Igår så åkte jag och mina barn ner till Göteborg för att bo på hotell, besöka Liseberg, njuta, mysa och ha en minisemester.
Så i torsdags ville vi ha lite mys med pappan i familjen som inte skulle åka med ner till Göteborg.
Så efter maten gjorde jag och äldsta dottern iordning en fruktsallad: eko kiwi, eko päron, svenska äpplen, eko banan och eko apelsiner.
 
Till det så åt vi en hemgjord vaniljglass
 
 
Jag utgick som vanligt ifrån Jan Hedhs recpet:
 
1 blad gelantin
1 vaniljstång
3 dl grädde
2 dl eko mjölk
25 g honung, gärna eko, närproducerad eller fairtraide
120 g eko äggula
115 g eko strösocker
 
Blötlägg gelantinet
Koka upp mjölk, grädde, vaniljstång och honung
Rör samman äggula och socker
Vispa ner den varma blandningen försiktigt i äggblandningen
Rör ner gelantinet
Låt stå över natten i kylen
Sila och kör sedan i en glassmaskin
 
Varsdags lyx när den den är som bäst
fruktsallad, hemgjord glass, eko, KRAV, glass, vanilj,,
 
Jag arbetar ju som kock på en förskola och när jag började där så valde jag att baka allt bröd själv. Dels bakar vi ett mörkt filmjölksbröd som vi fryser inh och plockar fram varje dag och sen så bakar vi bröd varje dag till frukost och mellanmål och ibland även till lunch.
 
Det här är ett av bröden som jag gjorde i veckan.
 

5 dl vatten
1 paket jäst
1 dl eko keso
1 dl rivna eko morötter
0,5 dl havrekross
ca 1 msk salt
vetemjöl
 
Rör ut jästen i vattnet (som ej får vara mer än 37 grader, men gärna kallare)
Tillsätt keso, morötter och kross
Blanda sen ner så mycket mjöl att det blir en smidig deg och tillsätt saltet på slutet.
Låt jäsa till dubbel storlek (hur lång tid beror på vilken temnperatur vattnet var samt hur innertemperaturen är)
Baka ut till önskad form och grädda.
Frallor ca 14 min på 200 grader
Limpor på 180 grader tills innertemperaturen är 97 grader
Njut!!!
 
Bakade lite småkakor idag
 
 
Recept:
150g smör
1 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1,5 dl potatismjöl 
2 dl vetemjöl
 
vispa smör och socker fluffigt 
tillsätt övriga ingredienser
rulla till bollar, gör ett hål med tummen och fyll med valfri fyllning
jag valde en fikonmarmelad som blivit kvar efter en ostbricka
 
grädda i ca 12 min på 175 grader
 
 
 
 I helgen så skulle Felizia firas och önskemålet var en tårta med prinsessa
 
 
Tårtan är gjord på en vaniljbotten fylld med en kompott på björnbär, jordgubb och blåbär samt vaniljcreme, spacklad med grädde och täckt med marsipan.
 
 
Dekorationerna är i sockerpasta och marsipan.
 
 
 Söta små rosor som jag doppat i ätbart glitter
 
 
 
 
 
 
 
 
När jag ändå gjorde chokladsnitten med marabou saltlakrits så passade jag på att baka dessa också
 
 
 
 
200 g smör
2,5 dl ekologiskt socker
5 dl ekologiskt vetemjöl
4 msk fairtrade märkt kakao
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 ekologiskt ägg
1 dl hackad mandel
 
Hyvlad mandel och pärlsocker att strö på, ägg att pensla med
 
Blandas samman alla ingredienser. Rulla till längder, platta till. Pensla med ägg och strö på pärlsocker och hyvlad mandel.
Grädda ca 15 min på 175 grader.
Skär medan de är varma
 
Efter att ha sett Hela England Bakar så vart jag lite sugen på att testa att göra Macarons och denna gång testa att göra den varianten som inte är gjord på italiensk maräng
 
 
Tyvärr var det receptet jag prövade kanske inte det bästa så därför kommer jag inte att dela med mig av det. Dessutom så angav det receptet en för hög ungstemperatur så de fick en liten brunfärg. Men jag ska testa igen med ett nytt recept!
 
