Min favorit avec är Baileys och jag gjorde en tryffel på den likören.
 

Det är mörk choklad, grädde och Baileys
 

Vuxensmak kan jag lova!
 
 
Jag tycker att tryfflar är riktigt roligt att göra samt att det ser "proffsigt" ut. Det är en rolig present att ge bort, tycker jag, då det ser bra ut och oftast smakar jättegott!
 
 
De här är fyllda med en nougat och gräddblandning och rostade hasselnötter
 
 
Detta är väldigt milda och enkla i smaken som oftast passar de flesta i smaken.
 
 
 
 
Gjorde en tårta här runt jul och gick då lite fyllning kvar, nämligen geishafluff. Och då jag inte gillar att kasta saker bestämde mig för att baka en rulltårta och sen fylla den med geishafluffet samt mandarinklyftor.
 
3 eko ägg
2 dl eko strösocker
vispas poröst
 
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 dl kakao
blandas ihop
 
0,5 dl mjölk
 
Rör samman alla ingredienser
Häll ut smeten på ett bakplåtspapper
Grädda på 200 grader i ca 5-8 min
 
Strö på lite socker på kakan, lägg på ett bakplåtspapper och ett galler, vänd på alltihopa och dra bort bakplåtspappret.
Låt svalna lite innan du brer på fyllningen.
Rulla ihop, skiva och avnjut
 
Rulltårtor är väldigt enkla att göra så jag vet inte varför man inte gör dem oftare?! Och smakerna kan ju varieras i oändlighet!
 
 
För många år sedan så startade mina föräldrar och några vänner upp Gnesta Bränneri. Bränneriet tillverkar Edmans Vodka och så snapsar och liknande. En av dem är Aftonstjärnan och den är lite julig i smaken enligt mig så jag testade att göra några tryfflar på den.
 
 
Så själva fyllningen består av en chokladganach (choklad och grädde) och sen smaksatte jag den med Aftonstjärnan.
 
 
Min familj fick smaka på dem den 23:e och gillade dem
 
 
God kväll i stugorna och God fortsättning till er alla!
 
Höll på och tempererade choklad och gjorde praliner och fick då lite choklad över och då kom jag på att jag sett Julbak med dessertjuryn där de gjorde chokladklubbor så det var jag också tvungen att testa
 
 
Så jag tog den tempererade chokladen och hällde i en spritspåse, spritsade ur cirklar och tryckte in en klubbpinne i mitten. Sen valde jag att dekorera med lite chokladcrunch, frystorkade jordgubbar samt rostad mandel
 
 
 
Det vart mycket uppskattat av barnen så detta kommer nog att göras igen.
Man kan ju dekorerar med vad som helst!
 
 
 
 
 
 
Vill önska er alla en riktigt
 
GOD JUL
 
 
Hoppas ni alla får en fantastisk dag
 
 
God jul 
 
I torsdags så jobbade jag min sista dag innan jullovet så på onsdagen så bjöd jag mina arbetskamrater på en liten jultårta och då det finns både laktos-, gluten och nötallergiker bland mina kollegor så gjorde jag något som kan passa alla
 

Det är en glutenfri chokladrulltårta
 
3 eko ägg
2 dl eko socker
vispas poröst
 
2 dl glutenfri mix
2 tsk bakpulver
0,5 dl laktosfri mjölk
0,5 dl kakao
Blanda ihop med ägg och socker
 
Häll ut smeten på ett bakplåtspapper och grädda i ca 8 min på 200 grader
 
När du tagit ur den ur ugnen så lägg ett bakplåtspapper ovanpå, sen ett galler och så vänder du på det hela och tar bort plåten och drar försiktigt loss bakplåtspappret.
Låt svalna lite innan du lägger på fyllning
 
 
Jag valde sen att fylla den med en laktosfri hallon"mousse"
 
Jag kokade ca 3 dl hallon och silade sen bort hallonen.
I den varma saften rörde jag ner 2 gelatinblad som legat i blöt.
Sen när saften svalnat lite så tillsatte jag det i vispad laktosfri grädde (ca 5 dl vispad). Häll i lite av saften i taget tills du får den smak och konsistens du vill ha. Jag sötade den sen med lite florsocker.
(och de bortsilade hallonen gjorde jag sylt på men det är en annan historia)
 
 
 
 
Jag bredde på fyllningen, rullade ihop och lät stå i kylen i någon timme.
 
