I helgen så fyllde Sam år och hans mamma ville överraska honom med en Scooby Doo tårta
 
 

Det är saftiga chokladbottnar fyllda med jordgubbsmousse och skivade färska jordgubbar.
Den är spacklad med marängsmörcreme och täckt med fondant. Dekorationerna är i sockerpasta och modelleringspasta
 
 

Orange är Sams favoritfärg så jag valde att täcka tårtan med orangefärgad fondant.
scooby doo, tårta, cake, birthdaycake, födelsedagstårta, fondant, sockerpasta, modelleringspasta, choklad, jordgubbar, birthdaycake,,
 
 
Trevlig fredag alla besökare/läsare!
 
En liten trevlig dessert så här en fredag kväll?
 
Chokladmousse med jordgubbar
 
 
 
Chokladmoussen
 
Värm försiktigt 200 g vispgrädde (jag använde laktosfri)
Lägg ett gelatinblad i blöt. Ska ligga i någon minut.
Rör ner 200 gram mörk choklad i den varma grädden.
Rör tills chokladen smält och rör ner gelatinet.
Vispa 200 gram vispgrädde tills den är fluffig och fast.
Vänd försiktigt ihop allting till en jämns smet.
Nu kan du an tingen hälla upp det direkt i önskad form / glas eller bara i en bunke.
Låt stelna, gärna över natten.
 
Jag serverade min mousse med jordgubbar och lite chokladsås.
 
Fredagsmys när den är som godast!
 
 
 
 
Höll på och prov baka lite för ett tag sedan och då fick jag lite chokladmousse över så jag passade på att göra denna tårta till kvälls fikat.
 
 
 
Det är chokladbottnar fyllda med chokladmousse och hallonkompott. Sen har jag spacklat med Marängsmörcreme och täckt med fondant.
 
Pärlorna har jag limmat dit efter en så kallad mönsterplatta.
Jag tog plattan, la den på tårtan och kavlad på den lite lätt så den gjorde avtryck i fondanten. Sen klistrade jag dit pärlorna.
 
 
 
Mycket pyssel men det är alltid kul att testa nya saker.
 
När jag bakade en tårta för ett tag sedan så gjorde jag fluff på Ahlgrensbilar och fick lite över så jag passade på att testa det till lite annat, bland annat dessa:
 
Chokladmuffins med Ahlgrens bilar fluff
 
 
Muffins:
2 ekologiska ägg
1 dl ekologiskt socker
1,5 dl eko mjölk
50 g smör
2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
0,5 dl kakao
 
 
Vispa ihop alla "blöta" ingredienser och tillsätt sedan sockret
Blanda ihop alla torra ingredienser och rör sedan samman till en smet.
Dela upp i ca 14 formar och grädda i ca 14 min på 200 grader
 
Spritsa på fluffet när de kallnat
 
 
I måndags var det då dags för det tredje och sista kalaset för våran dotter och då såg buffén ut så här
 
 
Fruktsallad med banandelfiner
 

 

Lite halsband
 

Och livbåtar
 

Och pengar
 

En tårta som är gjord på marängbottnar, choklad crème, hallonmousse samt jordgubbar och lite chokladsås
 

Och så lite pirater gjord på marshmallows och strössel
 

Och lite snäckor: Macarons med cream cheese frosting smaksatt med apelsin
 
 
Dottern var mycket nöjd över sin födelsedag, alla som kom och firade henne, fikat och alla fina presenter!
Tack alla som kom och firade vår underbara Tove!
 
 
I söndags hade vi inte bara barnkalas utan vi hade även över våra familjer på eftermiddagen, så det vart två kalas den dagen
 
Så här såg buffé nr 2 ut
 
 
 
Fruktsvärden
 
 
Ett melonskepp med fruktsallad och lättvispad grädde till
 
 
 
Kanonkulor = vanliga chokladbollar rullade i chokladströssel istället för kokos
 
 
 

Små Pirater, det är glutenfria morotsmuffins med Cream cheese frosting
 
 
Och tårtan.. Har tyvärr inget riktigt recept på själva choklad crèmen runt om då det är smör, florsocker, choklad karamelliserad mjölk, karamelliserad mjölk samt mörk choklad i..
Men det är saftiga chokladbottnar i och sen ett lager med hallonsylt i samt ett lager med en choklad crème i.
 
