Testade ännu en variant på drömmar. För ett tag sedan så sprang jag på frystorkade jordgubbar i en affär och var tvungen att köpa.
Så nu fick det bli ännu en test
 
 
ca 50 st
 
100 g smör
3 dl ekologiskt socker
2 tsk vaniljsocker
1 dl ekologisk rapsolja
1 tsk hjortronsalt
skalet ifrån en KRAV- citron
ca 4 dl vetemjöl
3 msk frystorkade jordgubbar
 
Rör samman smör, socker och vanilj.
Tillsätt oljan lite i taget.
Rör ner citronskalet, mjölet, hjortronsalt och jordgubbar.
 
Rulla till små bollar och grädda sedan i ca 20 min på 150 grader
 

De smakar bättre än vad de ser ut. Hade varit trevligt om jordgubbarna behållit sin rosa färg.
 
 
Jag skördade eventuellt de sista rabarberna för några dagar sedan.. Och då jag redan gjort saft och sylt så ville jag testa ett nytt recept
 

Kommer tyvärr ej ihåg var jag hittade det men receptet hette Fransk Rabarbermarmelad och det lät både gott och enkelt
 
 
Jag tog 1 kg rabarber och sköljde och skar dem i skivor
Sen blandade jag rabarbern med 1 kg ekologiskt strösocker i en bunke och lät stå i kylen över natten
 
Dagen efter så kokade jag upp alltihopa och lät det små puttra i ung 40 min innan jag hällde upp dem i varma och rengjorda glasburkar
 
 
 
 
Det vart en riktig fräsch marmelad och den kommer att göras flera gånger här hemma!
 
 
Testade för första gången att baka en pecannötspaj och receptet jag utgick ifrån kommer ifrån Jennys Matblogg
 

Pajdegen
3 dl vetemjöl
200 g smör
0,5 dl ekologiskt strösocker
0,5 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
2 msk kallt vatten
 
Blanda snabbt ihop allt till en smidig deg. Tryck ut i en form (jag använde en springform) och förgrädda pajskalet i 15 min på 200 grader.
Ta ut och låt svalna
 
Kolafyllningen:
200 g smör
3,5 dl ekologisk ljus sirap
1,5 dl ekologiskt strösocker
 
Koka upp och tillsätt
3 msk vetemjöl
 
Låt sjuda i ca 5 min och låt den sedan svalna till rumstemperatur
 
Rör sedan ner
2 ekologiska ägg
2 tsk vaniljsocker
 
Hacka 200 g pecannötter lite grovt och lägg i pajskalet
Häll på kolasåsen, strö på flingsalt och sedan är det bara att grädda den i ca 40 min på 175 grader
 
 
 
 Gjorde lite kanelbullar här om dagen, fast jag bakade ut dem på ett nytt sätt (i alf för mig)
 
 
 
 
5 dl ekologisk mjölk
75 g smör
0,5 paket jäst
2 tsk kardemummakärnor, stötta
1 ägg
1 dl socker
en nypa salt
vetemjöl
 
Lägg, jäst, socker och ägg i en bunke.
Värm mjölk och kardemummakärnorna till 37 grader
Häll över och rör tills jäst och smör har löst sig
Tillsätt några dl med vetemjöl och salt.
Rör ihop och arbeta sedan in så pass mycket mjöl att det blir en smidig deg,
 
Låt jäsa till dubbel storlek (för mig tog det ca 2 timmar)
 
 
 
 
 Jag fyllde mina bullar med en blandning på smör, muscovadosirap, vaniljsocker, kanel och lite vanligt strösocker
 
 
´Lät dem jäsa ca 30 min, penslade med ägg och strödde på pärlsocker och sen gräddade jag dem ca 12-15 min på 200 grader
 
 
 
Dessa kakor har inget direkt namn då jag fick för mig att testa lite...
 

