Testade att göra en glass med citron och mynta.. Smaken vart inte som jag hade tänkt mig men den vart okej. Har bland annat serverat den med äppelpaj och det var gott. Nu testade jag den med bara chokladsås och det var inte så dumt det heller!
 
 
Använder som vanligt Jan Hedhs recept men denna gång kokade jag grädden med citroncest och myntablad och dagen efter så silade jag smeten innan jag körde den i glassmaskinen.
 
 
1 blad gelantin
1 vaniljstång
3 dl grädde
2 dl eko mjölk
25 g honung, gärna eko, närproducerad eller fairtraide
120 g eko äggula
115 g eko strösocker
citroncest
myntablad
 
Blötlägg gelantinet
Koka upp mjölk, grädde, vaniljstång och honung samt citron och mynta
Rör samman äggula och socker
Vispa ner den varma blandningen försiktigt i äggblandningen
Rör ner gelantinet
Låt stå över natten i kylen
Sila och kör sedan i en glassmaskin
 
Ha en trevlig helg!
 
 
Det är ju som sagt äppelsäsong men det kändes som att jag nått min nivå på bakning med äpplen så jag gjorde en äppelchutney istället som jag sen kan servera till kyckling eller fläskkött
 
 
Jag utgick ifrån ett recept av Tommy Myllymäki
 
Hans recept var följande:
500 g äpplen
1 gul lök
1 st röd chili
1 krm kanel
1 tsk curry
1 tsk ingefära
1 dl ättika
2 dl socker
0,5 dl russin
 
Mitt blev ungefär så här:
 
700 g äpplen ifrån trädgården
2 ekologiska gula lökar
1 tsk kanel
3 tsk curry
1 tsk gurkmeja
3 tsk ingefära
1 dl ättika
2,5 dl socker
 
Skala och kärna ur äpplena och dela i mindre bitar
Skiva löken
Fräs i lite smör tillsammans med kryddorna
Häll på ättika och socker och låt puttra tills äpplena är mjuka
 
 
 
Smörgåstårtor är något som alltid fungerar. Genom tiderna så går trenderna inom mat och bak i vågor men det känns som att smörgåstårtor alltid fungerar!
 
Hade en smörgåstårtebeställning i helgen.
 
 
Den är fylld med en coleslow och en fyllning gjord på skinka och färskost.
 
 
Sen är den dekorerad med ost, skinka, räkor och grönsaker
 
 
 
Hoppas den smakade!
 
 
 
 
Såg något när jag surfade runt på nätet som jag var tvungen att pröva! Hittade receptet på sofsan.se, nämligen en kladdkaka med karamelliserad mjölk
 
 
Så bakade den här hemma, till ett fredagsmys och vi älskade den!
 
150 g smör
1 burk karamelliserad mjölk
1,5 dl ekologiskt strösocker
1,5 krm salt
2,5 dl vetemjöl
3 ekologiska ägg
 
Smält smöret och låt det svalna något
Rör samman den karamelliserade mjölken, smöret, sockret, salt och mjöl
Rör ner ett ägg i taget och rör ordentligt emellan
Häll i en smörad och bröad form, grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 25 min
 
Jag lät den svalna över natten och sen serverades jag den med rårörda hallon och blåbär samt chokladgrädde
 
 
 
Denna kommer att bakas igen! Smakade verkligen kola!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Denna söndag har varit väldigt lugn och fin!
 
Inga direkta planer var gjorda för denna dag, vaknade med ont i halsen så det har blivit lite smått och gott gjort här hemma. Har gjort trädgården vinterredo, provbakat en del och myste med familjen!
 
Så förutom halsen så har det varit en härlig söndag!
 
