Hej!
 
Så var semestern över för denna gång så nu är det bara att sätta igång inför helgens tårtor
 
 
 
Hade lite chokladbollssmet över så jag testade en ny variant
 
 
Jag tog smeten och kavlade ut den till en fyrkant.
Sen bredde jag på en hasselnötscreme och rullade ihop den.
Sen penslade jag rullen med smält choklad och strödde på lite kokos
 
 
Smarrigt värre!
 
 
 
Tryfflar tycker jag är roligt året om, perfekt gå bort presenter!
 
 
 
1 dl grädde
25 g smör
300 g vit choklad
skalet ifrån en lime
 
Rostad kokos
 
 
Jag värmde smör, grädde och vitchoklad i micron på svag värme tills allt smält samman,
Sen tillsatte jag limeskalen.
 
Sen fick smeten stå i kylen över natten, jag rullade dem och sedan rullade dem i rostad kokos.
 
 
Egen äppeldryck är ju aldrig fel?
 
 
 
Jag har kokat äpplen med vatten, låtit det stå en natt och sen silat bort saften och  smaksatt den!
Denna är smaksatt med apelisn, lime, citron, ingefära, kanel och ingefära.
Koka upp saften med kryddorna, låt stå 1-2 nätter, efter ett dygn kan du plocka ut citrusfrukterna men låta resten av kryddorna stå i ett dygn till.
 
 
Det här är väl något som går hem hos de flesta? Vanliga chokladbollar!
 
 
 
Chokladbollssmet:
300 g smör
3 dl socker
3 msk vaniilsocker
6 msk kakao
10 dl havregryn
6 msk kallt kaffe
 
Hade lite pepparkakskryddor kvar i skafferiet och valde att testa en ny småkaka.
 
 
200g smör
4,5 dl vetemjöl
2 dl ekologiskt socker
4 msk fairtraide kakao
3 msk ljus ekologisk sirap
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 tsk pepparkakskyrddor
 
1 ekologiskt ägg
pärlsocker
 
Blanda ihop alla ingredienser till en deg.
Rulla till längder, lägg på ett bakplåtspapper och platta till dem lite.
Pensla med ägg och strö på pärlsocker
Grädda i 175 grader i ca 14-18 min
 
 
 
Hade röbetor i kylen som jag behövde göra något med så jag gjorde inlagda rödbetor.
 
 
Jag kikade rödbetorna, lät dem svalna och skalade dem.
Skivade dem och la dem i glasburkar.
 
Sen hällde jag på en 1-2-3-lag
 
 
 
Mamma kom över på fika och då bjöd jag bland annat på denna!
 
 
 
Pajdegen
3 dl vetemjöl
200 g smör
0,5 dl ekologiskt strösocker
0,5 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
2 msk kallt vatten
 
Blanda snabbt ihop allt till en smidig deg. Tryck ut i en form (jag använde en springform) och förgrädda pajskalet i 15 min på 200 grader.
Ta ut och låt svalna
 
Kolafyllningen:
200 g smör
3,5 dl ekologisk ljus sirap
1,5 dl ekologiskt strösocker
 
Koka upp och tillsätt
3 msk vetemjöl
 
Låt sjuda i ca 5 min och låt den sedan svalna till rumstemperatur
 
Rör sedan ner
2 ekologiska ägg
2 tsk vaniljsocker
 
Hacka 200 g pecannötter lite grovt och lägg i pajskalet
Häll på kolasåsen, strö på flingsalt och sedan är det bara att grädda den i ca 40 min på 175 grader
 
Den går alldeles utmärkt att frysa!
 
Den här desserten gjorde jag till nyår.
 
Det är en mörk choklad pannacotta och en passionsfruktpannacotta
 
 
 
och så lite färska hallon till det!
 
Pannacottan:
9 dl grädde
3 gelantinblad
150 g mörk choklad
 
Lägg gelatinet i kallt vatten
Koka upp grädden
Rör ner chokladen
Rör ner gelantinet.
 
Låt svalna lite innna du häller upp i önskad form/glas
Låt stelna i kylen
 
 
Passionsfruktspannacotta
8 dl grädde
1 dl passionsfruktpure
3 gelatinblad
ca 1 dl strösocker
 
Lägg gelatinet i blöt
Koka upp grädde och passionsfruktpuren.
Rör ner gelatinbladet
Tillsätt socker tills du tycker att den är tillräckligt söt.
Låt svalna och häll upp!
 
Jag och min dotter bakade dessa brysselkex för ett tag sedan. Hon fick välja dekoration och valde blått och vitt strössel
 
 
200 gram smör
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 dl eko strösocker
1 dl potatismjöl
3 1/2 dl vetemjöl
 
 
Blanda till en smidig deg.
Rulla till längder.
Rulla i strössel och låt stå någon timme i kylen innan du skivar och gräddar kakorna.
 
En liten kaka med nötig fyllning
 
 
 
Ca 32 st
4,5 dl vetemjöl
1 dl ekologiskt strösocker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200 g smör
 
Blanda ihop till en deg.
Rulla små bollar, lägg i formar och gör en fördjupning i dem.
 
Sen fyllde jag dessa med en fyllning jag gjort på smör, mandelmassa och rostade hackade hasselnötter
 
Grädda dem i ca 12-15 min på 185 grader
 
Här kommer förrätten som vi vuxna åt på nyårsafton.
 
 
Det är 
handskalade räkor
rom
smetana
majonäs
dill
citron
salt
peppar
rödlök
 
 
Till nyår så gjorde jag en chokladbollstårta ovanpå en kladdkaka, till barnen
 
 
 
Kladdkaka:
 4 st eko ägg
4 dl eko strösocker
1 tsk vaniljsocker
5 msk kakao
2 dl vetemjöl
170 gram smält smör
 
Ställ ugnen på 175 grader. 
Smält smöret och låt svalna något.
Rör ihop allt till en smet.
Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter,
Grädda i ca 30 min.
 
 
Chokladbollssmet:
300 g smör
3 dl socker
3 msk vaniilsocker
6 msk kakao
10 dl havregryn
6 msk kallt kaffe

 
Ta den kalla kladdkakan och bygg sedan upp med chokladbollsmeten och täck sedan med kokos.
Jag dekorerade med en blomma gjord i sp.
 
Till nyår så ville vi vuxna ha en skagenröra till förrätt men då alla barn inte gillar skegenröra så gjorde jag ett alternativ till dem
 
 
 
Visst vart dom söta? 
 
 
 
Ibland undrar jag, om det är så att jag tycker sånt här är roligare än vad barnen gör?!
 
Gillar man pepparkaksdeg så gillar man dessa tryfflar!
 
 
Fyllningen:
 
50 g smör
1 dl ekologisk grädde
1,5 dl ekologiskt socker
0,5 dl ekologisk sirap
0,5 tsk vaniljsocker
 
Koka ihop allt och låt koka till 114 grader,
Sen tillsatte jag lite pepparkakskrydda 
 
 
Skalet är gjutet med mörk choklad