 
Havsvattnet är en blåbärsläsk medan krokodilbålen i det här fallet bestod av mixad vattenmelon, hallonläsk och en massa bär.
 
 
 
 
Halloj!
 
I går fyllde vår yngsta tös 6 år, så vi har haft 3 kalas de senaste 2 dagarna.
 
Tänkte att vi börjar med det första kalaset som hon hade på söndagen för sina kompisar
 
 
Vår dotter ville ha en piratkalas så det fick inspirera hela kalaset.
 
Det här var fika buffén:
Minimaränger = piraternas tänder
Chokladpinnar = träben
Marshmallowspirater
Små livbåtar med ostfiskar eller nöt mix,
Döskallekakor med vaniljsmak
Snäckor = Macarons med apelsin crème och pärla
Kanonkulor = Chokladbollar rullade i chokladströssel
Fruktsvärd = melon, ananas, vindruvor på ett piratspett
Blåbärsläsk = Havsvatten
Hallonsaft = Krokodilblod
 
 
Vi började kalaset med att barnen fick äta Belgiska våfflor med valfria tillbehör innan vi satte igång med olika lekar så som :
 
 
De musikaliska öarna
=
Hela havets stormar med kartongbitar som öar istället för stolar
 
 
Leta Guld
=
Vi färgade stenar till guldklimpar och gömde dem i stora lådor fyllda med sand
 
 
 
Kaptenen säger och gå på plankan
=
Istället för "Simon Säger" så körde vi kaptenen säger och de som "missade" fick gå på plankan och sen komma tillbaka till leken. Vi hade byggt upp en planka som de kunde klättra upp på , gå över och hoppa ner
 
 
Piratbowling
=
Vi tog 6 st tomma ölburkar och klistrade dit olika sjörövarmotiv, staplade dem på varandra och sen fick barnen försöka ha ner dem genom att rulla en tennisboll mot dem.
 
Sen avslutade vi det hela med en Skattjakt där de fick leta ledtrådar tills de fann Skattkistan som var fylld med godispåsar
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kommer mer imorgon ifrån nästa kalas
 
piratkalas, pirat, piratlekar, pirate,,
 
Behövde göra lite äppelmos, för att använda i mina munkar, och då kan jag ju inte låta bli att göra äppeldryck 
 
Jag skär äpplena i bitar med skalet på, lägger dem i en kastrull.
Täcker med vatten, lägger i två kanelstänger och en skivad citron.
 
Sen kokar jag upp det, låter det svalna lite, tar upp citronen och sen låter jag det stå och dra i 2-3 dagar i kylskåpet.
Sen silar jag av vätskan, kokar upp vätskan och tillsätter ev socker och sen är det färdigt! Bara att avnjuta.
 
 
Äppelbitarna sparar jag, tar bort kanelstängerna, häller på lite vatten, kokar upp, mixar och tillsätter syltsocker och kokar lite till och så är äppelmoset färdigt!
 
2 produkter ur 1!
 

Den här desserten/ fikat blev verkligen mäktig! Men å så god!
 
 

Gjorde först en cheesecake:
 
200 g ekologiska digestivekex
100 g smält smör
Mixa kexen och blanda ner det smälta smöret och tryck ut i en form med löstagbarkant.
För grädda i 10 min på 175 grader.
 
