Har eventuellt ett framtida projekt på gång och då krävs det lite provbakning och här är en av mina tester.
 
 En kladdkakemuffins med grädde och en passionsfruktsås
 

14 st formar (jag använde aluminiumformar)
 
100 g smält smör
2 ekologiska ägg
2,5 dl ekologiskt strösocker
2 dl vetemjöl
1,5 tsk vanilj
1 nypa salt
4 msk kakao
0,5 tsk bakpulver
 
Blanda ihop alla torra ingredienser, tillsätt sen ägg och smör och häll i formar.
Grädda i 200 grader i ca 8-10 min
 
 
 
 
 
 
Ca 32 st
4,5 dl vetemjöl
1 dl ekologiskt strösocker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200 g smör
 
Blanda ihop till en deg.
Rulla små bollar, lägg i formar och gör en fördjupning i dem.
Jag valde att fylla dem med en hemmagjord hallonmarmelad.
 

Dessa går alldeles utmärkt att frysa och plocka fram eftersom.
 
 
 
 
När Idun skulle firas ville hon ha en chokladtårta och en chokladtårta blev det!
 

Botten:
1,5 dl kakao
3,5 dl ekologiskt strösocker
3,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3/4 tsk salt
2 ekologiska ägg
1,5 dl hett vatten
1,5 dl ekologisk laktosfri mjölk
1/4 tsk vitvinsvinäger
3 msk ekologisk olja
 
Blanda alla torra ingredienser för sig och alla blöta ingredienser för sig.
Rör sedan samman. Grädda på 175 grader i ca 40 min
 
 
 
 

Fyllning och topping:
 
Laktosfritt Smör ca 100g
Florsocker ca 1 dl
Laktosfri Cream cheese 2 frp
Kakao ca 1 dl
 
Vispa smöret pösigt, rör ner övriga ingredienser.
Dela botten på 2, bred på fyllning, sätt ihop bottnarna och sen täck tårtan med så mycket crème som önskas
 
 
 
Har ni hittat ett "enkelt" recept på macarons som jag nu använder mig av och gärna delar med mig av
 
8 ekologiska äggvitor
1 dl ekologisk socker
300 g mald mandel
8 dl florsocker
 
Vispa äggvitorna tills det blir lite skum, tillsätt sedan sockret och vispa till en hård maräng.
Blanda mandeln och florsockret och ev färg.
Rör försiktigt ner mandel/florsocker försiktigt i marängen. Gärna med en slickepott.
Spritsa ut på ett bakplåtspapper och slå plåten hårt mot bänken för att få bort ev luftbubblor.
Låt stå och stelna i ca en halv timme innan du gräddar dem ca 8-10 min på 150 grader.
 

Jag fyllde några med en chokladganach smaksatt med Baileys och några med nougat och lite havssalt.

 

Vart rätt nöjd med denna sats!
 
Beroende på vad man gör fyllningen på så är ju macarons i sig själva glutenfria och kan med lätthet göras laktosfria.
 
 
Bakade kanelbullar här om dagen och testade då en ny fyllning
 
 
Bullar:
50 g jäst
150 g rumstemp. smör
5 dl ljummen ekologisk mjölk
0,5 msk kardemummakärnor, stötta
1 dl ekologiskt strösocker
en nypa salt
vetemjöl
 
Rör samman jäst, mjölk, smör, kardemumman och sockret. Tillsätt ung 5 dl mjöl och rör sedan ner saltet.
Tillsätt sedan så pass mycket vetemjöl att degen börjar släppa kanten.
Låt jäsa i 60 min.
Baka ut, jäs ca 40 min och sen grädda.
 
Jag gjorde fyllningen på smör, ekologiskt strösocker, lite vaniljsocker, kanel samt någon msk kokmarsanpulver. Har läst att om man blandar ner lite marsanpulver alternativt lite mjöl i fyllningen så blir det en fastare fyllning. Och jag håller med. Vart mycket bättre!
 
 
 
 
Jag bakade både stora och höga bullar samt några små bullar. Kan vara bra att ha olika storlekar till olika tillfällen.
 
