I lördags så firades min systerson Noah samt min svåger Stephen och till fikat ville min syster ha lite bakhjälp.
 
Så dels fick de lite kakor
 
 
Men sen också en tårta
 
 
Då min systerson hade lite svårt att bestämma sig för vilket motiv han ville ha, så löste jag det på detta sätt.
 
Tårtan består av vaniljbottnar, ljuschokladmousse samt en vitchokladmousse smaksatt med äpple/kanel. Spacklad med grädde och täckt med marsipan.
 
Noah vart jätte glad när han såg tårtan och det är i sådana stunder man är glad över att man gör det man gör!
 
Så grattis igen Noah och Stephen
 
 
 
En av mina vänner ska gifta sig lite senare i sommar så i fredags gjorde jag en provtårta till dem och här är en liten förtitt på några av dekorationerna som kommer ingå
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Den här fanns med på min födelsedagsfika, det är en glutenfri morotskaka
 
 
 
Morotskaka
2 ekologiska ägg
2 dl ekologiskt socker
1 dl ekologisk olja  (gärna raps)
3 dl kravmärkta morötter
3 dl glutenfrimix
1,5 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
 
Blanda samman alla ingredienser och grädda på 175 grader i ca 40 min
 
Min frosting gör jag genom att vispa smör och florsocker och sen tillsätta philadelphiaost och till sist vända ner citroncest.
Har tyvärr inget riktigt recept då jag går på känsla och konsistens och smak
 
 
 
I söndags så fyllde jag år och det firades med fika på eftermiddagen.
 
Jag vill tacka alla underbara människor som kom och förgyllde min dag!
 
Så här såg fikabuffén ut
 
 
Blir lätt så mycket när man presenterar allt med en gång..
 

Och det här var tårtan:
 
 
Saftiga glutenfria chokladbottnar fyllda med mango/passionsfruktsmousse, spacklad med grädde och dekorerad med jordgubbar
 
Tack ännu en gång allihopa!!
 
 
 
Eftersom att jag personligen inte är ett jätte stort fan av gräddtårtor så ville jag ha ett alternativ på midsommarafton och det fick bli en helt ny testtårta
 
Det är en kladdkaka med cheescake och god vart den!
 
 
Kladdkaka:
200 g smält smör
4 ekologiska ägg
5 dl ekologiskt socker
1 dl kakao
1 msk vaniljsocker
en nypa salt
3 dl ekologiskt vetemjöl
1 tsk kaffe
 
Cheescake:
300 g philadelphiaost
200g kondenserad mjölk
0,5 dl ekologikstsocker
1 ekologiskt ägg
 tsk vanilj
 
Chokladganach
200 g mörk choklad
2 sl ekologisk grädde
 
Honungsrostade jordnötter till garnering
 
Rör ihop ingredienserna till kladdkakan
Rör ihop ingredienserna till cheescaken
Häll kladdkakesmeten i en smordform
Häll på cheescake smeten
Grädda i 170 grader i ca 45 min
Låt svlana och låt sedan stå i kylen tills den svalnat helt
 
Värm grädden och rör ner chokladen och häll sedan över kakan, garnera
 
Den här kakan kommer att göras igen! Den var mkt mäktig med god!
 
Glad midsommar till er alla
 
 
En klassisk midsommartårta: vaniljbottnar, glasscreme, en sylt på rabarber, jordgubbar och hallon, grädde och dekorerad med jordgubbar
 
 
 
 
På söndag så fyller jag år och av någon anledning så kommer men inte undan med att fira den.
Att fylla år runt midsommar har verkligen haft sina nackdelar, speciellt när jag var liten. Då var det inte särskilt roligt att fylla år på tex midsommardagen..
Men nu när jag är vuxen så spelar det absolut ingen roll förutom när man fyller jämt, som tex förra året när jag fyllde 30 på midsommardagen, men då får man helt enkelt flytta på sitt firande.
 
Men som sagt jag fyller ju år i helgen så idag bjuder jag mina arbetskamrater på tårta
 
 
Ber om ursäkt för bildkvaliten men bilden togs sent på kvällen igår så det blir inte bättre än så här med mobilen.
 
