När min vän Karolina skulle döpa sin lilla dotter Almina, så vart jag tillfrågad om jag kunde tänka mig att göra doptårtan.
Deras önskemål var rosa/lila marsipan, vit spets, en isbjörnsunge och pärlor.
 

Innehållet är saftiga chokladbottnar med ett lager med björnbärskompott och ett lager med björnbärsmousse.
Sen är den spacklad med en cream cheese frosting smaksatt med lite citron.
Täckt med marsipan.
 
 

Septsen runt om samt fjärilarna är gjorda i Lace.
 
Namnet och isbjörnen är gjorda av fondant.
 
 

All lycka i livet önskar jag dig Almina och tack till dina föräldrar som gav mig förtroendet!
 
Ett litet tips om man vill ha något svalkande och gott men inte vill ha en massa socker..
 
Jag tog en förpackning med frusna jordgubbar, la i en karaff och fyllde på med vanligt kranvatten och tillsatte en halv skivad ekologisk citron och sen egenodlad ekologisk mynta
 
 
Somrigt, fräscht och smarrigt!
 
Ha en trevlig lördag!
 
 
 
Halloj!
Ska iväg på grillmiddag hemma hos några vänner ikväll och då jag fick lite björnbärsmousse över efter en tårta så passade jag på att göra små mums bitar om jag kan ta med
 

Det är en chokladskål som jag först spritsat i lite dulche de leche i, sen spritsat björnbärsmousse ovanpå, dekorerat med knäckkulor och myntablad,
 
 

Får se vad vårt middagssällskap säger!
 
Tanken ifrån början var att vi skulle ha picknick i västerljung under midsommarfirandet,
men då regnet öste ner så vart det inställt.
 
Men fikat hade jag redan gjort iordning, nämligen dessa morotsmuffins med små lejonhuvud.
 
 
 
Inte särskilt vackra men har man lite bråttom så har man...
 
Den här desserten hade vi på midsommarafton
 
 
En franskchokladtårta med kokos, mjölkchokladfluff och färska bär
 
Chokladtårtan:
150 g smör
150 g choklad
 
3 ekologiska ägg
3 dl ekologiskt strösocker
 
2,5 dl vetemjöl
 
Rör samman ägg och socker
Smält smöret och rör ner chokladen
Rör samman allt med mjölet
 
Smöra en form och ströa den med kokos, häll i smeten och grädda i ca 15 min på 200 grader
 

Jag använde blåbär, hallon och jordgubbar
 
Och här kommer den sista smörgåstårtan för denna gång!
 

Den har ett lager med skagenröra och ett lager med coleslaw
 
 
Dekorerad med räkor, ägg, rom och grönsaker
 
 
Och så till smörgåstårta nr 2
 
 
 

Det är en fyllning med ost och skinka samt en grönskasfyllning gjord på gurka, vitkål, färskost, creme fraiche och örter
 
 
Och sen dekorerad med ost och skinka och grönsaker
 
Så var det smörgåstårtedags igen.
 
Så här blev nummer 1
 
 

Den har en fyllning på coleslaw och en leverpastejsfyllning och sen dekorerad med rostbiff, skinka, fetaost och grönsaker
 
 
 
När en kompis fyllde år förra veckan så gjorde jag en annorlunda tårta, nämligen en gjord på cider
 
 
Lite rolig men annorlunda present!
 
Glad midsommar önskar jag er alla!
 
I fredags var det ju studenttider och då gjorde jag bland annat denna studentbuffé
 
Fruktfat med ananas. galia melon, kiwi, passionsfrukt, apelsin, vindruvor, physalis och biggaråer
 

och potatisallad
 

Gjord på potatis, laktosfri creme fraiche, senap, örter, sweetchili, purjolök, äpple, rödlök
 

Och rostbiff
 
 
och rökt skinka
 
 
Hjälpte några med en bröllopstårta förra helgen och deras önskemål var ett monogram med ett rött hjärta, röda gerbera och gröna blad, vit tårta med vitt band runt om.
Och så här vart resultatet
 
 

Det är vaniljbottnar fyllda med en hallonmousse och en mjölkchokladmousse.
 
