Maränger är inte alls i min smak men de ser fina ut, de är användbara i desserter och barn älskar dem!
 
Och de är lätta att göra, i alla fall enligt mig.
 
 
Jag använder mig av Jan Hedhs recept
 
100 g äggvita
1 tsk citronsaft
vispa tills det blir skum
 
Tillsätt 50 g ekologiskt strösocker
under vispning på medelhastighet
När det börjar vitna så tillsätt ytterligare
50 g strösocker
och öka nu hastigheten
Vispa till en fast maräng
 
Vänd försiktigt ner
100 g florsocker
 
Spritsa eller klicka ut maränger, grädda på 100 grader i ca 1-1,5 timme beroende på storlek
 
 
Om man vill färga dem så tillsätt färgen samtidigt som florsockret.
Jag valde att färga mina rosa och även strö på lite rosa socker
 
 
 
 
 
När jag gjorde tårtorna till min dotters födelsedag så vart det lite saker över och då passade jag på att göra en tårta till mina arbetskamrater
 
 
 
Det är ljusa bottnar fyllda med chokladmousse och bärkompott, spacklad med grädde och täckt med marsipan
 
 
Alla dekorationer är också i marsipan
 
 
 
 
 
 
 
 
När Opal fyllde år så var hon väldigt tydlig med sina önskemål: uggla oh ingen grädde!
 
 
Ljusa bottnar fyllda med en daimmousse, en hallonsylt, spacklad med en smörcreme med färskost och citron och sen täckt med marsipan.
 
Vart inte helt nöjd, hqade velat haft den mer rundad upptill, tycker den ser ur lite som en ferbi. Men födelsedagsbarnet var nöjd och det är huvudsaken!
 
 
 
Min grannpojke fyllde 3 år för någon helg sedan och ett tag innan dess så knackade han och hans mamma på dörren och gav mig denna teckning. Han hade målat sin tårta!
 

Så sagt och gjort:
 
 
Det är en äggfri saftig chokladbotten fylld med en laktosfri chokladmousse, en jordgubbskompott och en laktosfrivaniljcreme.
Täckt med laktosfrigrädde, resten av dekorationerna är i marsipan.
 
Födelsedagsbarnet vart riktigt nöjd med sitt monster
 
 
När min dotter fyllde år så bakade jag dessa cupocakes
 
 
 
Recept:
 
3 ekologiska ägg
2,5 dl ekologiskt strösocker
1 dl ekologisk mjölk
1 KRAV-banan
2,5 dl ekologiskt vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl kakao gärna fairtraide
100 g smör, smält
 
Mixa bananen och mjölken
Rör samman alla ingredienser
Grädda i ca 12 min på 200 grader
 
 
Sen garnerade jag med ploppfluff
 
3 dl grädde
160g plopp
 
Värm grädde, den får inte koka!
Rör ner ploppen, låt stå i kylen över natten och vispa upp den.
 
 
 
 
 
 
Helgens andra tårta där önskemålet var Monster High
 
 
Det är saftiga chokladbottnar fyllda med en chokladmousse samt en bärkompott gjord på hallon, rabarber och jordgubbar. Den är spacklad med en smörcreme med färskost i och sen täckt med sockerpasta.
 
Dekorationerna är också gjorda i sockerpasta.
 
Ha en trevlig måndag allihopa
 
 
 
 
 
Det här är en av helgens tårtor
 
Önskemålet var ett motiv med hästar, namnet, åldern och att det skulle vara sockerpasta.
 
 
 
Det är chokladbottar, chokladmousse, en kompott på hallon, rabarber och jordgubbar. Spacklad med en smörcreme med färskost i och sen täckt med sockerpasta.
 