Men  jag tycka att man också måste visa sina misslyckade bakverk så här kommer mitt! Men de var goda iallafall så man får vara glad för det lilla.
 
Jag valde att fylla dem med en ganach med hasselnötsbaileys i... mums...
 
 
 
Jag älskar jul och jag menar ÄLSKAR jul! Och allt som hör julen till! tomtar, ljus, lyktor, snö, bakning, matlagning, ja allt.... förutom... jag är inte särskilt förtjust i saffran längre!
När jag gick Restauranglinjen så skulle man i årskurs 3 nämligen göra ett specialarbete och jag valde saffran.. Så jag provlagade och provbakade en massa recept med saffran så både jag och min familj var rätt trötta på det.. och jag har fortfarande inte kommit över det.
Men när jag såg ett recept på Saffransdrömmar så var jag ju bara tvungen att testa!
 
 
ca 40 kakor beroende på storlek
200 g rumstemp smör
2,5 dl eko strösocker
1 pkt saffran
1 tsk eko strösocker
0,5 tsk vatten
1 msk vaniljsocker
5 dl eko mjöl
0,5 tsk hjortronsalt
1 dl eko rapsolja
 
Vispa smör och socker poröst
Mortla saffranet med teskeden med sockret. Tillsätt vattnet och häll ner i smeten. Om du inte får ut allt så ta lite av smörblandningen och dra runt i morteln med en slickepott så får du ut allt.
Rör ner mjöl, hjortronsalt och vaniljen.
Vispa sedan försiktigt ner oljan.
Rulla till bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda i ca 15 min på 150 grader
 
 
De fick klart godkänt av mina provsmakare
 
 
Var och handlade och då sprang jag på en rulle med marabou saltlakrits och tänkte att denna måste jag baka på. Så sagt och gjort!
 
 
200 g smör
2,5 dl ekologiskt socker
5 dl ekologiskt vetemjöl
4 msk fairtrade märkt kakao
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 ekologiskt ägg
2 rullar med marabou saltlakrits, hackad
 
Blanda samman alla ingredienser, rulla ut till längder, platta till lite. grädda ca 15 min på 175 grader.
precis när dekom ut ur ugnen så rev jag lite vitchoklad över.
 
småkakor, eko, KRAV, fairtrade, saltlakrists, choklad,
 
 
I helgen skulle Stefan firas och hans fru önskade en tårta med golftema
 
 
Önskemålet om innehåll var blåbär så jag gjorde en vanlig vaniljbotten som jag fyllde med blåbärsmousse och lemoncurd, spackla med grädde och täckte med marsipan
 
 
Dekorationerna är i marsipan och kristyr
 
Grattis i efterskott Stefan!
 
Ville testa en ny kaka så jag valde att göra en cokkie med pepparkakskryddor.
 
 
Jag utgick ifrån ett av Leilas recept
 
  • 125 g mjukt smör
  • 1 dl råsocker
  • 1 ekologiskt ägg
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 1/2 dl ekologisk havregryn
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1/4 tsk salt
  • 100 g mörk kvalitetschoklad 70 %
  • pepparkakskryddor
 
  1. Vispa smör och råsocker krämigt och rör i ägget.
  2. Blanda vetemjöl, havregryn, bakpulver,salt och pepparkakas krydda (jag använde 1 msk men det kan man ju öka och minska efter smak) och vänd ner det i smeten.
  3. Hacka chokladen grovt och blanda i degen.
  4. Forma degen till en rulle (cirka 5 cm i diameter) och rulla in den i bakplåtspapper eller plastfolie. Frys den sedan i cirka 30 minuter.
  5. Sätt ugnen på 180 grader.
  6. Skiva rullen i 1 cm tjocka skivor och lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper.
  7. Grädda kakorna gyllene i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
  8. Sen valde jag att ringla lite vit choklad över dem
 
Köpte hem Wertersorginal "kolor" och tänkte att dessa måste man kunna göra ett fluff på.
 