Bakade dessa idag:
 
 
Bullar med en pistagefyllning
 
Bullret efter valfritt recept
 
Själva fyllningen:
100g pistagenötter
Ca150g smör
1 msk vaniljsocker
Ca0,5 dl råsocker
200 g mandelmassa
 
Blanda ihop allt och bred på den utbakade bulldegen och grädda som vanligt
 
 
 
Testade att göra saftiga chokladmuffins med kaffe smak
 
 
3 eko ägg
2,5 dl ko strösocker
100 g smör, smält
1 dl eko mjölk
2,5 dl mjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
3 msk stark kaffe kan ev ökas om man önskar starkare mska, dra då ner lite på mjölken
 
Rör samman allt och grädda i ca 14 min på 180 grader
 
 
Sen toppade jag med chokladmousse och lite strössel och blommor av sockerpasta
 
 
 
 
 
 
Lite mer av de klassiska småkakorna
 
 
200 g smör
1 dl eko strösocker
4,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
 
Blanda ihop smör, socker och vetemjöl
Dela degen i 2 delar
Smaksätt den ena med vaniljsockret och den andra med kakaon
 
 
 
 
Till barnbasaren så bakade jag även dessa. Det är min variant på Rocky Road!
 
 
Själva chokladtårtan
 
150 g smör
150 g choklad
 
3 eko ägg
3 dl eko ströscoker
2,5 dl vetemjöl
 
Smält smöret, rör ner chokladen och rör tills det smält
Rör samman ägg och socker
Blanda ihop allt, häll i en smörad och bröad form och grädda ca 12 min i 200 grader
 
Sen har jag valt att bre på dulche de leche och sen strö marshmallows, Dumle och salta jordnötter på
 
 
 
 
 
Det är ju skördetider för äpplen och då måste det ju bakas äppelpaj
 
När jag gjorde denna så utgick jag ifrån Leilas recept
 

Degen:
150 g smör
4 dl vetemjöl
0,5 dl florsocker
1 eko ägg
0,5 msk kallt vatten
 
Blanda snabbt ihop till en deg och låt vila minst 1 timme i kylen
 
Fyllning:
12 stora fasta eko äpplen
saft av 1 eko citron
50 g smör
muscovadosirap några msk
kanel
ingefära
 
Skala, kärna ur och dela äpplena
Fräs dem i smör samt sirap och kryddor
Låt svalna lite
 
Kavla ut degen och lägg i en form, jag använde en med löstagbar botten
Nagga botten
Lägg i fyllningen och sen valde jag att lägga remsor ovanpå.
Penslade dem med ägg och mjölk och strödde på råsocker
Gräddade ca 40 min på 180 grader


 
 
Servera med grädde, glass eller vaniljsås
 
 
 
Egengjord glass är bland det godaste som finns! Och det är roligt att testa olika smaker.
 
Jag, till skillnad mot min man och barn, älskar lakrits så jag kunde ju inte motstå att testa att göra en djungelvrålsglass och gissa vad? Så gott! Om man gillar lakrits så att säga!
 
Och att sen servera den med hallon, det kan ju inte bli fel!
 
 
 
När jag gör glass så utgår ja ifrån Jan Hedhs recept
 
1 blad gelantin
1 vaniljstång
3 dl grädde
2 dl eko mjölk
25 g honung, gärna eko, närproducerad eller fairtraide
120 g eko äggula
115 g eko strösocker
1 påse djungelvrål
 
Blötlägg gelantinet
Koka upp mjölk, grädde, vaniljstång och honung samt djugelvrål
Rör samman äggula och socker
Vispa ner den varma blandningen försiktigt i äggblandningen
Rör ner gelantinet
Låt stå över natten i kylen
Sila och kör sedan i en glassmaskin
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
God kväll allihopa!
 
