Hej
Det är äppelsäsong i min trädgård just nu, och antagligen inte bara i min!?! Så det blir ju äppelmos, äppelglögg m.m. men så tänkte jag att vi skulle ha något gott till på fredag till vårt fredagsmys så varför inte en äppelpaj? Men smulpaj har man ju gjort några gånger så varför inte testa något nytt?
Surfade runt lite på nätet och kom fram till att jag ville pröva en american så sagt och gjort, och jag gjorde min mjölkfri dessutom.
Surfade runt lite på nätet och kom fram till att jag ville pröva en american så sagt och gjort, och jag gjorde min mjölkfri dessutom.

Degen:
200 g mjölkfritt "smör"
5 dl vetemjöl
1 dl florsocker
1 ägg
1 msk vatten
Smula sönder kallt smör med mjöl och socker.
Tillsätt ägg och vatten och tryck ihop till en deg. Knåda inte!
Låt vila ca 1 timme i kylskåpet
15 äpplen
lite citronsaft
75 g mjölkfrittsmör
5 msk råsocker
3 tsk malen kanel
2 tsk vaniljsocker
2 tsk malen ingefära
ägg att pensla med
Skala och klyfta äpplena
häll på lite citronsaft
Fräs äpplena i smöret tills de blir lite mjuka.
Tillsätt socker och kryddor och rör om.
Låt svalna
Kavla ut lite mer än halva degen och lägg som botten i en pajform. Nagga lite lätt i botten.
Fyll sedan med äpplena
Kavla ut resten och lägg som ett lock. Skär lite skårer i locket så pajen kan "andas"
Pensla med ägg
Grädda ca 30 min i 200 grader
Må¨nadesn sötsak, american applepie, äppelpaj, kanel, ingefära, mjölkfri, äpplen, vaniljsocker, pajdeg,