Så jag tog 1 påse med kolor i 3 dl grädde och värmde försiktigt tills kolorna smält. Lät sedan stå över natten i kylen innan jag använde dem på cupcakes.
 
 
Själva cupcaken är en apelsin och chokladmuffins och jag utgick ifrån Leilas grundrecept
 
 
  • 100 g smör
  • 2 st ekologiska ägg
  • 1 1/2 dl ekologiskt strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 dl ekologisk mjölk
  • Skalet av 1 eko apelsin
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • ca 1 dl chokladpellets
 
  1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft om du vill göra stora muffins, och 200 grader varmluft om du vill göra små muffins.
  2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst.
  3. Rör ner smält smör, mjölk och rivet apelsinskal.
  4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten. Rör ner chokladen.
  5. Placera ut formarna i en muffinsplåt.
  6. Grädda i mitten av ugnen cirka 10 minuter eller tills de är gyllenbruna och "torra" inuti.
 
Sen är det lite guldströssel och en blomma i sockerpasta med en chokladpellets på
 
När jag gjorde cupcakes för ett tag sedan så kunde jag inte låta bli att testa att göra en sko. Har sett sådana på några bloggar så jag var tvungen att testa. Rätt okej för att vara första gången!
 
 
 
I fredags så fyllde Ola år och ville bjuda sina arbetskamrater på något gott. Så ha  beställde en av sina favorit kakor, nämligen morotskaka
 
 
 
Och då det var till ett födelsedagsfirande så kunde jag inte låta bli att dekorera den lite extra
 
Mitt recept på morotskaka:
2 eko ägg
2 dl eko strösocker
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 dl eko rapsolja
3 dl rivna eko morötter
2 tsk eko kanel
 
Jag blandar samman alla ingredienser och häller i en ströad form och gräddar i 30-45 min beroende på storleken på formen på 175 grader.
 
Min frosting består av vispat smör, florsocker, färskost och citroncest och lite citronsaft
 
Moroten gjorde jag i marsipan och "jorden" är kaksmulor
 
 
 
I lördags så var det en hel hel del att fixa med. Min man fyllde 35 och skulle ha 80+-talsfest på kvällen med ca 40 gäster, jag hade en födelsedagstårta, vi skulle på en 30-års firande på dagen och så hade jag dessa smörgåstårtor att göra. Så det var fullt upp.
 
 
 
Denna tårta har en coleslow fyllning och en ost och skinkfyllning
 
 
 
 
 
Denna smörgåstårta hade en coleslow fyllning och en tonfiskröra
 
 
Sen vard en dekorerad med räkor
 
 
 
Förra veckan så fyllde Linus år så hans mamma Carina kontaktade mig och ville ha en pirattårta och efter lite olika förslag så valde hon denna design.
 
 
Det är ljusa bottnar, hemmagjord vaniljcreme, en hemmagjord bärkompott på hallon, björnbär, rabarber, spacklad med grädde och täckt med marsipan.
 
Kartan är i vanlig ofärgad marsipan och sen har jag målat på den.
 
Döskallarna och svärden är också i marsipan.
 
Skattkistan är i marsipan och sen fylld med olika strössel i guld.
 
 
Grattis i efterskott Linus!
 
Både Limus mamma och mormor hörde av sig efterråt och tackade för en underbar tårta!
 