För någon dag sedan så bakade jag ju dumlekakor och passade då även på att göra dessa apelsinkakor
 
 
125 g smör
0,75 dl ekologisk strösocker
3 dl vetemjöl
1 ekologisk t ägg
0,5 tsk hjorthornsalt
 
Apelsinmarmelad (jag använde min egengjorda med lite smak av ingefära i)
 
Blanda samman alla ingredienser
Rulla degen till längder
Tryck till en skåra i mitten och fyll med valfri sylt eller marmelad
Grädda i ca 180 grader ca 12-15 min
Skär dem medan de är varma
 
 

Sen valde jag att ha lite kristyr och gul strössel på
 
 
 
 
Hade en beställning på smörgåstårtor för 80 personer till ett byggmöte
 
 
 
De är fyllda med en röra gjord på varmrökt lax, smetana, purjolök, kaviar och dill
Och en coleslow
 
 
Sen dekorerade med kallrökt lax, ägg, räkor och grönsaker
 
 
 
 
Gjorde 4 stycken stora fat
 
 
 
 
Har sett lite här och var, både på Facebook och på instagram, olika varianter på dumlekakor,så här kommer min
 
 
 
125 g smör
0,75 dl ekologisk strösocker
3 dl vetemjöl
1 ekologisk t ägg
0,5 tsk hjorthornsalt
 
Blanda samman alla ingredienser
Rulla degen till längder
Tryck ner humle i mitten
Grädda i ca 180 grader ca 12-15 min
Skär dem medan de är varma
 
 
 
 
 
Jag har ju testat att göra munkar förut men i veckan så såg jag hela Sverige bakar och då använde de ett mycket enklare recept så då var jag tvungen att pröva igen!
 
Så i helgen gjordes det munkar enligt Birgitta
recept
 
 
100 g smör
2,5 dl eko mjölk
25 g jäst
4 msk eko strösocker
1 krm salt
1 tsk kardemummakärnorna
1 eko ägg
Ca 7 dl mjöl
 
Smält smöret och rör ner mjölken och värm till 37 grader
Blanda samman smör/mjölk, jäst, socker, de stötta kardemummakärnorna, salt och ägg
 
Rör ner lite mjöl i taget till en smidig deg
Låt jäsa ca 60 min
 
Dela degen i lika stora delar, rulla till bollar, platta till dem lite och låt jäsa ca 40 min
 
Friterad dem i 180 gradig olja tills de är gyllenbruna
Jag rullade dem sedan i strösocker med lite kanel i och valde sen att spruta in hemgjord Äppelmos i hälften och egengjord vaniljcreme i den andra hälften
 
 
 
 
och jag tycker dessa vart bättre än de jag gjort förut så håller kvar vid detta recept
 
 
Kom över ett parti färskost för ett tag sedan och då passade jag på att göra olika frozen cheesecake med olika fyllningar och olika bottnar.
 
 
4 ekologiska ägg
1,5 dl eko strösocker
Skal av 1 eko citron
200 g Philadelphia ost
4 dl vispgrädde
 
200 g kex/kakor eller liknande
 
Dela på äggen
Vispa äggulor och strösocker poröst
Rör ner Philadelphia osten och citronskalet
Vispa vitorna till hårt skum
Vispa grädden fluffig
Rör samman allt
 
Krossa eller mixa kexen och strö dem i botten av formen, häll på smeten och knacka formen några gånger i bordet så det inte blir några luftbubblor.
 
I denna variant så rörde jag ner lite bärkompott i som smaksättning.
Till botten använde jag cookies.
 
Ställ i frysen och ta fram och njut!
 
 
 
 
 
 
 
 
De här små godingarna hade jag med mig på barnbasaren
 

Det är chokladmuffins med smörstekta kaneläpplen i.
Sen bredde jag på en frosten bestående av Philadelphia ost, smör och lite florsocker
Kolossen har jag färgat med blå karamellfärg
Ögonen är i marsipan och kakan är en cookie som jag bakat och sen delat på hälften
 
Riktigt söta och dessa kommer jag baka igen!
 
Bullar, speciellt kanelbullar, är så svenskt det bara kan bli och det håller på att slå utomlands också! Man försöker till och med att lansera kanelbullensdag utomlands!
 