125 g smör
75 g jordnötssmör
50 g hackade hasselnötter
2 dl mini marshmallows
1 ekologiskt ägg
2 msk kakao
3 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
 
Jag blandade ihop allt till en smidig deg, rullade till längder och plattade till dem lite, sen gräddade jag dem på 175 grader i ca 15-20 min och skar dem sedan på snedden medan de var varma
 
 

De vart riktigt uppskattade av familjen och grannarna  (som hade vänligheten att vara provsmakare)
 
Den här sommaren är perfekt att tillbringa i köket =)
 
Denna gång fick det bli kardemumma gifflar med nougat
 
 

5 dl ekologisk mjölk
75 g smör
0,5 paket jäst
2 tsk kardemummakärnor, stötta
1 ägg
1 dl socker
en nypa salt
vetemjöl
 
Lägg, jäst, socker och ägg i en bunke.
Värm mjölk och kardemummakärnorna till 37 grader
Häll över och rör tills jäst och smör har löst sig
Tillsätt några dl med vetemjöl och salt.
Rör ihop och arbeta sedan in så pass mycket mjöl att det blir en smidig deg,
 
Låt jäsa till dubbel storlek (för mig tog det ca 2 timmar)
 
Sen lade jag en bit nougat i varje, rullade ihop, lät jäsa ca 30-40 min, penslade med ägg och strödde på pärlsocker och hasselnötter pch grädda dem på 220 grader i ca 12 min
 
 
 
 
Det har varit ett litet uppehåll här på bloggen då jag och mina familj och några nära vänner har varit på semester.
Vi har varit på en veckas tältsemester på Öland. Det regnade en och en halvdag resten av dagarna så var det soligt men med moln. Det har varit ett kanon väder att cykla omkring i samt åkt på utflykter, men hade gärna stannat ett tag till!
 
Men nu är vi hemma igen och med detta molniga och regniga väder så varvas det trädgårdsarbete och bakning, Här under sommaren så har det blivit nästan tomt i min frys, så nu måste det fyllas på lite!
 
Först ut fick bli dessa drömmar med en fräsch smak av citron
 
 

ca 50 st
 
100 g smör
3 dl ekologiskt socker
2 tsk vaniljsocker
1 dl ekologisk rapsolja
1 tsk hjortronsalt
skalet ifrån en KRAV- citron
ca 4 dl vetemjöl
 
Rör samman smör, socker och vanilj.
Tillsätt oljan lite i taget.
Rör ner citronskalet, mjölet och hjortronsaltet.
 
Rulla till små bollar och grädda sedan i ca 20 min på 150 grader
 
 
 
 
Så här i sommarvärmen, så är det skönt med efterrätter som man inte behöver ägna timmar åt i köket!
 
Och det här är en av mina favoriter. En helt vanlig enkel vanilj crème Brûlée
 
 
Crème Brûlée ca 4 port
 
3 dl grädde
0,75 dl ekologisk mjölk
0,5 vaniljstång
75 g ekologiskt socker
80 g KRAV äggula
 
 
Koka upp grädde, mjölk och vaniljstången.
Låt svalan lite
 
Rör samman äggulor och socker.
Slå över den varma grädd/mjölk- blandningen
 
Låt gärna vila i 30 min innan du silar av och häller upp i önskad form.
 
Jag hällde mina i små portionsformar och ställde dem i en ugnsform och fyllde på med vatten ungefär halvvägs upp på portionsskålarna.
Grädda ca 30-60 min beroende på form på 100-125 grader.
 
När du rör en form så ska den precis bara darra lite i mitten.
 
Låt dem kallna, gärna över natten, i kylskåp
 
 
Och servera med lite färska jordgubbar! En enkel och mkt god liten dessert!
 
Vet inte om jag är ensam om de,t men så här på sommaren har jag svårt att få i mina barn mellanmål så då testade jag den här varianten:
 
 

Jag mixade 1 lite färska jordgubbar tillsammans med ung ett kg vattenmelon samt saften ifrån en citron.
Jag mixade alltihopa i en vanlig matberedare och sen silade jag så att alla kärnor försvann.
 
Hällde upp i små silikonformar som sen fick stå ca 1-2  timmar i frysen innan jag satte ner glasspinnarna (den ska ha börjat stelna så pinnarna kan stå av sig själva)
 
Det här var ett mellanmåls om gick hem. i alla fall hos mina barn!
 
