

Kaffekakor
210 g vetemjöl
35 g potatismjöl
90 g socker
10 g vaniljsocker
9 g kakao
200 g smör
5 g kaffepulver
1 msk vatten
Dekoration
100 g mörk choklad
Blanda samman alla ingredienser.
Spritsa ut kakorna till önskad form (jag försökte med 3 spritspåsar innan jag gav upp, då de gick sönder.. Så jag plockade fram min farmors gamla sprits (en behållare där man vevar ut smeten) och då gick det bra!
Sen lät jag kakorna stå i kylen ca 30 min innan jag gräddade dem på 175 grader i ca 10 min
Dessa kakor vart supergoda och jag rekommenderar de varmt!!!
pajdeg:
125 g smör
3,5 dl vetemjöl
0,5 dl florsocker
1 ägg
fyllning:
4 äpplen
250g mandelmassa
3 ägg
1 dl mjölk
3 msk farinsocker
Blanda ihop ingredienserna till pajdegen. Tryck ut den i en form med löstagbar kant, cirka 22 centimeter i diameter. Nagga med en gaffel. Ställ in formen i kylskåp i 20-30 minuter.
Kärna ur, skala och klyfta äpplena och jag vände dem i lite socker och kanel Riv mandelmassan och blanda den medäggen och mjölken.
Häll smeten i pajformen. Tryck ner äppelklyftorna i smeten. Strö över farinsockret. Grädda mitt i ugnen i cirka 30 minuter på 225 grader.
Deg
200g Smör
1 Äggula
½ dl Strösocker
4½ dl Vetemjöl
Fyllning
200g Mandelmassa
½-1 Äggvita
Äggvita och Mandelspån till garnering
Rör ihop smör, äggula och strösocker smidigt.Rör ner vetemjölet och forma en deg.Låt vila i kylen i 30 minuter.
Riv mandelmassan och blanda ihop med lite äggvita.
Forma en rulle lika tjock som din tumme med lite deg i taget. Platta till och bred på mandelmassa längs med kanten. Rulla ihop till en rulle igen med fyllningen inuti. Tryck ihop skarven lite och skär ut till mindra pinnar. Pensla med äggvita och strö över mandelspån.
Grädda mitt i ugnen i 175C i ca 10 minuter.