Så här i juletider och nyårstider tycker jag det är perfekt att ha lite olika varianter av tryfflar hemma, som man lätt kan ge bort i present! 
 
Tycker det är både roligt, gott och ser bra ut!
 
 
 
250 g mörk choklad
1,25 dl grädde
2 msk honung
1 msk smör
0,25 dl amarulla 
 
 
Koka upp grädde och honung.
Häll det över chokladen och smöret och rör tills det är en jämn smet.
 
Låt stelna i kylen.
 
Rulla till små bollar och rulla dem i kakao.
 
 
 
 
 
 
Här är en ännu en smörgåstårta men denna variant har jag aldrig gjort innan. Men kunden ville ha mimosasallad och leverpastejröra i så sagt och gjort.
Så dels var det en ny fyllning för mig och sedan så var det första gången för mig att göra mimosasallad.
 
 
Den är sen dekorerad med ost, rökt skinka, grönsakre och frukt.
 
 
 
Innan jul så gjorde jag lite smörgåstårtor bland annat denna
 
 
 
Den är fylld med en tonfisk röra och en coleslaw
 
 
Sen är den dekorerad med grönsaker och gravad lax.
 
Gjorde lite tryfflar här innan jul
 
 
 
250 g mörk choklad
1,5 dl grädde
2 msk honung
1 msk smör
2 tsk snabbkaffe
 
Rostade hasselnötter
 
 
Koka upp grädde, honung och kaffe.
Häll det över chokladen och smöret och rör tills det är en jämn smet.
 
Låt stelna i kylen.
 
Rulla till bollar och rulla dem i hackade rostade hasselnötter
 
 
 
 
God jul till er alla 
 
 
 
Så var det dags för ännu en födelsedagstårta med temat frost
 
 
Chokladbottnar
Vaniljcreme
Hallonkompott
VitchokladSmörcreme
Marsipan
 
 
 
 
En mumsig kladdkakecupcake , toppad med chokladmousse och passionsfruktmousse
 
 
 
 4 eko ägg
4 dl eko strösocker
1 tsk vaniljsocker
5 msk kakao
2 dl vetemjöl
170 gram smält smör
 
Ställ ugnen på 175 grader. 
Smält smöret och låt svalna något.
Rör ihop allt till en smet.
Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter,
tryck ner några ägg.
Grädda i ca 15-20 min
 
 
 
 
 
Trevlig 4:e Advent allihopa!
 
Så här inför jul och nyår så blir det lite praliner och här är en
 
 
Har gjutit skal av mörk choklad och sen fyllt dem med en smörkolafyllning med lite kaffe och mörk choklad i.
 
 
Smörkolan
50 g smör
1 dl ekologisk grädde
1,5 dl ekologiskt socker
0,5 dl ekologisk sirap
0,5 tsk vaniljsocker
 
Koka ihop allt och låt koka till 114 grader,
Sen tillsatte jag ca 50g mörk choklad och lite snabbkaffe pulver
 
 
 
 
Imorgon är det så dags för 4 advent så då är det lite saffransbulllar som gäller till fikat!
 
 
 
 
5 dl ekologisk mjölk
150 g smör
1 paket jäst
2 tsk kardemummakärnor, stötta
1 ägg
1 dl socker
2 dl ekologisk keso
en nypa salt
2 påsar saffran som jag låtit dra 1 timme i 2 msk whiskey
vetemjöl
 
Lägg, jäst, socker, smör, keso, saffranet o whiskeyn och ägg i en bunke.
Värm mjölk och kardemummakärnorna till 37 grader
Häll över och rör tills jäst och smör har löst sig
Tillsätt några dl med vetemjöl och salt.
Rör ihop och arbeta sedan in så pass mycket mjöl att det blir en smidig deg,
 
Låt jäsa till dubbel storlek (för mig tog det ca 2 timmar)
 
Kavla ut och bred på fyllningen, rulla ihop och skär ca 2 cm bitar.
 
Låt jäsa ca 40 min, pensla med ägg och strö på pärlsocker
 
Grädda i ca 15 -20 min på 200 grader.
 
Jag gjorde en fyllning på 
rostade hasselnötter
smör
mandelmassa
nougat
 
Jag miixade ihop allt, i en mixer!
 
Idag är det kakans dag!
 
och vem tycker inte om småkakor?
 