Så till lite dessert.. Fick några äggulor över efter lite bakning så då passade jag på att ta till vara på dem och göra en dessert
 

Crème Brûlée ca 4 port
 
3 dl grädde
0,75 dl ekologisk mjölk
0,5 vaniljstång
75 g ekologiskt socker
80 g KRAV äggula
1 tonkaböna
 
Koka upp grädde, mjölk, vaniljstången och den rivna tonkabönan.
Låt svalan lite
 
Rör samman äggulor och socker.
Slå över den varma grädd/mjölk- blandningen
 
Låt gärna vila i 30 min innan du silar av och häller upp i önskad form.
 
Jag hällde mina i små portionsformar och ställde dem i en ugnsform och fyllde på med vatten ungefär halvvägs upp på portionsskålarna.
Grädda ca 30-60 min beroende på form på 100-125 grader.
 
När du rör en form så ska den precis bara darra lite i mitten.
 
Låt dem kallna, gärna över natten, i kylskåp
 
Jag valde att servera mina med lite jordgubbskompott och mangosås
 
 
 
 
 
 
 
 
Hart haft ett recept liggandes i telefonen rätt länge och nu gav jag mig äntligen på att testa den!
 
Och den kommer att testas igen fast med olika utföranden!
 
 
 
Black Magic Cake
 
400 g ekologiskt strösocker
220 g mjöl
65 g kakao, fair traide
2 tsk bakpulver
1 tsk havssalt
2 ägg, ekologiska
240 ml eko mjölk
160 ml starkt kaffe
120 ml eko rapsolja
2 tsk vaniljsocker
 
Blanda samman alla ingredienser och häll i en önskad form (jag klädde formen med bakplåtspapper.
 
Grädda i ca 30-40 min på 175 grader, den ska fortfarande vara lite kladdig.
 
Sen valde jag att göra en ganasch och hällde över och la dit jordgubbar och serverade med grädde.
 
Den här kakan var mäktig, saftig och god och den har hittills hållit i flera dagar i kylen!
 
 
 
 
 
 
Min systerson fyller som sagt i helgen och igår hade han sitt barnkalas och bjöd då på denna tårta
 
 

Det är laktosfrivaniljcreme och hemgjord jordgubbskompott, spacklad med laktosfri grädde och sen täckt med marsipan.
Dekorationerna är i marsipan på denna tårta också!
 
Grattis Noah och hoppas du haft en fin kalashelg!
 
 
Min systerson fyller år i helgen så igår var vi där och firade honom och då hade jag förutom gula stjärnmaränger fått beställning på tårta.
 
Så här vart den första:
 
Det är en morotskaka med vanlig färskost frosting emellan och runt, och sen täckt med marsipan som jag sprejade i guld. Dekorationerna är också i marsipan
 
 
 
 
Igår var vi på Bröllopsfest hemma hos våra vänner Elin och Björn som nu blivit Herr och Fru Mohlin!
 
Vi fick veta det så sent som i onsdags så min present till dem fick bli en tårta och efter att ha kollat med den blivande bruden vad hon ville ha så blev den så här.
 

Den är gjord på saftiga chokladbottnar:
 
3,5 dl ekologiskt strösocker
3 dl mjöl
1,5 dl kakao, gärna fairtraide
2 tsk bakpulver
1,5 tsk bikarbonat
1 krm salt
2,5 tsk vaniljsocker
 
Blanda ihop i en bunke
 
I en annan bunke lägger du
3 msk smör
och häller på
2 dl hett kaffe
 
Sen blandar du samman allihopa med
2,5 dl filmjölk, gärna eko
3 ekologiska ägg
 
Rör allt till sen jämns smet och häll i önskad form och grädda i ca 45 min på 175 grader.
 
Man kan också välja att dela smeten i 3 formar och då förkortas ju gräddningstiden. Skaka lite försiktigt på formen och om den har stannat så är den klar.
 
 
 
Rosorna är gjorda i marsipan och namnen i fondant
 
 
Botten är sedan fylld med färska jordgubbar samt en blandning på dulche de leche och Philadelphia ost
 
 

Den är sen spacklad med en citron smör crème och täckt med sockerpasta
 
Grattis till paret Mohlin och tack för att vi fick dela eran dag och all lycka i framtiden!