Jag gjorde denna frosttårta för ett tag sedan
 
 
Det är en chokladbotten som jag fyllt med en chokladmousse och en vaniljcreme. Sen är tårtan spacklad med en marängsmörcreme och täckt med fondant.
 
 
Figurerna är gjorda i SP och allt grlitter är ätbart!
 
 
 
 
Nu har det blivit ett litet uppehåll här på bloggen igen och det beror dels på att jag inte kommit åt bilderna på min dator och då är det svårt att göra inlägg...
 
Men nu är vi igång igen!
 
Här är en äppelmarmelad som jag gjorde för ett tag sedan
 
 
 
1 kg äpplen (jag använde dem i min trädgård)
750 g ekologiskt strösocker
2 kanelstänger
10 nejlikor
6 kardemummakärnor
saft av en eko citron
 
Skala och kärna ur äpplena och skär dem i bitar
Fräs äpplena och kryddorna i några minuter i en gryta.
Häll på sockret och saften ifrån citronen och koka i ca 20-30 min
 
 
 
Gott och fräscht!
 
När min ena systerson skulle döpas så gjorde jag bland annat denna smörgåstårta
 
 
Den ena fyllningen är en leverpastejröra och en coleslaw, dekorerad med ost och skinka och grönsaker!
 
Lite mer frallor!
 
 
 
5 dl ljummet vatten
25g jäst
2 msk sirap
2 dl kli, jag använde havrekli
1 dl rågkross
1 msk salt
vetemjöl
 
Rör ut jästen i vattnet
Rör ner kli, kross.sirap och salt.
Arbeta in så pass mycket vetemjöl att det blir en smidig deg,
 
Låt jäsa ca 1 timme.
Baka ut till frallor och låt jäsa ca 30 min.
 
Jag valde sen att pensla dem med vatenn och strö på pumpakärnor.
Grädda i ca 15 min på 200 grader.
 
Idag är det denna goding som skall firas:
 
 
Detta är faktiskt första gången jag bakar denna, så lite nervöst var det!
 
Jag utgick ifrån Birgittas recept (domaren i hela Sverige bakar)
 

Snabb smördeg

500g  vetemjöl

500g  smör - kallt  i bitar

200g  vatten

40g  äggula

10g  salt

10g  citron saft/juice

 

Smördeg

Blanda vetemjöl, salt och smör så att det börjar att gå ihop.

Tillsätt vatten, ägggulor och citronjuice.

Arbeta ihop degen så att den precis går ihop, lite smörklumpar är bara bra.

Plasta degen och låt vila i kyl cirka 10-20 minuter.

Kavla ut degen och vik den i 2 st treslag.

 

Plasta och låt vila 10-20 minuter.

Kavla ut degen och vik den i 2 st treslag.

Låt vila 10-20 minuter.

Kavla ut degen ca 3 mm tunn, dela till 2 st plåtar.

Låt vila i 10-20 min, nagga bottnarna och grädda i 225 grader tills de är gyllenbruna. Låt svalna.

 

 Vaniljcreme

Jag fick lite tidsbrist så jag använde snabbmarsansås

 

Montering
Dela bottnarna i 3 lika stora delar.

Stryk äppelmos på första botten och spritsa ut vaniljkräm ovanpå.

Lägg på nästa lager botten, stryk ut grädde.

Lägg den sista botten ovanpå med undersidan upp.

Stryk tunt med hallonsylt

Blanda florsocker med ljummet vatten och glasera ovanpå hallonsylten.

Skär i portions bitar.

 
Bkade lite frallor här om dagen
 
 
5 dl ljummet vatten
25g jäst
3 msk muscovadosirap
3 dl rågsikt
1msk salt
vetemjöl
 
Rör ut jästen i vattnet
Rör ner rågsikt, muscovadosirapen och saltet.
Arbeta in så pass mycket vetemjöl att det blir en smidig deg,
 
Låt jäsa ca 1 timme.
Baka ut till frallor och låt jäsa ca 30 min.
 
Jag valde sen att pensla dem med vatenn och strö på en liten frömix.
Grädda i ca 15 min på 200 grader.
 
I den här kladdkakan så la jag i lte chokladägg ifrån Anton Berg med lakritssmak.
 
Tycker man om choklad och lakrits så är det här en god grej!
 
 
Jag utgick ifråne tt recept på Jennys Matblogg
 
 
 4 eko ägg
4 dl eko strösocker
1 tsk vaniljsocker
5 msk kakao
2 dl vetemjöl
170 gram smält smör
 
 
 
 
 
Ställ ugnen på 175 grader. 
Smält smöret och låt svalna något.
Rör ihop allt till en smet.
Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter,
tryck ner några ägg.
Grädda i ca 25-30 min,
 
 
Jag serverade med laktosfrigrädde!
 
kladdkaka, kladdkakansdag, lakrits, Anton Berg, choklad, kladdig kladdkaka,
 
 
idag är det smörgåstårtansdag och här på bloggen finns det en massa smörgåstårtor att spana in 
 
 
 
En arbetskamrat beställde en tårta och direktiven vara klara: VOLVO!
 
Rasmus som skulle få tårtan arbetar med Volvo och kör lastbil så sagt och gjort...
 
 
Det är en morotskaka med en färskostfrosting med citrus.
 
 
Dekorationerna är i både marsipan och fondant.
Själva tårtan är täckt med marsipan.
 
 
 
Idag är det chokladensdag! 
 
Här är lite av den choklad jag arbetat med umder de senaste åren!
Tryfflar, praliner, fudge, chokladgodis, chokladklubbor!
 
 
 
 
Det här är en av de kladdkakor som jag serverade i lördags.
Jag utgick ifrån ett recept ifrån Leila Lindholm men ändrade lite på det!
 
 
 
50 g smör
0,5 dl rapsolja
2 ekologiska ägg
2 dl ekologiskt strlsocker
1 dl muscovadosocker
2,5 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
ca 2 dl chokaldknappar el hackad choklad
 
Smält smöret
Rör ihop alla ingredienser till en smet
Häll smete i en smord och bröad form
strö över chokladen
Grädda i ca 30 min på 150 grader
Kakan ska nästan ha "stannat" i mitten när du tar ut den. 
Låt den gärna stå i kylen över natten!
 
Jag serverade kladdkakan med lite grädde och hallon!
 
När Leo fyllde år så önskade han sig en tårta med Pokemon.
 
 
det är chokladbottnar fyllda med en vaniljcreme och en jordgubbskompott, Spacklad med grädde och täckt med marsipan. Dekorationerna är i fondant.
 
I lördags så firade vi min man som fyllde år på söndagen.
Så vi bjöd på middag och sen till dessert bjöd vi på kladdkaka, då det i lördags var kladdkakansdag!
 
En kladdkakebuffé!
 
 
Gjorde 2 olika recept och hade 4 olika fyllningar men det återkommer jag med!
 
Har sett dessa äppelrosor cirkulera ett tag så jag var tvungen att pröva!
 
Jag tog färdig smördeg (jag tog fram ur frysen) 
Jag delade dem på hälften.
 
Jag skalade och skar äpplena i skivor. Sen la jag dem i en plastbunke. Täckte äpplena med vatten och pressade i en halv citron och körde i micron i 3 min
 
Sen tog jag en hemmagjord äppelmos och penslade på smördegen, la äppelskivorna omlott, strödde på kanel och sen vak jag upp smördegen och rullade ihop dem.
 
Jag ställde dem i en muffinsfomr och sen gräddade jag dem i ca 20 min på 180 grader.
 
 
Sen strödde jag på lite florsocker.
 
 
Dessa var försvinnande goda!!