 
 
Under kategorin Småkakor finner ni massor av recept! 
 
 
 

Inför jul så tycker jag att det är roligt att göra lite olika tryfflar!
 
Denna gång ville jag testa saffransmak
 
 
Fyllning:
50 g smör
1 dl ekologisk grädde
1,5 dl ekologiskt socker
0,5 dl ekologisk sirap
0,5 tsk vaniljsocker
 
Koka ihop allt och låt koka till 114 grader,
Sen är det bara att smaksätta. Jag tillsatte 2 påsar med saffran.
 
 
 
 
Sen sprejade jag lite ätbar silverfärg på
 
 
 
 
När Ebba fyllde år så önskade hon sig en discotårta.
 
Fick lite olika bildförslag och fick göra ngåot därefter.
 
 
Det är en regnsbågstårta inuti med vaniljcreme och grädde, sen täckt med marsipan.
 
Här kommer en till smörgåstårta.
 
 
Denna är fylld med en coleslaw och en tonfiskröra
 
 
Dekorerad med räkor, ägg och grönsaker
 
 
 
Så har vi en till smörgåstårta här på bloggen.
 
 
 
Denna gång är den fylld med en coleslaw och en röra på kyckling och curry
 
 
Dekorerad med rökt skinka, rostbiff och grönsaker
 
Så var det dags för 3:e advent och Lucia!
 
Sjävklart ska det fikas med saffransbullar. Denna gång i form av en giffel
 
 
 
5 dl ekologisk mjölk
150 g smör
1 paket jäst
2 tsk kardemummakärnor, stötta
1 ägg
1 dl socker
2 dl ekologisk keso
en nypa salt
2 påsar saffran som jag låtit dra 1 timme i 2 msk whiskey
vetemjöl
 
Lägg, jäst, socker, smör, keso, saffranet o whiskeyn och ägg i en bunke.
Värm mjölk och kardemummakärnorna till 37 grader
Häll över och rör tills jäst och smör har löst sig
Tillsätt några dl med vetemjöl och salt.
Rör ihop och arbeta sedan in så pass mycket mjöl att det blir en smidig deg,
 
Låt jäsa till dubbel storlek (för mig tog det ca 2 timmar)
 
Kavla ut och skär till trianglar. Bred på lite fyllning i den "tjocka" änden och rulla sedan ihop.
 
Låt jäsa ca 40 min, pensla med ägg och strö på råsocker.
 
Grädda i ca 15 -20 min på 200 grader.
 
Jag gjorde en fyllning på 
rostade hasselnötter
smör
mandelmassa
 
Mixade ihop allt i en mixer!
 
 
En bröllopstårta som jag gjorde för någon vecka sedan
 
 
Det är
Vaniljbottnar
Hallonmousse
Hallonkompott
Marängsmörcreme
Fondant
 
 
 
 
Rosorna är också gjorda i fondant/sp
 
 
 
Tack för förtroendet och all lycka i framtiden önskar jag till Emma och Niklas
 
 
När Liam fyllde år så ville han ha en Ninjago tårta. Och den röda var favoriten!
 
 
Det är chokladbotten med vaniljcreme och jordgubbskompott, spacklad med grädde och täckt med marsipan
 
 
 
Grattis i efterskott!
 
 
När min systerson skulle döpas så hade min syster två önskningar. Utseende efter en bild hon skickade och innehåll: caramellcheescake. Jag undrade då vad det var och hon berättade att hon hade ätit det på Espressohouse och bara älskade den.
Så vi gick dit en dag och fikade så jag fick smaka och sen härmade jag det.
 
 
Så först gjorde jag en kladdkakebotten med havregryn i.
Hällde i formen och ställde i frysen.
 
Sen gjorda jag en cheescake på kesella och dulche. Hällde den på den fusna kladdkakan och sen gräddade jag det hela.
Sen spacklade jag med grädde innan jag la på marsipan
 
 
Tack till Josse och Fredrik som gav sitt förtoende och all lycka i livet älskade Albin!
 
Idag är det Pepparkakans dag!
 
Och pepparkakor i all ära men det finns så mkt mer att använda pepparkakor till..
 
Bland annat denna:
Det är en frozen cheesecake på hembakta pepparkakor med en blåbärssirap. Till det serverade vi små lakritsmaränger och en vinspetsad chokladsås samt lite rörda bär.