 
Oftast när jag bakar småkakor så använder jag mig av recept ifrån kokboken "Sju sorters kakor" alternativt testar nya varianter på gamla godingar. Nu testade jag en gammal goding men med ett annat recept, nämligen ifrån JennysMatblogg
 
 

200g smör
4,5 dl vetemjöl
2 dl ekologiskt socker
4 msk fairtraide kakao
3 msk ljus ekologisk sirap
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
 
1 ekologiskt ägg
pärlsocker
 
Blanda ihop alla ingredienser till en deg.
Rulla till längder, lägg på ett bakplåtspapper och platta till dem lite.
Pensla med ägg och strö på pärlsocker.
Grädda i 175 grader i ca 14-18 min
 
Mycket goda!
Såg det här på internet för ett tag sedan och ville överraska barnen med det till lördagsmyset
 
 
Det är eko blomkål, eko morötter, gurka, eko champinjoner, plommontomater, paprika, romansallad, oliver och så dippen.
 
Det vart mycket uppskattat av både barnen och min man! 
Ett roligt och annorlunda sätt att servera grönsaker på. 
 
Skulle få fin besök här om dagen och då min vän är glutenintolerant så testade jag att baka glutenfria frallor.
 
 
Recept:
50g jäst
4 dl ljummet vatten
3 msk fiberhusk
0,5 dl eko sirap
1 dl eko solroskärnor 
2 tsk salt
glutenfri mix
 
Blanda ihop allt utom mixen och rör tills jästen har löst sig.
Blanda ner så mkt glutenfri mix att degen börjar släppa kanterna.
Låt jäsa ca 40 min.
Dela till frallor och låt jäsa ca 30 min till.
Jag penslade dem med lite vatten och strödde på pumpakärnor på några och sesamfrön på några.
 
Sen gräddade jag dem på 220 grader i ca 15-20 min.
 
Test för ännu en pannacotta, denna gång med choklad och xanté i.
 
 
Jag tog
3 dl grädde
1 gelatinblad
100 g mörk choklad
4 msk xanté
 
Lägg gelatinet i blöt
Koka upp grädden
Rör ner chokladen och rör tills den smält.
Tillsätt gelatinet samt xantén
 
Häll upp i önskad form och låt stelna.
 
 
 
Jag valde sen att dekorera med nutella, chokladrån och citronmeliss.
 
Så efter att ha smakat denna så måste jag tyvärr pröva att göra en pannacotta med nutella i... men det får bli en annan gång!
 
Ha en fortsatt trevlig måndag!
 
 
Min yngsta dotter ville baka chokladbollar och hon frågade om vi kunde göra dem regnbågsfärgade men då jag visste att jag hade blåkokos i skafferiet, efter ett annat bakprojekt, så frågade jag henne om inte det gick bra istället och det gick den lilla damen med på!
 
Så sagt och gjort
 

100 g smör
4 dl ekologiska havregryn
3 msk fairtrade kakao
3 msk oboy
1 dl strösocker
2 msk kallt kaffe
 
Blanda ihop allt, rulla bollar och rulla dem i tex kokos, färgad kokos, pärlsocker el vad ni nu hittar på
 
 
Kokosen färgade jag enkelt genom att hälla kokos i en plastpåse och sen la jag i lite geléfärg och sen skakade jag om det hela, hällde ut på ett bakplåtspapper och lät det torka lite.
 
 
Jag har alltid varit dålig på att äta frukost då jag av någon anledning inte kan äta direkt när jag vaknat. Jag behöver ofta minst 1 timme efter att jag gått upp, innan jag vill äta frukost. Och då har det inte alltid gått att äta en ordentlig frukost.
 
Men nu har jag börjat skärpa mig på frukostfronten så har jag börjat äta yoghurt eller fil och då jag på mina olika arbetsplatser har gjort egen müsli, men aldrig hemma så tyckte jag att det var dags..
 
 
Jag tog en djup plåt och la ett bakplåtspapper i. Sen hällde jag på ekologiska havregryn (ca 8 dl), kokosflingor (ca 1,5 dl) och ekologiska solroskärnor (ca 2 dl).
Sen hällde jag på 2 dl äppeljuice koncentrat och rörde runt.
 
Sen rostade jag detta på 120 grader tills det blev gyllenbrunt (ca 1- 2 tim). Jag rör runt varje kvart ungefär.
 
