja!
 
Kunde inte låta bli att testa dessa kakor igen.
Denna gång med pistageessens i!
Och dessa vart kanongoda!!!
 

Blanda samman
250g mjöl
90g socker
10g vaniljsocker
200 g smör
 
Sen tar du ena halvan av degen och smaksätter och färgar.
Kavla/platta ut båda degarna och lägg den ena ovanpå den andra (jag hade den "vita" underst).
Rulla ihop och låt vila ca 30 min i kylen.
Skär upp och grädda ca 10 min på 175 grader
 
Den här kakan kommer jag att testa återigen med nya smaker!
Hejsan!
 
När jag hade ljuspartyt så bjöd jag ju som sagt på lite fika och smörgåsar och jag passade även på att baka lite scones.
 
Det här receptet kom ursprungligen från England och är mitt favorit recept på scones.
 
 
300g mjöl
7 g salt
15 g socker
15 g bakpulver
150g rumstemp.smör
90 g mjölk
25 g äggula
 
Blanda ihop allt
Forma till önskad storlek
Grädda i 190 grader tills de är gyllenbruna
God kväll!
 
Försöker ju som sagt att följa Hela Sverige bakar och i avsnittet med småkakor så vart jag sugen på att pröva en del. Har ju tidigare testat kaffepinnar och milanostänger så nu har jag testat dessa snurror.
I orginalreceptet från programmet så använde Ina viol som smaksättning men jag testade med jordgubb och jo det vart gott det med. Samt att jag tycker dessa kakor ser bra ut om ni förstår vad jag menar!
 
 
Blanda samman
250g mjöl
90g socker
10g vaniljsocker
200 g smör
 
Sen tar du ena halvan av degen och smaksätter och färgar.
Kavla/platta ut båda degarna och lägg den ena ovanpå den andra (jag hade den "vita" underst).
Rulla ihop och rulla ev i lite pärlsocker (jag hade även hackade hasselnötter) och låt vila ca 30 min i kylen.
Skär upp och grädda ca 10 min på 175 grader
 
Den här kakan kommer jag att testa igen fast med andra smaker!
 
Halloj!
 
Gjorde ju som sagt några satser med inkokta päron och den här satsen blev smaksatt med vanij och saffran.
 
Så jag använde samma grundsats som tidigare alltså 500 g socker och 5 dl vatten. Sen smaksatte jag med vaniljstång och saffran.
 
 
Kan bli musigt att avnjuta med en pannacotta sen =)
 
Halloj!
 
Så till den andra satsen med inkokta päron.
 
Denna gång fick det bli med rom och vanilj
 
 

Så samma grundsats som sist med 5 dl vatten och 500g socker. Koka upp slå över päronen. Jag delade en vaniljstång och lät sjuda med samt hällde i lite rom.
Sen fick det sjuda ca 10 min innan jag hällde upp dem i burkar.
God morgon!
 
Jag antar att jag inte är den enda som har sett programmet Hela Sverige Bakar! Men när det gjorde programmet om småkakor så vart jag sugen på att pröva en del av recepten och först ut vart Inas recpt:Kaffepinnar
 
Dock valde jag att göra dem i en annorlunda form bara
 
 

Kaffekakor

210 g  vetemjöl

35 g  potatismjöl

90 g  socker

10 g  vaniljsocker

9 g  kakao

200 g  smör

5 g  kaffepulver

1 msk  vatten

 

Dekoration

100 g  mörk choklad

 

Blanda samman alla ingredienser.

Spritsa ut kakorna till önskad form (jag försökte med 3 spritspåsar innan jag gav upp, då de gick sönder.. Så jag plockade fram min farmors gamla sprits (en behållare där man vevar ut smeten) och då gick det bra!

Sen lät jag kakorna stå i kylen ca 30 min innan jag gräddade dem på 175 grader i ca 10 min

 

Dessa kakor vart supergoda och jag rekommenderar de varmt!!!

God kväll i stugorna!
 
