En liten god bit till fikat kanske?


Mangopaj:


Deg:
150g smör
3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver

Fyllning:
1 ägg
1 dl strösocker
2 tsk vanilj
2 dl créme fraiche 
Ca 200g mangokross

Blanda ihop degen och tryck ut i en form
Blanda ihop ingredienserna till fyllningen
Häll i skalet och grädda i ca 40 min i 175 grader

Sen dekorerade jag med hallonmousse och färska hallon

En födelsedagstårta med grädde och bär. 

Chokladbottnar med limemousse och chokladmousse


En Pokémon tårta



Ljus botten

Jordgubbskompott
Vaniljkräm 
Grädde
Marsipan 

 
I helgen bjöd jag över mina systrar med familjer på lite afternoon tea,
hade haft idéen ett tag och nu blev den av!
 
Så här såg "buffén" ut
 
Och här är macaronens 
 
 
8 äggvitor
1 dl strösocker
 
300g mandelmjöl
8 dl florsocker
 
ev färg
 
Vispa äggvitor och socker vitt och hårt.
Blanda florsocker och mandelmjölet
Vänd ihop allt försiktigt.
Tillsätt färg om du önskar.
 
Spritsa ut till önskad storlek.
Jag låter mina vila i minst 30 min innan jag gräddar dem på 160 grader i ca 10-15 min
 
Fyllning:
100 g färskost
100 g osaltat smör
100g vitchoklad
pistageessens
grön färg
 
Vispa smöret fluffigt,
vispa ner färskosten.
Smäkt chokladen och vispa ner den i smör/färskost
 

Lite mer dessert!




Vitchokladpannacotta:
5 dl grädde
1 dl eko mjölk
150 G vitchoklad 
2 gelantinblad

Lägg gelantinet i blöt 
Koka upp grädde och mjölk
Häll den varma mjölken/grädden över chokladen
Rör tills det smält och rör ner gelantinet
Häll upp i önskad form

Sen dekorerade jag med lite hallonmousse som jag hade över efter en tårta och lite färska hallon

I fredags hade vi middags gäster och då bjöd jag på denna dessert 


Det är en vitchokladpannacotta och en pannacotta med lime och mynta 


Vitchokladpannacotta:
5 dl grädde
1 dl eko mjölk
150 G vitchoklad 
2 gelantinblad

Lägg gelantinet i blöt 
Koka upp grädde och mjölk
Häll den varma mjölken/grädden över chokladen
Rör tills det smält och rör ner gelantinet
Häll upp i önskad form


Lime och mynta pannacotta:
4 dl grädde
1 dl eko mjölk
Saft och cest ifrån en lime 
0,5 dl strösocker
1 knippe mynta 
 2 gelantinblad 

Lägg gelantinet i blöt
Koka upp övriga ingredienser
Rör ner gelantinet
Sila och häll upp i önskad form

Om man gillar choklad och kladdigt är detta något att testa!



Kakan:

150g smör
150g choklad
3 ägg 
3 dl socker 
2,5 dl glutenfri mix 

Smält smöret och rör ner chokladen
Rör samman ägg och socker
Blanda ihop allt
Smörj en form och jag valde att ha kokos i formen.
Häll i smeten och grädda i ca 15 min på 200 grader

Låt sedan svalna, gärna i kylen över natten

Ganach:
125g mörk choklad
1 dl grädde
1 msk xante 

Koka upp grädden, häll över chokladen och xanten
Rör tills chokladen smält och häll sedan på kakan

 
Gjorde denna tårta i helgen där önskemålet var motorcross
 

Det är en ljusbotten, fylld med chokladmousse, hallonkompott och sen spacklad med grädde.
Sen är tårtan täckt med marsipan medan dekorationerna är i SP.
 

Ännu mera bullar



5 dl eko mjölk
150g smör
1,5 dl eko strösocker
3 msk hel kardemumma, mortlad
1 pkt jäst
1 ägg
2 tsk salt
Vetemjöl

1 ägg
Vaniljkräm

Jag la smör, jäst, socker, ägg och kardemumma i en skål 

Värmde mjölken till 37 grader och hällde det i skålen
Rörde tills smöret smält
Blandade ner mjölet tills det blev en smidig deg, tillsatte saltet under tiden.

Jag lät degen jäsa till dubbel storlek

Sen bakade jag ut degen och rullade bollar som jag la i bullformar, gjorde en grop i varje och spritsade i vaniljkrämen.
Lät jäsa i ca 40 min
Penslade med ägg, gräddade på 225 grader i ca 10 -12 min

Lite gåbortgodis 

200g mörk choklad

2 msk xante
0,75 dl grädde

Koka upp grädden
Häll över chokladen och rör tills chokladen smält och rör ner xanten
Låt stå över natten
Rulla till bollar och rulla i rostade, hackade hasselnötter

Bakade lite bullar igår och de vart väldigt saftiga och fina. 

Även dagen efter (och jag är kräsen på den punkten)

Recept


5 dl eko mjölk
150g smör
1,5 dl eko strösocker
3 msk hel kardemumma, mortlad
1 pkt jäst
1 ägg
2 tsk salt
Vetemjöl

1 ägg
1 dl socker, 2 dl vatten 
Pärlsocker

Jag la smör, jäst, socker, ägg och kardemumma i en skål 

Värmde mjölken till 37 grader och hällde det i skålen
Rörde tills smöret smält
Blandade ner mjölet tills det blev en smidig deg, tillsatte saltet under tiden.

Jag lät degen jäsa till dubbel storlek

Sen bakade jag ut degen och lät bullarna jäsa till dubbel storlek 
Penslade med ägg, gräddade på 225 grader i ca 10 min
Sen penslade jag med sockerlagen precis när de kommit ut ur ugnen och strödde på pärlsocker

Sen njöt vi alla 

Tryfflar i form av små söta ugglor



Smält mörk choklad med pistageessens

Det är alltid kul att ge bort lite hemma gjorda tryfflar



200 g mörk choklad

2 msk Baileys hazelnut
0,75 dl grädde

Jag kokade upp grädden, 
Hällde över chokladen och rörde tills chokladen smälte.
Jag tog lite hjälp av micron i slutet då jag tillsatte Baileys.

Sen hällde jag upp i formar och strödde på lite vitchoklad.