Något av det bästa som finns i fika väg är morotskakan (enligt mig)
 

2 ekologiska ägg
2 dl ekologiskt strösocker
1 dl ekologiskt rapsolja
3 dl rivna ekologiska morötter
2,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 tsk kanel (ekologisk)
1 tsk vaniljsocker
 
Rör samman alltihopa till en smet, häll i en form och grädda i ca 40 min på 175 grader.
 
Min topping:
Vispa 50 g smör fluffigt
Tillsätt 200 g Philadelphia ost och vispa fluffigt
Tillsätt florsocker efter smak, jag använde ca 0,75 dl florsocker
Sen brukar jag röra ner citroncest (ifrån en ekologisk citron) försiktigt innan jag brer eller spritsar på frostingen på morotskakan.
Denna går alldeles utmärkt att frysa både med eller utan frostingen.
 
 

Trevlig valborgsmässoafton till er alla!
 
Hej igen!
 
Har varit ett lite oväntat uppehåll här på bloggen, dels för att min man tog med sig datorn när han var iväg på ett LAN och dels för att det har varit fullt upp här hemma inför barnbasaren.
 
Här har ni det samlade fikabordet:
 
 

2 olika smörgåstårtor, 2 olika biskvier, smörgåsar, chokladbollsmonster, 2 olika munkar, kanelbullar, morotskaka, marängklubbor, Hallonpaj, maffig chokladtårta samt lite olika safter, sylter och maränger till salu.
 
 
Det här är den maffiga chokladtårtan. För mig ett helt nytt recept men den gick åt snabbt som bara den!
 

Botten:
3,5 dl ekologiskt strösocker
3 dl vetemjöl
1,5 dl kakao
2 tsk bakpulver
1,5 tsk bikarbonat
1 krm salt
2,5 tsk vanilj
 
Blanda ihop alla torra ingredienser
 
Häll
2 dl hett kaffe (ekologiskt)
över
3 msk smör
Låt smälta.
 
Rör ihop
2,5 dl filmjölk
3 ägg
 
Blanda sen med smör/kaffe
 
Blanda ihop alltihop till en smet.
 
Dela smeten i 2 formar (smörade och bröade), jag använde
 
Grädda i ca 25 min på 160 grader
Låt kallna på ett galler.
 
Frostingen:
(jag skulle börja med den, då det tog ett tag för den att svalna)
500 g mörk choklad
2,5 dl ekologisk grädde
2 msk sirap
5 msk smör
 
Koka upp grädden och sirapen.
Häll det över chokladen och smöret och rör tills allt har smält.
 
hetta upp 1 msk vatten
och rör ut 1 msk socker i det.
 
Lägg ena botten på ett fat. Pensla med vatten/sockerblandningen.
Lägg på en del av frostingen. Pensla vatten/socker på den andra botten och lägg på den botten också.
Ta resten av frostingen och bred ut på sidor och toppen. Blir det frosting över så kan du alltid dekorera tårtan.
 
Ha den gärna framme i minst 1 timme innan servering.
Och den håller några dagar i kylen!
 
 
 
 

Om man inte gillar choklad så behöver man inte baka denna!
 
Servera gärna med lite grädde!
 
 
Gjorde som sagt biskvier för någon dag sedan.. Och dessa är de vanliga chokladbiskvierna
 
Botten:
300 g mandelmassa
2 äggvitor (eko)
 
Mixa ihop till en slät smet, spritsa ut och grädda i ca 15 min på 175 grader och låt kallna på ett galler innan du drar loss dem ifrån bakplåtspappret.
 
 
 
Själva fyllningen:
200 g smör
1 dl florsocker
0,5 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
2 äggulor (eko)
 
Vispa smöret vitt och fluffigt.
Vispa ner äggulorna en i taget.
Vispa ner övriga ingredienser.
 
Bred på smeten, låt stelna i kylen och doppa i mörk choklad
 
 Visa här på bloggen hur jag gjorde jordgubbssaft och jag gjorde på samma sätt denna gång men tillsatte min egengjorda flädersaft också.
 
