3 dl gräddfil, ekologisk
3 dl grädde, ekologisk
100 g strösocker, ekologiskt
2 dl mörkchoklad (jag använde pellets)
2 gelatinblad
 
Lägg gelatinet i blöt
Koka upp grädden och rör ner gräddfil, socker och choklad och rör tills det smält. Rör ner gelatinbladen.
Häll upp i formar/glas och låt stelna.
 
 
 
Jag serverade det sen med hallon och jordgubbskompott.
 

Trevlig fredag till er alla
 
Såg dessa småkakor på FredriksFika och kunde inte motstå att pröva att baka dem. Småkakor som smakar kanelbullar, hur kan man inte testa?
 
 
3 dl vetemjöl
125g smör
2 msk strösocker (ekologiskt)
2 msk vatten
0,5 tsk kanel
 
Blanda ihop allt snabbt, till en smidig deg
Kavla ut till en kvadrat mellan två bakplåtspapper
 
Blanda samman 0,5 dl strösocker, ekologiskt
och
0,5 msk kanel
 
Strö på det på degen och tryck ner det  i degen. Rulla sedan ihop degen (gärna med hjälp av bakplåtspappret)
 
 
 
Skär rullen i skivor och lägg på bakplåtspapper
 
Pensla med ägg och strö på pärlsocker
Grädda på 200 grader i ca 12 min
 
 
 
 
 
 
 
 
När jag gör maränger så utgår jag alltid ifrån Jan Heds recept
 
100 g äggvita (gärna eko, KRAV eller närproducerat)
100 g ekologiskt strösocker
1 tsk citronsaft
 
Vispa äggvitan och citronsaften till skum, tillsätt strösockret lite i taget och vispa till en maräng
 
100 g florsocker
Vänd försiktigt ner tillsammans med ev färg.
 
Spritsa eller klicka ut smeten.
Grädda på 100 grader i ca 1 timme
 
 
 
 
Lite gula macarons till påsk kanske?
 
Fyllda med chokladmousse!
 
 
8 ägg vitor (gärna krav, eko eller närproducerat)
1 dl ekologiskt strösocker
 
vispa äggvitorna till lätt skum. Tillsätt sockret och vispa till maräng
 
300 g mandelmjöl
8 dl florsocker
Blanda ihop
 
Vänd försiktigt ihop allt och tillsätt eventuellt färg i detta läge.
 
Spritsa ut på bakplåtspapper och låt stelna i 30-60 min.
150 grader i ca 8-10 min, använd inte varmluftsugn!
 
 
 
 
Hittade ett recept på Facebook i en grupp som heter "kakburken" och var tvungen att testa. Tyvärr vet jag inte namnet på den som la ut receptet men jag ger den personen all ära till detta recept då det vart supergoda och sega havrekakor!
 

125 g smör
1 dl ekologiskt socker
2 dl ekologiskt havregryn
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
0,5 tsk kanel
 
Rör samman allt till en deg.
Rulla till bollar och platta till lite.
Grädda på 175 grader i 10 min, de ska fortfarande "lösa" när du tar ut dem annars blir de övergräddade och för hårda.
 
 

Jag valde sen att ringla över choklad men man kan också doppa dem.
 
I helgen var det några bekanta som skulle döpa sin son så de ville ha hjälp med smörgåstårtor
 
 
De skulle vara helt lökfria så det vart en fyllning med coleslow och en med tonfiskfyllning.
 
 
 
Dekorerade med räkor, ägg och grönsaker
 

Sen var det några som var fisk och skaldjursallergiker så då gjorde jag en mindre med leverpastejfyllning och coleslow.
 
 
Förra veckan så fyllde min syster år och hennes önskan var smörgåstårta så självklart ordnade jag det
 

Den har två fyllningar.
En med leverpastej, smörgåsgurka, grekisk yoghurt, majonäs, kryddor.
Den andra fyllningen är en coleslow gjord på vitkål, morötter, grekisk yoghurt, majonäs, sweetchili och kryddor.
 
 
 
Den är dekorerad med grönsaker samt ost och skinka
 
 

Grattis i efterskott systeryster!
 
Hade lite äggvita över så jag passade på att göra lite gula maränger. De kanske blir använda till påsk, vem vet =)
 
100 g eko äggvita
50 g eko socker + 50g eko socker
1 tsk eko citronsaft
 
100 g florsocker
 
Vispa äggvitan, citronsaften och 50 g socker tills det blir lite skummigt och vitt.
Rör sedan ner resten av strösockret och vispa till en fluffig vit konsistens
Rör ner florsockret försiktigt
Smaksätt el färga
 
Spritsa el klicka ut maränger
 
Grädda ca 1-1,5 timme på 100 grader
 
 
 
Bakad cheesecake är som sagt väldigt gott och enkelt att dekorera med i stort sett vad som helst!
 
 
Cheesecake
 
200 g ekologiska digestivekex
100 g smält smör
Mixa kexen och blanda ner det smälta smöret och tryck ut i en form med löstagbarkant.
För grädda i 10 min på 175 grader.
 