Jag testade ett nytt recept sist jag bakade bullar, nämligen Leila grundrecept
 
1 msk kardemummakärnor
3 dl ekologisk mjölk
50 g jäst
1,5 dl ekologisk strösocker
0,5 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ekologiskt ägg
Ca 11 dl vetemjöl
 
Stöt kardemummakärnorna och värm dem med mjölken till 37grader
Smula ner jästen och rör ner mjölk, smör, ägg, socker och salt
Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta till en smidig deg
Låt jäsa ca 45-60 min
 
Jag gjorde sen en fyllning på smör, muscovadosirap och kanel. Och så här vart de första bullarna
 
 
 
När jag gjorde dessa bullar så vart det deg över så jag la den i en bunke och platsade och ställde i kylen.
 
Ca 5 dagar senare tog jag ut degen, bakade ut, jästen och gräddade och så här vart de bullarna
 
 
 
 
 
På barnbasaren så hade jag också dessa små ugglecupcakes med mig
 
 
Det är chokladmuffins med hallon i, brett på lite frosting och sen doppat dem i strössel. Ögonen är marsipan och näbben nonstop
 
Lite smågulliga
 
 
 
 
god morgon!
 
När jag gör maränger så använder jag Jan Hedhs recept på kallvispade maränger
 
 
 
100 g eko äggvita
50 g eko socker + 50g eko socker
1 tsk eko citronsaft
 
100 g florsocker
 
Vispa äggvitan, citronsaften och 50 g socker tills det blir lite skummigt och vitt.
Rör sedan ner resten av strösockret och vispa till en fluffig vit konsistens
Rör ner florsockret försiktigt
Smaksätt el färga
 
Spritsa el klicka ut maränger
 
Grädda ca 1-1,5 timme på 100 grader
 
 
 
 
 
 
 
 
Halloj!
 
Var ju som sagt på en barnbasar i helgen och sålde fika och då passade jag på att testa dessa. Tänkte att det kunde vara något barn gillade och mycket riktigt!
 
 
 
Spritsade helt enkelt maräng och tryckte försiktigt in en pinne i dem innan jag gräddade dem.
Gräddade dem ca 1 timme så de vart lite kladdiga i mitten.
sen ringlade jag vit choklad på och strödde på strössel.
Sött: JA Barnsligt gott: JA
 
Receptet på maränger kommer imorgon!
 
 
 
 
 
 
 
stod på barnbasaren i tystberga i helgen och då sålde jag bland annat smörgåstårtor
 
 
 
Den här är fylld med en coleslow och en leverpastejröra
 
 
 
Den här är fylld med en coleslow och en röra med varmrökt lax
 
Smörgåstårtorna är ett mycket populärt inslag på basaren
 
 
i helgen skulle Amanda firas och hennes önskemål var My little ponny, rosa, glitter, fräscht och laktosfritt
 

De t är saftiga chokladbottnar fyllda med rårörda hallon, en bärkompott, lemon kurd och sen spackla med laktosfri grädde och sen täckt med marsipan

Dekorationerna är i marsipan, sockerpasta och kristyr
 
 
 
Och så rosa och glitter!
 
Både födelsedagsbarnet och hennes mamma var riktigt nöjda med tårtan!
 
 
 
Hej!
 
Har under flera år varit en glad hobbytårtmakerska men nu har jag äntligen tagit steget och startat eget!
 
Vi har inrett ett rum hemma till bageri där jag nu kan stå och göra mina bakverk.
Kommer att ha kvar mitt vanliga jobb till att börja med så får vi se sen hur det utvecklar sig!
 
Men jag vill tacka alla de som hjälpt mig att förverkliga detta:
Först och främst min man som står bakom mig till 100% i det här och som även hjälpt till att planera och ställa iordning rummet.
Min mamma som hjälper mig med bokföring och annat pappersarbete!
Och alla andra familjemdelemmar och kära vänner som tror på mig, stöttar mig och ger mig den där extra knuffen!
 
Tack till er alla!!!!!!!!
 

Beställningar och Priser

Jag bakar tårtor efter era önskemål. smaker, utseende och storlek.

Jag använder så många ekologiska eller närproducerade råvaror jag kan.

Priserna är ”från” priser då priset varierar beroende på hur mycket modelleringar, fyllningar och dekorationer som önskas.