 
 Somroga smaker på flaska
 
 
 Kommer bli rirktigt gott att avnjuta här under våre, försommaren.
 
 
 
Stod mitt uppe i biskvibakandet när jag kom på att jag ville testa en annan variant också. Där fyllningen innehöll karamelliserad chokladmjölk..
 
Botten:
300 g mandelmassa
2 äggvitor (eko)
 
Mixa ihop till en slät smet, spritsa ut och grädda i ca 15 min på 175 grader och låt kallna på ett galler innan du drar loss dem ifrån bakplåtspappret.
 
 
Själva fyllningen:
200 g smör
1 dl florsocker
0,5 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 burk karamelliserad chokladmjölk
2 äggulor (eko)
 
Vispa smöret vitt och fluffigt.
Vispa ner äggulorna en i taget.
Vispa ner övriga ingredienser.
 
 

Bred på smeten, låt stelna i kylen, doppa i mörk choklad och sen är det bara att mumsa på!
 
 
 
Har länge velat ha ett belgiskt våffeljärn och för ett tag sedan fick jag tag i ett och självklart vart det våfflor
(jag gjorde en väldigt, väldigt stor smet så vi åt våfflor i flera dagar!)
 
 
  • 2 ekologiska ägg
  • 125 g smör
  • 2 1/2 dl eko mjölk
  • 2 dl vatten
  • 12 g färsk jäst
  • 1/2 tsk salt
  • 3/4 dl eko strösocker
  • 2 tsk vailjsocker
  • 6 3/4 dl vetemjöl

 

Separera äggulorna från vitorna (utan att det kommer någon gula i vitorna).

Smält smöret, tillsätt mjölk och vatten och värm tills vätskan är ljummen, cirka 37 grader.

Smula jästen i en bunke och lös upp den i degvätskan.

Tillsätt äggulor, salt, strösocker, vaniljsocker och vetemjöl, rör till en slät smet.

Vispa äggvitorna till mjuka toppar i en ren och torr bunke, vänd försiktigt ner den i smeten och låt den vila i cirka 20 minuter.

Värm våffeljärnet och grädda våfflorna i 3–5 minuter. 

 

Sen får man äta det med vad man nu önskar.
Vi hade det som dessert så för oss blev det chokladsås, bär, florsocker samt vit choklad.
 
 
 
Smeten höll i kylen i flera dagar!
 
Receptet är Leilas!
 
Fika dags? Den här är försvinnande god!
 
En kladdig kola brownie med marshmallows och nötter!
 

120 g smör
120 g mörk choklad
4 dl ekologiskt strösocker
4 eko ägg
3 dl glutenfrimix
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl hasselnötter
1,5 dl mini marshmallows
 
Smält smöret och rör ner chokladen tills den smält
Rör samman övriga ingredienser och blanda med smör/chokladen.
 
Häll i önskad form (jag använde en rektangulär form på 20*30 cm)
 
Grädda i ca 30 min på 175 grader.
Låt kallna i kylen och njut sedan med tex grädde och bär
 

Jag ringlade choklad över och sen serverade med hallon och grädde
 
 
 
 
 
Igår på bloggen så beskrev jag hur jag gjorde jordgubbssaft. Idag ska jag beskriva hur jag gör jordgubbssylt, alltså hur jag får ut 2 produkter av 1 råvara!
 
När du silat av saften så har du jordgubbarna kvar. Häll dem i en kastrull och tillsätt lite vatten.
tillsätt sedan syltsocker (se mängden på förpackningen)
koka ihop det hela och häll i varma och rengjorda glasburkar.
 

Enkelt, gott och riktiga jordgubbar!
 
Fick tag i ett stort och billigt parti med jordgubbar så då kunde jag inte låta bli att köpa. Och det fick bli jordgubbssaft och jordgubbssylt.
 
Jag skivar jordgubbarna, lägger dem i en kastrull och täcker med vatten. Sen tillsätter jag lite vaniljpulver och sen kokar jag upp allt.
Sen häller jag det i en plast skål och låter det stå i ca 4 dagar och dra.
 