500 g färskost
3 ekologiska ägg
2 dl ekologiskt strösocker
2 tsk vaniljsocker
Vispa ihop, häll i formen och grädda ca 40 min på 170 grader
 
 
 
 
 
3 dl gräddfil, ekologisk
3 dl grädde, ekologisk
100 g strösocker, ekologiskt
2 dl mörk choklad (jag använde pellets)
2 gelatinblad
 
Lägg gelatinet i blöt
Koka upp grädden och rör ner gräddfil, socker och choklad och rör tills det smält. Rör ner gelatinbladen.
Jag lät den svalna lite innan jag hällde den på kakan
 
 

Sen gjorde jag en chokladsås med nutella, har tyvärr inget recept då jag tog nutella burken med "rester" kvar i, hällde i lite grädde och värmde i mikron tills det smällt samman och sen tillsatte jag lite choklad och hällde den ovanpå pannacotta
 
 
 
Och så toppa med lite chokladmousse och en chokladdoppad jordgubbe
 
 
Fick lite vitchokladmousse över efter ett annat bakverk, så jag passade på att göra en dessert av mina "rester"
 

La moussen i en spritspåse, skivade jordgubbar och mangosås
 
 

Sen varvade jag det i ett glas
 
 
Enkelt men gott. En mumsig röra!
 
Moussen:
250 g grädde
350 g vitchoklad
1 gelatinblad
300 g grädde
 
Lägg gelantinet i blöt
Koka upp grädden och rör ner chokladen och gelantinet
Vispa den andra grädden och rör samman allt.
Häll upp i de skålar du ska servera i eller som jag i en stor bunke och låt stelna innan jag la upp den
 
Ha en trevlig fredag allihopa!
 
 
 
Lite fika när svärföräldrarna kom förbi en eftermiddag
 
 
 
 
Botten:
3,5 dl ekologiskt strösocker
3 dl vetemjöl
1,5 dl kakao
2 tsk bakpulver
1,5 tsk bikarbonat
1 krm salt
2,5 tsk vanilj
 
Blanda ihop alla torra ingredienser
 
Häll
2 dl hett kaffe (ekologiskt)
över
3 msk smör
Låt smälta.
 
Rör ihop
2,5 dl filmjölk
3 ägg
 
Blanda sen med smör/kaffe
 
Blanda ihop alltihop till en smet.
 
Dela smeten i 2 formar (smörade och bröade), jag använde
 
Grädda i ca 25 min på 160 grader
Låt kallna på ett galler.
 
Frostingen:
(jag skulle börja med den, då det tog ett tag för den att svalna)
500 g mörk choklad
4 dl ekologisk grädde
2 msk muscovadosirap
5 msk smör
 
Koka upp grädden och sirapen.
Häll det över chokladen och smöret och rör tills allt har smält.
 
hetta upp 1 msk vatten
och rör ut 1 msk socker i det.
 
Lägg ena botten på ett fat. Pensla med vatten/sockerblandningen.
Lägg på en del av frostingen. Sen la jag hallon ovanpå. 
Pensla vatten/socker på den andra botten och lägg på den botten också.
Ta resten av frostingen och bred ut på sidor och toppen. Blir det frosting över så kan du alltid dekorera tårtan.
 
Ha den gärna framme i minst 1 timme innan servering.
Och den håller några dagar i kylen!
 
 
 
 
 

Dessa är riktigt saftiga och bra bottnar!
 
Testade ännu en variant av biskvier här om dagen nämligen med choklad och jordnötssmör
 
 
Botten:
300 g mandelmassa
2 äggvitor (eko)
 
Mixa ihop till en slät smet, spritsa ut och grädda i ca 15 min på 175 grader och låt kallna på ett galler innan du drar loss dem ifrån bakplåtspappret.
 
 

Fyllning:
100 g smör
0,5 dl florsocker
0,5 dl kakao
1 burk karamelliserad chokladmjölk
4 msk jordnötssmör
 
Sen doppade jag dem i mörk choklad.
 
 
 
Så här gjorde jag min Ahlgrensbilar fluff:
 
Jag klippte sönder 60 g ahlgrensbilar. Jag klippte varje bil i 3 delar
 

Sen hällde jag på 3 dl vispgrädde
 
 
Sen värmde jag allt försiktigt (det får inte koka) tills alla bilar smält
 

Sen hällde jag upp det i en plastskål och lät det stå i kylen över natten
 
Dagen efter så vispade jag upp det medan jag tillsatte ca 1,5 dl grädde
 
 

Och vispar tills det blir ett mjukt fluff
 
 
 
Sen är det bara att använda det..
Jag blev förvånad över att det verkligen smakar som Ahlgrensbilar!
 