 

Tårtan är spacklad med en marängsmörcreme samksatt med lite citron och sen täckt med fondant.
 

Monogrammet är gjort i modelleringspasta
 

Blommorna och bladen är också gjorda i modelleringspasta
 
 

Hoppas ni hade en fin bröllopsdag!
 
 
 
När Leon fyllde år så önskade han sig en tårta med Manchester United på så jag gjorde så gott jag kunde!
 
 
Det är saftiga chokladbottnar fyllda med en hallonmousse och en hallonkompott. Tårtan är spacklad med en marängsmörcreme och sen täckt med fondant. Dekorationerna är i både marsipan, sp och fondant.
Gräset är i kristyr
 
 
 
Grattis i efterskott Leon!
 
När jag gör något så vill jag ju gärna få ut så mycket som möjligt av mina råvaror så därför gör jag alltid saft och sylt på samma sats.
 
Som i det här fallet så tog jag mina rabarber och jordgubbar och skivade ner dem i bitar. La dem i en kastrull.
Tillsatte vatten så att det nästan täckte frukten.
La i 2 kanelstänger samt några kardemumma korn som jag stött.
Sen lät jag det hela koka upp.
Plastade och ställde i kylen i 3 dagar.
 
 

Sen silade jag bort saften i en annan kastrull och frukten i en annan kastrull.
 
Saften smakade jag av med socker tills den fick den syrligheten jag vill ha, kokade upp och hällde upp i rena och atamonsköljda flaskor.
 
De kvarvarande jordgubbarna och rabarbern kokade jag upp igen tillsammans med syltsocker och lät det koka i ca 7-10 min innan jag hällde upp dem på rena och atamonsköljda burkar. Kanelstängerna plockade jag bort men den stötta kardemumman fick vara kvar.
 
 
 
Blir gott att  avnjuta i sommar!
 
 
I helgen så skulle vi ha fått besök och då ville jag testa något nytt så jag svängde ihop något av det jag hade hemma:
 
 
En vitchokladcreme med färska jordgubbar samt ladyfingers doppade i lime
 
 
 
Den vita chokladcremen:
 
200 g vit choklad
2 dl grädde
Koka upp grädden och rör sedan i chokladen och rör tills det smält.
 
 
Ett paket med färskost (jag använde Philadelphia)
och rör ihop med choklad/grädde.
 
 
2 dl grädde
vispa tills det hårdnar och vänd sedan försiktigt ihop med den andra smeten
 
Jag ställde sedan skivade färska jordgubbar runt om kanten i den form jag tänkte servera den i.
 
Ett halvt paket med lady fingers
1 lime
lite sockerlag
2 cl rabarberlikör
 
Pressa ur all saft ur limen, tillsätt rabarberlikören och smaksätt med sockerlag tills den blir lagom söt
(man vill fortfarande ha lite syra i ,då den vita choklad crèmen är rätt söt)
Doppa sedan fingrarna i lagen, på båda sidor.
Lägg önskat antal i formen (jag använde ett finger i varje då mina portionsskålar var rätt små)
Häll sedan på den vitachoklad crèmen och låt stå i kylen över natten.
 
 
 
Sommar och choklad när den är som bäst!
 
 
Så var det dags för Sveriges Nationaldag!
 
Och det ska firas genom lite gofika!
 
 

Chokladkakan
 
250 g rumsvarmt smör
250 g farinsocker
 
Vispa poröst
 
2,5 dl grädde
1 tsk snabbkaffepulver, gärna KRAV
175 g mörk choklad
 
Värm grädden och kaffepulvret. Rör ner chokladen tills den smält
 
4 ägg, gärna eko
2 tsk vaniljsocker
3,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel
200 g nötter, jag valde hela hasselnötter
 
Rör ner äggen ett i taget i smör/sockerblandning.
Tillsätt chokladsmeten.
Rör ner alla torra ingredienser.
 