 
 
Dekorationerna är i sockerpasta, marsipan och kristyr
 
 
 
 
 
Vi var på kräftskiva för någon helg sedan och då stod jag för desserterna, jag gjorde tre stycken. En crème brûlee, en morotscupcake och så denna
 
 
 
En plopppannacotta
 
1 gelantinblad
3 dl grädde
1 dl ekologisk mjölk
3 st frp ploppdubbelbitar
 
Lägg gelatinet i blöt
Koka upp grädde och mjölk
Rör sedan ner ploppen tills den har löst sig
Häll upp i formar och låt stelna
 
Sen serverade jag dem med päron ifrån mina svärföräldrars trädgård som jag kokat med rom och vanilj.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Såg ett recept på en småkaka där de använt toffifee och tänkte att det där måste man ju kunna göra på annat sätt så jag prövade detta
 
 
250 g smör
1,5 dl ekologiskt socker
1,5 tsk bakpulver
4,5 dl ekologiskt vetemjöl
1 dl marsanpulver
 
toffiffee
 
Blanda samman alla ingredienser
Rulla degen till bollar
Tryck ner en toffiffee i varje boll
Grädda i ca 12 min på 185 grader
Dessa  vart en riktigt hit och försvann i ett nafs på kalaset
 
Som jag skrivit förut,  så är det bästa med småkakor att man kan variera i det oändliga!
 
Man kan ta ett recept och sen bara ändra i smakerna till exempel.
 
Som jag gjorde på dessa:
 
 
200 g smör
2,5 dl ekologiskt socker
5 dl ekologiskt vetemjöl
4 msk fairtrade märkt kakao
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 ekologiskt ägg
mintessens
 
Blanda samman alla ingredienser, rulla till längder, platta ut lite grann.
Grädda på 185 grader i ca 15 min
Skär dem medan de är varma.
Jag valde sen att dekorera med vit choklad
 
 
 
För två år sedan så planterade jag två björnbärsbuskar på tomten.
Förra året så kom den lite björnbär men de hann aldrig mogna, men i år har det hänt grejer!
Det hr kommit hur mycket som helst och de har hunnit mogna också! Ja de har mognat  i omgångar så jag har hittills kunnat plocka 2 stora satser med björnbär. Och om de fortsätter att mogna kommer jag kunna plocka mera!
 
Den första satsen fick bli en björnbärssylt smaksatt med muscovadosirap och vanilj 
 
 
Den andra satsen kokade jag igår kväll och den fick bli smaksatt med lime, både skal och saft.
 
Ja älskar att kunna skörda i trädgården, ta hand om det genom att sylta och safta och sen kunna använda det under kommande månader.
Min dröm är ett växthus men det kommer väl så småningom.
 
 
 
 
Har sett en hel del varianter på dessa runt omkring på nätet och jag har ju gjort någon förut men här kommer en tuttifrutti variant
 
 
125 g vetemjöl
45 g ekologiskt strösocker
4 g vaniljsocker
100 g smör
 
Jag gjorde denna sats först och sen en likadan fast med orange pastafärg och tuttifruttiessens i.
Sen rullade jag dem i rött strössel och lät dem ligga i kylen några timmar innan jag skivade dem och gräddade dem i ca 10 min på 180 grader
 
 
När min dotter fyllde år så hade hon sett en bild på sådana här marshmallows och önskade sig dem till sitt kalas 
 
 
 
Det är så enkelt som marshmallows doppade i choklad och strössel. Enkelt, barnvänligt och smidigt.
 
När man ska bjuda på kalas så är det skönt att ha lite olika svårighetsgrader på fikat. Vissa tar mer tid än andra så då är det skönt att ha lite enkla att ta till
 
Ha en trevlig måndag allihopa!
 
En franskchokladtårta med pluppfluff samt rom och vaniljinkokta päron
 
 
 
 
 
Fransk chokladtårta:
3 ekologiska ägg
3 dl ekologiskt strösocker
 
150 g choklad
150 g smör
 
2,5 dl vetemjöl
 
Rör samman ägg och socker
Smält smöret och rör ner chokladen
Rör samman allt med mjölet
 
Grädda i ca 15 min på 200 grader
 
 
Ploppfluff
130 g plopp
3 dl grädde
Värm grädden (den får absolut inte koka)
Rör ner ploppen tills den smält
Låt stå i kylen över natten
Vispa upp och använd
 
Päronen
Jag fick päron av min svärmor som jag skar i fyrkanter och kokade upp i en sockerlag med vanilj och rom.
 