När Hugo skulle fylla år så fick jag klara direktiv: en röd marsipantårta med Blixten och Bärgaren på, namnet Hugo och racingbana.
 
 
Innehållet var saftiga chokladbottnar fyllda med en nöt crème samt bilarfluff (receptet kommer imorgon), Spacklad med marängsmörcreme och täckt med marsipan. 
 
Botten:
3,5 dl ekologiskt strösocker
3 dl vetemjöl
1,5 dl kakao
2 tsk bakpulver
1,5 tsk bikarbonat
1 krm salt
2,5 tsk vanilj
 
Blanda ihop alla torra ingredienser
 
Häll
2 dl hett kaffe (ekologiskt)
över
3 msk smör
Låt smälta.
 
Rör ihop
2,5 dl filmjölk
3 ägg
 
Blanda sen med smör/kaffe
 
Blanda ihop alltihop till en smet.
 
Dela smeten i 3 formar (smörade och bröade)
 
Grädda i ca 25 min på 160 grader
Låt kallna på ett galler.
 

Grattis i efterskott Hugo!
 
Igår skulle Leena överraska sin man med en tårta till hans födelsedag. Hon hade sett en av mina tårtor och ville ha en liknande.
 
 
Det är vaniljbottnar fyllda med en chokladmousse, en egengjord hallonkompott sen spacklad med marängsmörcreme och täckt med fondant, Dekorationerna är i fondant och modelleringspasta sen har jag sprejat med en ätbar silver sprejfärg
 
Och om man ändrar ljuset lite så ser den mycket mörkare ut, mer som metall
 

Eller med ett annat ljus så ser den mycket mjukare ut.
Det är kul att kunna experimentera sig fram. 
 
 
Hoppas Leena och hennes man samt middagssällskap gillade den, 
 
 
Förra veckan så fyllde Loke 3 år och jag fick äran i år också att ordna hans kalastårta.
Denna gång ville han ha Blixten Mcqueen.
 
 
Tårtan är gjord på chokladbottnar, vaniljcreme, hallonkompott, spacklad med marängsmörcreme och täckt med fondant.
Dekorationerna är gjorda i marsipan, modelleringspasta och i kristyr.
 
Grattis efterskott Loke!
 
 
 
 
 
 

Att testa sig fram ingår liksom i denna bransch och ibland blir det bra och ibland inte. Men testar och prövar och prov bakar gör man i massor.
 
Dessa är ett resultat av ett impulstest:
 
Chokladpraliner med vitchokladmousse och frystorkade jordgubbar
 

Jag hade vit chokladmousse kvar i kylen efter att jag gjort en tårta, och sen höll jag på med något annat med tempererad choklad och fick lite över så då passade jag på att gjuta tryffelskal.
 
Sen la jag lite frystorkade jordgubbar i botten, spritsade ner chokladmoussen och la på några frystorkade jordgubbar innan jag la på botten i form av choklad.
 
När jag tagit ur dem ur formen så sprejade jag ena halvan med lite ätbar silversprej.
 
 
De frystorkade jordgubbarna köpte jag på Lagerhause.
 
Moussen:
250 g grädde
350 g vitchoklad
1 gelatinblad
300 g grädde - vispad
 
Lägg gelatinet i blöt
Koka upp grädden och rör ner chokladen och gelatinet
Vispa den andra grädden och rör samman allt.
 
 
 
Inför barnbasaren så testade jag (för mig) en helt ny variant av Hallonkaka / hallonpaj
 
Först gjorde jag en mazarinbotten
 
150 g mjukt smör
300 g mandelmassa
3 eko ägg
0,5 dl vetemjöl
 
Mixa smöret och mandelmassan.
Tillsätt äggen ett i taget och sedan mjölet
 
Jag hällde smeten i en form med löstagbarbotten som jag smörjt och "bröat" med kokos.
 

