Min yngsta dotter älskar pannkakor så när hon får välja middag så är det oftast hennes önskemål :)
 
och det fina med pannkakor är att det går att variera tillbehören i det oändliga...
 
igår valde vi hallonkesella och färska svenska jordgubbar
 
 
2 ekologiska ägg
2 dl ekologiskt mjöl
4 dl ekologisk mjölk
lite salt
 
Hej hej!
 
nu har det gått några dagar sedan förra inlägget och det beror på att jag och min man har varit i Barcelona med två vänner i några dagar. 
 
Vi har gått och vi har gått, sett katedraler, ätit och druckit gott, shoppat, varit på Europas största akvarium, besökt marknader mm
 
Men nu är vi hemma igen och tillbaka till vardagen.
Min svärmor fyllde år medan vi var bortresta så idag bjöd vi över dem på middag.
 
Vi började med lite mousserande och presentöppning innan middagen som bestod av grillad kyckling (citron och rosmarin marinerad) som serverades med en massa grönsaker, två såser och detta hembakta vitlöksbröd
 
 
1 pkt jäst
vatten
1 msk ekologisk sirap
ekologiskt vetemjöl
1 msk salt
 
Rör ut jästen i vattnet
rör ned ca 3 dl mjöl
ha i sirapen
ha i mjöl tills det blir en smidig deg och sen saltet
 
låt jäsa ca 1 timme
 
rulla längder, platta till och fyll m vitlökssmör, rulla ihop degen.
Låt jäsa ca 40 min
grädda ca 20 min på 225 grader
 
sen avslutade vi middagen med denna
 
 
Det är en smulpaj gjorda på fjolårets jordgubbar, årets rabarber och sen köpta ekologiska äpplen. 
Jag fräste rabarbern o äpplena i lite smör o farinsocker.
Själva degen har jag inget recept på då jag bara chansade men den består av smör, havregryn, vetemjöl och muskovadosirap.
 
Glassen är egengjord efter Jan Heds recept
 
Sen så var det ju dags för kalas nummer 2 och det var för familj och vänner.
 
Först så åt vi en salladsbuffé med 3 sorters hembakt bröd.
Sen tog vi en liten paus innan vi gav oss på fikat
 
 
fikabordet bestod av chokladbollar, amarullastubbar, maränger, kladdkakedrömmar, minibiskvier, 13 sorters småkakor bland annat: choklad/lakrits, vanilj 3 olika utförande, jordgubb, choklad/mint, Vanilj- och rosendrömmar, fläderdrömmar, havrekakor, äppelgrottor, apelsingrottor och så vidare.
 
Även här var ju tårtan självklart med spindeltema
 
 
Den är glutenfriabottnar med choklad och lite kaffesmak (tyvärr vart botten lite torr då min glutenfria mix var slut och jag fick använda potatismjöl istället =( men nu lärde jag mig läxan att kolla sådant innan jag ställer mig och bakar!
Sen är tårtan fylld med en citronfromage med färska blåbär i, en vit chokladmousse, täckt med grädde och marsipan.
Alla dekorationer är också i marsipan.
 
 
 
spindelmmanen, glutenfri, chokld, citron, fromage, mousse, vitchoklad, marsipna, spiderman,,
 
I söndags sy fyllde våran yngsta tjej 5 år så det var kalas hela lördagen.
 
Vi började med att ha barnkalas mellan kl 11-13 och eftersom att vädret var helt underbart så var vi ju självklart ute hela dagen!
 
Vi grillade hamburgare och sen lekte barnen lite innan vi plockade fram fikat
 
 
Det är maränger, hallonläsk alt egengjord jordgubbssaft, 7 sorters småkakor och tårtan.
Födelsedagsbarnet hade valt spindelmannen som tema i år
 
 
Detta är en chokladbollstårta, helt enkelt chokladbollsmet som jag format och täckt med marsipan
 
 
spindelmannen, chokladbollar, chokladbollstårta, marsipan,
   
Såg på programmet Halv Åtta Hos Mig för ett tag sedan och då var det en deltagare som lagade RAW-food och hennes dessert kände jag att jag ville pröva så sagt och gjord:
 
 
Till ca 4-5 portioner
 
2 ekologiska advokado
10 färska dadlar, urkärnade
1 dl vatten
1 dl RAW kakao
1,5 msk ekologisk kokosolja
1 msk agavesiap
1 tsk vaniljpulver
 
olika bär till
 
Mixa dadlar och vatten till en massa
Tillsätt sedan övriga ingredienser och mixa till en mousse
Ställ i kylen tills det är dags att servera
 
I programmet så strödde kocken på lakritspulver och serveradse med bärsås, själv struntade jag i lakritspulvret och använde färska hallon och jordgubbar istället.
 
