Min syster och min systerson var över på fika så då måste man ju bjuda på lite gott, så ordnade bland annat dessa.
 
 
14 st formar (jag använde aluminiumformar)
 
100 g smält smör
2 ekologiska ägg
2,5 dl ekologiskt strösocker
2 dl vetemjöl
1,5 tsk vanilj
1 nypa salt
4 msk kakao
0,5 tsk bakpulver
 
Blanda ihop alla torra ingredienser, tillsätt sen ägg och smör och häll i formar.
Grädda i 200 grader i ca 8-10 min
 
Jag bredde på ett lager med Philadelphia Marabou, spritsade på lite grädde och lite choklad dekorationer.
 
 
Inte kalorisnålt direkt men mumsigt värre!
 
 
Testade en ny variant med apelsinsmak denna gång
 
 
2 st KRAV äggulor
250 g mascarponeost
Vispa ihop till en slät smet
 
1,5 dl grädde
vispa fast
 
0,5 dl florsocker
 
Vänd ihop allt försiktigt med en slickepott
 
Jag valde att doppa kexen i en blandning av juicen ifrån en apelsin och lite sockerlag 
 
Sen varvade jag mascarpone crèmen och ladyfingers
 
 
Dekorerade med blåbär och kakao
 

Riktigt fräsch smak!
 
 
 
 
En liten dessert, Daimglass med fruktsallad
 
 
Jag utgick som vanligt ifrån Jan Hedhs recpet:
 
1 blad gelantin
1 vaniljstång
3 dl grädde
2 dl eko mjölk
25 g honung, gärna eko, närproducerad eller fairtraide
120 g eko äggula
115 g eko strösocker
 
Daim, krossade/mixade
 
Blötlägg gelantinet
Koka upp mjölk, grädde, vaniljstång och honung
Rör samman äggula och socker
Vispa ner den varma blandningen försiktigt i äggblandningen
Rör ner gelantinet
Låt stå över natten i kylen
Sila och vänd ner daimen och kör sedan i glassmaskinen
 
 
 
 
Fruktsalladen gjorde jag på äpplen, päron, apelsiner, banan, kiwi och jordgubbar (allt utom jordgubbarna är KRAV- frukter)
 
 
 
På helgerna gillar vi att ta lite sovmorgon, ta det lugnt och äta frukost i lugn och ro.
Vi hinner nämligen inte med det på vardagar då vi ska iväg så himla tidigt, så på helgerna får vi passa på!
 
En av våra favoriter är American Pancakes med lönnsirap
 

Recept på ca 15 st
2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk ekologiskt strösocker
1 krm salt
2,5 dl ekologisk mellanmjölk
2 msk ekologisk rapsolja
1 ekologiskt ägg
 
Blanda de torra ingredienserna för sig och de våra för sig. Blanda sedan ihop.
Stek i en lätt smörad stekpanna och avnjut med önskade tillbehör.
Denna gång hade vi lönnsirap och fruktsallad
 
 
Hade middags gäster i lördags och testade då att göra en rulltårtstårta.
Vart inte riktigt som jag tänkt mig då jag använde en för lös sylt inuti men utsidan är det inget fel på och smaken var också god. Men där av att ni inte får några bilder på insidan denna gång!
 

Gjorde som sagt en vanlig rulltårtsbotten, delade på botten så det blev 4 längder. Bredde på en egengjord sylt gjord på hallon, jordgubbar och blåbär. Sen rullade jag ihop den på "höjden" så att säga.
Täckte med grädde och spritsade lite och dekorerade med jordgubbar-
 

Kommer dock att pröva denna idé igen så då kanske jag har en insida att visa!
 
Hittade lite ladyfingers i skafferiet och tänkte att jag skulle hitta på något med dem, innan bästföredatumet hade passerat.
 
Och det vanligaste man använder ladyfingers till är tiramisu så jag testade en annan variant. Nämligen med jordgubbar...
 
 
2 st KRAV äggulor
250 g mascarponeost
Vispa ihop till en slät smet
 
1,5 dl grädde
vispa fast
 
0,5 dl florsocker
 
Vänd ihop allt försiktigt med en slickepott
 
Jag valde att doppa kexen i kaffe och likör 43
 
Sen varvade jag mascarpone crèmen, ladyfingers och skivad jordgubbar.
 
 
Sen får man låta dem stå i kylen över natten innan man kan avnjuta dem!
 
 
Tror inte att det är någon som har missat att det är semmeldagen idag!
Och i år har det kommit hur många varianter som helst: semmelwraps, semmelkorv, semmeltårta, lakritssemla, nutellasemlor, semlecupcake m.m.
 
