Jag älskar nybakt bröd!! Eller nästan allt bröd! Smörgåsar är ju såååå gott!!
 
2,5 dl vatten
2 msk mörk sirap
1 dl solroskärnor
2 tsk bakpulver
ca 5 dl vetemjöl
 
 
 
Blanda ihop allt till en smidig deg
Dela upp den i frallor med hjälp av mjöl
Grädda i ca 15 min på 200 grader
 
Trevlig helg allihopa!
Jag gillar ju att ta till vara på saker,
så när jag gör smörgåstårtor så tar jag de avskurna kanterna och torkar dem i ugnen på 100 grader (beroende på mängd så tar det ca 1 timme)
 
Sen låter jag dem svalna och sen kör jag dem i en mixer
 
 
och så har jag egengjort ströbröd att använda till bakverk eller maträtter
 
 
 
ta tillvara, hemmagjort, strösbröd, kanter, torkat bröd,,
 
Gjorde en ny variant på den enkla men goda glassen.
Denna gång med vanilj och hallon!
 
 
JAg vispade 5 dl grädde, 1 burk med kondenserad mjölk, 2 tsk vanillin och sen 2 dl hallonkompott
 
 
Häll 1/3 av sylten i botten, häll över hälften av glasscreme, häll i 1/3 hallonsylt, häll på den sista glasssmeten och sen den sista sylten. Ställ i frysen minst 4 timmar och sen är det bara att avnjuta!
 
 
 
När Joline fyllde år, så var det Frost-tema som gällde och så även på tårtan!
 
 
 
Det är chokladbottnar fyllda med en citronfyllning och en hemkokt blåbärskompott, spacklad med en citronmarängsmörcreme och täckt med marsipan
 
 
 
Isen är ätbar och runt tårtan sitter det små "oblater" med olika figurer ifrån Frost.
 
Chokladbotten:
8 ekologiska ägg
4 dl ekologiskt strösocker
4 dl vetemjöl
1 dl kakao
 
Vispa ägg och socker mycket poröst
Rör försiktigt ner siktat mjöl och kakao
Häll upps meten i en smord form och grädda ca 45 min på 170 grader
 
Citronfyllningen gjorde jag genom att blanda vispad grädde med lemoncurd
 
 
 
Det här är den andra smörgåstårtan som min mamma beställde
 
 
En av fyllningarna är en coleslaw gjord på eko morötter, eko vitkål, turkisk yoghurt, majonäs, sweetchilisås samt salt och peppar 
 
Den andra är gjord på bredbar leverpastej, smörgåsgurka, turkisk yoghurt, majonäs och salt och peppar.
 
Dekorerad med sallad, rostbiff, fetaostm ekologisk paprika, eko coctailtomater, rökt skinka, eko vindruvor samt ekologisk lime
För någon vecka sedan så fyllde min mor år och då beställde hon två smörgåstårtor och här är den enda:
 
 
 
Det är en fyllning gjord på tonfisk, kaviar, turkiskt yoghurt, majonäs, dill, rödlök, salt och peppar
 
Den andra fyllningen bestod av en coleslaw gjord på ekologiska morötter, ekologiskt vitkål, turkisk youghurt, majonäs, sweet chili sås och salt och peppar
 
 
Dekorerad med MSC-märkta räkor, KRAV-ägg, rom, oekologisk paprika, huvudsallad, ekologiska coctailtomater, dill och ekologisk citron
 
På helgerna kan det vara lite mysigt med nybakt till frukost, men det är inte alltid man vill stå och baka i flera timmar på morgonen så jag hittade ett recept på snabba frallor som jag tycker är ett helt okej alternativ!
 
 
 
2,5 dl vatten
2 msk ekologisk sirap
2 tsk bakpulver
1 dl havrekli
5 dl vetemjöl
2 tsk salt
 
Rör samman allt till en kladdig deg
Med hjälp av mjölade händer så formar du små bröd och lägger på ett bakplåtspapper.
Grädda av dem direkt på 200 grader i ca 15 min
 
 
 
Enkelt, snabbt och gott!
Jag kommer att testa flera varianter på dessa!
 
Ha en trevlig helg allihopa!
 
 
Varöfr inte kombinera 2 st favoriter i en? Denna är mycket god och mycket mäktig!
 
 
 
 
 
Kladdkakebotten:
200 g smält smör
4 ekologiska ägg
5 dl ekologiskt strösocker
1 dl fairtraide kakao
1 msk vaniljsocker
1 nypa salt
1 tsk snabbkaffepulver (gärna eko)
3 dl vetemjöl
 
Rör ner kaffepulvret i det smälta smöret.
Rör sedan ihop allt till en smet.
 