Sen silar jag bort jordgubbarna (släng dem inte för de kan du göra sylt på, min kommer imorgon)
 
Sen smakar jag av med citronsaft (ifrån ekologiska citroner) och socker (mängden bestämmer du själv beroende på hur söt du vill ha den)
 
Sen kokar jag upp saften och häller upp den i flaskor som jag värmt i ugnen.
 
 
Sommar på flaska!
 
Tror att jag såg idén till den här pizzan antingen på facebook eller på pinterest, kommer tyvärr inte ihåg vilket av det. Tyckte att det var en rolig idé och ett annorlunda fredagsmys eller fika.
 
 
Jag skar en skiva ev melonen, delade den i lika stora delar.
Sen la jag på kiwi, jordgubbar och blåbär.
 
 
 
Och som "ost" rev jag vitchoklad över. Detta blev en succe i min familj så testa den på er familj eller på vänner och se vad de tycker! Ett rolgt och "nyttigare" fika, mellanmål?
 
 
 
Nyttigare pizza får man letar efter, tror jag!
 
En vännina till mig skulle komma på fika och hon är gluteniontolerant, så det var en bra anledning för mig att ställa mig och baka
 
 
Det fick bli kokostoppar med lime och kardemumma
 
ca 15 st
 
50 g smör
2 ekologiska ägg
5,5 dl ekologisk kokos
1 dl eko ströpsocker
skalet ifrån en lime
1 tsk kardemummakärnor, stötta
 
Smält smöret
Rör samman allt och låt svälla i minst 10 minuter
Forma dem till toppar
Grädda i ca 175 grader i ca 15 min
 
Låt svalna och sen kan man doppa, ringla eller hälla över choklad.
 
 
 
 
 
Glutenfria och kan lätt göras laktosfria alternativt mjölkfria om man byter ut smöret mot önskad ersättningsvara så som laktos eller mjölkfritt smör/margarin
 
 
Min dotter fyller år i maj och hon vill ha en piratparty så jag håller sakta på och letar inspiration och provbakar.
 
Detta är ett resultat:
 
 
 
100 g eko strösocker
100 g florsocker
1 tsk vaniljsocker
450 g eko vetemjöl
2 eko ägg
200 g smör
 
Blanda ihop till en smidig deg och sen är det bara att kavla ut och stansa ut de kakor som ni önskar.
Mitt val föll på döskallar!
 
Detta är en väldigt enkel och god deg och den höll formen jättebra!
Så denna kommer jag att använda igen så fort jag ska göra kakor i form.
 
 
 
 
 
'Hade besök en helg och till efterrätt gjorde jag denna chokladbomb!
 
Gillar man inte choklad så kan man hoppa denna!
 
 
Det är saftiga chokladbottnar där jag gjorde ett lager med skivade jordgubbar (som hade marinerats lite i limesaft) och ett lager med chokladkondenseradmjölk.
 
 
 
Sen spacklade jag tårtan med chokladmousse. Ställde vita chokladfingrar runt om och dekorerade med chokladdoppade jordgubbar
 
 
Botten:
1,5 dl kakao
3,5 dl ekologiskt strösocker
3,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3/4 tsk salt
2 ekologiska ägg
1,5 dl hett vatten
1,5 dl ekologisk laktosfri mjölk
1/4 tsk vitvinsvinäger
3 msk ekologisk olja
 
Blanda alla torra ingredienser för sig och alla blöta ingredienser för sig.
Rör sedan samman. Grädda på 175 grader i ca 40 min
 
 
mäktigt och gott
 
Annandag påsk, den sista påskdagen! Och vi avslutar med lite go fika som jag och barnen har gjort idag,
 
 
Det är chokladägg som vi fyllde med citronfromage och sen en mandarinklyfta
 
 
Smaskens!
 
Och sen blev det dessa kycklingcupcakes
 
 
Det är kardemummamuffins med färskostfrosting, färgad kokos och nonstop!
 
Så var det Påskdagen och jag antar att några av er fortsätter att fira påsk med familj och vänner.
 