Men här kommer mina helt vanliga semlor!
 
 
 
95 g rums tempererat smör
3 dl ekologisk mellanmjölk
50 g jäst
1 ekologiskt ägg
0,75 dl ekologiskt strösocker
2 tsk kardemummakärnor, stötta
1,5 tsk bakpulver
vetemjöl (ca 9 dl)
 
Värm mjölken till 37 grader
Blanda den med smör, mjölk, ägg, jäst, socker och kardemumma.
Rör tills jästen har löst sig.
Blanda ner hälften av mjölet och bakpulvret och tillsätt sen resten av mjölet i omgångar tills det blir en smidig deg. Arbeta den i ca 5 min.
Låt jäsa ca 1 timme.
Dela degen i 14 lika stora delar.
Rulla till bollar och låt jäsa på plåten i ca 40 min.
Pensla med ägg och grädda i ca 10 min på 200 grader.
 
Låt svalna innan du fyller dem.
Jag valde att mixa mandelmassa och ovispad grädde till en smidig smet.
Jag skar av ett lock, gröpte ur lite av bullen och spritsade ner fyllningen.
Spritsade sen med grädde, la på locket och strödde på florsocker.
 
Klara att servera!
 
 
 
 
 
Så var det cheesecake dags igen!
 
Cheesecake
 
200 g ekologiska digestivekex
100 g smält smör
Mixa kexen och blanda ner det smälta smöret och tryck ut i en form med löstagbarkant.
För grädda i 10 min på 175 grader.
 
500 g färskost
3 ekologiska ägg
2 dl ekologiskt strösocker
2 tsk vaniljsocker
Vispa ihop, häll i formen och grädda ca 40 min på 170 grader
 
 
 
 
Jag bredde på ett lager med kondenserad karamelliserad chokladmjölk, spritsade på grädde och sen en massa blåbär
 
 
Kladdigt och gott må ni tro!
 
 
Så var det dags för Alla hjärtansdag igen eller Valentines Day.
 
I min familj är det egentligen inget vi firat men nu börjar barnen bli så stora att de upptäckt denna dag. Så i år har det gjorts alla hjärtansdags kort och liknande i massor! Och pratats om kärlek mm
 
Vi är duktigare på att fira vardagen här hemma, så jag och min yngsta dotter tog detta till fika en helt vanlig måndag, då hennes förskola var stängd. Mys fika.
 
Det är en chokladkaka med en oreo i som jag sen täckt med karamelliserad chokladmjölk, chokladsås samt torkade jordgubbar.
 
 
Fransk chokladtårta:
 
150 g mörk choklad
150 g smör
 
Smält smöret och rör ner chokladen tills den smält.
 
3 ekologiska ägg
3 dl ekologiskt strösocker
 
Rör samman
 
2,5 dl vetemjöl
 
Rör samman ägg/socker, med smör och choklad och till sist mjölet.
 
Jag använde mig av en Silicon form men det går lika bra med muffinsformar eller aluminiumformar
 
Häll i lite smet, lägg på en oreokaka, fyll på med smet.
 
Grädda i ca 8-10 min på 200 grader
 
 

Ha en fortsatt trevlig helg och lite extra kärlek till er alla!
 
 
Fick lite fikagäster en kväll så jag plockade fram dessa muffins ur frysen och garnerade med en chokladganach samt krossade Ballerina kladdkakor
 

Muffins:
3 ekologiska ägg
2,5 dl ekologiskt strösocker
100 g mjukt smör
1 dl ekologisk mjölk
2,5 dl vetemjöl
1 dl kakao
0,5 tsk bakpulver
 
Blanda samman alla ingredienser till en jämn smet.
Häll upp i formar och sen la jag ner lite frusna blåbär i varje precis innan gräddning.
 
Grädda ca 12 min på 180 grader
 
 

Krämigt, kladdigt och gott.
 
Bakad cheesecake är nog en av mina favoriter då jag tycker den är lätt att göra, smakar gott och man kan ändra tillbehören efter smak
 
 
Cheesecake
 
200 g ekologiska digestivekex
100 g smält smör
Mixa kexen och blanda ner det smälta smöret och tryck ut i en form med löstagbarkant.
För grädda i 10 min på 175 grader.
 
500 g färskost
3 ekologiska ägg
2 dl ekologiskt strösocker
2 tsk vaniljsocker
Vispa ihop, häll i formen och grädda ca 40 min på 170 grader
 
Jag gjorde sen en choklad crème på färskost, smör och kondenserad choklad mjölk.
Bredde på och sen dekorerade med hallon och jordgubbar
 
 
I helgen fyllde Albin 3 år och hans favorit just nu är Alfons Åberg och boken Aja baja Alfons Åberg så hans mamma ville ha en tårta med Alfons.
 