500 g färskost
3 ekologiska ägg
2 dl ekologiskt strösocker
2 tsk vaniljsocker
Vispa ihop, häll i formen och grädda ca 40 min på 170 grader
 

Jag valde att spritsa på lite hallonmousse samt blåbärsgrädde. Sen hade jag på krossade ballerinakladdkakekakor och sen jordgubbar.
 
Tyvärr inte så snygg men god var den!
 
Trevlig helg till er alla!
Dags för fika igen!
 
Kladdkakemuffins med nutella, blåbärsgrädde, jordgubbe, knäckströssel och vitchoklad
 
 
 
14 st formar (jag använde aluminiumformar)
 
100 g smält smör
2 ekologiska ägg
2,5 dl ekologiskt strösocker
2 dl vetemjöl
1,5 tsk vanilj
1 nypa salt
4 msk kakao fairtrade
0,5 tsk bakpulver
 
Blanda ihop alla torra ingredienser, tillsätt sen ägg och smör och häll i formar.
Grädda i 200 grader i ca 8-10 min
 
Jag bredde på ett lager med nutella och spritsade på blåbärsgrädde
 
Vi skulle äta lasagne till middag en kväll och då är det ju extra gott med vitlöksbröd till!
Så jag gjorde vitlöksfrallor
 
 
 
25 g jäst
4 dl vatten
1 msk ekologisk sirap
ekologisk vetemjöl
2 tsk salt
 
Vitlökssmör
riven ost
 
Rör ut jästen i vattnet.
Tillsätt sirapen.
Tillsätt vetemjöl tills det blir en smidig deg och arbeta in saltet.
Låt jäsa till dubbel storlek.
 
Sen delade jag degen till frallor, la en klick med vitlökssmör i mitten (jag har gjort eget vitlökssmör med rosmarin), knöt ihop till bollar och la i en muffinsform.
Lät jäsa i ca 30 min, la på lite riven ost och sen gräddade jag dem i ca 15-20 min på 200 grader.
 
 
 
 
 
När Malte fyllde år så ville han ha en tårta med Sälens "maskot" Valle och vad passar då bättre än en skidbacke?
 
 
 
Malte tycker väldigt mycket om choklad så i denna tårta är det geischafluff och nutella. Sen är den spacklad med grädde och täckt med marsipan.
 
 
Dekorationerna är en blandning på marsipan, modelleringspasta och kristyr.
 
Grattis i efterskott Malte!
 
Valle, Sälen, Skidbacke, Skidbacketårta,,
 
Här är en doptårta till lille Colin som döptes i helgen
 
 
Det är vaniljbottnar fyllda med en hallonmousse och en chokladmousse
 
 
Sen är den spacklad med grädde och täckt med marsipan.
 
 
 
Stjärnorna och en del av bilarna samt stjärnorna är i modelleringspasta
 
 
Den gröna borden samt en del av bilarna är i marsipan
 
 
Hur många av er spelade Nintendo 8-bitar när ni var små? Och stötte på Mario och hans bror Luigi? Ett av mina favoritspel då och är det fortfarande!
 
När Albin skulle ha kalas så önskade han sig en tårta med Luigi på.
 

Det är vaniljbotten fyllda med en blåbärsgrädde samt en hallon och blåbärssylt.
Spacklad med marängsmörcreme och sen täckt med sockerpasta.
 
 

All dekoration är i modelleringspasta
 
Grattis till Albin i efterskott!
luigi, supermario, sp, sockerpasta, sugarpaste,,
 
Min syster och hennes son kom på besök så vi dukade upp lite fika
 
 
 
Dessa är vanligt rostbröd som jag på några bredde på leverpastej, la en skiva ost och gurka på. De andra tog jag philadelphiaost smaksatt med grillad paprika, ostskiva och gurka.
 
 
Egen gjord äpple- och citrondryck
 
 
Ca 1 kg ekologiska äpplen
1 msk citronsaft, ekologisk
2 st kanelstång
 
Täck med vatten och låt äpplena koka tills de blir mjuka.
Täck med plast och låt stå i kylen i ca 2 dagar,
Sila bort äpplena (jag brukar göra äppelmos på dem)
 
Koka upp saften, smaksätt med lite ekologiskt socker (jag tog bara någon matsked)
 
Låt svalna. Skiva en ekologisk citron och lägg ner en liten stund innan servering.
 
 
 
Bullar:
50 g jäst
150 g rumstemp. smör
5 dl ljummen ekologisk mjölk
0,5 msk kardemummakärnor, stötta
1 dl ekologiskt strösocker
en nypa salt
vetemjöl
 
Rör samman jäst, mjölk, smör, kardemumman och sockret. Tillsätt ung 5 dl mjöl och rör sedan ner saltet.
Tillsätt sedan så pass mycket vetemjöl att degen börjar släppa kanten.
Låt jäsa i 60 min.
Baka ut, jäs ca 40 min och sen grädda.
 
Jag gjorde fyllningen på smör, ekologiskt strösocker, lite vaniljsocker, kanel samt någon msk kokmarsanpulver. Har läst att om man blandar ner lite marsanpulver alternativt lite mjöl i fyllningen så blir det en fastare fyllning. Och jag håller med. Vart mycket bättre!