Själva tar vi det bara lugnt och njuter av ledigheten.
 
Men lite fika måste man ju göra ändå!
 
 
Det är en kardemummamuffins med citronfromage och sen chokladägg ifrån Anton Berg
 
 
 
 
Leilas grundrecepet:
 
  • 100 g smör
  • 2 st ekologiska ägg
  • 1 1/2 dl eko strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 dl ekologisk mjölk
  • 2 tsk kardemummakärnor (stötta)
  • 4 dl ekologiskt vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft om du vill göra stora muffins, och 200 grader varmluft om du vill göra små muffins.
  2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst.
  3. Rör ner smält smör, mjölk och kardemumman
  4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten.
  5. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt.
  6. Fyll formarna till 2/3. 
  7. Grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter om du gör stora muffins eller 12–15 minuter om du gör små.
 
 
 
Citronfromagen är fuskvarianten ifrån Ekströms men ska man göra fika snabbt så är det lätt att vispa ihop!
påsk, muffins, eko, KRAV,,
 
God morgon!
 
Klockan är 8 och det är bara jag uppe. Har satt en deg på jäsning, till påskluchen, Äggen ifrån Påskharen är gömda så nu sitter jag bara och njuter av tystnaden medan resten av familjen sover.
 
 
3 ekologiska ägg
2,5 dl ekologiskt socker
100 g smält smör
1 dl kakao, gärna fairtrade
2,5 dl ekologisk mjöl
1 dl ekologisk mjölk
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
 
Blanda samman alla "blöta" respektive torra ingredienser.
blanda sedan ihop och häll upp i önskade formar
Grädda ca 12 min på 190 grader
 
 
Det gröna gräset är en färskostfrosting som jag färgat grönt.
 
 
Äggen är ifrån Anton Berg,
 
 
 
Go fika!
 
 
 
Ännu en gång:
 
GLAD PÅSK
 
Hoppas att ni som for till Blåkulla igår, har kommit hem ordentligt!
 
Idag är det Långfredag och då får det bli lite kyckling macaroons här hemma
 
 
De är fyllda med en färskostcreme samt en mandarinklyfta och sen rullade jag dem i kokos.
 
 
Ögon och näbb målade jag med ätbarfärg.
 
 
 
 
8 ekologiska äggvitor
1 dl ekologisk socker
300 g mald mandel
8 dl florsocker
 
Vispa äggvitorna tills det blir lite skum, tillsätt sedan sockret och vispa till en hård maräng.
Blanda mandeln och florsockret och ev färg.
Rör försiktigt ner mandel/florsocker försiktigt i marängen. Gärna med en slickepott.
Spritsa ut på ett bakplåtspapper och slå plåten hårt mot bänken för att få bort ev luftbubblor.
Låt stå och stelna i ca en halv timme innan du gräddar dem ca 8-10 min på 150 grader.
 
Idag är det skärtorsdag och det inleder påskhelgen.
Antar att de flesta av er ska fira med era familjer någon gång under denna helg.
Själv ska jag träffa min på lördag och vi träffade mina svärföräldrar igår.
Barnen är nog de som ser mest fram emot denna högtid så det blir en del pyssel inför denna helg!
 
Bland annat hade vi en bakdag och gjorde dessa cupcakes
 
 
 
Det är en kardemumma muffins, fylld med en hallonsylt, toppad med en färskostcreme och sen en skumhöna.
 
 
 
Leilas grundrecepet:
 
  • 100 g smör
  • 2 st ekologiska ägg
  • 1 1/2 dl eko strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 dl ekologisk mjölk
  • 2 tsk kardemummakärnor (stötta)
  • 4 dl ekologiskt vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft om du vill göra stora muffins, och 200 grader varmluft om du vill göra små muffins.
  2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst.
  3. Rör ner smält smör, mjölk och kardemumman
  4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten.
  5. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt.
  6. Fyll formarna till 2/3. 
  7. Grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter om du gör stora muffins eller 12–15 minuter om du gör små.
 
 
 
Ha en bra start på påskhelgen allihopa!