Sen tog jag frysta hallon och lite potatismjöl och blandade innan jag la dem i smeten.
Sen la jag smul deg ovanpå och gräddade i 175 grader i ca 30-40 min. Tills botten har stannat och pajdegen är gyllenbrun.
 
Smuldegen:
100 g smör
2 msk strösocker, gärna ekologiskt
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl ekologiskt havregryn
1 msk ljus ekologiskt sirap
 
Jag serverade den med jordgubbe och grädde
 
 
På barn basaren så erbjuder vi inte bara olika slags fika och bakverk utan även korv med bröd och smörgåstårtor.
 
Den här har en coleslaw gjord på eko morötter, eko vitkål, smetana, majonnäs, salt, peppar och sweetchilisås
Den andra fyllningen är gjord på leverpastej, smörgåsgurka, smetana och lite salt och peppar.
 

Den här har också två fyllningar den ena är samma coleslaw som i den andra medan den andra fyllningen består av varmrökt lax, purjolök, rödlök, dill, salt och peppar, smetana och majonnäs.
 
 
 
Då jag inte hittat ett recept på ett bröd ännu som jag tycker passar så använder jag vanligt landgångsbröd alternativt rost bröd. Och jag skär alltid av alla kanter (som jag torkar och gör ströbröd av) samt lägger ihop tårtorna minst 1 dag innan de ska ätas. Dekorera gör jag samma dag de ska förtäras.
 
 
För ett tag sedan så hjälpte jag en med en tårta lite akut.
Hennes son skulle ha en superherofest och ville ha Lego- Wolverine ovanpå.
 
 
Det är vaniljbotten som är fylld med en chokladfluff gjord på Marabou Vitchoklad samt en hallonkompott.
Sen är den spacklad med en marängsmörcreme och täckt med sockerpasta.
Dekorationerna är gjorda i modelleringspasta.
 
Grattis i efterskott Simon!
 
 
I helgen så höll vi en babyshower för min lillasyster
och mitt uppdrag bestod i av att ordna lite cupcakes
 
 
Så här blev den första varianten, då hon älskar ugglor:
 
 
Det är chokladmuffins med hallon i, glasyr och kokos
 
Chokladmuffins:
3 ägg, eko eller närodlade
2,5 dl eko strösocker
100 g smör, smält
1 dl eko mjölk
1 dl kakao
2,5 dl kakao
0,5 tsk bakpulver
 
Blanda samma alla ingredienser till en slät smet
 
3 dl frysta ekologiska hallon samt någon matsked potatismjöl
Blanda ihop och rör snabbt ner i smeten
Fördela i muffinsformar och grädda i ca 12-15 min på 175 grader
 
Glasyren:
125 g smör, vispas fluffigt
 
Rör ner dessa ingredienser:
0,5 dl florsocker
3 msk kakao
1 burk med chokladdulchedeleche
 
Bred på glasyren på muffisarna när de kallnat.
Rulla i kokosen och sen dekorera som du vill. Ögonen har jag gjort i modelleingspasta och näbben är en Nonstop
 
 
Dessa är vanliga morotsmuffins där jag färgat glasyren blå.
 
 
Dekorationerna är i modelleringspasta samt lite ätbar glitterfärg

Min syster vart väldigt glad och överraskad!
 
Ber om ursäkt att det är lite dåliga bilder men de togs med min mobil då jag dekorerade dem på plats.
 
Jag hjälper ju till att anordna en barnbasar två gånger om året genom att ordna fikat. 
 
Och då det inte bara är vuxna som fikar utan också en massa barn så försöker jag göra lite roligt fika till dem med.
Blanda annat dessa chokladbollsmonster.
 

Det är vanlig chokladbollsmet som jag rullat i färgat kokos.
Kokosen färgar jag genom att hälla lite kokos i en plastpåse och sen tillsätta önskad färg. Sen är det bara att skaka om!
 

Ögonen är Nonstop och tänderna är godis som finns bland det vanliga lösgodiset.
De försvann snabbt!