 
Sen valde jag att blanda ner krossade linfrön, chaifrön samt lite olika rostade nötter (hasselnöt, valnöt och pistage) i müslin.
Det fina är att man kan ju blanda ner vad man nu tycker om: olika frön, nötter, torkade bär eller frukter.
Man sätter sin egen prägel på den så att säga!
 
Jag har gjort olika varianter genom åren och har använt rågflingor, quinoapuffar, dinkel m.m. Bara att testa sig fram. Jag har också använt apelsinjuice istället för äpple men det är en smakfråga.
 
 
 
Känns lite lyxigt med sin egen hemgjorda müsli till frukost
 
 
 
 
Gjorde en till dessert i veckan. En pannacotta med mörk choklad.
 
 
Jag tog
3,5 dl grädde
1 gelatinblad
100 g mörk choklad
 
Lägg gelatinet i blöt
Koka upp grädden
Rör ner chokladen och rör tills den smält.
Tillsätt gelatinet.
 
Häll upp i önskad form och låt stelna.
 
 
 
 
 
Jag valde sen att hälla på lite ekologisk chokladsås och dekorera med hallon och citronmeliss
 
 

Själva pannacottan är fri från gluten och vill man kan man ju byta ut grädden för att få den laktosfri.
 
 
 
Testade att göra riktigt lång jästa bullar i veckan.. Smaken vart otrolig saftig men tyvärr höll inte formen som jag önskat så nästa gång kommer jag använda bullformar!
 
 
1 pkt jäst
3 dl kall ekologisk mjölk
150 g rums tempererat smör
1 dl ekologiskt strösocker
1 tsk salt
1 tsk stötta kardemummakärnor
1 eko ägg
vetemjöl
 
Rör ut jästen i smöret och mjölken.
Tillsätt socker, salt, ägg och kardemumma.
Tillsätt sen så pass mycket mjöl att det blir en smidig deg (ska fortfarande vara på gränsen till kladdig)
 
Sen fick den jäsa till dubbel storlek, i detta fall tog det nästan 4 timmar på ett ungefär.
 
Sen bakade jag ut dem och jag gjorde en fyllning på smör, vaniljsocker, lite kanel och muscovadosirap
 
Sen fick de jäsa igen och denna gång i nästan en timme under duk.
 
Sen penslade jag dem med ägg och strödde på pärlsocker
 

De var lika saftiga och goda dagen efter och det är nog första gången för mig i alla fall!
 
 
 
 
Fick lite passionsfruktsås kvar efter en dessert så jag passade på att göra en ny dessert 
 
 
Vaniljpannacotta, finns det egentligen någon enklare dessert? Den är enkel, god och går att variera oändligt!
 
grundreceptet jag använder är detta:
 
3 dl grädde 
1 gelantinblad 
1 vaniljstång 
 
Lägg gelatinet i blöt
koka upp grädden tillsammans med den delade vaniljstången
Låt svalna lite och rör ner gelatinet
Häll i önskad form, låt stelna
 
Just den här passionsfruktsåsen har jag inte gjort själv utan köpt. En liten lyxigare variant! 
 
 
Denna efterrätt är ju glutenfri och kan lätt bli laktosfri genom att använda laktosfrigrädde istället för vanlig
 
Frukt i all ära, det är gott och nytt men inte alltid kul att servera.. 
 
Så jag testade en ny variant
 
 
Barnen gillade sina monster äpplen!
 
det är KRAV- äpplen sim jag delat på 4 och sen skurit ut en mun. Tänderna är rostad flagad mandel. 
 
Idag är det lördag och vi har en lugn dag framför oss,  så vi började med en liten brunch med american pancakes 
 
 
Ca 15 pancakes
 
2.5 dl vetemjöl
2 tak bakpulver
2 msk eko strösocker
en nypa salt
 
blanda ihop
 
2,5 dl eko mellanmjölk
2 msk smält smör
1 eko ägg
 
rör samman allt 
stek någon minut på vardera sidan
 
vi avnjöt dem med knaperstekt svenskt bacon och lönnsirap
 
 
Trevlig lördag till er alla 
 
Gott Nytt År 
&
God Fortsättning
 
Vill tacka er alla för det gångna året och jag hoppas ni kommer att titta in under 2015
 
jag önsker er alla en bra start på året och själv kommer jag att ta en liten semester, så på återseende!
 
kramar till er alla