Cheesecaken:

4 äggulor
1,5 dl socker

vispas pösigt
tillsätt sen
200 g Philadelphia ost och vispa lite till

4 dl vispgrädde
vispas

4 äggvitor
vispas till hårt skum

Blanda samman alltihopa

Mixa kakor/kex med lite smör och tryck ut i botten på en form med löstagbara kanter.
Häll på smeten.
Smaksätt ev smeten nu. Vi ringlade i en blåbärssirap.
Ställ i frysen minst 3 timmar.



Chokladsåsen

Lite grädde
Mörk choklad
Sött vitt vin

Koka upp lite grädde
Tillsätt chokladen och rör om tills den smält.
Smaksätt med vitt vin.
 
 
 
Eller kanske denna:
 


Recept:

4 st ägg
1.5 dl strösocker
200 g Philadephiaostost
4 dl grädde
300 g mixade kex (jag använde pepparkakor)

Dela äggen.
Vispa äggulan och sockret poröst. Tillsätt osten och vispa den len.
Vispa grädden ganska hårt.
Vispa äggvitorna till hårt skum.
Blanda försiktigt ihop allt.

Nu kan man antingen ta en stor form med löstagbarbotten och strö kexen i botten och sen krämen ovanpå och ställ sen i frysen.
Eller som jag gjort här och fyllt Silicon formar först med smeten och sen kexen. Sen när de stelnat är det bara att "ploppa" ur dem!



Sen är det bara att använda fantasin när det gäller tillbehör: olika såser, bär, frukter, maränger m.m.
 
 
Eller lite andra förslag som man kan göra på pepparkakor:
cakepops
mjuk pepparkaka
tiramisu med pepparkakor
dammsugare med pepparkakor
pepparkaksglass
tryfflar
 
 
När Linnea fyllde år så beställde hennes mamma en tårta med frost tema..
 
 
Denna gång fick det bli en tårta med olof som tappat huvudet!
 
 
Det är chokladbottnar, vaniljcreme, hallonkompott, vitchokladsmörcreme och sen fondant.
 
Dekorationerna är i fondant samt kristyr
 
 
Grattis i efterskott Linnea!
 
frost, födelsedagstårta, birthdaycake, frozen, olof,,
 
Varje år till deras bröllopsdag, så beställer Beatrice och hennes man en liten kopia av sin bröllopstårta som jag gjorde för flera år sedan.
Så även detta år!
 
 
Vaniljbotten, chokladmousse, passionsfruktmousse, grädde, marsipan och sen rosor och blad i kristyr
 
 
Så grattis på bröllopsdagen i efterskott! 
Tack för att ni återkommer år efter år!
 
 
 
Hej allihopa! 
 
Och en trevlig 2:a advent till er alla!
 
Förra året fick jag en idé om att göra en sats med solskensbullar med saffran så i år fick det bli av!
 
 
 
5 dl ekologisk mjölk
150 g smör
1 paket jäst
2 tsk kardemummakärnor, stötta
1 ägg
1 dl socker
2 dl ekologisk keso
en nypa salt
2 påsar saffran som jag låtit dra 1 timme i 2 msk whiskey
vetemjöl
 
Lägg, jäst, socker, smör, keso, saffranet o whiskeyn och ägg i en bunke.
Värm mjölk och kardemummakärnorna till 37 grader
Häll över och rör tills jäst och smör har löst sig
Tillsätt några dl med vetemjöl och salt.
Rör ihop och arbeta sedan in så pass mycket mjöl att det blir en smidig deg,
 
Låt jäsa till dubbel storlek (för mig tog det ca 2 timmar)
 
Rulla till bollar, gör ett hål i mitten.
Låt jäsa ca 30 min.
Fyll med en vaniljcreme.
Låt jäsa ca 30-45 min.
 
Grädda i ca 15 -20 min på 200 grader.
Låt dem svalna lite, pensla på med smält smör och doppa i strösocker.
 
 
 
 
Dessa vart så saftiga och super goda!
De försvann i ett nafs!
 
adventsfika, lussebulle, keso i lussebullar,,
 
Här kommer en smörgåstårta som jag gjorde till min systersonsdop.
 
 
Det är en coleslaw fyllning och en avocadoröra i och sen dekorerad med grönsaker, ägg,rom och räkor