Jag tyckte det var gott och det gjorde även mina barn (5 och 7 år gamla) men inte min man.
Så jag kommer nog att göra denna igen =)
 
 
RAW, chokladmousse, avokado, dadlar, RAW kakao, kokosolja, ekologisk,
I helgen så fyller vår yngsta tjej 5 år och jag kan inget annat än att undra vart de åren tog vägen?
 
Igår var hennes mormor och fästman här och firade henne eftersom att de inte kan på lördag, så vi ordnade lite middag och till efterrätt blev det denna:
 
 
Det är en marängskål fylld med hallonkesella, lite grädde och jordgubbar
 
marängen:
4 ekologiska äggvitor
2 dl ekologisk strösocker
1 msk maizena
1 tsk ättiksprit
 
vispa äggvitorna till skum
häll i 1 dl socker och vispa till maräng
tillsätt sedan resten av sockret och vispa marängen tills den blir fast och glansig
vänd ner maizenan och ättikspriten
 
spritsa till önskad form
grädda i 150 grader i ca 1 timme
 
Är alltid bra att ha testpersoner att pröva nya bakverk på ovh denna gång fick vännerna Veronica och Christian vara mina försöksdjur :)
 
 
Detta var en tårta gjord på saftiga chokladbottnar fylld med en mousse gjord på hallon och jordgubbar, spritsad med grädde och sen la jag på ett lager av en hallon och jordgubbskompott
 
Enligt smakpanelen så fick den godkänt!
Igår var familjen Henriksson här på middag och vår äldsta dotter var på skoldisco så en mycket trevlig kväll!
 
Nu på morgonen fick jag sovmorgon sen har jag gjort kakor och tårtor och snart ska vi först på dop i Linköping och sen ska vi fira svågern så full rulle idag!
 
Det här är en av tårtorna som jag gjorde i morse
 
 
Den är gjord på chokladbottnar fyllda med hallon, jordgubbar och grädde och sen täckt med marsipan. Alla dekorationer är i marsipan också! 
 
Så i efterskott Hugo!
 
 
Jag har ju tagit för vana att ta tillvara på den gröt som blir kvar efter frukosten och sen använda deti brödbak.
Så här nedan är ett bröd gjort på både havregrynsgröt och mannagrynsgröt.
 
Sen har jag gjort en liten fröblandning ovanpå: linfrö, solroskärnor samt svart och vit sesamfrö
 
 
Jag har utgått ifrån grundreceptet på ljustbröd som ni kan hitta udner fliken recept/beskrivningar
 
 
 
Är inne i fas av småkakebak.. Ibland känns det som om man verkligen snöar in på ett spår men så ska det väl vara antar jag så att man kan pröva sig fram
 
Mitt senaste bak blev dessa:
 
 
Havrekakor ca 30 st
150 g smör
2 dl ekologisk socker
3 dl KRAV havregryn
2 dl ekologsikt vetemjöl
2 tsk bakpulver
100 g hackad choklad
 
Rör socker och smör poröst
Blanda i övriga ingredienser
Forma degen till bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper
Grädda i 175 grader i ca 20 min
 
Ska ev pröva att ringa choklad över dem ev med lite apelsinsmak
 
 
Idag har jag varit på Gastronord uppe på Stockholmsmässan. Man gick ju inte därifrån hungrig direkt ;)
 
så mycket att titta och smaka på!
 
Den här tårtan gjorde jag i helgen
 
 
Det är chokladbottnar fyllda m en ljuschokladmousse samt en hallon och jordgubbsmousse, spacklad med grädde och täckt m marsipan
 
Grattis Loke på 2 års dagen!