När Leo fyllde år i lördags så önskade han sig en tårta med sklett, blod och spöken på, för han skulle ha en Halloweenfest och så här blev tårtan
 
 
Det är vaniljbottnar fyllda med en egengjord vaniljcreme och en egengjord jordgubbssylt. Spacklad med grädde och täckt med marsipan.
Sklettet, spöken, och graven är i marsipan. Namnet är målat och själva jorden på graven är kaksmulor.
 
 
Såg idéen när jag surfade runt på olika idéer inför Halloween och tyckte att detta var ett perfekt tillfälle att pröva
 
 
Måste säga att jag vart riktigt nöjd med denna tårta. Med allt: botten, vaniljcreme, sylten, spacklingen, dekorationer, ja allt.
 
Och Leos mamma sms:ade mig på kvällen och tackade mig för en underbar god och fin tårta. Så kul att få positiv respons!
 
 
 
 
 
 
 
Bakade ju pumpa och morotscupcakes här om dagen och då det blev rätt många så måste jag ju experimentera!
Har gjort liknande förut men då använde jag strössel som "päls" men nu använde jag krossade ballerina kladdkaka istället.
 
 
Ögon och näbb är i marsipan
 och under "pälsen" så är det creamcheesefrosting smaksatt med apelsin
 
 
 
 
 
Halloj!
 
I helgen så skar jag och barnen ur en pumpa och då måste man ju passa på att ta hand om innehållet också!
 
Kärnorna sköljde jag väl, hällde på lite ekologisk olivolja och strödde på lite salt och rostade på 170 grader i ca 15 min och sen 10 minuter på 150 grader.
 
Själva köttet gjorde jag en pure på som jag sen använde till att göra dessa:
 
 
2 ekologiska ägg
2 dl ekologiskt strösocker
0,5 dl eko rapsolja
1 dl pumpapuré
1 tsk egengjort vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
2 tsk ekologisk kanel
3 dl vetemjöl
2 dl rivna eko morötter
 
Jag blandade ihop alal ingredienser och hällde i formar och gräddade i ca 15 min på 180 grader
 
 
Sen har jag spritsat med en creamcheesefrosting.
 
Vispar smör mjukt och fluffigt, ca 100 gram
tillsätt färskost, ca 200 g
och florsocker ca 1 dl
Sen valde jag att riva ner lite apelsinskal och tillsätta lite apelsinjuciekoncentrat också.
 
Sen har jag sprejat med ätbar färg
 
 
 
 
 
 Igår var det ju Halloween och idag Alla Helgona Afton. Och även om vi är sjuka här hemma vill vi ha lite mys
 
så denna gjorde jag och mina tjejer igår 
 
 
 
Och till dessert hade vi dessa 
 
 
Det är chokladmousse med hemgjord ekologisk björnbärssylt i mitten och sen ett kross av ballerina kladdkaka.
 
Själva gravstenen är ett tuckex som jag lagt mörk choklad på och sen skrivit RIP med vit choklad
 
ha en fortsatt trevlig helg! 
 
Gjorde solskensbullar för någon vecka sedan. Jag har alltid blivit lite besviken på min vaniljcreme tidigare, men denna gång så testade jag kokvarianten på marsancreme och jag tycker att det vart ett skapligt resultat.
 
 
Och i degen så hade jag i lite extra stött kardenumma
 
5 dl ekologisk mjölk
150 g mjukt smör
1 pkt jäst
1 dl ekologiskt strösocker
kardemumma efter smak
1 nypa salt
1 ägg
vetemjöl
 
Värm mjölken till 37 grader
Rör samman mjölk, jäst, smör, socker, salt, ägg och kardemumma
Arbeta sen in mjöl tills det blir en smidig deg
Låt jäsa ca 1 timme
Baka ut till runda bollar och låt jäsa
gör ett hå i varje bulle och fyll med vaniljcreme
Grädda, låt svalan, pensla med lite smält men avsvalnat smör och strö på strösocker
 
 
Vi hade med bullarna på yngsta dotterns mulleavslutning