Fick en hink med päron av svärmor så det fick bli lite olika inkokta päron som vi kan ta fram senare och njuta av.
 
Första satsen fick bli smaksatt med lime och ingefära.
 
 
Jag kokade upp 5 dl vatten med 500g socker
Jag skalade och delade päronenn i mindre kuber och hällde sockerlagen över. (använde ung 7 päron och 2/3 av lagen)
Sen rörde jag ner skal och saft från 1 lime och ca 2 msk riven ingefära.
Sen lät jag det sjuda i ca 10 min innan jag hällde upp i burkar. (rengjorda så klart)
 
Halloj!
 
Testade en ny äppelkaka som jag vill rekommendera varmt! Så saftig och god!
 
 

pajdeg:

125 g smör

3,5 dl vetemjöl

0,5 dl florsocker

1 ägg

 

fyllning:

4 äpplen

250g mandelmassa

3 ägg

1 dl mjölk

3 msk farinsocker

 

Blanda ihop ingredienserna till pajdegen. Tryck ut den i en form med löstagbar kant, cirka 22 centimeter i diameter. Nagga med en gaffel. Ställ in formen i kylskåp i 20-30 minuter.

Kärna ur, skala och klyfta äpplena och jag vände dem i lite socker och kanel Riv mandelmassan och blanda den medäggen och mjölken.

Häll smeten i pajformen. Tryck ner äppelklyftorna i smeten. Strö över farinsockret. Grädda mitt i ugnen i cirka 30 minuter på 225 grader.

 
 
 God morgon!
 
Höll ett ljusparty för ett tag sedan och då bjöd jag som sagt på lite fika och då passade jag på att pröva lite nya saker. Bland annat Milanopinnar, men mina vart mer stubbar än pinnar. Men goda var de!
 
 
 
 

Deg

200g Smör

1 Äggula

½ dl Strösocker

4½ dl Vetemjöl

Fyllning

200g Mandelmassa

½-1 Äggvita

 

Äggvita  och Mandelspån till garnering

 

Rör ihop smör, äggula och strösocker smidigt.Rör ner vetemjölet och forma en deg.Låt vila i kylen i 30 minuter.

Riv mandelmassan och blanda ihop med lite äggvita.

Forma en rulle lika tjock som din tumme med lite deg i taget. Platta till och bred på mandelmassa längs med kanten. Rulla ihop till en rulle igen med fyllningen inuti. Tryck ihop skarven lite och skär ut till mindra pinnar. Pensla med äggvita och strö över mandelspån.

Grädda mitt i ugnen i 175C i ca 10 minuter.

 

 

 

God förmiddag!
 
Här kommer den sista studenttårtan till Therese
 
 
Dekorationerna är i SP och tårtan är täckt med marsipan
 
 
Therese är cheerleader så det ska ju också visas =)
 
Helloj!
 
I juni tog Carinas dotter studenten och innan min hårddisk la av så hann jag lägga upp en av hennes tårtor här på bloggen så nu kommer den andra..
 
 

Kommer inte ihåg fyllningen på varken denna eller den som jag visar imorgon men jag v et att det var tre tårtor med tre olika fyllningar.
 
 
Skon är i pastillage och SP och även handväskan.
Sen är tårtan täckt i marsipan.
 
 
 
Hej!
 
I somras så kraschade ju min hårddisk och nu äntligen så har jag kommit åt bilderna som låg där så nu kommer det lite tårtor och annat från i somras.
 
Den här tårtan gjorde jag till en gammal arbetskamrats dotter. De hade nänligen sett tårtan jag gjorde till min dotter och önskade sig en likadan så sagt och gjort!
 
 
 
Tyvärr kommer jag inte ihåg innehållet men tornen är i pastillage och resten av dekoren är i marsipan.
 
 
Hej!
 
När min pappa och Monica var på middag så passade jag på att bjuda på blåbärspaj, då jag vet att det är min pappas favorit paj.
 
 
Dock vart jag inte helt nöjd med resultatet så jag kommer inte lägga upp ett recept på denna förrän jag har modifierat det =)
 
 
Men det smakade ok ialf
 
Hejsan!
 
