
































Alla helgons dag är en kristen högtid som firas till minne av helgonförklarade personer. I Sverige är alla helgons dag en allmän heldag som infaller lördagen mellan den 31 oktober och 6 november (oftast lördagen på vecka 44)
Seden att fira helgon och martyrer på olika specifika dagar uppstod tidigt inom den kristna kyrkan och snart även behovet av en samlingsdag för mindre betydande helgon som inte fått en egen plats i kalendern. Därför infördes en ”alla (övriga) helgons dag” för dessa.
En koppling till mer allmän minnesdag över de döda uppstod också tidigt. Detta har rötter i förkristna keltiska traditioner och övertogs sedan av de kristnade germanerna. Man trodde att de döda i samband med sommarens slut och vinterns början återvände hem och behövde vägledas med ljus och eldar, vilket lever kvar i den moderna seden att tända ljus, smycka och vaka över anhörigas gravar Inom den katolska kyrkan infördes på 1000-talet alla själars dag på 2 november, som en dag då man ska minnas sina bortgångna anhöriga. Då firas Mässan för de döda, och kallas då Requiem-mässa, eftersom man önskar de döda "requiem aeternam" ("evig vila").
Halloween - Alla helgons afton
I anglosaxiska länder motsvaras Alla helgons dag snarast av halloween – en förvrängning av det ursprungliga All Hallows' Eve (alla helgons afton) – med barnupptåg av olika slag, en sed som sedan 1995 vunnit viss spridning även i Sverige. Då går barnen runt till hemmen som ha gröpt ur en pumpa, och skurit ut ett så hemskt ansikte som möjligt. Detta för att skrämma bort alla onda andar. Barnen ringer på vid dessa hem. När någon öppnar kommer repliken "bus eller godis" från de besökande barnen. För att slippa bus brukar det bli godis. Annars kan allehanda bus drabba detta hem på något vis. Barnen brukar då vara utklädda till allehanda onda väsen: häxor, spöken och liemannen. Detta ska symbolisera de onda andar som följt med upp vid årets skörd. Så länge jorden varit orörd har allt varit frid och fröjd. Men så kom skörden och jorden blir då oroad. Inte bara våra kära anhöriga som lämnat oss under året kommer upp som goda andar, utan även de onda frigörs vid skörden. Därför ställs pumpan fram för att mota bort de onda andarna från våra hem. De onda andarna avskyr allt med ljus, såsom solljus eller skenet från eld. Därför är det viktigt att tända ett stearinljus (värmeljus) för att fullborda effekten och det kompletterar på så sätt hela stämningen.
Traditionellt firas alltid Halloween den 31 oktober, med andra ord en fast högtid, liksom de kristna jul- och nyårshögtiderna.