 
Cheescaken:
300 g färskost
200 g kondenserad mjölk
0,5 dl ekologiskt strösocker
1 ekologisk ägg
1 tsk vaniljsocker
 
Rör samman allt till en smet
 
Häll först kladdkakesmeten i en form, häll sedan på cheescakesmeten.
Grädda på 175 grader i ca 40 min (tills cheescaken stannat)
 
När den svalnat så bredde jag på ett lager frosting som jag gjort på nutella och färskost.
Och dekorerade med lite salta rostade nötter
 
För ett tag sedan hade vå några vänner på middag så då passade jag på att testa något nytt
 
Först ut var denna skaldjurs cheescake
 
 
Botten:
200 g kavring
75 g smält smör
 
Fyllning:
4 gelantinblad
350 g skaldjur (jag använde kräftstjärtar)
1 msk ekologisk citronsaft
2 msk gackad rödlök
 1 liten bruk med rom
300 g färskost
2 dl creme fraiche
3 msk dill
lite hackad chili
salt
0,75 dl ekologisk mjölk
 
Garnering:
Räkor
Rom
dill
Citron
 
 
Gör så här:
Botten:
Tryck fast ett smörgåspapper i botten på en springform
Mixa brödet i en mixer och tillsätt det smälta smöret
Tryck ut i formen och låt stå kallt i kyeln en stund
 
Fyllningen:
Blötlägg gelatinet i kallt vatten i ca 10 min
Låt skaldjuren rinna av och grovhacka dem.
Blada skaldjur, citronsaft, lök, rom, färskost, creme fraiche, dill och chilin. Smaka av med salt och ev lite peppar
Värm mjölken försiktigt, krama ur gelatinbladen och smält dem i mjölken.
Låt svlana lite innan du rör der det i smeten.
Häll smeten i formen och låt stå och stelna minst 4 timmar i kylen (gärna över natten)
Garnera efter smak och servera
 
 
 
till varmrätt så grillade vi närproducerad svensk oxfilé och serverade med en pepparsås, lite grönsaker och potatisbakelser.
 
 
Potatisbakelser:
Vispa samman lite kokt potatis och färskost (jag använde en med smak av örter och vitlök)
Ta fram smörplattor.
Bred på potatis/färskoströran.
Rulla ihop.
Skär i önskade bitar.
Pensla med ägg och strö på en smakrik ost (jag använde västerbottenost)
Grädda i ca 15-20 min på 225 grader
 
I början av augusti så fyllde min systerson William 2 år. Och då han är en riktig Pipp-galning så frågade min syster om jag inte kunde göra en pippi tårta till honom. Och självklart ordnar moster det!
 
 
Det är vaniljbottnar fyllda med en egengjord hallonkompott, glasscreme, spacklad med en nutellafrosting och sen täckt med fondant
 
 
Så här såg resten av fikabordet ut. Både jag och min syster har hjälpts åt att skapa detta bord. 
 
Chokladbollar, hallonkakor, bullar, blåbärsmuffins, kladdkakecheescake, pippitårtan, marängklubbor, blåbärsbakelser, melonskepp och macarons
 
 
Dekorationerna är gjorda i modelleringspasta
 
 
 
Grattis i efterskott älskade unge!
 
 
Pippi Långstrump, Lilla gubben, födelsedagstårta, pippitårta,,
 
Har på olika medier sett en ny varant på glass och en väldigt enkel variant som inte ens kräver glassmaksin!
 
 
 
Jag vispade 5 dl grädde och vände ner en burk med kondernserad mjölk och sen tillsatte jag några droppar med banan essens och sen ca 2 dl hackad mörk choklad.
 
 
 
Sen hällde jag upp det i en plastbytta och ställde i frysen. Den behöver inte ens stå framme och tina innan man ska avnjuta den! Krämig och fin!
 
 
 
Och lite chokladsås på det!
 
 
 
Kommer verkligen att testa denna variant igen med andra smaker!
 
Igår var det en liten flicka som fyllde år, även hennes syster har fyllt år så idag hade de sitt kalas och deras mamma ville ge dem en tårta med FROST-tema
 
Och så här vart den
 
 
Det är glutenfria vaniljbottnar fyllda med nötcreme samt en egengjord jordgubbskompott, spacklad med marängsmörcreme med citron och sen täckt med marsipan
 
 
 Alla dekorationer är i modeleeringspasta och fondant förutom "glaset"
 
5 dl vatten
4 dl socker
5 msk glukossirap
 
Blanda i en kastrull och koka upp till 145 grader och sen hällde jag i någon droppa med blå karamellfärg och rörde om det llite, sen hällde jag ut det på en silipatmatta och lät det stelna.
Sen var det bara att bryta det i bitar.
glutenfri, Frost, Elsa, Anna, Olof, glas, ätbart glas, modelleringspasta, fondant, marsipan,
 
Jag storstädade mitt skafferi för ett tag sedan och då hittade jag en förpackning med små färdiga pajskal och insåg att de måste jag ju använda!
 
 
Så när min systerson fyllde år så gjorde jag bland annat iordning dem.
Jag vispade grädde och blandade med lemon curd och fyllde sen pajskalen till hälften. Sen la jag på färska blåbär (som vi plockat dagen innan) och sen toppade jag dem med en rödvinbärsgele (gjord på bären ifrån trädgården).
Gelen smälte jag bara lite försiktigt i micron så den vart lite lös och så penslade jag det på blåbären.
 
 
Den vart mycket fräsch och var ett bra "snabb" alternativ till fika
 
Och mitt i allt bullbakande så måste man ju göra helt vanilga kanelbullar!
 