I helgen anordnade jag ett ljusparty hemma så då bjöd jag på lite smörgåsar och fika
 
 
 
Bland annat detta solrosbröd som jag jäste i min nyinköpta jäskorg

 
 
5 dl kallt vatten
0,5 pkt jäst
vetemjöl
2 msk mörk sirap
2 dl solrosfrön
1 msk salt
 
Rör ut jästen i vattnet
Tillsätt solroskärnorna
Rör i ca 4 dl av mjölet och sedan sirapen
tillsätt sedan så pass mkt mjöl att det blir en smidig deg och avsluta med att knåda i saltet.
 
Låt jäsa ca 2 timmar
Baka ut och låt jäsa igen innan gräddning.
Jag lät min jäsa ca 40  min och gräddade sen på 200 grader tills brödet hade en innertemperatur på 98 grader
 
 
 
Tjeena!!
 
Förra veckan så fyllde Per år och han önskade sig då en chokladtårta. Och en chokladtårta fick han!
 
Det är saftiga chokladbottnar fylld med en chokladmousse och en mango/passionsfruktsmousse, spacklad och spritsad med en mjölkchokladfrosting och sen är dte lite chokladdekorationer ovanpå.
 
 
 
Så grattis i efterskott Per!!
 
God kväll :)
 
Det är väl inte särskilt många som har missat att det är kanelbullensdag idag :)
 
så självklart bakade jag bullar på jobbet och bjöd barn och vuxna
 
Det är vanliga kanellängder men sen är den ena glaserad m blåbär, den andra med hallon och den tredje med kokos och skogsbär
 
 
 
 
 
 
Hej!
 
Vi skulle ha fredagsmys här hemma då även min pappa och min yngsta syster skulle komma på besök så då passade det ju alldeles förträffligt att pröva en ny kaka
 
Och detta vart resultatet
 

Chokladbottnar:
1,5 dl kakao
3,5 dl socker
3,5 dl mjöl
1,5 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3/4 tsk salt
2 ägg
1,5 dl hett vatten
1,5 dl mjölk
1/4 tsk vitvinsvinäger
3 msk olja
 
Blanda samman alla ingredienser och grädda i 175 grader ca 30-40 min.
 
När den svalnat så delade jag den i 3 bottnar och fyllde den med en chokaldmousse, en päroncreme m geischabitar i.
Sen bredde jag päroncremen runt om och dekorerade med hackade hasselnötter runt om. Ovanpå har jag en chokladganach med lite xante i och sen hallon.
 
 
Helt klart en av de bästa chokladbottnar jag gjort och den kommer verklígen att användas igen!
Halloj!
 
för ett tag sedan så prövade jag att göra Berlinermunkar för första gången och då jag gillade resultatet så har dte hunnit bli några omgångar till =)
 
Dels har jag gjort dessa "vanliga" med socker och kanel men jag har även gjort fyllda munkar med äpple och med vanilj.
 
Detta är något som kommer göras igen här hemma!
 
 
Receptet är från grunden tagen ifrån Jan Heds Desserter
ca 30 st
 
Fördeg:
1 3/4 dl mjölk
25 g jäst
250 g vetemjöl
 
Värm mjölken till 35 grader.
Rör ut jästen.
Tillsätt mjölet och arbeta till en deg.
Täck bunken och låt jäsa till dubbel storlek (jag lät den jäsa ca en timme)
 
Huvuddegen:
250 g mjöl
150 g äggula
50 g socker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk salt
150 g smör (jag använde rumstempurerat)
 
Blanda fördegen med övriga ingrdienser och knåda till en elastisk deg.
Täck över och låt jäsa ca 45 min.
 
Stöt sedan degen och låt jäsa ytterligare 30 min. (vid ett av försöken så lät jag den kalljäsa i kylen över natten)
 
Baka ut till önskadform och låt jäsa till dubbelstorlek.
 
Fritera dem i 180 grader olja och vänd dem sedan i en socker/kanelblandning