 
Gott, gott i gott gott
 
 
 
De här små godingarna hittade jag på någon sida och vart bara tvungen att pröva! 
 
 
Det är chokladbollar som jag format avlånga, rullat i strössel och sen använt strössel, kolaremmar och nonstop som dekoration.
De vart super söta och gick åt som bara den!
 
 
Dessa kommer att dyka upp igen!
 
 
I tisdags så fyllde Ylva 7 år och det firades med släkt och vänner på kvällen
 
Här är hon på morgonen då hon öppnar sina presenter
 
Och här är hennes andra tårta
 
 
Det är ljusa bottnar med nutella, chokladmousse, bärkompott, spacklad med en banansmörcreme och täckt med sockerpasta. Dekorationerna är både i marsipan och sp
 
 
Och här är hon på kalaset
 
 
 
Och här är hennes fikabuffé
 
 
Mer information och bilder kommer de närmsta dagarna
 
Grattis igen min älskade unge
 
 
 
 
 
 
 
Imorgon fyller min äldsta dotter 7 år! Vart tog min lilla flicka vägen??
 
Hade aldrig kunnat föreställa mig hur mycket man kunde älska en annan människa innan hon kom till världen. Och när jag väntade hennes lillasyster så undrade jag hur mitt hjärta skulle kunna rymma mer, men när hon kom så vart jag överraskad över att ens hjärta kan rymma så mycket kärlek som det gör för mina två underbara, älskade flickor!!!
 
Det här är en av tårtorna som kommer att serveras imorgon
 
 
Det är ljusa bottnar fyllda med chokladmousse och egengjord blåbärssylt, spacklad m grädde och täckt med marsipan. Alla dekorationer är också i marsipan. 
 
Grattis i förskott älskade Ylva 
 
 
 
 
 
 
Har plockat av de första björnbären
 
  
Och det finns hur mycket som helst kvar, bara de hinner mogna!!!
 
Får se vad vi ska göra av dessa!
 
Surfade runt på lite bloggar och hittade en bild på en cupcake där de hade lagt  två oreos i mitten så jag ville testa något liknande och resultatet vart detta
 
 
 
Jag gjorde en fransk chokladtårta som jag tryckte ner en oreo i
 

Serverade med en ekologisk chokladsås, vispad grädde och egen odlade björnbär
 
 
 
Så här såg den ut inuti
 
Franska chokladtårtan
 
150 g smör
150 g choklad
 
3 eko ägg
¨2,5 dl eko strösocker
 
4,5 dl eko vetemjöl
 
oreos
 
Smält smöret, rör ner chokladen och rör tills den har smält
Vispa samman ägg och socker
Rör ihop alla ingredienser
 
Klicka ut lite smet i en form, lägg i en oreo och täck med mer smet
 
Grädda ca 10 min (beror på vilken storlek på formen man använder). Mina tog ca 8 min på 200 grader.
 
Helt klart godkänd och kommer att testas fler varianter på denna!
 
 
 
I söndags så skulle Tage döpas och då ville hans mamma ha smörgåstårtor och dessert
 
 
Så den första smörgåstårtan vart så här
 
 
 
Den är fylld med en coleslow samt en röra på färskost, skinka och salami
 
 
 
Den andra tårtan har en coleslow samt en röra på varmrökt lax
 
 
 
 
 
Sen ville de ha en dessert också
 
 
Chokladmousse med rårörda bär
 
 
Önskar dig all välgång i livet lilla Tage och hoppas  ni hade en underbar dag!
 
 
 
 
 
 
 
eko, ekologiskt, efterrätt, smörgåstårtor,