 
5 dl ekologisk mjölk
75 g smör
0,5 paket jäst
2 tsk kardemummakärnor, stötta
1 ägg
1 dl socker
en nypa salt
vetemjöl
 
Lägg, jäst, socker och ägg i en bunke.
Värm mjölk och kardemummakärnorna till 37 grader
Häll över och rör tills jäst och smör har löst sig
Tillsätt några dl med vetemjöl och salt.
Rör ihop och arbeta sedan in så pass mycket mjöl att det blir en smidig deg,
 
Låt jäsa till dubbel storlek (för mig tog det ca 2 timmar)
 
Kavla ut, bre på fyllning (jag hade smör, kanel, socker och vaniljsocker)
Vik över en halvan på den andra.
Skär längder och snurra ihop till små bollar
Låt jäsa ca 40 min
Pensla med ägg och strö på pärlsocker
Grädda i ca 12-15 min på 200 grader
 
NJUT!
 
Småkake dags igen.. Vet inte men det känns som att småkakor försvinner lika snabbt som man bakar dem..
 
 
 
3,5 dl vetemjöl
3 krm bikarbonat
125 g smör
1,25 dl ekologiskt strösocker
1,25 dl råsocker
1 eko ägg
225 g jordnötssmör
 
Blanda ihop allt till en deg
Låt stå ca 2 timmar i kylen
Rulla små bollar och platta ut lite
Grädda ca 15-20 min på 150 grader
När de har svalnat så kan du om du vill ringla över lite mörk choklad
 
 
 
Ännu en variant på bullar
 
 
 
5 dl ekologisk mjölk
75 g smör
0,5 paket jäst
2 tsk kardemummakärnor, stötta
1 ägg
1 dl socker
en nypa salt
vetemjöl
 
Lägg, jäst, socker och ägg i en bunke.
Värm mjölk och kardemummakärnorna till 37 grader
Häll över och rör tills jäst och smör har löst sig
Tillsätt några dl med vetemjöl och salt.
Rör ihop och arbeta sedan in så pass mycket mjöl att det blir en smidig deg,
 
Låt jäsa till dubbel storlek (för mig tog det ca 2 timmar)
 
Kavla ut, bre på fyllningen (jag hade en gjord på smör, kanel, kardemumma, vanilj och socker)
Rulla ihop och skär ca 3 cm skivor
 
Ta en form och smöra och sen "bröa" med kokos
Lägg i bullskivorna och låt jäsa ca 40 min
Pensla med ägg och strö på kokos
 
Grädda på 175 grader i ca 35 min
 
Har som sagt blivit en del rabarber i år och då jag lessnat lite på både paj och saft så ville jag testa något nytt och sprang då på detta recept och bestämde mig för att testa..
 
 
 
0,5 kg rabarber
1 liten gul lök
1 msk finhackad chilipeppar
4 msk eko honung
2 msk ekologisk citronsaft
1 grönsaksbuljongtärning
0,5 dl vatten
1 dl färsk finhackad mango
2 msk riven ingefära
lite salt
lite peppar
 
 
 
 Skär rabarbern i ca 2 cm bitar
Skala och finhacka löken
Lägg rabarbern, lök, honung, citron, vatten och buljongtärningen i en kastrull. Låt sjuda i ca 15 min
Tillsätt mango och ingefära och låt sjuda i ca 5 min till
Smaka av med salt, peppar och ev lite mer honung.
 
Häll upp i rena burkar och förvara i kylen
 
 
Så var det dags för bullar igen!
Denna gång med hallonsylt i och sedan kristyr och torkade jordgubbar ovanpå
 
 
5 dl ekologisk mjölk
75 g smör
0,5 paket jäst
2 tsk kardemummakärnor, stötta
1 ägg
1 dl socker
en nypa salt
vetemjöl
 
Lägg, jäst, socker och ägg i en bunke.
Värm mjölk och kardemummakärnorna till 37 grader
Häll över och rör tills jäst och smör har löst sig
Tillsätt några dl med vetemjöl och salt.
Rör ihop och arbeta sedan in så pass mycket mjöl att det blir en smidig deg,
 
Låt jäsa till dubbel storlek (för mig tog det ca 2 timmar)
 
 
Jag tog ut cirklar och la hallonokmpott i mitten och knep ihop ändarna. Lät jäsa i ca 40 min innan jag gräddade dem på 200 grader i ca 15-18 min
 
 
 
När vi var utomlands för något år sedan så köpte jag pistagessens och nu var det dags att använda den igen
 
Denna gång i småkakor
 
 
 
 
200g smör
4,5 dl vetemjöl
2 dl ekologiskt socker
4 msk fairtraide kakao
3 msk ljus ekologisk sirap
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
några droppar pistageessens
 
1 ekologiskt ägg
pärlsocker
Hackade hasselnötter
 
Blanda ihop alla ingredienser till en deg.
Rulla till längder, lägg på ett bakplåtspapper och platta till dem lite.
Pensla med ägg och strö på pärlsocker och nötter
Grädda i 175 grader i ca 14-18 min
 
Mycket goda!