Hejsan!!
Fick förfrågan om hur man gör kallvispad alt varmvispad maräng så jag tänkte att jag gör ett inlägg om det nu när jag ändå gjorde maränger till Toves kalas

Kallvispad:
100 g kylskåpskall äggvita
1 tsk citronsaft
100 g socker
100 g florsocker
Vispa äggvitan och citronsaften och 50 g socker tills det börjar bli vitt, tillsätt då resten av sockret och vispa tills det blir ett fast vitt skum.
Vänd ner florsockret med en slickepott.
Bred ut eller spritsa ut marängsmeten.
Grädda på 150 grader, tid beror på hur stora maränger man gör
Varmvispad maräng:
100g äggvita
240 g florsocker
1 tsk pressad citronsaft
Vispa ihop allt lite lätt i en metallbunke
Sätt sen bunken i ett vattenbad på spisen
Vispa ordenligt tills smeten når en temp på 50-60 grader
Vispa sen långsamt tills den kallnar
Denna maräng används oftast som grund i parfait eller mousse men kan också gräddas av som den kallvispade marängen, skillnaden är att denna får en seg kärna.
Citronsaft tillsätter man för att ge marängsmeten en fastare form.