Sen bredde jag på ett tunt lager med marängsmörcreme (laktosfri) och sen hade jag sockerpasta ovanpå.
 
Dekorationerna är i sockerpasta och själva etiketten har jag sprejat med ätbar guldfärg.
 
Så det var mitt God Jul till mina arbetskamrater. Vi syns nästa år!
 
Ekologiskt, KRAV, nötfritt, glutenfritt, laktosfritt, hallon, mousse,
 
Hade lite grön marsipan över sen lite olika tårtprojekt och funderade på vad jag skulle hitta på med den innan den torkade.
 
Ett projekt blev att göra små julgranar till våra pepparkakshus och ett annat var att göra en godis som både min man och min svärmor gillar. Tänkte att vi kunde ta med några upp till fjällen för att fira nyår med min mans familj.
 
Nämligen dessa
 
 
Mozartkulor:
 
Nougat
Marsipan (jag använde min gröna)
Choklad, tempererad
Tärna nougaten
"slå" in den i marsipan och rulla till en boll. Storleken väljer man själv!
Sen tempererar man choklad (om man vill, det ger ju det bästa resultatet)
Jag använde mörk choklad och använde Imp- metoden
 
Finhacka chokladen. Värm halva mängden till 48 – 50°C.  Rör ner resten av chokladen. Rör tills temperaturen är 27 – 28°C  Värm därefter upp den till 31 – 32°C
 
 
Både min man och svärmor är tokiga i marsipan och mandelmassa och även nougat så detta är något som faller dem i smaken!
 
Har sett på flera amerikanska shower att de har bakat Snickerdoodle och vart lite sugen på att testa och se vad det var för något.
 
Och jag kan lova att dessa kommer att bakas igen, de var underbara. De blir liksom lite knäckiga och kolasmakande.
 
 
100 g rumstemp smör
1,5 dl eko strösocker
Vispas poröst
 
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk bikarbonat
Blanda ihop
Häll ner i smörblandningen och tillsätt
1 eko ägg
1 tsk vitvinsvinäger
 
Arbeta ihop till en deg.
Rulla till bollar och rulla dem sedan i en blandning av socker och kanel
Lägg dem på en plåt och platta till dem lite
Grädda på 200 grader i ca 8 min
 
 
 
De ser inte mycket ut för världen men man ska inte döma efter utsidan så ge dem en chans!
 
 
 
Var inne på Lagerhaus i Skärholmen för någon vecka sedan och då sprang jag på torkade jordgubbar och kunde inte låta bli att köpa. Tänkte att det kan man nog göra en massa roligt med och det här blev min första test
 
 
 
1,5 dl eko strösocker
1,5 dl grädde
1 dl vit sirap
50 g smör
100 g vitchoklad
lite torkade jordgubbar
 
Blanda socker, grädde och sirap.
Koka till 122 grader.
Lägg ner smöret och chokladen
Rör tills allt har smält samman.
Rör ner jordgubbarna
Häll i önskad form, låt stelna och ev skär upp dem i bitar.
 
 
Perfekta att ge bort i present eller julklapp
 
 
 
I söndags så skulle även Simon ha kalas och till den tårtan så skickade hans mamma en bild och undrade om jag kunde göra en liknande tårta och så här vart resultatet
 

Det är en vaniljbotten fylld med en jordgubbsmousse och blåbärssylt, spacklad med marängsmörcreme och täckt med sockerpasta.
 
Alla dekorationerna är också i sockerpasta. Stålmannen loggan gjorde jag på fri hand medan batman loggan använde jag en mall som jag skrivit ut.
 
 
Hoppas Simon vart nöjd med sitt kalas!
 
Ber om ursäkt för den dåliga bildkvaliten.. Har problem med lamporna i mitt bageri.
 
 
 
 
I söndags skulle Max firas och hans önskemål var en superhjälte tårta. Så på toppen har vi Spindelmannen och Venom och runt om tårtan sitter loggorna för Stålmannen, Captain America och Batman
 

Det är en chokladbotten fylld med en fluff på maraboumjölkchoklad och en hallonmousse.
 