Den är ialf gjord på vaniljbottnar fylld med en chokldmousse samt en mousse på rabrber och jordgubbar, spacklad med grädde, täckt med marsipan, sprejfärgad m silver och blommorna är i marsipan och målade med en metallicfärg.
Msn måste ju testa sig fram..
födelsedagstårta, blommor, färgad, metallic, silversprejfärg,
 
När min mamma och hennes karl kom förbi på fika så passade jag på att bjuda mamma på en av hennes favoriter: Budapestbakelse
 
 
Och det här är den första rullen som känns helt perfekt. Botten vart jättebra, den sprack inte när jag rulladeihop den och den vart fast och fin. Prövade ett nytt recept och detta är det som jag kommer att använda i fortsättningen, det kan jag lova!
 
 

100 g hasselnötter

90 gekologiskt socker

10 g vaniljsocker, äkta

70 g majsstärkelse/maizena

200 g ekologisk äggvita (ca 7 st)

15 g ekologisk citronsaft

200 g ekologiskt socker

 

Sätt ugnen på 180 grader.

Kör nötter, socker, vaniljsocker och majsstärkelse till pulver i en matberedare/mixer.

Vispa äggvitan på medelhastighet med citronsaft och 50 g socker.

Tillsätt resterande 150 g socker under ständig vispning till en fast maräng.

Vänd ner nötmixen i marängen med en slickepott.

Fyll marängen i en plastspritspåse med slät tyll nr 12 eller klipp ett hål framtill.

Lägg ett bakplåtspapper på en bakplåt och spritsa maränglängder bredvid varandra på längden.

Baka i ca 20 minuter.

Öppna ugnsluckan då och då för att lufta ugnen.

När marängen känns fast men fortfarande fjädrar tillbaka och är gyllenbrun är den färdigbakad.

Bakas den för länge spricker den vid rullningen.

Låt kallna på galler.

Sen fyllde jag den med laktosfrigrädde och mandarinklyftor och när jag hade rullat ihop den så ringlade jag lite choklad över.

 
 Idag så firar jag och min man ett årig bröllopsdag!
 
Helt otroligt att det har gått ett år sedan dess!! Vilken underbar dag!
 
 
Så denna helg har vi njutit!
I fre var vi på middag hos några vänner, igår överraskade jag min familj med en lite "resa" och ikväll ska vi till några andra väldigt goda vänner på middag.
Det är så skönt att bara njuta av livet ibland och glömma alla måsten och tråkigheter!
 
Men igår gjorde jag också två smörgåstårtor till en blivande 50 åring
 
 
Den här är fylld med en skagenröra samt en coleslow
 
 
Och denna är fylld med en leverpastejsröra och en coleslow.
 
Nu önskar jag er alla en underbar söndag
 
 
skagen, leverpastej, röra, röror, coleslow, fetost, sallad, paprika, gurka, lax, citron, räkor, smörgåstårta,
 
I veckan så fyllde Leon 7 år och hans önskemål var en Angry Bird-tårta och att den skulle vara blå.
 
Det är chokladbottnar fyllda med en mjölkchokladmousse, en mousse på jordgubbar, hallon och rabarber, spacklad med grädde och täckt med marsipan.
Alla dekorationer är också i marsipan.
 
 
mousse, jordgubbar, rabarber, hallon, marispan, grädde, choklad, angry birds, blå, täckt, spacklad,
 
Jag är som sagt en person som gärna inte slänger mat eller så i onödan så när jag gör saft tar jag ofta hand om det som silas bort.
 
Som när jag gjorde rabarber och jordgubbssaften. När jag hade silat saften så hällde jag tillbaka rabarben och jordgubbarna i en kastrull. Jag plockade bort citronen, tillsatte limesaft samt lite rårörda bär (hallon och blåbär) som jag hade kvar i kylen.
Tilsatte syltsocker och kokade ihop och så har jag en god kompott attt använda till mina bakverk.
 
2 produkter ur en!
 
 
rabarber, jordgubbar, hallon, blåbär, kompott, sylt, sila, rester efter saft, syltsocker, socker, lime, citron,
 
Nu är det äntligen dags för skördetider!!
 
Min rabarber har verkligen tagit sig i år. Jag flyttade på den förra året och i år är den gigantiskt! S¨nu är det bara att börja skörda!
 