Priser

(Minsta beställning 10 bitar)

Kategori 1- ca 30-35 kr/bit

Enklare dekoration, så som enklare blommor, text och kantdekoration

Kategori 2 - ca 35- 40 kr/bit

2D motiv, enklare modelleringar, enklare 3D figur.

Kategori 3- ca 50 kr/bit

Mer avancerade samt fler dekorationer, enklare våningstårtor, 3D figurer på tårtan, mer arbete på själva tårtan så som rutmönster m.m.

Kategori 4 – ca 60 kr/bit

3D tårtor, mer avancerade våningstårtor, tårtor med flera 3D figurer, många och flera avancerade blommor

 

Detta ingår i priset: Vanilj eller chokladbotten, 2 fyllningar, spackling med smörcreme eller grädde och sen täckt med marsipan eller sockerpasta (nötfri).

 

Övrigt:

Tårtorna går att få laktos och glutenfria

Kontakta mig för prisuppgift på just era önskemål

Ev allergier uppges vid beställning

Innehar F-skattsedel

Betalning sker genom insättning på mitt konto eller mot faktura

Företaget finns i Tystberga

 
Biskvier är något jag bakat länge och även testat olika varianter såsom citron och banan. Denna gång testade jag att tillsätta mixad geisha i själva chokladsmeten/fyllningen.
 
 
 
Bottnar
500g mandelmassa ca 1,5 äggvita
Mixa till en slät smet och sprutas sen ut smeten
 
Smeten/fyllningen
Har tyvärr ingen riktig koll på den exakta mängden men jag mixar smör, florsocker, äggula, kakao och mixad geisha
 
Vet inte om jag personligen tyckte att det var en superhit så jag får nog testa fler varianter!
 
När det gäller grottor så är antagligen de med hallon mest vanliga men jag gillar att experimentera så jag har testat apelsin, äpple, olika bär mm men denna gång fick det bli en fläder och myntafyllning
 
 
250 g smör
1,5 dl ekologiskt strösocker
1,5 tsk bakpulver
4,5 dl mjöl
1 dl vaniljsåspulver (jag använde marsan)
 
fläder och mynta marmelad
 
Arbeta ihop allt till en deg
Rulla till bollar och tryck ett hål i mitten och fyll efter eget smak och tycke
Grädda i ca 15 min på 175 grader
 
 
 
Har verkligen fastnat för småkakor just nu! Det finns så många att baka och varianterna är oändliga
 
Gjorde dessa förra veckan
 
 
Recept
150 g mjukt smör
1 dl florsocker
1,5 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
1,5 dl potatismjöl
 
Rör smör och socker poröst, rör ner övriga ingredienser.
Forma dem som du önskar, jag valde att fylla dem med en björnbärssylt
 
Grädda dem ca 10-12 min på 175 grader
 
Jag vill också passa på att önska er alla en trevlig fredag
 
Hade med mig dessa till en kräftskiva för ett tag sedan
 
 
Morotsmuffins
2 ekologiska ägg
2 dl ekologiskt strösocker
1dl ekologisk rapsolja
2,5 dl glutenfrimix
3 dl rivna ekologiska morötter
1,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1,5 tsk kanel
 
Rör samman alla ingredienser
Häll upp i muffinsformar (låt gärna formarna stå i en muffinsplåt så växer de på höjden och inte på bredden)
Grädda på 200 grader i ca 12-15 min
 
Min frosting består av ca 75 g smör, 200 g philadelphiaost, ca 0,75 dl florsocker samt skal ifrån en citron
 
 
 
 
 
 
I helgen så bakades det en massa här hemma och bland annat denna
 
 
För de som inte håller koll på sport (jag är en av dem) så är detta Djurgårdens märke.
Tårtan är gjord på ljusa bottnar, en björnbärskompott gjord på björnbär ifrån min trädgård, en vaniljcreme med färska jordgubbar, spacklad med grädde och täckt med marsipan.
Själva märket är också i marsipan.
 
Mannen i fråga, som beställt tårtan, var riktigt nöjd med både utseende och innehåll.
Alltid lika kul att få feedback på bakverken