Tårtan är sen spacklad med en marängsmörcreme och täckt med sockerpasta.
 
Dekorationerna är gjorda i sockerpasta, kristyr och målade med ätbar färg.
 
 
Hoppas Max blev nöjd med sina superhjältar!
 
 
 
I lördags så skulle Elsa ha kalas och hennes mamma beställde en tårta med önskemålen, vit marsipan och rosa blommor.
 

Den är fylld med en chokladmousse och en hallonmousse, spacklad med grädde och täckt med marsipan och det är en vaniljbotten
 
 
 
Blommorna är i sp men bladen är i marsipan
 

 
 
 
Hade svärföräldrarna över på lite fika igår och då min svärfar älskar rulltårta så passade jag på att testa en ny variant.
 

Saffransrulltårta fylld med Marabou mjölkchokladfluff
 
Fluffet gjorde jag genom att ta 4 dl grädde som jag värmde upp (den får inte koka) och sen bröt jag ner en 200 g chokladkaka  i och rörde tills den smälte. Sen lät jag den stå över natten i kylen innan jag vispade upp den.
 
 
3 eko ägg
2 dl eko strösocker
vispas poröst
 
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
blandas ihop
 
1 tsk eko strösocker
2 pkt saffran
mortlas och blandas sen samman med
0,5 dl mjölk
 
Rör samman alla ingredienser
Häll ut smeten på ett bakplåtspapper
Grädda på 200 grader i ca 5-8 min
 
Strö på lite socker på kakan, lägg på ett bakplåtspapper och ett galler, vänd på alltihopa och dra bort bakplåtspappret.
Låt svalna lite innan du brer på fyllningen.
Rulla ihop, skiva och avnjut
 
 
jul, lucia, fika, advent, saffran,,
 
I onsdags så fyllde min syster år och som alltid så önskar hon sig smörgåstårta och i vanlig ordning så ordnar jag det åt henne
 
 
Den ena är fylld med en coleslow och en  leverpastejfyllning, dekorerad med rostbiff och fetaost
 
 
Den andra var fylld med en coleslow och en varmröktlaxröra
 
 
Dekorerad med räkor i massor
 
 
 
Så grattis igen (i efterskott blev det här) lillasyster Malin
 
 
 
 
Receptet på den här fudgen hittade jag för många år sedan och den får återkomma varje år då den är helt fantastisk! Den är lätt att göra, den blir len och nästan smälter i munnen!
 
 
 
1,5 dl eko strösocker
1,5 dl grädde
1 dl vit sirap
50 g smör
100 g vitchoklad
skal ifrån en citron
 
Blanda socker, grädde och sirap.
Koka till 122 grader.
Lägg ner smöret och chokladen och citronskalet.
Rör tills allt har smält samman.
Häll i önskad form, låt stelna och ev skär dem och sedan NJUT!
 
 
Och så min underbara julservise! Ett måste under december och januari månad!
 
 
Som sagt så döptes ju Lea i lördags och så här vart den andra doptårtan.
 

Den här har exakt samma fyllning som den första och även här är alla dekorationer i SP och tårtan ä'r täckt med SP med vitchokladsmak
 

I bilen på väg till dopet så ramlade ett av uggle huvudena av så det fick jag laga på plats med hjälp ev en tandpetare, sånt som händer! Är alltid lika nervöst att transportera en tårta!
 
 
 
Men Leas föräldrar verkade nöjda över tårtorna och vi tackar för att vi fick dela denna dag med dem och jag önskar dig Lea, all lycka i framtiden!
Och Tack Elin och Magnus för förtroendet att få göra tårtorna!
 
I lördags så döptes lilla Lea och hennes föräldrar är vänner till oss och frågade om jag ville göra tårtorna. Deras önskemål om utseendet var pastell, ugglor, vimpel och namn.
 
Så så här blev första tårtan
 
 
Alla dekorationer är i SP
 
 
Det är verkligen ugglemani just nu!