Häll upp smeten i antingen en smord form, eller en form klädd med bakplåtspapper
Grädda i ca 45 min på 175 grader. Du ska kunna sticka en provsticka i kakan och det ska endast fastna några fuktiga smulor på den.
Låt svalna lite
 

Jag serverade den med vispad grädde och mangosås. Nästa gång ska jag testa med hallon till för det tror jag kommer bli ännu godare! Eller kanske ha lite apelsin i kakan?
 
 
 
Ha en underbar Nationaldag allihopa!
 
 
 
 
När jag bakade småkakor här om dagen så fick jag lite dulche de leche kvar och insåg att det var jag ju tvungen att använda upp!
 
Så jag gjorde en vanlig chokladmuffinssmet och sen hällde upp i formar och sen spritsade jag ner lite dulche de leche.
Tyvärr så sjönk det till botten så det vart inte riktigt som jag tänkt mig men otroligt gott blev det! Dulche de lechen la sig på botten som en härligt god crème så denna fick man äta med sked för att få i sig allt mumsigt!
 
 
 
Jag spritsade lite jordgubbsmousse på mina cupcakes för att få lite syra mot allt choklad och kola,
 
 
 
 
 
 
Det här är också en recept som jag scrollade förbi på JennysMatblogg och var bara tvungen att testa!
 
Jag har bakat många olika grottor i mina dagar men dessa var verkligen supergoda! Nästa gång ska jag göra exakt som Jenny och ta den karamelliserad chokladmjölken och lite flingsalt på och se vad skillnaden blir!
 
 
Recept: ca 30 småkakor
 
4,5 dl vetemjöl
1 dl ekologiskt socker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200 g smör
 
1/2 burk karamelliserad mjölk så kallad dulche de leche
 
Blanda ihop snabbt till en deg.
Rulla till bollar.
Gör en grop i mitten och spritsa/klicka ut fyllningen.
 
Grädda i ca 12 min på 180 grader, tills de fått lite färg

 
 
 
Och om du hinner (innan alla är uppätna) så går det alldeles utmärkt att frysa in dessa småkakor!
 
 
Såg ett recept på JennysMatblogg som jag gärna ville testa då jag hade jordnötssmör kvar i kylen efter ett annat projekt.
 
 
 
Receptet:
220 g smör, mjukt
2 msk ekologiskt ljus sirap
5 dl vetemjöl
2 dl ekologiskt strösocker
1,5 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
1,5 dl jordnötssmör
150 g choklad (jag använde "knappar" men det går lika bra att grovhacka choklad)
 
Jag hällde allt i en bunke och jobbade snabbt ihop till en deg,
 
Rullade ut degen till 5 längder, la dem på ett bakplåtspapper, plattade till dem lite och sedan gräddade jag dem i ca 20 min på 180 grader.
Jag vale att skära mina nästan direkt när de kom ur ugnen men man kan givetvis vänta en liten stund, de ska dock inte vara helt kalla när du skär dem!
 
 
Min dotter fick bli första provsmakaren
 
 

Och de var försvinnande goda!
 
Lite salt möter mörk choklad i en knaprig men ändå seg kaka. Vad kan gå fel?
 
En kompis till mig fyllde år i helgen och då hon skulle fira den genom att gå en racingutbildning så ville hon bjuda på en tårta med temat
 

Det är glutenfria vaniljbottnar som jag fyllde med en lätt chokladmousse och en egengjord hallonkompott.
 
Sen spacklade jag med grädde och täckte med marsipan.
 
En bil hade oturen att glida av vägen, rakt in i granen
 
 
Bilarna är gjorda i SP, träden i kristyr och själva gruset är sönder krossade glutenfri chokladkakor
 

Jag gjorde tårtan lite "kuperad" så som terrängen runt racingbanan kanske är i verkligheten.
 
 

Födelsedagsbarnet och de andra deltagarna gillade verkligen tårtan, så det vart endast en liten bit kvar, hälsade födelsedagsbarnet på kvällen!
 
Grattis i efterskott till dig min fina Hedwig!
 
 
racing, bil, glutenfritt, chokladmopusse, marsipan, sockerpasta, kristyr, träd, kuperad terräng, grusväg, granar, avvåkning, hallon, kompott, egenkokt, sylt,,