Det är vaniljbottnar fyllda med en egengjord vaniljcreme, en kompott på jordgubbar och hallon och sen är tårtan spacklad med grädde och täckt med marsipan.
Dekorationerna är både i marsipan och SP
 
Grattis i efterskott Albin!
 
I helgen så skulle Selma ha kalas och hennes mamma hade sett en tårta liknande denna här på bloggen och ville beställa en liknande.
 
 
Det är vaniljbottnar fyllda med en mango och passionsfrukt mousse samt en mjölkchokladfluff.
Sen är tårtan spacklad med marängsmörcreme och täckt med marsipan.
 
 
Dekorationerna är i SP, mjuka ätbara pärlor och ätbart glitter
 

Så grattis Selma i efterskott och hoppas du gillade dina ugglor!
 
Grannens man hade namnsdag så hon undrade om jag kunde göra något litet till honom, som hon kunde överraska honom med.
 
 
 
 
Man kan välja att göra en stor eller som jag, flera små.
 
Fransk chokladtårta:
 
150 g mörk choklad
150 g smör
 
Smält smöret och rör ner chokladen tills den smält.
 
3 ekologiska ägg
3 dl ekologiskt strösocker
 
Rör samman
 
2,5 dl vetemjöl
 
Rör samman ägg/socker, med smör och choklad och till sist mjölet.
 
Häll i en stor smord form alternativt så använde jag små portions Silicon formar (som jag hittat på ICA)
 
En stor form gräddas på 200 grader i ca 15-20 min (Den ska inte stanna helt utan vara lite lös i mitten)
Små formar 200 grader i ca 8-10 min
 
 
 
Sen dekorerade jag med ekologisk chokladsås, laktosfri grädde, citronmeliss och passionsfrukt.
 
 
 
 
Ï går var det Nutellans dag så jag gjorde en pannacotta i dess ära
 
 
2 dl grädde
1.5 dl ekologisk mjölk
2 dl nutella
1,5 gelatinblad
 
 
 
Lägg gelatinet i blöt
Koka upp grädden och mjölken.
Rör ner nutellan och till sist gelatinet.
 
Häll upp i önskad form och låt stelna några timmar, gärna över natten
 
 

Jag har valt att dekorera med en Marabou mjölkchokladfluff samt en egengjord kompott med hallon, jordgubbar och blåbär.
 
 
 
 

 

Min vän Maries man fyllde år för ett tag sedan och då hans favorit är Schwarzwald så är det ju självklart att han ska få en sådan på födelsedagen.

 
 
Nötbottnar:

3 dl hasselnötter
4 dl florsocker
3 äggvitor

Sätt ugnen på 150 grader.
Mal nötterna och blanda dem med florsocker.
Vispa äggvitorna till ett riktigt hårt skum och vänd försiktigt ned i nötblandningen.

Rita upp tre rundlar, ca 18-20 cm i diameter på bakplåtspapper.
Bred ut smeten i rundlarna och grädda mitt i ugnen cirka 15 minuter.
Lossa bottnarna omedelbart med en vass kniv.
Låt svalna på plåten.
 

Grattis i efterskott Stefan!
 
Dags för lite småkakor igen. De är perfekta att baka och sedan förvara i frysen och plocka fram när man behöver dem!
 
 
 
Ca 40 st
200 g smör
3 msk ekologisk sirap
5 dl vetemjöl
1,5 dl ekologiskt strösocker
1,5 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
 
Blanda samman alla ingredienser, rulla ut till längder och platta till dem lite.
Grädda på 200 grader i ca 10 min
 
 

Sega och goda
 
Hittade några limefrukter i kylen som höll på att bli dåliga och kom då på att jag velat testa att baka key limepie så hittade Leilas recept som jag utgick ifrån
 
 
200 g ekologiska digestivekex
100 g smör
 
Mixa kexen, smält smöret och blanda samman.
Jag valde att göra 9 st små pajer men det går bra att göra en stor om man hellre vill det.
Tryck ut botten i önskad form och förgrädda i ca 10 min på 175 grader.
Låt kallna helt.
 
 
 
Fyllning:
1 burk kondenserad mjölk (ca 400 gram)
4 st ekologiska äggulor
4 st ekologiska limefrukter
 
Blanda mjölken, äggulor, limesaft och limeskal i en skål.
Låt dra ca 30 min.
Sila bort skalen och häll sedan smeten i formarna.
Grädda i ca 15 min till på 175 grader.
 
 
 
Servera med lite grädde