Första fick bli lite saft eller ja lemonad kanske
 
 
 
Jag tog
ca 10 stjälkar med rabarber
500 g färska jordgubbar
1 citron
2 dl socker och vatten tills det täckte
 
Jag la allt i en kastrull och kokade upp
Sen lät jag det stå täckt i några timmar innan jag silade av det och hällde upp
Man kan självklart öka sockermängden om man vill ha en sötare saft.
 
 
Hej! 
 
Har varit fullt upp i helgen med Gnestadagen, övernattning hos goda vänner och sen gjorde sig den berömda magen påmind...
Har en stressande situation på jobbet som min mage tyvärr reagerar på. Är tråkigt när huvudet vill men kroppen säger ifrån.
 
Men ikväll så är det avslutning på yngsta tjejens fsk då vi ska ha en metarkväll vid nynäs och picknick ska vi ha!
 
Så jag har bakat dessa att ta med
 
 
 
Det är bröd fyllt med en mix av färskost, fetaost och soltorkade tomater
 
 
 
 
Imorgon är det ju Sveriges nationaldag och då min dotter ville ha en tårta med sockerpasta (då hon verkligen inte gillar marsipan) så fick den bli inspirerad av nationaldagen
 
 
 
 
det är saftiga chokladbottnar, äppelkompott, en blandning av philadelphiaost och dulche de leche, spacklad med en vitchokladsmörcreme och täckt med sockerpasta
 
 
Blommorna är också i SP medan de övriga dekorationerna är i marsipan
 
Ha en trevlig nationaldag imorgon!
 
 
 
 
 
 
nationaldag, sverige, svenska, flagga, dulche de leche, färskost, SP, sockerpasta, smörcreme, vitchoklad, philadelphiaost, äpple, kompott, choklad, botten,
 
Ofta när man gör någon tårta så blir det ju alltid lite marsipan, eller sockerpasta eller vad man nu arbetar med, över. Och jag är ju emot att kasta sådant som kan användas igen men tyvärr kan man ju inte spara marsipan hur länge som helst innan den torkar och blir oanvändbar.
Så då brukar jag försöka använda upp den biten.
Som i detta fall då jag jobbade med en vinrödmarsipan och det blev lite över då gjorde jag lite rosor som sen fick pryda denna testtårta, som mina arbetskamrater ska få smaka imorgon.
 
 
 
Det är saftiga chokladbottnar fylld med en rabarber och nyponmarmelad, en blandning på philadelphiaost och dulche de leche, spacklad med en citronsmörcreme och täckt med marsipan.
Och alla dekorationer är i marsipan
 
marsipan, dulche de leche, nypon, marmelad, choklad, smörcreme, smör,,
 
För någon kväll sedan så ringde min far och undrade om han kunde svänga förbi oss och om vi möjligtvis kunde bjuda på en smörgås...
Självklart var han välkommen, problemet var bara att jag inte hade något bröd!
Men då är det skönt att ha bröddeg i kylen som man snabbt kan baka av..
Jag bakade ju nämligen vitlöksbröd  ågra dagar innan och den bröddegen som jag då inte använda la jag i en bunke och ställde i kylen.
Så nu var det bara att plocka fram den, dela den i frallor, jäsa 20 min i ugnen på 45 grader och sen grädda av så inte bara fick min pappa smörgås han fick nybakt bröd =)
 
 
 
Så här gör jag jämt på jobbet men då brukar jag bara blanda ner den "överblivna" degen i den nya degen men nu vart det en snabb lösning
 
Jag och min äldsta dotter vart lite uttråkad igår när det var dåligt väder så vi bakade lite
 
Vi testade Lelias recept på kladdkakemuffins
 
 
Och jag serverade dem med hallonkesella och jordgubbar
 
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 dl ekologisk strösocker
  • 2 ekologiska ägg
  • 50 g smör
  • 0.5 dl matolja
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 dl kakao
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 dl ekologiskt vetemjöl
  • 1 nypa salt
  • 100 g choklad
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa vaniljsocker, strösocker och ägg vitt och riktigt pösigt.
  3. Smält smöret, häll i matolja och sirap, och till sist chokladen, Blanda det med äggsmeten.
  4. Blanda kakao, bakpulver, vetemjöl och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
  5. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.
  6. Grädda muffinsen i mitten av ugnen i cirka 12 minuter. Muffinsen sjunker ihop i mitten när de tas ut. Låt svalna.
  7. Garnera