Tårtan innehåller, efter önskemål, en vaniljbotten, en egengjord kompott på hallon och björnbär, chokladcreme och sen täckt med marängsmörcreme och sen en sockerpasta med smak av vitchoklad.                                                     
 
 
 
 
Den andra tårtan får ni se imorgon!
 
 
 
 
Det här är något som jag tror att jag aldrig bakat förut, nämligen en mjukpepparkaka
 
 
2 ekologiska ägg
2 dl eko strösocker
3 dl vetemjöl
75 g smält, avsvalnat smör
1 dl mjölk
2 tsk bakpulver
pepparkakskryddor (jag använde ca 3/4 påse)
0,5 dl kakao, gärna fairtraide
 
Vispa socker och ägg poröst
Rör ner övriga ingredienser
Häll smeten i en form som du smörat och ströat
Grädda på 175 grader i ca 35 min
 
 
 
Sen valde jag att göra en glasyr på skal och saft ifrån en apelsin och florsocker
 
Hoppas ni haft en trevlig helg och att ni njuter av söndagen!
 
 
Ett av mina favoritjulgodisar är Rocky Road. Det är choklad, salt, sött, kola- vad kan gå fel?
 
 
I den här hade jag salta jordnötter, dumlekolor, julskumstomtar och lite minimarschmallows och så mörk choklad förstås!
 
 
 
Det är försvinnande gott!!
 
 
 
Igår fyllde Alice 11 år och hennes mamma kom med en bild på en tårta och frågade om jag kunde ordna en liknande tårta, så sagt och gjort
 
 
enligt önskemål så var den gjord på vaniljbotten fylld med hallonmousse, spacklad med grädde och täckt med marsipan
 
 
Plattan är gjord i SP spm jag lät torka, siluetterna är gjord i marsipan
 
 
 
Övriga dekorationer är i marsipan och denna etikett är också målad med ätbar silver färg
 
 
Orginal tårtan/bilden kommer ifrån Cakes and Sweets
 
Grattis Alice i efterskott
 
 
 
 
 
 
Har varit några dagars frånvaro här på bloggen och det beror dels på att jag och mina två tjejer var på minisemester fredag till söndag och dels för att jag inte har mått så bra.
 
Jag och mina två små tjejer åkte ner till Göteborg i fredags för att bo på hotell och gå på Liseberg. Och det är något jag varmt kan rekommendera! Vi var där i över 6 timmar och hann ändå inte med allt. Men barnen åkte en massa karusell samt skrev en önskelista och fick ge den till tomten så de var så nöjda. Och vad underbart det blev när mörkret kom och hela Liseberg lystes upp av alla ljus och eldar och den vita (fejk) snön.
Hade riktig julkänsla när man gick där!
Och sen var det ju inte fy skam att på tre dagar inte behöva laga mat och städa heller!
 
Sen har jag haft v'ldigt ont i kroppen då jag både har åkt på hälsporre och muskelfästeinflammation så det har blivit mycket vilande de senaste dagarna men nu är vi igång igen!
 
Så idag till mellanmålet så bakade jag tekakor. Och jag utgick ifrån ett recept jag hittade på JennysMatblogg
 
 
Till 15 större eller 20 mindre
100 g laktosfritt smör
1 liter laktosfri ekologisk mjölk
1 pkt jäst
2 msk eko sirap, ljus
1 tsk salt (nästa gång kommer jag öka detta lite)
ca 12 dl eko vetemjöl
 
Smält smöret och häll på mjölken och värm till 37 grader
Smula jästen i en bunke
Häll på mjölk/smörblandningen
Rör ut jästen och tillsätt sirapen
Tillsätt så pass mycket vetemjöl att degen släpper kanterna på bunken och tillsätt saltet medan du rör ner mjölet
Låt jäsa ca 30 min
Baka ut (jag rullade mina till bollar och plattade till dem, nästa gån kommer jag testa att kavla och stansa istället)
Nagga dem och låt dem jäsa 15 min
Grädda ca 8 min på 200 grader
 
som sagt jag utgick ifrån receptet på JennysMatblogg men har ändrat på det lite
 
 
Men lätta och fluffiga blev dem! Så kommer att testa dessa igen men göra dem lite annprlunda ändå